گفتگو با قاضی آبادانی را می‌خوانید که در کمتر از یک‌سال بیش از ٢٠٠ حکم جایگزین صادر کرده است.

قاضی آبادانی که در کمتر از یک‌سال بیش از ٢٠٠ حکم جایگزین صادر کرد + عکسبه گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  دکتر سعید فریدونی قاضی شعبه ١٠٣ دادگاه کیفری دو شهرستان آبادان، از سال ٩٧ تا الان بالغ بر ٢٠٠ حکم جایگزین صادر کرده و در اقدامی جالب‌تر متهمان جرم اولی‌اش را به مجازات‌هایی مثل، نظافت بازار ماهی آبادان و زیباسازی شهر و آزادسازی بچه ماهی‌ها محکوم کرد.

او در آخرین احکامش، سه مجرم را در پرونده‌های جداگانه به آزادسازی بچه‌ماهی‌ها در رودخانه بهمنشیر و نظافت رایگان بازار ماهی فروشان آبادان محکوم کرد. دکتر فریدونی با صدور این احکام جالب هم توانست به زیباسازی شهرستان آبادان کمک کند و هم مورد تقدیر رئیس زندان آبادان و ریاست دادگستری شهرستان آبادان قرار گرفت. او که صدور این احکام را گامی مثبت در بازدارندگی جرم و افزایش رضایت مردم می‌داند، از ماجرای جالب پرونده هایش گفت.

از چه زمانی صدور احکام جایگزین را شروع کردید؟

تقریبا از آبان ماه سال گذشته بود که نخستین مجازات جایگزین را صادر کردم.

نخستین مجازات جایگزینی که صادر کردید چه بود؟

آن زمان یک کارمند بود که جرمی محیط زیستی را مرتکب شده بود. من او را به ١٠٠ ساعت نظافت رایگان بازار ماهی فروشان در آبادان محکوم کردم.


بیشتر بخوانید:دستگاه قضا در برابر سلاطین فساد / از پرونده جاسوس برجامی تا محاکمه بی‌سابقه دومین مقام دولت


این حکم اجرا هم شد؟

بله زیر نظر قاضی اجرای احکام و هیات نظارت تقریبا یک ماه بعد از صدور حکم، در بازار ماهی‌فروشان اجرا شد و مجرم هم گواهی اجرای حکم را به دادگاه تحویل داد و ضمیمه پرونده اش شد.

تا الان چند مجازات جایگزین صادر کرده‌اید؟

حدوداً بالغ بر ٢٠٠ حکم جایگزین حبس صادر کرده ام. من هر روز یک رأی خدمات عمومی رایگان برای جا‌های مختلف دارم؛ و عموما هم برای زیباسازی شهر و نظافت است. چرا که همراه ریاست محترم دادگستری آبادان و دادستان محترم آبادان طی یک بررسی میدانی در شهرستان آبادان متوجه کمبود‌هایی شدم؛ و سعی کردم از مجازات جایگزین حبس و مجازات تکمیلی در رفع این کاستی‌ها استفاده کنم. از محوطه بازار ماهی هم شروع کردم، اما به آنجا ختم نشد. نصب تابلو و رنگ آمیزی جدول و برخی از احکامی که به زیباسازی شهرستان آبادان هم کمک می‌کرد.

آخرین مجازات چه بود؟

همین الان که دارم با شما صحبت می‌کنم، دو مجرم را در دو پرونده جداگانه به آزاد سازی بچه‌ماهی‌ها در رودخانه بهمنشیر محکوم کردم. به این صورت که ریاست سازمان محیط زیست هر چند وقت یک بار بچه ماهی خریداری می‌کنند و آن را در رودخانه بهمنشیر آبادان رها می‌کنند. طبق این حکم، متهمان باید با محیط زیست و شهرداری همکاری کرده و این ماهی‌ها را آزاد کنند. این دو متهم هم به جرم حمل اسلحه شکاری غیرمجاز دستگیر شده بودند و، چون جرم اولی بودند آن‌ها را به این مجازات محکوم کردم.

