آیا ایران قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را نقض کرده؟«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا در جدیدترین نمونه از فضاسازی علیه ایران با ادعای آزمایش موشک بالستیکی بُرد متوسط، ایران را متهم به نقض قطعنامه ۲۲۳۱ کرده است.


به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، از زمان انعقاد برجام و صدور قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل پیرامون صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران، مقامات آمریکایی در چندین نوبت با فضاسازی و دروغ پردازی تلاش کردند ایران را متهم به نقض این قطعنامه کنند.

جدیدترین فضاسازی آمریکا علیه ایران

در جدیدترین نمونه از فضاسازی علیه ایران، «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا، با ادعای آزمایش موشک بالستیکی بُرد متوسط، ایران را متهم به نقض قطعنامه ۲۲۳۱ کرده است. پیش‌تر نیز «نیکی هیلی» نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل، در چندین نوبت، این اتهام واهی را به ایران نسبت داده بود.


بیشتر بخوانید برنامه موشکی ایران ماهیت دفاعی دارد/هیچ قطعنامه ای در شورای امنیت برنامه موشکی ایران را ممنوع نکرده است


آمریکا ناقض قطعنامه ۲۲۳۱

آمریکایی‌ها در حالی ایران را متهم به نقض قطعنامه ۲۲۳۱ می‌کنند، که خود با خروج یکطرفه و غیرقانونی از برجام، عملا این قطعنامه را نقض کرده‌اند و قابل تامل آنکه با اهرم فشار درصدد هستند دیگران را نیز ترغیب به خروج از برجام کنند؛ این امر بدان معناست که آمریکایی‌ها نه تنها قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کرده‌اند که سایر کشور‌ها را هم به نقض این قطعنامه صادره از جانب شورای امنیت سازمان ملل تشویق می‌کنند.

قطعنامه ۲۲۳۱ چیست؟

اما قطعنامه ۲۲۳۱ چیست و چرا هرازچندگاهی دستمایه مقامات آمریکایی برای اتهام زنی به ایران قرار می‌گیرد؟

در تاریخ ۲۹ تیر ماه ۱۳۹۴ در جریان جلسه شورای امنیت سازمان ملل، قطعنامه‌ای به تصویب اعضا رسید که به موجب آن، ضمن تایید توافق هسته‌ای ایران و ۱+۵ و صحه بر صلح آمیز بودن فعالیت هسته‌ای کشورمان، تمام شش قطعنامه قبلی این شورا که علیه ایران صادر شده و منجر به تحریم‌های وسیع در رابطه با برنامه صلح آمیز هسته‌ای کشورمان شده بود، ملغی شد.

آیا قطعنامه ۲۲۳۱ ایران را از انجام فعالیت‌های موشکی منع کرده است؟

اما سوالی که مطرح است اینکه آیا مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ ایران از انجام فعالیت‌های موشکی که به تصریح دوست و دشمن صرفا جنبه بازدارنده و دفاعی دارد، منع شده است؟

در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، در دو سطح به بحث موشکی پرداخته شده است؛ اول آنکه محدودیت‌ها علیه نقل و انتقال تجهیزات موشکی به ایران تا پایان یک دوره هشت ساله ادامه یابد و دوم آنکه شورای امنیت به ایران توصیه کرده است که از توسعه موشک‌های بالستیکی که توانایی حمل سلاح‌های هسته‌ای را دارند خودداری نماید؛ بنابراین در قطعنامه ۲۲۳۱ صرفا در قالب توصیه‌ای به بحث توان موشکی ایران اشاره شده و هیچگونه الزام و اجباری در آن قید نشده است؛ در این قطعنامه ضمن اعمال محدودیت ۸ ساله برای ورود و خروج مواد و ابزار مرتبط با ساخت موشک به ایران، به مسئولان کشورمان توصیه شده که از توسعه برنامه موشکی بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای، اجتناب کنند. به عبارت دیگر، لحن قطعنامه ۲۲۳۱ در رابطه با برنامه موشکی ایران غیرالزام آور است و ضمانت اجرایی درباره آن وجود ندارد.

البته مقامات کشورمان بار‌ها اعلام کرده اند سلاح‌های هسته‌ای به هیچ وجه در دکترین نظامی و امنیتی ایران جایگاهی ندارد. در همین رابطه عباس عراقچی پاییز ۹۶ در کنفرانس منع تولید و گسترش سلاح‌های هسته‌ای در مسکو گفت: ایران متعهد به عدم دسترسی به سلاح اتمی شده است و هیچگاه و تحت هیچ شرایطی برای ساخت و بدست آوردن سلاح اتمی تلاش نخواهد کرد و این تعهد دائمی ایران است.

اعتراف آمریکایی‌ها

این واقعیت، مورد تایید خودِ آمریکایی‌های اتهام زننده به ایران نیز قرار گرفته است. «نیکی هیلی» نماینده پیشین آمریکا در سازمان ملل، که مواضع ضدایرانی بیشماری را اتخاذ می‌کرد، در جریان جلسه روز سه‌شنبه ۲۸ آذر ۹۶ شورای امنیت، صریحا اعلام کرد که «قطعنامه ۲۲۳۱ اشاره‌ای به تحدید برنامه موشکی ایران ندارد بنابراین باید برای تقویت عناصر این قطعنامه، یک قطعنامه جدید صادر شود که ایران را از هرگونه فعالیت مرتبط با موشک‌های بالستیک منع کند».

هیلی پیش از آن هم به این موضوع که قطعنامه ۲۲۳۱ ممنوعیتی برای اقتدار موشکی و دفاعی ایران قائل نشده است، اشاره کرده بود. وی در تاریخ ۶ تیر ۹۶ در جلسه استماع کمیته تخصیص بودجه کنگره آمریکا، اذعان کرد که «خیلی دلمان می‌خواست شورای امنیت، ایران را بخاطر فعالیت‌های موشکی تحریم کند، اما نمی‌توانیم».

رویای وهم آلود آمریکایی‌ها تعبیر نشد

آمریکایی‌ها در زمانیه هنوز از برجام خارج نشده بودند تلاش داشتند به موازات الصاق بند‌های اضافی به برجام در قالب پروژه «ترمیم توافق هسته‌ای»، قطعنامه ۲۲۳۱ را هم فربه‌تر کنند تا به مقابله با اقتدار موشکی و دفاعی ایران بپردازند. خوابی که به هزار و یک دلیل محکم و غیرقابل خدشه از جمله عزم مسئولان نظام جمهوری اسلامی، هرگز تعبیر نشد و شاهد هستیم که روز به روز بر اقتدار دفاعی و نظامی و موشکی امنیت آفرین جمهوری اسلامی ایران افزوده می‌شود.

منبع: میزان

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار