به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگار جوان از یاسوج، کاروانسرای شهر تاریخی بلادشاپور واقع در دهدشت کنونی تخریب شد تا شاهد زخمی جدید بر پیکر فرتوت و خسته این یادگار طلایی دوران صفویه باشیم.
در ضلع غربی بافت تاریخی دهدشت کاروانسرایی با ۳۷ حجره و ۳۰ ایوان به جا مانده از عصر طلایی صفویه وجود دارد و ۴ ایوان بزرگ در چهارگوشه آن به شکل متقارن وجود داشته که هر ایوان به سه یا چهار حجره راه دارد و این کاروانسرا محل بیتوته بازرگانان آن روزگار بوده است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد با تایید این خبر گفت: ظاهراً بخشی نه کالبدی بلکه پوسته متعلق به بخش داخلی کاروانسرا به دلیل بارش تخریب شده است.
مسعود شفیعی با بیان اینکه معمولا مرمت همچون پیرمردی بوده که عصا زیر بغلش میزنند، افزود: ما تلاش میکنیم که سال به سال بندازیم به سال بعدی تا به نقطهای برسیم که بتوانیم بنا را حفظ کنیم.
وی با اشاره به اینکه مرمت جدید نیست بلکه مربوط به چند سال قبل است، بیان کرد: فردا کارشناسان را برای بازدید نهایی اعزام میکنیم تا از نزدیک به طور کامل موضوع را بررسی کنند و تا ساعت ۹:۳۰ دقیقه فردا جوابیه نهایی را در اختیار رسانهها قرار میدهیم.
در سندی که از عصر شاه عباس صفوی در سال ۱۰۸۶ هجری قمری به جا مانده نام این شهر قریهالدشت بوده که در زمان حکومت سلجوقیان به اوج رونق خود رسیده است.
با توجه به موقعیت جغرافیایی و استراتژیکی این شهر و اینکه کوتاهترین راه میان بنادر جنوبی و اصفهان مرکز حکومت صفویان بود از اهمیت خاصی برخوردار بوده است.
وجود راههای سنگفرش شده و پلهای متعدد و مرکزیت تجاری آن حکایت از این دارد که شاخههای فرعی جاده ابریشم از این شهر عبور میکرد.
شهری مذهبی و تجاری که در آمیختگی هنر و مذهب سبب خلق شاهکارهای شگفتانگیزی در آن شده است و وجود ۷ امامزاده، ۲ مدرسه، یک کاروانسرا، ۴ مسجد، بازاری بزرگ و منازل مسکونی گواه بر این مطلب است.
بلادشاپور در ۲۷ مرداد سال ۱۳۶۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و هم اکنون پرونده آن برای ثبت در یونسکو در دست بررسی است.
این بافت همچنین به دلیل وجود بارگاه ۷ امامزاده در آن، به شهر "هفت گنبد" نیز مشهور است.
امامزاده جابر، امامزاده سلطان مهدی، امامزاده بیبیعصمت، امامزاده معصوم، امامزاده جعفر (پیرغازی)، حمام کهیار، حمام ضلع شرقی، حمام مسجد جامع (حمام محمد)، کاروانسرا، بازار امامزاده جابر، مسجد جامع، ارگ محمدخانی، مسجد مورک، قبر خضر نبی، برج دیدبانی، زائرسرای امامزاده معصوم، تجارتخانه، سه دختران، آب انبار و تعدادی از منازل مسکونی موجود در بافت از جمله بناهایی هستند که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدهاند.
سنگ لاشه، گچ، ساروج، خاک، نی و تنبوشه سفالی عمدهترین مصالح ساختمانی به کار رفته در بافت قدیم شهر دهدشت هستند.
انتهای پیام/غ