ظرفیت‌های همه جانبه صنعت گردشگری در سطح کشور از جمله سیستان و بلوچستان شامل جاذبه‌های دیدنی و تاریخی، مذهبی و سلامت می‌تواند با بهبود و تقویت زیرساخت‌ها زمینه ساز کارآفرینی، ایجاد شغل و درآمدزایی شود.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ؛ سه موضوع مهم ایجاد اشتغال، افزایش رفاه عمومی و رفع فقر و ایجاد نشاط اجتماعی با توسعه گردشگری قابل دسترسی است.

سیستان و بلوچستان سرزمینی وسیع از پیکره ایران اسلامی، متمدن به فرهنگ است که سیر و سیاحت در طبیعت، تاریخ و سرگذشت اجتماعی اقوام و آثار تاریخی، فرهنگی، اساطیر و مشاهیر آن از نزدیک، ایرانی را به شناخت بیشتر از خود و غیر ایرانی را به شناخت از اندیشه و فکر فرزندان این مرز و بوم در گذر زمان می‌رساند.

این سرزمین اساطیری از ۲ ناحیه شمال و جنوب تشکیل شده است، سیستان امروزی با قدمتی افزون بر پنج هزار سال، قسمت شمالی استان را در برمی گیرد و بلوچستان، همان جا که سال‌ها قبل از کوچ قوم بلوچ، اسکندر مقدونی به عنوان مسیر بازگشت خود از هند انتخاب کرد، ناحیه جنوبی این سرزمین از زاهدان تا آب‌های نیلگون دریای عمان را شامل می‌شود.

سواحل زیبای ماسه‌ای و صخره ای، آثار تاریخی شهر سوخته و قلعه‌های باستانی، آب و هوای سرد و گرم، آبشار‌ها و چشمه‌های آب گرم، باغات میوه‌های سردسیری و گرمسیری، نخیلات و مرکبات، غارها، رودخانه‌های سرسبز و پرآب، سنگ نگاره ها، محوطه‌های تمدنی و تاریخی بخشی از جاذبه‌های تاریخی و گردشگری در سطح استان سیستان و بلوچستان است.

همچنین در کنار جاذبه‌های دیدنی و تاریخی سه بخش گردشگری سلامت، تندرستی و درمانی از جمله ظرفیت‌ها و توانمندی‌های ارزشمند و بی نظیر سیستان و بلوچستان است که می‌تواند زمینه ساز جذب گردشگر و رونق و توسعه این صنعت در منطقه شود.

وجود بیمارستان مجهز و بزرگ چشم پزشکی زاهدان و جایگاه این مرکز از نظر درمان و تربیت نیرو‌های تخصصی و فوق تخصص در کشور و منطقه، دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی در زابل، زاهدان، ایرانشهر و چابهار ظرفیت‌های بسیار مهمی برای جذب گردشگر هستند، علاوه بر این حضور تمامی گروه‌های فوق تخصصی سوای از گروه چشم پزشکی در گروه‌های دیگر نظیر اطفال، دندانپزشکی و قلب نیز توانایی‌های شایسته‌ای دارد.

وجود چشمه‌های آب معدنی گرم در منطقه تفتان و بزمان و مناطق بکر و آرام با آب و هوای تمیز و لطیف و سواحل زیبا که می‌تواند برای هر انسانی آرامش بخش باشد، سیستان و بلوچستان را به مرکز تندرستی و آرامش تبدیل کرده و این ظرفیت‌ها زمینه ساز جذب گردشگر شده است.

وجود گل فشان‌های متعدد در خاش و چابهار، بیمارستان‌های مجهز با نیرو‌های تخصصی و فوق تخصصی در بخش‌های مختلف درمانی نیز قابلیت جذب گردشگر در این حوزه را دارد که می‌توان از این ظرفیت‌های بی نظیر در توسعه و پیشرفت استان هر چه بیشتر بهره گرفت.

بخش دیگری از گردشگری در سیستان و بلوچستان حوزه مذهبی و زیارتی است، به طوری که ظرفیت بالای این استان در میزبانی از هزاران زائر پاکستانی در طول سال می‌تواند با برنامه ریزی صحیح زمینه ساز رونق صنعت توریسم به ویژه گردشگری مذهبی در منطقه شود.

