استرس، شرایط یا احساسی است که در آن فرد از لحاظ ادراکی بر این باور است که مجموع خواسته‌ ها و انتظاراتی که از او وجود دارد، فراتر از منابع، امکانات و توانمندی‌ های در اختیار اوست.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، ندا خورشیدیان مسوول واحد سلامت روان مرکز بهداشت شهدای انقلاب، نشانه‌های جسمی و روانی استرس را در افراد مختلف متفاوت دانست و گفت: یک سری نشانه‌ های عمومی مانند سردردهای مکرر، دست و پاهای سرد و عرق کرده، سوزش‌های مکرر معده و احساس تهوع، حمله‌های عصبی، خواب بیش از اندازه یا بدخوابی، مشکل در تمرکز، رفتارهای وسواسی یا اجباری، انزوا، خستگی، تحریک ‌پذیری و عصبانیت می تواند در اغلب افراد یکسان باشد.

وی افزود: استرس بر روی عملکرد، بهره‌ وری و کارکرد ما با دیگران تاثیر گذاشته و استرس طولانی مدت، می‌تواند شرایطی مانند فرسودگی شغلی، بیماری‌ های قلبی عروقی، سکته مغزی، افسردگی، فشار خون بالا و ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن را به همراه داشته باشد.

خورشیدیان، استرس را یکی از مهم ترین عوامل روان شناختی موثر در بروز بیماری های جسمی مانند دیابت نام برد و ادامه داد: عوامل روانشناختی، نه تنها بر کیفیت زندگی تاثیر می گذارد بلکه در مقابله با بیماری های مزمن از جمله دیابت نیز نقش مهمی دارد.

وی اظهار داشت: شیوع بیماری دیابت رو به افزایش بوده و تا سال ۲۰۲۰ میلادی دیابت پنجمین علت مرگ و میر پیش بینی شده است، بنابراین یکی از مهم ترین علت های ناتوانی و نگرانی های در حال افزایش بهداشت عمومی در دنیا محسوب می شود.

مسوول واحد سلامت روان این مرکز با بیان اینکه، بیماری دیابت تا اندازه زیادی به عوامل روانی اجتماعی فرد برای مدیریت و دستیابی به کنترل مناسب این بیماری وابسته است، افزود: استرس دارای اثرات منفی بر سلامت بیماران دیابت است و می تواند به طور مستقیم با تاثیر بر رژیم غذایی، ورزش و سایر رفتارهای خودمدیریتی، کنترل دیابت را مختل کند، به طوری که سبک زندگی و مدیریت استرس با کاهش چشمگیری در هموگلوبین گلیکوزیله همراه است.

او، افزایش استرس های محیطی، شغلی، خانوادگی و شخصی را موجب افزایش میزان قند خون برشمرد و اضافه کرد: رویدادهای استرس زا سبب ایجاد اختلال در مراقبت از خود و رفتارهای حفظ سلامتی بیماران دیابتی مانند به تعویق انداختن مصرف انسولین، بازبینی دقیق قند خون و عدم رغبت به فعالیت های ورزشی می شود؛ بنابراین تغییرات زیاد در سبک زندگی این بیماران، دارای فرایندهای استرس زا بوده و منجر به کارکرد شناختی پایین، افسردگی و اضطراب در آنان می شود.

خورشیدیان، روش های اصلی مقابله با استرس در بیماران دیابتی را خروج از مرحله انکار، حل مساله، تغییر تفکر، اصلاح عادت ها و آرام ‌سازی ذهنی‌ عضلانی نام برد و گفت: در مرحله انکار، فرد سعی دارد با دلیل‌ تراشی و سرزنش خود و دیگران از موضوع فرار‌ کند و گاهی هم به رفتارهای پرخطر مثل پرخوری، مصرف الکل و حتی کار کردن بیش از اندازه، روی می‌آورد که باید هرچه سریع ‌تر از این مرحله خارج شود.

این کارشناس سلامت روان، روش حل مساله را از دیگر روش های مقابله با استرس خواند و ادامه داد: در این مرحله اغلب بیماران به کمک نیاز داشته و با مشخص شدن منبع استرس، فرد باید با حفظ آرامش به توصیه های روان ‌شناس و انجام تکنیک به مدت چند هفته تا رسیدن تدریجی به شیوه جدید زندگی اقدام کند.

او به بیماران دیابتی توصیه کرد تا با آرامش غذا خورده و خواب کافی داشته باشند و به انجام کارهای لذت بخش و همچنین آموزش آرام ‌سازی ذهنی‌ ‌عضلانی زیر نظر روان‌شناس، روی آورند.
انتهای پیام/م

دیابت پنجمین علت مرگ و میردر جهان

برچسب ها: اخبار سلامت ، درمان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار