به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ وحید مفید مدیرکل فراورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو درمورد نیترات سیب زمینی توضیح داد: نمونه برداری های معاونتهای غذا و دارو براساس روش های علمی بوده و اگر در نمونه ای میزان نیترات حتی چند برابر باشد، نمی توانیم حکم کنیم که کل سیب زمینی های کشور این مشکل را دارد. ممکن است در برخی مناطق به نمونه هایی برخورد کنیم که میزان نیترات و نیتریت بالاتر از حد مجاز باشد، اما این موضوع به این معنا نیست که میزان باقی مانده سموم روی همه محصولات تولیدی در کشور به صورت نامتعارف بالاتر از حد مجاز باشد.
وی افزود: در حال حاضر سازمان غذا و دارو براحتی میتواند فراوردههای غذایی را به واسطه پروانه ساخت آن از کارخانه تولیدی رهگیری کند، اما این امکان درمورد محصولات کشاورزی وجود ندارد و مزارع هنوز شناسنامه دار نشدهاند و ما صرفا در صورت بالا بودن باقی مانده سموم، موارد را به وزارت جهادکشاورزی اعلام میکنیم.
مدیرکل فراورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه تمام برنامه سازمان، نظارت بر زنجیره تولید مواد غذایی در قالب "سند ایمنی غذا" است، اظهار کرد: با برنامه ریزی صورت گرفته و قول جهاد کشاورزی در اوایل زمستان، اولین گروه از کدهای شناسه مزارع به ما اعلام میشود و ما می توانیم محصولات کشاورزی را ردیابی و پایش کنیم.
مفید ادامه داد: براساس طرحی که در چند سال گذشته سازمان غذا و دارو آن را پیگیری میکند، پایش میزان باقی مانده سموم کشاورزی ازجمله نیترات و نیترید و درمورد برخی محصولات خاص، فلزات سنگین است که در سالهای 93، 94، 95 و 96 میزان باقی مانده سموم به ترتیب روی 7، 15، 17 و 18قلم محصول اندازه گیری شده که براساس برنامه ریزی های صورت گرفته امسال نیز، میزان باقی مانده سموم روی 30 قلم محصول پایش خواهد شد.
وی افزود: مشکل اصلی درمورد محصولات کشاورزی این است که در حال حاضر امکان ردیابی و پیگیری این محصولات به دلیل عدم شناسنامه دار شدن باغات کشاورزی وجود ندارد. در نظارت ها تعداد محدودی از این محصولات، قابلیت پیگیری دارند که با هماهنگی جهاد کشاورزی مقرر شده است که زمین های کشاورزی شناسه گذاری شده و مزارع و باغات شناسنامه دار شوند.
به گفته مدیرکل فراورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو برای اینکه موارد پیشگیرانه در کنترل محصولات کشاورزی را داشته باشیم، "سند ایمنی غذا" در حال تدوین است که چکیده آن تکمیل زنجیره نظارت از مزرعه تا سفره است، به گونه ای که یک سازمان هماهنگ کننده و مسئول وظیفه فرماندهی کنترلها را بر عهده بگیرد تا مطمئین شویم تمام حلقه های زنجیره تولید از مزرعه تا سفره تحت نظارت و کنترل است.
وی درمورد نشانه های تشخیص نیترات در محصولات غذایی، توضیح داد: اینکه گفته شده سیب زمینی که نیترات بیشتری دارد، شیرین تر بوده و به ماهی تابه می چسبند، به صورت علمی ثابت نشده است و بعید می دانیم که صحت داشته باشد آنچه مبنای ماست، نمونه برداری علمی از محصولات و آنالیز آزمایشگاهی و بررسی میزان نیترات و نیتریت است.
انتهای پیام/