همه ساله زائران پاکستانی که برای رسیدن به کربلای معلی گذر از ایران را به عنوان کوتاهترین، امن‌ترین و راحت‌ترین مسیر انتخاب می‌کنند، پس از ورود به میرجاوه عازم زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان می‌شوند تا برای رسیدن به معشوق، مردم این دیار را مفتخر به میزبانی شان کنند.

زائران پاکستانی علاوه بر ماه محرم و صفر در طول سال نیز با ورود به این استان راهی اماکن مذهبی کشور از جمله مشهد و قم می‌شوند، به طوری که در طول سال بطور میانگین حدود ۶۰ هزار نفر از آنان وارد این استان می‌شوند.

در سال‌های اخیر به منظور رونق بخشی به صنعت گردشگری تلاش‌های بسیاری برای معرفی جاذبه‌های طبیعی، تاریخی و فرهنگی سیستان و بلوچستان به عنوان یک مقصد دیدنی شده است که در این گذر توجه به ظرفیت گردشگری در حوزه مذهبی می‌تواند در معرفی داشته‌های این سرزمین افسانه‌ای بسیار موثر باشد.

ریشه کنی فقر در سیستان و بلوچستان با توسعه گردشگری

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت :سرعت اشتغال در گردشگری ۲.۵ برابر سایر بخش‌هاست و صنعت گردشگری رتبه اول اشتغال زایی را به صورت مستقیم و غیرمستقیم در کشور دارد.

'مجتبی میرحسینی' افزود: در همین ارتباط سه موضوع مهم ایجاد اشتغال، افزایش رفاه عمومی و رفع فقر و ایجاد نشاط اجتماعی با توسعه گردشگری قابل دسترسی است.

وی تاکید کرد: با توجه به شرایط معیشتی مردم سیستان و بلوچستان همه ارکان موثر در گردشگری و تسهیل سفر باید تلاش حداکثری خود را برای فراهم کردن شرایط، با هدف مقابله با فقر بکار گیرند.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان بیان کرد: باید به این مهم توجه کنیم که زمان شعار گذشته است و دهه چهل انقلاب زمان عمل کردن برای رسیدن به آرمان‌های بلند انقلاب در خصوص توسعه اقتصادی و بهبود معیشت مردم است.

میرحسینی افزود: همچنان که برای ایجاد طرح‌های توسعه پایدار حرکت می‌کنیم می‌توان از فرصت منحصر به فرد پتانسیل‌های گسترده گردشگری برای توسعه سیستان و بلوچستان نیز استفاده کرد.

معاون گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: در سند توسعه گردشگری استان ۶ مسیر گردشگری شناسایی و ثبت شده که باید توسعه گردشگری بر پایه‌های آن بنا شود.

میرحسینی با بیان اینکه رتبه نخست میزان اشتغال به صنعت گردشگری اختصاص دارد، افزود: درگذشته این صنعت کمتر مورد توجه بوده و برخی زیرساخت‌ها متناسب با نیاز گردشگران هنوز ایجاد نشده است.

وی بیان کرد: موقعیت منطقه‌ای سیستان و بلوچستان از طریق حاشیه اقیانوس هند شرایط ویژه‌ای را برای توسعه اقتصادی ایران فراهم آورده است.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان با اعلام اینکه ۵۱ درصد جمعیت استان در مناطق روستایی و عشایری زندگی می‌کنند، افزود: برای بهره بردن از ظرفیت ویژه صنعت گردشگری، بهترین فرصت تنوع بخشی به منابع درآمدی در دست جوامع محلی است که به راحتی می‌توان در مناطق فقیر مرزی و حاشیه‌ای توسعه ایجاد کرد چرا که مناطق دور افتاده به لحاظ وجود مناظر زیبا، بدیع، بکر و دست نخورده، حیات وحش و فرهنگ محلی دارای قابلیت بسیاری در جذب گردشگران هستند.

وی اظهارداشت: نگرشی که در آن گردشگری ابزاری برای کاهش فقر محسوب می‌شود در سال‌های اخیر تقویت شده است.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان بیان کرد: رشد گردشگری و درآمدزایی آن و نقشی که در اقتصاد مناطق مختلف برجای می‌گذارد، می‌تواند آن را به عنوان ابزاری برای رهایی از فقر و محرومیت مناطق بویژه روستا‌ها معرفی کند.

