چاقی یکی از علت‌های مهم مرگ و میر و ابتلا به بیماری‌های مزمن محسوب می‌شود و خوب است بدانیم خطر نسبی مرگ و میر در افراد چاق در مقایسه با افراد لاغر به طور تقریبی دو برابر است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، رضیه شناور رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه گفت: چاقی عامل مهمی برای ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی، پرفشاری خون، دیابت، سکته مغزی، اختلال چربی خون و سرطان‌ها است و یافته‌ها نشان می‌دهد فشارخون بالا در افراد چاق دو تا شش برابر بیشتر از افرادی است که اضافه وزن ندارند.

وی افزود: چاقی‌های مرکزی یعنی چاقی‌هایی که در قسمت شکم متمرکز است و در ایجاد فشارخون بالا اهمیت بیشتری دارد، با بالا رفتن وزن، بافت چربی نیز بیشتر می‌شود، این بافت برای زنده ماندن نیاز به اکسیژن و سایر مواد غذایی دارد که باید با جریان خون تأمین شود.

شناور ادامه داد: هر چه نیاز به اکسیژن و مواد مغذی بیشتر شود، حجم خون و مقدار فشاری که روی سیستم گردش خون وارد می‌شود، افزایش می‌یابد و با بیشتر شدن حرکت خون در سیستم گردش خون، فشار بیشتری بر دیواره سرخرگ‌ها وارد می‌شود.

او، برای کاهش فشارخون در افراد چاق توصیه کرد تا به وزن بدنی مطلوب برسند و آن را در محدوده BMI ۵/۱۸ تا ۹/۲۴ حفظ کنند.

این کارشناس ارشد تغذیه تاکید کرد: تغییرات سبک زندگی در افراد دچار اضافه وزن و چاق که سبب کاهش وزن می‌شود، تغییرات مهمی از جمله کاهش چربی خون، قند خون و HbA ۱ C را به همراه دارد.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه ضمن اشاره به اینکه کاهش بیشتر از پنج درصد از وزن، تاثیر موثری بر کاهش فشارخون دارد، گفت: برای کاهش وزن باید سبک زندگی خود را به گونه‌ای تغییر دهیم که باعث کاهش مقدار غذای مصرفی و همچنین افزایش سطح فعالیت ما شود.

شناور با توصیه به تعادل و تنوع در رژیم غذایی، ادامه داد: لازم است از همه گروه‌های غذایی مانند میوه ها، سبزی ها، غلات، لبنیات، گوشت ها، حبوبات و چربی‌ها و به طور متناسب در رژیم غذایی استفاده کنیم.

او با تاکید بر خودداری از حذف وعده صبحانه، گفت: در حقیقت نخوردن صبحانه ساعتی بعد ما را گرسنه کرده و باعث ریزه خواری بیشتر و بدخوری در وعده ناهار و شام می‌شود، بنابراین برای خوردن یک صبحانه سالم وقت بگذاریم، یک صبحانه کامل شامل شیر کم چرب، غلات پر فیبر و میوه است.

شناور افزود: در طول روز لازم است مقادیر کافی آب یا دیگر نوشیدنی‌های فاقد کالری بنوشیم و به یاد داشته باشیم مصرف نوشیدنی‌های حاوی قند باید محدود شود.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه اضافه کرد: برای غذای اصلی و به ویژه میان وعده ها، مواد خوراکی کم کالری مانند سبزی، میوه و غلات با سبوس را انتخاب کنیم و سعی کنیم یک سوم از هر وعده را سبزی‌ها تشکیل دهد.

کاهش وزن با کاهش سرعت غذا خوردن

او افزود: یکی دیگر از راهکار‌های کاهش وزن این است که سرعت غذا خوردن خود را کم کنیم به نحوی که هر وعده خوردن ما باید دست کم ۱۵ دقیقه طول بکشد، برای رسیدن به این هدف به جای قاشق‌های معمولی، از قاشق‌های با حجم کم و یا چنگال استفاده کنیم، همچنین اگر در طول روز به دفعات احساس گرسنگی می‌کنیم، یک راهکار مناسب برای این امر، کاهش میزان وعده اصلی غذا، به جای مصرف چندین میان وعده کوچک در طول روز است.

شناور با بیان اینکه کاهش آهسته وزن بهترین راه برای کاهش وزن پایدار و بدون عارضه است، توصیه کرد: برای کاهش وزن، فعالیت بدنی خود را افزایش دهیم، مصرف مواد غذایی نشاسته‌ای مثل نان و برنج را کاهش دهیم و از رژیم‌های غذایی غنی از نظر میوه‌ها و سبزی‌های تازه استفاده کنیم.

توصیه دیگر این کارشناس ارشد تغذیه، صرف غذا در کمال آرامش و به دور از استرس و اضطراب، حذف نکردن غذا‌های مورد علاقه و با حفظ تعادل بود.

او یادآور شد: طعم یک عدد شیرینی خامه‌ای با طعم یک کیلوگرم شیرینی خامه‌ای تفاوتی ندارد.


انتهای پیام/م

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار