به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، ادبیات دفاع مقدس دربرگیرنده گونهها و قالبهای مختلفی است؛ از میان آنها میتوان به ادبیات داستانی، ادبیات مستندنگار یا خاطرهنویسی اشاره کرد. حال باید دید که چه مؤلفههایی ادبیات دفاع مقدس را برجسته و شاخص کرده است.
یکی از مؤلفهها این است که ادبیات دفاع مقدس خاستگاه بومی دارد؛ یعنی زادگاهش فرهنگ ایرانی – اسلامی است؛ در حالی که در نوع ادبیات داستانی معاصر جریانهای حاکم در کشورمان به نوعی خاستگاه ترجمهای، وارداتی و برونمرزی دارند. زمانی که ادبیات در کشوری پدید بیاید که زادگاه و خاستگاهش فرهنگ آن مردم باشد، این نکته عامل برجستگی آن ژانر ادبی خواهد بود و نویدبخش ادبیات بومی است.
نکته دیگر این است که ادبیات دفاع مقدس دربرگیرنده دوره درخشان از تاریخ معاصر کشورمان است. دوره دفاع مقدس در تاریخ برتری دارد و ادبیاتی که به این دوره میپردازد، قطعاً برجستگیهای خاصی دارد و نکته سوم این است که ادبیات دفاع مقدس در نوع خود نوآور بوده و نسل جدیدی از نویسندگان و طیف تازهای از مخاطبان را به حوزه ادبیات معرفی میکند؛ زیرا ادبیات بدون دو رکن پدیدآورنده و خواننده معنی ندارد و به وجود نمیآید.
قالب ادبیات داستانی پیش از انقلاب قالب مورد اعتماد مردم متدین نبود، اما پس از انقلاب تغییراتی که در حوزه ادبیات شکل گرفت، طیف وسیعی از مردم را با ادبیات آشتی داد که این گرایش حتی در زمان حاضر دیده میشود. خاطرهنگاشتهایی که با تیراژ وسیع از آنها استقبال میشود گویای این مطلب است. ادبیات دفاع مقدس مشتمل بر آرمانها و نکته عالی انسانی است. در تاریخ ادبیات کهن شاعران و هنرمندانی داریم که از روح عالی انسان سخن گفتند و ادبیات عرفانی را پدید آوردند. در زمینه ادبیات دفاع مقدس با یکی از نویسندگان کشور گفتگو کردیم که در ادامه آن را می خوانید؛
رضا دولتی نویسنده کتاب های دفاع مقدس، با اشاره به میزان انتشار کتابهای دفاع مقدسی و مذهبی در حوزه کودک و نوجوان اظهار کرد: انتشار این نوع کتابها در شرایط فعلی به جهت گرانی و کمبود کاغذ اوضاع خوبی ندارد؛ حمایت سازمانها و نهادهای فرهنگی و دولتی هم از ناشران کودک و نوجوانی که در حوزه دینی و دفاع مقدس فعال هستند کمرنگ شده است. اما با وجود تمام این مشکلات ناشران ناامید نشده اند و به دلیل علاقهای که به کار در صنعت نشر دارند، در حد توان خود در این عرصه فعال هستند.
وی در خصوص میزان تأثیر کتب دینی و دفاع مقدسی در افکار افراد جامعه، گفت: ادبیات دفاع مقدس و حوزه ایثار و شهادت میتواند به انتقال فرهنگ ناب اسلامی به کودکان و نوجوانان و حتی بزرگسالان کمک کند. کسانی بوده اند که حتی در صفحات مجازی به واسطه خواندن یک کتاب متحول شده اند. همه باید تلاش کنیم تا ان شاء الله به نقطه عرفانی که مورد پسند دین اسلام است، برسیم.
انتهای پیام/