میرحسینی گفت: توسعه گردشگری در نواحی روستایی سیستان و بلوچستان می‌تواند زمینه ساز رشد اقتصادی، متنوع سازی اقتصاد روستایی، ایجاد اشتغال و درآمد، کاهش مهاجرت و بهبود زیرساخت‌ها در مناطق روستایی شود.

وی تصریح کرد: با توجه به موقعیت اقلیمی استان باید به جای تمرکز روی هتل سازی بر روی تنوع بخشی در مقاصد و محصولات گردشگری کار و با ایجاد اقامتگاه‌های ارزان مانند بوم گردی‌ها فرصت‌های جدیدی را برای توزیع سفر در استان فراهم کنیم.

این مسئول گفت: اقامت فقط یک فصل از دفتر گردشگری است و در زنجیره گردشگری باید اصلاح وضعیت تورگردان‌ها و آژانس‌ها و مهمتر از آن حمل ونقل و ایجاد زیرساخت‌های لازم برای دسترسی سریع و ارزان به استان و معرفی جاذبه‌ها را در اولویت قرار دهیم.

مسئول گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان نیز با بیان اینکه سلامت این روز‌ها تبدیل به یکی از زیرمجموعه‌های تخصصی صنعت گردشگری شده است، اظهار داشت: استان سیستان و بلوچستان به سبب موقعیت خاص جغرافیایی و قرار گرفتن در همسایگی چند کشور به ویژه ۲ کشور نیازمند به خدمات بهداشتی درمانی، ظرفیت بسیار خوبی برای پذیرش بیماران خارجی دارد.

'سید رفیع حسینی' ادامه داد: هم اینک مجوز پذیرش بیماران خارجی در سه بیمارستان چشم پزشکی الزهرا (س) زاهدان، بیمارستان امام علی (ع) چابهار و مرکز جراحی محدود امام حسین (ع) زاهدان صادر شده است.

وی افزود: سه بخش گردشگری سلامت، تندرستی و درمانی از جمله ظرفیت‌ها و توانمندی‌های ارزشمند و بی نظیر سیستان و بلوچستان است که می‌تواند زمینه ساز جذب توریست و رونق و توسعه منطقه شود.

مسئول گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان تصریح کرد: استان پهناور سیستان و بلوچستان با توجه به موقعیت جغرافیایی و قرار گرفتن در همسایگی کشور‌های افغانستان، پاکستان، حوزه دریای عمان و وجود ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های لازم از جمله دانشگاه‌های علوم پزشکی، بیمارستان‌های متعدد، مرکز بزرگ چشم پزشکی و از همه مهمتر نیرو‌های متخصص و فوق تخصص آمادگی جذب توریست در سه بخش گردشگری سلامت را دارد و می‌تواند دروازه ورودی و خروجی مهمی برای این حوزه باشد.

مدیر کل اوقاف و امور خیریه سیستان و بلوچستان نیز درهمین ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: کشور پاکستان حدود ۲۰۰ میلیون نفر جمعیت دارد که شمار زیادی از آنان آرزوی زیارت اماکن متبرکه کشور ایران و سفر به عتبات عالیات عراق را در سینه دارند که بهترین مسیر زمینی برای رسیدن آنان به معشوق، استان سیستان و بلوچستان است.

حجت الاسلام 'محسن مومنی مقدم' با اشاره به پیش بینی استقبال از حدود پنج میلیون زائر پاکستانی در سال‌های آینده گفت: این استان دروازه ورود زمینی مسلمانان پاکستان و شبه قاره هند به جهان اسلام و اماکن مذهبی و بارگاه ملکوتی ائمه اطهار (ع) است که می‌توان از آن به بهترین نحو استفاده کرد، اما متاسفانه تاکنون در این زمینه نگاه جدی و سرمایه گذاری چندانی نشده است.

وی گفت: توجه داشتن به مقوله گردشگری مذهبی ضمن ایجاد روابط دوستانه با کشور‌های منطقه می‌تواند ظرفیت‌های سرمایه گذاری فراوانی در بخش‌های حمل و نقل، صنایع دستی و اشتغال ایجاد کند.

مدیر کل اوقاف و امور خیریه سیستان و بلوچستان بیان کرد: صنعت گردشگری به ویژه مذهبی را می‌توان در این استان از طریق فراهم کردن زیرساخت‌های لازم رونق بخشید تا زمینه ساز توسعه و رشد اقتصادی منطقه شود.

منبع: ایرنا

انتهای پیام /پ

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار