مهرداد ترابیان با اشاره به تصمیم واگذاری پروژه های روستایی به اپراتورهای تلفن همراه، از ارایه خدمات خرده بانکداری در هزار روستا به دو روش خودپرداز و دستگاه های Cashless در سال جاری خبر داد.

پایان بروزرسانی بزرگ ارتباطات روستایی تا آخر شهریورماه

به گزارش حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، مهرداد ترابیان مجری طرح ارتباطات روستایی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه از ابتدای حضور آذری جهرمی در وزارت ارتباطات به دلیل توجه به بخش توسعه روستایی، در نخستین اقدام ساختار توسعه روستایی از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به ستاد وزارت ارتباطات منتقل شد، گفت: در واقع از وقتی خصوصی سازی شرکت مخابرات ایران اتفاق افتاد، طرح USO (universal service obligation) موسوم به طرح خدمات عمومی اجباری فعال شد تا دولت در سرویس‌هایی که برای اپراتور‌ها صرفه اقتصادی ندارد، سرمایه گذاری کند و بدین ترتیب دولت سرمایه گذاری‌هایی در حوزه روستایی انجام داد که برای شتاب بیشتر مستلزم تغییر ساختار‌ها بود.

وی افزود: برای توسعه روستایی دو برنامه در قانون برنامه ششم توسعه درج شده که نخست ۹۰ درصد روستا‌های کشور تحت پوشش شبکه پهن باند قرار گیرند و دسترسی به شبکه ملی اطلاعات پیدا کنند و دوم اینکه در ۸۰ درصد روستاها، زیرساخت ارایه چهار خدمت مبتنی بر پهن باند شامل آموزش از راه دور، بانکداری الکترونیک، بهداشت الکترونیک و کشاورزی الکترونیک آماده شود.

ایجاد دسترسی به اینترنت روستایی برای اپراتور‌های بزرگ کشور در ۲۰ هزار روستا

ترابیان نخستین اقدام دولت دوازدهم در این حوزه را پایش وضعیت ارتباطات کل کشور دانست و اظهار کرد: باتوجه به پایش انجام شده امروز می‌توانیم بفهیم که در بخش ارتباطات کدام استان توسعه یافته‌تر و کدام استان عقب افتادگی دارد. یعنی با رجوع به سامانه‌ای که بدین منظور ایجاد شده، می‌توانیم آخرین وضعیت ارتباطات روستا‌ها را در کل کشور ببینیم که دسترسی استانداران، نمایندگان، مقامات و مسوولان استان‌ها به این سامانه فراهم شده و آن‌ها می‌توانند وضعیت ارتباطات در روستا‌های تحت حوزه ماموریتی خود را ببینند که بر این اساس مشخص شد که استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان، فارس، هرمزگان، خوزستان و کهکیلویه و بویراحمد وضعیت ارتباطی مساعدی نداشته که از اینرو برنامه ریزی به سوی رفع عقب ماندگی این استان‌ها سوق پیدا کرد.

مجری طرح ارتباطات روستایی با بیان اینکه برای رفع عقب ماندگی‌ها در ابتدا به سمت استفاده بهینه از داشته‌ها رفتیم، به وجود شبکه‌ای مبتنی بر فناوری LTE در تعدادی از روستا‌ها اشاره کرد و ادامه داد: اگرچه چنین شبکه پهن باندی وجود داشت، اما روستاییان برای دسترسی به آن نیاز به تهیه مودم‌هایی با قیمت ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان داشتند که برایشان سخت بود؛ بنابراین به عنوان مقدمه در دهه فجر سال ۹۶، شبکه رومینگ را برای همه اپراتور‌های تلفن همراه فعال کردیم تا مشترکین در بیش از ۲۰ هزار روستا بتوانند از سیمکارت‌های همراه اول، ایرانسل و رایتل برای دسترسی به این شبکه پهن باند استفاده کنند.

ترابیان اقدامی بعدی در حوزه روستایی را درگیر کردن مستقیم اپراتور‌های تلفن همراه در طرح USO دانست و تصریح کرد: طرح‌های USO معمولا از طریق انتخاب پیمانکار اجرا می‌شد، اما تجربه نشان داد وقتی اپراتور‌ها در این پروژه‌ها حضور ندارند، هزینه‌های کشور در این حوزه بیشتر می‌شود؛ بنابراین تصمیم بر این شد تا توسعه در روستا‌ها از طریق اپراتور‌ها صورت گیرد.

وی بلافاصله ادامه داد: البته فعالیت اپراتور‌ها در پروژه‌های روستایی، صرفه اقتصادی ندارد، از اینرو توافق کردیم که پروژه‌های روستایی را به آن‌ها ارجاع دهیم تا در روستایی که مدنظر است، سرمایه گذاری کرده و در مقابل هزینه‌های آنرا قبول کنیم تا ضمن گسترش شبکه اپراتور‌ها در سطح آخرین روستاها، به سیمکارت و تجهیزات جانبی دیگری برای اتصال روستاییان به شبکه پهن باند احتیاجی نباشد و هزینه جداگانه‌ای نیز برای مکالمه و پیامک صرف نشود.

برقراری ارتباط شبکه کوه نور با اپراتور‌های همراه

این مقام مسوول همچنین با اشاره به شبکه‌های ارتباطات روستایی موسوم به «کوه نور» اظهار کرد: در نزدیک ۱۱۰۰ روستای کشور، شبکه ارتباطات روستایی بنام کوه نور داشتیم که در آن روستاییان با استفاده از فناوری نسل دوم همراه با تلفن ثابت به صورت مکالمه استفاده می‌کردند با این تفاوت که فقط مشترکین اپراتوری که این سرویس را ارایه می‌کرد، از سیمکارت‌های نورتل می‌توانستند استفاده کنند. یعنی در این روستا‌ها مشترکان همراه اول و ایرانسل امکان استفاده از این شبکه را نداشتند و برای استفاده الزاما باید سیمکارت‌های نورتل را تهیه می‌کردند.

وی ادامه داد: باتوجه به اتمام حجم قرارداد نورتل، تغییراتی در شبکه نورتل داده شد و با افزایش پهن باند و ظرفیت‌های آن، از دهه فجر ۹۷ قابلیت مهمان شدن اپراتور‌ها را در این شبکه فراهم کردیم که بدین ترتیب ۱۱۰۰ روستایی که عمدتا در استان‌ها کرمان، سیستان و هرمزگان، کرمانشاه و کردستان قرارداشتند، دسترسی به شبکه اپراتور‌ها را پیدا کردند.

بروزرسانی ارتباطات ۲۲ هزار روستا تا پایان شهریورماه

ترابیان به شکل دیگری از شبکه ارتباطات روستایی در کشور با نام تلفن‌های روستایی WLL اشاره کرد و گفت: روستا‌هایی که دسترسی با سیم نداشتند، این قابلیت وجود داشت تا بجای کشیدن سیم مسی، مشترکین با یک سیمکارت و یک تلفن همراه در سطح روستا و بر اساس تعرفه تلفن ثابت از شبکه استفاده کنند که اگرچه زمانی که این سرویس در سال ۸۲ و ۸۳ ارایه شد، جذاب بود، اما تلفن‌های روستایی WLL از فناوری قدیمی برخوردار بودند و بعد از رشد شبکه همراه، این نوع از شبکه رشد پیدا نکرد تا مردم عمدتا از کیفیت آن ناراضی باشند.

مجری طرح ارتباطات روستایی با بیان اینکه از ابتدای امسال با توافق همراه اول و شرکت مخابرات ایران، شبکه ارتباطات WLL به شبکه همراه اول منتقل شد، اظهار کرد: تا شهریور سال ۹۸ تمام ۲۲ هزار روستا‌هایی که از شبکه تلفن WLL استفاده می‌کردند، حداقل به نسل دوم مجهز می‌شوند و به شبکه همراه اول می‌روند. البته تعدادی از این روستا‌ها که جمعیت بیشتری دارند، مجهز به شبکه نسل سوم و چهارم همراه خواهند شد و امکان استفاده از اینترنت همراه نیز برای آن‌ها فراهم می‌شود.

وی با بیان اینکه بیش از ۱.۵ میلیون نفر تحت پوشش شبکه WLL هستند، افزود: امروز بروزرسانی ارتباطات روستایی در ۱۰ استان به پایان رسیده و پیش بینی می‌کنیم که تا شهریور امسال بروزرسانی در استان‌های گیلان، سیستان، بوشهر، یزد، مازندران، کرمانشاه، نیز به پایان رسیده و شبکه آن‌ها به همراه اول و ایرانسل متصل شوند. ضمن اینکه در جا‌هایی که امکان استفاده از رومینگ ایرانسل نبود، با بروزرسانی شبکه هر استان، دسترسی به ایرانسل هم برقرار می‌شود تا مردم محدود به سیمکارت خاصی نشوند.

بانکداری الکترونیک در روستا‌ها

این مقام مسوول اقدام دیگر حوزه روستایی در حدود یک سال و نیم گذشته را واگذری ۱۲۵۰ دستگاه خودپرداز از طریق پست بانک به عنوان بانک عامل روستایی به تعدادی از روستا‌ها دانست و گفت: عموما بسیاری از روستاییان برای استفاده از خدمات بانکی باید مسیر زیادی را می‌پیمودند تا خدمات بانکی خود را با خودپرداز انجام دهند که این اقدم با استقبال بسیار زیادی از سوی روستاییان مواجه شد.