به نظر شما این مجازات‌های جایگزین تا چه اندازه می‌تواند بازدارنده باشد؟

قطعا در خصوص عده‌ای از مجرمان دارای سطح بالای حالت خطرناک برای ایمن نگه داشتن جامعه، زندان می‌تواند بهترین نوع مجازات محسوب می‌شود. با این حال اگرچه زندان مزایایی دارد، اما در خصوص برخی از مجرمان، آسیب‌ها و لطمه‌هایی هم دارد. آسیب‌های این نوع از مجازات‌ها بر کسی پوشیده نیست و همه مردم جامعه بر تبعات در زندان بودن یک سرپرست خانوار، آگاهند.

تبعاتی که بعد از خود مجرم شامل اطرافیان و محدوده زندگی خانوادگی و اقتصادی و مملکت می‌شود. حالا از آسیب‌های اخلاقی ناشی از زندان بگذریم. در این میان مجازات‌های جایگزین حبس مدت‌ها بود موضوع مباحثات قرار می‌گرفت. تا اینکه در سال ٩٢ با تأکیدات مقام معظم رهبری در راستای استفادهٔ حداقلی از زندان و پشتوانه سیاست‌های کلی و کلان قضائی توسط مسئولان قوه قضائیه باعث شد این نهاد حقوقی در قانون مجازات به تصویب برسد. در حال حاضر با تاکیدات و صدور بخشنامه‌ها و آیین نامه‌های اجرایی و تشویقات از سوی ریاست قوه قضائیه بحث جایگزین‌های حبس در بین قضات در برخی از جرائمی که می‌توانند مشمول قواعد جایگزین حبس قرار بگیرند مورد استفاده قرار گرفت.

در این خصوص تشویق ریاست کل دادگستری خوزستان و حمایت‌های ریاست دادگستری شهرستان آبادان و دادستان آبادان من را در صدد این قرار داد که با شناسایی نقاط ضعفی که می‌شد از مجرمین در قالب خدمات عمومی رایگان به عنوان مجازات جایگزین حبس‌های کوتاه مدت استفاده کنم، احکامی در این خصوص صادر کنم.

قاضی آبادانی که در کمتر از یک‌سال بیش از ٢٠٠ حکم جایگزین صادر کرد + عکس

استقبال در این مورد چطور بود؟

استقبال خیلی خوب بود. هم مردم از خدمات عمومی بهره‌مند شدند و هم ادارات و سازمان‌هایی که مجری این احکام هستند و هم خود متهم از زندان رفتن نجات می‌یابد. زندان آبادان هم طی جلسات شفاهی از من تشکر می‌کند. چراکه فضای زندان به شدت محدود و ناکافی است.

معمولا برای چه جرم‌هایی مجازات جایگزین صادر می‌کنید؟

صدور این احکام قواعد خاصی دارد. مهم‌ترین آن سابقه کیفری و میزان مجازات حبس مقرر قانونی است. جرائم مشمول جایگزین‌های حبس معمولا جرم اولی هستند. عموما در اینگونه پرونده‌ها تا سه ماه حبس صدور حکم جایگزین الزامی است. تا ٦ ماه حبس هم اگر سابقه کیفری نداشته باشد صدور حکم جایگزین الزامی است و تا یک سال هم بر اساس نظر قاضی صورت می‌گیرد. قاضی شرایط متهم و نوع جرم را می‌سنجد و بر اساس آن حکم جایگزین صادر می‌کند. از طرف دیگر در جرائم غیر عمد هم تا دو سال حبس مشمول مجازات جایگزین می‌شود و دو سال به بالا هم باز به نظر قاضی بستگی دارد.

منبع:شهروند

انتهای پیام/

مردم خوشحال و زندانبانان خوشحال‌تر!

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار