به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، پایگاه اینترنتی المانیتور در تحلیلی تحت عنوان "چگونه دولت ترامپ قصد دارد با استفاده از یک راه گریز، فناوری هستهای به عربستان سعودی انتقال دهد" نوشت: اظهارات مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در کنگره درباره اقدام دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور این کشور، در انتقال فناوری هستهای به عربستان سعودی، انتقادهای شدیدی را در پی داشت.
به نوشته این پایگاه خبری، قانونگذاران آمریکایی اخیرا افشا کردند که وزارت انرژی این کشور بر اساس بند ۸۱۰ قانون انرژی اتمی که به شرکتهای آمریکایی اجازه میدهد فناوری هستهای یا کمک فنی به کشورهای خارجی بدهند، دستکم شش مجوز محرمانه برای فروش فناوری هستهای به عربستان سعودی صادر کرده است.
وزارت انرژی حاضر نشده است نام شرکتهایی را که این مجوزها را دریافت کردهاند و این که چه فناوریهایی را به ریاض انتقال دادهاند، برای قانونگذاران افشا کند. یک مقام وزارت انرژی در نامه الکترونیکی که المانیتور نیز آن را دیده، به این نکته اشاره کرده است که شرکتها از دولت ترامپ خواستهاند این اسناد را منتشر نکند.
وی در این نامه نوشت: "ما به هر کدام از شرکتها اطلاع دادیم که اگر ماهیت این مجوزها موجب شود آنها از نظر رقابتی آسیب ببینند یا دسترسی به اطلاعات اختصاصی آنها فراهم شود، حق درخواست برای منتشر نشدن اسناد را دارند. این یک اقدام غیرقابل انتظار نیست، با توجه به این که عربستان سعودی بازار جدیدی است که شرکتهای آمریکایی در حال بررسی آن هستند."
برد شرمن، عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، دولت ترامپ را متهم کرد پیش از آنکه برای عدم انجام فرآوری مجدد و غنیسازی اورانیوم با عربستان به توافق برسد، تلاش کرده از این قانون برای انتقال فناوری هستهای به عربستان سعودی استفاده کند. شرمن از پمپئو خواست تا اواسط ماه آینده این شش مجوز را در کنگره ارائه دهد، اما وزیر خارجه آمریکا خود را متعهد به انجام چنین کاری نمیداند.
شرمن پیش از این در انتقاد از توافق هستهای احتمالی دولت ترامپ با عربستان گفته بود "نمیتوان به حکومتی که برای داشتن یک «اره استخوانبر» (اشاره به نحوه قتل خاشقجی) قابل اعتماد نیست، برای داشتن [فناوری ساخت] سلاح هستهای اعتماد کرد."
بر اساس بند ۱۲۳ قانون انرژی اتمی آمریکا کنگره میتواند به این توافق رای منفی بدهد. اما منابع مطلع به کمیته نظارتی مجلس نمایندگان آمریکا گفتهاند مقامات سابق دولت ترامپ تلاش کرده بودند بدون چنین توافقی، این فناوری را به عربستان سعودی منتقل کنند.
شرمن و گروهی از قانونگذاران آمریکایی از هر دو حزب بارها از امتناع عربستان سعودی برای امضای توافقی که از غنیسازی اورانیوم و بازفرآوری پلوتونیوم در خاک خود ممانعت به عمل میآورد، ابراز نگرانی کردهاند. سال گذشته، سناتور اد مارکی، از دولت ترامپ خواست همه توافقات با ریاض را لغو و مذاکرات هستهای غیرنظامی را متوقف کند. در همین حال، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، گفته است اگر ایران به دنبال برنامه تسلیحات هستهای باشد، ریاض نیز این برنامه را در پیش خواهد گرفت.
وزارت انرژی آمریکا پیش از صدور مجوز باید با وزارت امور خارجه، کمیسیون تنظیم مقررات هستهای، وزارت دفاع و وزارت بازرگانی مشورت کند. بنابراین اگر پمپئو جزئیات این مجوزها را منتشر نکند، کنگره همیشه میتواند شانس خود را با یک سازمان دیگر امتحان کند.
انتهای پیام/
ایران ،انرژی هسته ای را خودش احیا کرده و به پیش میبرد و نیازی به غرب ندارد
ولی درست در نقطه مقابل،، عربستانی وجود دارد،، که نه توانایی علمی دارد و نه دانشمندی،، فقط یک زبان دراز برای وراجی ، که آن هم فایده ندارد
روزی را میبینم که عربستان سلاح هسته ای میسازد و برای غربی ها شاخ میشود..........
عربستان "سقوطی" اگر به این انرژی دست بیابد،اولاً انرژی بسته ای است...
وثانیاً این سقوطی ها درحال مهیا نمودن تجهیزات تهاجمی از روی توحش و توهم هستند؛که بزودی وپس از نابودی شان،آن هم به دست خودشان
انشاءالله...