رضا باکری دبیر انجمن صنایع لبنی در گفت و گو با خبرنگار
صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان درباره اینکه آیا امکان
افزایش مجدد نرخ لبنیات در بازار وجود دارد، اظهار کرد: تا زمانیکه که شرایط مطابق با وضع فعلی در حال پیشروی باشد، قیمت های مصوب فعلی تغییری نخواهد داشت و بدیهی است که تغییرات مجدد در قیمت های رسمی ارز، تغییر نرخ ارز در بودجه ۹۸، قوانین و مقررات گمرکی و افزایش خدمات دولتی همچون انرژی و حقوق کارگری اثر خود را بر قیمت تمام شده می گذارد و به ناچار مجددا قیمت ها باید تغییر یابد و در غیر این صورت دامداران و کارخانه های لبنی مکلفند نرخ های فعلی را رعایت کنند.
وی با اشاره به اینکه افزایش قیمت محصولات لبنی تاثیری در کاهش سرانه مصرف لبنیات نداشته است، افزود: با توجه به افزایش قیمت سایر محصولات پروتئینی از جمله حبوبات، مرغ، گوشت، ماهی و...در سبد خانوار، مصرف محصولات لبنی نه تنها کاهشی نداشته بلکه بخشی از مصرف گوشت، مرغ و ماهی به دلیل گرانی از سفره خانوار کاهش یافته و جای آن را لبنیات گرفته است.
باکری با اشاره به اینکه در شرایط فعلی کاهش مصرف لبنیات در سبد خانوار مشهود نیست، بیان کرد: افزایش قیمت سایر محصولات پروتئینی موجب شده تا بسیاری از افراد به سمت مصرف لبنیات گرایش پیدا کنند.
دبیر انجمن صنایع لبنی از کاهش روند صادرات لبنیات خبر داد و گفت: براساس آمار هشت ماهه گمرک، صادرات لبنیات ۱۳ درصد کاهش یافته است و بعید است که در ماه های پیش رو جهشی در صادرات اتفاق بیفتد.
وی با اشاره به اینکه شیر خام کافی برای تامین کالای صادراتی وجود ندارد، اظهار کرد: در شرایط کنونی، اولویت مصرف برای تمامی شرکت های لبنی تامین بازار داخلی است، مگر اینکه وزارت جهاد کشاورزی با واردات شیر خشک موافقت کند تا کارخانه های لبنی بتوانند با تامین مواد اولیه از منابع خارجی به امر صادرات بپردازند.
باکری درباره اینکه آیا اعمال تحریم های جدید تاثیری بر صادرات محصولات لبنی داشته است، بیان کرد: اگرچه تحریم ها در حوزه مواد غذایی به صورت مستقیم تاثیری ندارند، اما رفتار کشورهای همسایه تغییر می کند. به عنوانمثال دولت عراق به لحاظ سیاست عمومی تحریم آمریکا نسبت به ورود کالای ایرانی به کشورش عکس العمل از خود نشان داده است که این امر تا حدی زیادی منجر به جلوگیری از صادرات ماست و دوغ شده است.
بیشتر بخوانید: تب قیمت محصولات لبنی فروکش کرد/ آغاز عرضه لبنیات با نرخ های جدید در بازار +جزئیات
این مقام مسئول با اشاره به اینکه علی رغم شرایط تحریم صادرات پنیر به آمریکا ادامه دارد، افزود: در حجم فعالیت صادرات پنیر به آمریکا تنها یکی از شرکت های لبنی توفیق داشتند که در شرایط فعلی با وجود اعمال تحریم های جدید، همچنان صادرات پنیر به آمریکا ادامه دارد.
به گفته وی، براساس آمار هشت ماهه گمرک ۲۲۰ هزارتن پنیر با ارزش بالغ بر ۴۸۵ میلیون دلار به آمریکا صادر شده است.
قاچاق محصولات لبنی صحت ندارد/ تعطیلی ۸۰۰ کارخانه لبنی با اجرای هدفمندی یارانه
باکری با تاکید بر این موضوع که قاچاق محصولات لبنی صحت ندارد، گفت: با توجه به آنکه تا کنون دولت از هیچ صادرکننده ای به ویژه مواد غذایی تعهد نامه ارزی نگرفته و به عبارتی صادرکنندگان محصولات کشاورزی تا این لحظه پیمانی نسپردند، بنابراین منطقی نیست که بگوییم به سبب شرایط جدید ارزی، صادرکنندگان از مسئله صادرات صرفه نظر کردند و به قاچاق روی آوردند.