ترابیان با بیان اینکه گاهی یک روستایی برای دریافت یارانه مجبور بود بخش قابل توجهی از آن را هزینه کند تا بتواند یارانه خود را دریافت کند، اظهار کرد: برای امسال برنامه ریزی برای ارایه خدمات خرده بانکداری در هزار روستای دیگر به دو روش خودپرداز و همچنین دستگاه‌های Cashless انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه دستگاه Cashless دستگاهیست که تمام کار‌های خودپرداز را بدون دادن پول انجام می‌دهد، افزود: می‌خواهیم شکلی برای آن طراحی کنیم تا حس نوستالژی استفاده از خدمات ارتباطی را ایجاد کند. ضمن اینکه از شرکت‌های استارت آپی خواستیم که خدمات بیشتری را برای ارایه به این نوع از دستگاه‌ها احصا کنند تا ارایه خدمات به دریافت میزان موجودی و پرداخت قبض محدود نشود و از آن‌ها بتوان خدماتی، چون اینترنت همراه، شارژ تلفن همراه و خدمات روستاگردی را دریافت کرد که هم اکنون در فاز مطالعاتی قرار دارد.

مجری طرح ارتباطات روستایی یکی از پرهزینه‌ترین کار‌های خودپرداز‌ها را پول رسانی به آن‌ها عنوان کرد و ادامه داد: در شهر‌های بزرگ که بانکداری الکترونیکی رشد بیشتری پیدا کرده مردم کمتر از دستگاه‌های خودپرداز پول دریافت می‌کنند و بیشتر خدمت می‌گیرند که قطعا با توسعه بانکداری الکترونیک در روستا‌ها نیز مردم ترغیب به دریافت خدمت به جای دریافت پول می‌شوند؛ بنابراین پیش بینی می‌کنیم که در آینده نزدیک دستگاه‌های Cashless کاربرد‌های زیادی پیدا کنند.

توسعه ارتباطات روستایی فراتر از برنامه دولت است

وی توسعه‌های رخ داده را با وجود تمام مشکلات ناشی از تحریم‌ها دانست و افزود: تحریم‌ها باعث شده هزینه‌های توسعه ارتباطات با افزایش نرخ ارز دو تا سه برابر بالاتر رود، ضمن اینکه خرید تجهیزات از شرکت‌های سازنده پیچیدگی‌های زیادی پیدا کرده است که با وجود همه این موانع، توسعه ارتباطات روستایی بیش از ۱۰ درصد از برنامه ششم توسعه جلوتر است.

این مقام مسوول با بیان اینکه توسعه‌های رخ داده در بخش روستایی با استفاده از لبه فناوری بوده که کمتر کشوری در مناطق کم جمعیت خود چنین سرمایه گذاری انجام می‌دهد، اظهار کرد: در این مسیر، نگاه وزیر ارتباطات هیچ وقت متوجه صرفا توسعه پهن باند نبوده و همزمان با آن توسعه تلفن ثابت و پوشش همراه را مدنظر داشته است، بنابراین اتفاقی که در حوزه ارتباطات روستایی در حال رخ دادن است، فراتر از برنامه ششم قراردارد چراکه در قانون برنامه ششم ما را فقط ملزم به توسعه پهن باند در روستا‌های کشور می‌کند.

ترابیان ادامه داد: در ابتدای دولت دوازدهم، ۳۲ درصد از روستا‌های کشور دارای سرویس کامل یعنی تلفن ثابت، تلفن همراه و پهن باند بودند که با اجرای پروژه‌هایی در یک سال و نیم گذشته، درحال حاضر ۶۵ درصد از روستا‌ها دارای ارتباطات کامل هستند که یعنی روستا‌های دارای سرویس کامل نزدیک به دو برابر شده اند.

وی افزود: همچنین در ابتدای دولت دوازدهم ۹ درصد روستا‌ها هیچ نوع سرویس نداشتند و از نعمت ارتباطات برخوردار نبودند که درحال حاضر این عدد به حدود دو درصد رسیده که یعنی بشدت آمار تعداد روستا‌های بدون ارتباط کاهش پیدا کرده است.

مجری طرح ارتباطات روستایی همچنین فعالیت پروژه‌ها را منوط به ایام خاص و مراسم‌های افتتاح ندانست و توضیح داد: با دستور وزیر ارتباطات هیچ پروژه‌ای را به ایام خاصی محدود نمی‌کنیم و به محض آماده شدن سرویس زیربار می‌رود تا مردم از آن استفاده کنند و فقط در ایام خاص مشخصات پروژه اعلام می‌شود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مسلم
۱۲:۴۱ ۰۴ آبان ۱۳۹۹
سلام چجوری یک سیمکارت کوه نور برای سیستان و بلوچستان دریافت کنم
آخرین اخبار