برای بررسی خواص دلمه سیرابی و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را می خوانید.
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، درباره خواص دلمه سیرابی گفت: این غذا حاوی پروتئین بسیار بالایی است و موجب تقویت عمومی، افزایش سطح انرژی و عضلانی شدن بدن می شود؛ لذا برای کودکان در حال رشد بسیار مفید است.
وی اظهار کرد: این غذا به علت داشتن پروتئین بالا، نقش بسیار مهمی در ساخت سلول ها و بافت های جدید در بدن دارد.
عظمایی بیان کرد: دلمه سیرابی دارای فیبر بالایی است و موجب عملکرد بهتر رودهها و ترمیم پرزهای آسیب دیده معده میشود؛ به همین دلیل برای ترمیم پرزهای معده در افرادی که الکل مصرف می کنند یا به دلایل دیگر دچار آسیب معده شدهاند، بسیار مفید است.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: این غذا به علت دارا بودن آهن اسیدفولیک و ویتامین B12 موجب افزایش گلبول های قرمز خون و رفع کم خونی میشود لذا مصرف آن برای زنان باردار بسیار حائز اهمیت است.
وی اظهار کرد: مصرف دلمه سیرابی به علت داشتن ویتامین های A، B، E، C، K موجب عملکرد بهتر چشم ها و تقویت بینایی میشود، همچنین به علت دارا بودن ویتامین B12 و امگا 3 عملکرد مغز را بهبود بخشیده، حافظه را تقویت و از آلزایمر پیشگیری میکند.
عظمایی بیان کرد: استفاده از این غذا باعث جذب ویتامین های گروه B به بدن میشود، همچنین حاوی بسیاری از ویتامینهای B از جمله بکمپلکس است و تهوع و ویار زنان باردار را از بین میبرد.
بیشتر بخوانید: خوراکیهای مفید و مضر در دوران بارداری
این محقق و پژوهشگر طب سنتی اظهار کرد: به علت وجود ویتامین های A، E و C در این غذا و خاصیت آنتی اکسیدانی آن، سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و آن را در مقابل انواع بیماریها از جمله سرطانها محافظت میکند.
وی افزود: مصرف آن برای افرادی که مشکلات ناباروری دارند مفید است.
عظمایی اظهار کرد: خواص دیگر این غذا به علت داشتن کلسیم، منیزیم، فسفر، منگنز و سلنیوم، تقویت استخوان و دندان و پیشگیری از پوکی استخوان و آرتروز است.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: همچنین به علت دارا بودن ویتامین های A، E، C، B و سایر املاح معدنی موجب جوان سازی و تقویت پوست و مو میشود.
بیشتر بخوانید: 17 توصيه برای حفظ جوانی پوست
وی اظهار کرد: این غذا منع مصرف ندارد ولی 2 نکته حائز اهمیت است؛ این غذا هفتهای یک یا 2 بار میل شود و در مصرف آن نباید افراط کرد، همچنین افراد دارای فشارخون و چربی خون بالا یا مبتلا به بیماری های قلبی، باید با مشورت پزشک از این غذا استفاده کنند.
-لپه نصف لیوان
-سیر 2 تا 3 حبه
-آب 6 تا 7 پیمانه
-پیاز 3 عدد متوسط
-زعفران دم کرده نصف لیوان
-برنج معطر نیم دانه یک لیوان
-سیرابی شیردان گوسفند 2 دست
-زردچوبه، نمک و فلفل به مقدار لازم
-گوشت چرخ کرده 200 تا 300 گرم
-پودر دارچین و گل سرخ به مقدار لازم
-رب گوجه فرنگی 2 تا 3 قاشق غذاخوری
-روغن کنجد یا روغن حیوانی به مقدار لازم
-ادویه معطر (هل، زنجبیل، جوز هندی، تخم گشنیز، گلپر) به مقدار لازم
-سبزیجات معطر (ترخان، گشنیز، جعفری، مرزه) به مقدار لازم
-برنج و لپه را جداگانه میپزیم.
-سپس با گوشت چرخ کرده، پیاز و سبزیجات معطر خرد شده مخلوط میکنیم.
-2 عدد پیاز را نگینی خرد کرده و با روغن تفت میدهیم.
-به پیازهای تفت داده شده سیر داغ، ادویه، نمک، فلفل، زردچوبه و یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را اضافه میکنیم.
-همه مواد را ترکیب کرده تا مخلوط داخل دلمه آماده شود.
-سیرابی شیردان را به اندازه دلخواه برش میدهیم.
-مقداری از مواد آماده شده را داخل هر تکه از سیرابی قرار داده و با خلال یا دوخت آن را میبندیم.
-داخل قابلمه مقداری پیاز خرد شده و آب میریزیم و روی حرارت قرار میدهیم.
-پس از به جوش آمدن به آن مقداری زعفران و رب گوجه فرنگی اضافه میکنیم.
-دلمههای سیرابی را داخل قابلمه و روی حرارت قرار میدهیم.
-پخت این دلمه ها با حرارت ملایم حدود 3 ساعت طول می شد.
-پس از پخته شدن دلمهها، برش داده شده و همراه سبزیجات میل شود.
انتهای پیام/