دبیر انجمن صنایع لبنی ادامه داد: اگر ایرادی در کسب و کار رخ داده است، منطقی نیست که آن را به موضوعات دیگر همچون قاچاق که کسی ابعاد آن را نمی داند، نسبت داد.
به گفته وی، دستگاه های امنیتی از جمله نیروی انتظامی باید رسما میزان و حجمقاچاق مواد غذایی از جمله محصولات لبنی را اعلامکند. ناگفته نماند که تصور بنده آن است که این موضوعات اتهامات ناروایی است که به صنایع لبنی نسبت داده می شود.
باکری با اشاره به اینکه درخواست کارخانه های لبنی برای شیرخام افزایش پیدا کرده است، بیانکرد: با توجه به آنکه کارخانه لبنی با احداث طرح توسعه ۲ هزارتن ظرفیت را بالا برده اند، از این رو تقاضای آنها برای خرید شیر خام افزایش یافته است، اما این افزایش ظرفیت با مجوز های وزارت جهاد، وزارت صمت و دولت اتفاق افتاده است.
وی با اشاره به اینکه دولت از صندوق ذخیره ارزی، ارز مورد نیاز ماشینآلات را تهیه کرده است، اظهار کرد: بنابراین مسئولانی که مجوز توسعه واحدهای تولیدی را می دهند، قطعا به روند روبه رشد مواد اولیه وقوف دارند.
دبیر انجمن صنایع لبنی از تعطیلی ۸۰۰ کارخانه لبنی خبر داد و افزود: از مجموع ۱۳۳۰ کارخانه های لبنی، ۸۰۰ واحد با اجرای قانونهدفمندی یارانه ها تعطیل شدند.
وی متوسط دریافتی شیر کارخانه های لبنی را ۲۰ هزارتن اعلام کرد و افزود: سالانه ۱۰ درصد و در برخی فصول ۱۵ درصد این میزان صرف صادرات و مابقی مصرف بازار داخل می شود.
کارخانه های لبنی همچنان با کسری دریافت شیرخام روبرو هستند/ثبات قیمت کره طی شش ماه اخیر
باکری با اشاره به اینکه کارخانه های لبنی همچنان با کسری دریافت شیرخام روبرو هستند، بیان کرد: طبق آمار بورس اوراق بهادار برای ۹ شرکت لبنی ۱۲.۵ درصد معادل روزانه ۲ هزار و ۵۰۰ تن کارخانه ها با کسریدریافت روبرو هستند که باید این کسری از طریق واردات تامین شود.
دبیر انجمن صنایع لبنی واردات شیر خشک با ارز آزاد را خلاف مقررات برشمرد و گفت: شیر خشک به عنوان یکی از اقلاملبنی جزو گروه یک کالاهای اساسی به شمار می رود که باید به واردات آن همانند سایر اقلام همچونکره و نهاده های دامی ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص داد و نمی توان به دلیل مخالفت دامداران یک بام و دو هوا درست کرد چرا که تمامی محصولاتی که از سوی ستاد تنظیم بازار قیمت گذاری می شود، باالجبار باید از مقررات تبعیت کند.
وی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به اینکه قیمت کره از بحران شش ماه گذشته هیچ گونه تاثیری نپذیرفته است، افزود: کره جزو کالاهایی است که به واردات آن ارز ۴۲۰۰ توماک اختصاص داده می شود، از این رو نوسان قیمت ارز در ماه های اخیر تاثیری بر این بازار نداشته است.
باکری ادامه داد: با توجه به افزایش قیمت های جهانی در دو سال اخیر واردات کره یک سوم تقلیل یافته است به طوریکه هم اکنون ۳۸ تا ۴۰ هزار تن کره به کشور وارد می شود.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه در تامین کره مورد نیاز کمبودی نداریم، بیان کرد: اگرچه میزان واردات کره کاهش یافته است، اما اکثر چربی شیر داخلی به تولید کره اختصاص می یابد.
وی در پایان با اشاره به اینکه آمار دقیقی از تولید کره داخل نداریم، افزود: برآوردها حاکی از آن است که سالانه ۱۰ تا ۱۲ هزارتن کره در داخل تولید می شود، ضمن آنکه مابقی کسری نیاز کشور با مارگارین یا کره گیاهی جبران می شود.
انتهای پیام/