به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، با توجه به نزدیک شدن نوروز و سال نو، کدبانوهای ایرانی به فکر تدارک بساط پذیرایی از مهمانان نوروزی خود میافتند، در این بین مناطق مختلف کشور با فرهنگ و آداب و رسوم متنوع، ایدههایی جالب در اختیار خانمها قرار میدهد.
«قیسی» یکی از شیرینیهایی است که در شهر قزوین پخت میشود، برای بررسی خواص شیرینی قیسی قزوین و طرز تهیه آن با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفتوگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، درباره مهمترین ترکیبات شیرینی قیسی اظهار کرد: این شیرینی حاوی ویتامینهای A ، C ، D ، E ، K ، گروه ویتامینهای B، کربوهیدرات سدیم، پتاسیم، پروتئین، آهن، کلسیم، اسید فولیک، ویتامین D ، منیزیم، منگنز، فیبر، قند، فسفر، روی (زینک)، مس، اسیدهای چرب امگا ۳، ۶ و ۹، اسید آمینه تریپتوفان، سلنیوم و کولین است.
بیشتر بخوانید: پذیرایی از مهمانان نوروزی با شیرینی بادامی+ طرز تهیه
وی بیان کرد: شیرینی قیسی به علت داشتن پروتئین فراوان نقشی موثر در تقویت عمومی، افزایش انرژی و عضلانی شدن بدن دارد، بنابراین برای کودکان در حال رشد، ورزشکاران به ویژه بدنسازان، سالمندان و افرادی که فعالیتهای فیزیکی سنگین انجام میدهند مانند کارگران ساختمانی بسیار مفید است.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: شیرینی قیسی به علت دارا بودن اسید آمینه تریپتوفان به ساخت هورمون سروتونین در خون و دستگاه گوارش کمک، بنابراین شادی و نشاط را در افراد ایجاد و از اضطراب، استرس و افسردگی جلوگیری میکند.
عظمایی تأکید کرد: شیرینی قیسی تأثیری چشمگیر در بهبود خلق و خو و عملکرد سیستم عصبی، تقویت حافظه و پیشگیری از ابتلای افراد به آلزایمر دارد، این شیرینی به علت داشتن انواع ویتامینها و مواد معدنی به شادابی، طراوت، جوانسازی پوست و رشد بهتر موها کمک میکند.
وی تصریح کرد: شیرینی قیسی سیستم قلبی و عروقی را تقویت میکند، این شیرینی به علت دارا بودن ویتامینهای A ، C و E خاصیت آنتی اکسیدانی دارد، بنابراین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را در برابر بیماریهای مختلف به ویژه انواع سرطانها محافظت میکند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه قُرابیه؛ شیرینی مخصوص دورهمیهای نوروزی
این محقق و پژوهشگر طب سنتی مصرف شیرینی قیسی را به علت داشتن آهن و اسید فولیک در رفع کمخونی موثر دانست و گفت: این شیرینی برای زنان باردار و جنین بسیار مفید است، شیرینی قیسی به علت دارا بودن فیبر فراوان دستگاه گوارش، معده و رودهها را تقویت و یبوست و هموروئید (بواسیر) را هم برطرف میکند.
عظمایی اظهار کرد: شیرینی قیسی به علت داشتن کلسیم، منیزیم، فسفر، سلنیوم و ویتامین D استخوانها و دندانها را محکم و از پوکی استخوان و آرتروز پیشگیری میکند، این شیرینی در تقویت قوای جنسی و ازدیاد اسپرم هم موثر است.
وی یادآوری کرد: شیرینی قیسی بینایی را تقویت و از ابتلای افراد به آب مروارید (کاتاراکت) و تباهی لکه زرد (دژنراسیون ماکولا) جلوگیری میکند.
آرد گندم پنج پیمانه
تخممرغ سه عدد
سفیده تخممرغ ۲ عدد
شیره انگور یا شکر سرخ ۲ پیمانه
کره محلی ۳۰۰ تا ۳۵۰ گرم
برگه قیسی ۱۶ تا ۱۸ عدد
پودر فندق یک پیمانه
جوش شیرین سه قاشق چایخوری
وانیل شکری یک قاشق مرباخوری
گلاب سه قاشق غذاخوری
مغز گردو و خلال پسته یا بادام به مقدار لازم
- نخست کره محلی را داخل ظرفی بریزید سپس شیره انگور یا شکر سرخ را به آن اضافه کنید.
- مواد را با همزن برقی یا دستی به خوبی هم بزنید سپس وانیل شکری را به سایر مواد بیفزایید.
- پودر فندق را کمکم به مواد اضافه کنید، آرد را الک و آن را به همراه جوش شیرین به مواد اضافه کنید.
- مواد را به خوبی هم بزنید تا به شکل خمیر در بیاید .
- خمیر را به خوبی ورز بدهید سپس صبر کنید تا جا بیفتد.
- مقداری از خمیر را بردارید و به شکل گلولههای کوچک در بیاورید.
- گلولههای کوچک را پهن و وسط آنها را باز کنید.
- یک عدد برگه قیسی را وسط گلولههای کوچک بگذارید سپس خمیر را جمع کنید.
- سفیده تخممرغها را مخلوط کنید سپس یک لایه از سفیده تخممرغهای مخلوط شده را به کمک برس روی گلولههای خمیر بمالید.
- مغز گردو و خلال پسته یا بادام را بنا به سلیقه خود روی گلولههای خمیر قرار دهید.
- درون سینی فر کاغذ روغنی بیندازید.
- گلولههای خمیر را با فاصله درون سینی فر بچینید.
- فر را در دمای ۱۷۵ درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود.
- پس از گرم شدن فر، سینی را به مدت ۲۰ تا ۲۵ دقیقه درون فر قرار دهید تا شیرینی آماده شود.
- پس از گذشت این مدت، شیرینی را از فر بیرون بیاورید و به مدت ۱۰ دقیقه صبر کنید تا خنک شود.
انتهای پیام/