به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، باغ موزه مشاهیر شیراز شاید مهمترین مطالبه مردم نباشد، اما در شهری که داعیه فرهنگی وهنری دارد کُندی روند ساخت آن به مسئلهای تبدیل شده که هرگاه نامی از هفته گرامیداشت موزه یا سفر رئیس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به میان میآید، این مطالبه مطرح میشود که بالاخره این موزه چه وقت درهایش به روی گردشگران و علاقهمندان به فرهنگ و ادب گشوده خواهد شد.
عملیات ساخت این پروژه که با دستان علی لاریجانی، رئیس مجلس در سال ۱۳۸۷ کلید زده شد تاکنون به کندی پیش رفته و هراز چندی که رئیس سازمان میراث فرهنگی سفری به شیراز داشته بازدید از این باغ موزه را در دستور کار قرار داده و وعدههایی مطرح شده که برخی عملی و بسیاری به فراموشی سپرده شده است.
در ابتدا قرار بود این باغ موزه ظرف ۳ سال احداث شود که با گذشت بیش از ۱۰ سال عملیات احداث این پروژه همچنان به آرامی پیش میرود و عملیات اجرایی آن به روش «Bot» در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته است.
این در حالی است که نیمه سال گذشته، مسئولان میراث فرهنگی فارس میزان پیشرفت این پروژه ملی را حدود ۱۵ درصد عنوان کردند که متعلق به ۶ ماه گذشته بوده که ساخت باغ موزه مشاهیر به بخش خصوصی واگذار شد و قبل از آن، طرح یادشده با وجود عدم دخالت این بخش، بطور میانگین سالانه کمتر از ۳ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
سال گذشته بود که احمد رضا دستغیب، رئیس شورای اسلامی شهر شیراز گلایههایی در این باره مطرح کرد و این شائبه به وجود آمد که واگذاری این پروژه ممکن است برای بخش خصوصی حکم تجاری ساختن اطراف آرامگاه حافظ داشته باشد و بدین خاطر خواستار دخالت استاندار فارس در این خصوص شد در حالی که بعداً عنوان شد از آنچه روابط عمومی شورا در اختیار رسانهها گذاشته شده اشتباه برداشت شده است.
اما وقتی آخرین وضعیت باغ موزه مشاهیر شیراز را در آستانه سفر معاون سازمان میراث فرهنگی برای افتتاح ۲ طرح خصوصی به مناسبت هفته گرامیداشت موزه به فارس از مدیرکل میراث فرهنگی جویا شدیم، مصیب امیری اعلام کرد: روند ساخت باغ موزه مشاهیر شیراز ادامه دارد و بخشهای زیادی از این پروژه آماده شده است.
به گفته امیری، بخشی از نمای شمالی باغ موزه آماده و محوطه حیاط این طرح مسطح، خاکریزی و کوبیده شده است.
این در حالی است که مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری فارس از خاکبرداری باغچههای اطراف این باغ موزه خبر داد و افزود: کاشی کاری و کف سازی سرویسهای بهداشتی و نمازخانه باغ موزه مشاهیر شیراز انجام پذیرفته و نازک کاری بخشهایی هم پایان یافته است.
وی در عین حال پایان پذیرفتن و بهره برداری از باغ موزه مشاهیر را روندی ادامه دار ارزیابی کرد و درخصوص اینکه آیا نسبت به سال گذشته تحول فیزیکی در این پروژه به وقوع پیوسته، پاسخ داد: پروژه ساخت باغ موزه مشاهیر شیراز به بخش خصوصی واگذار شده و این تغییرات در پی واگذاری به بخش غیر دولتی است که انجام میپذیرد.
امیری با این حال پیشرفت این طرح را علیرغم ندادن رقمی، خوب دانست و درخصوص واگذاری باغ موزه به بخش خصوصی اعلام کرد: طبق ماده ۲۷ قانون که دولت اجازه میداد تکمیل پروژههای ناتمام به بخش خصوصی واگذار شود، بخش خصوصی وارد شد تا از بخشهایی از این پروژه که خدماتی است پس از اتمام آن بهرهمند شود.
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری فارس با تاکید بر اینکه واگذاری باغ موزه مشاهیر شیراز به معنی دائمی بودن حضور بخش خصوصی نیست، ادامه داد: مالکیت باغ موزه واگذار نمیشود بلکه بهره برداری مانند اجاره به بخش خصوصی است.
وی با این حال مدت بهره برداری بخش خصوصی پس از اتمام پروژه را کمتر از آنچه تلقی همگانی است، عنوان کرد و در پاسخ به مبنی بر اینکه آیا واگذاری کاملاً به بخش خصوصی بوده یا آنچه که «خصولتی» نامیده میشود، عنوان کرد: خیر، اینگونه نیست بلکه فراخوان داده و سپس بخش خصوصی بطور قانونی برنده مناقصه شد.
مدیرکل میراث فرهنگی فارس درخصوص نمونههای دیگری مانند باغ موزه مشاهیر که لزوماً شیراز هم در بر نگیرد و به بخش خصوصی واگذار شده باشد، گفت: غیر از این طرح، تکمیل مرکز فرهنگی سعدی به بخش خصوصی واگذار شده است.
امیری، در عین حال به بهره برداری رسیدن مرکز فرهنگی سعدی را علیرغم اینکه عنوان شده تا پایان امسال انجام خواهد گرفت، زودتر از موعد فوق دانست.
وی همچنین از افتتاح موزه خصوصی «رودانی» و موزه اشیای مرتبط با آب از دوره سلجوقی به این سو در آب انبار وکیل شیراز توسط بخش غیر دولتی که پیشتر با عنوان «موزه گالری آب» شناخته میشد، با حضور معاون میراث فرهنگی کشور خبر داد.
۳۴ موزه دولتی و خصوصی در استان فارس توسط یا با نظارت سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اداره میشود.
منبع: مهر
انتهای پیام/چ