زنگنه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در نشست اوپک، چه هدفی را دنبال می‎کنید، بر حفظ موجودیت اوپک تاکید کرد.

حفظ موجودیت اوپک مهمترین مسئله است/هرچقدر بتوانیم نفت صادر می‎کنیمبه گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از شانا ، بیژن زنگنه عصر امروز (دوشنبه، ۱۰ تیرماه) لحظاتی پیش از برگزاری یکصدوهفتادوششمین نشست اوپک، به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

وی در پاسخ به این سوال که شما در این نشست به دنبال چه چیزی هستید؟، گفت: در این نشست، شاید هیچ چیز. زیرا قیمت برای ما بد نیست که (بخواهیم) بالاتر برود. این مسئله اصلی ما نیست. مسئله اصلی ما افزایش صادرات نفت است. ضمن اینکه برای من مهم است موجودیت اوپک را حفظ کنم. موجودیت اوپک برای ما مهمترین مسئله است و فکر می‎کنم دستاوردی برای بهبود فرایند تصمیم‎گیری درون اوپک داشتیم.

صدای ایران مبنی بر پرهیز از یکجانبه‎گرایی شنیده شد

وی به نخستین سوال مبنی بر موضع ایران در قبال تمدید توافق کاهش تولید بود، اینگونه پاسخ داد: هنوز تصمیمی گرفته نشده است؛ اما ما مشکلی با تمدید تصمیم قبلی یا حتی افزایش میزان آن نداریم. آنچه از نظر ما اشکال داشت، روش طرح و پخت‎وپز این تصمیم بود که فکر می‎کنم حرف ما به خوبی شنیده شد.


بیشتر بخوانید: زنگنه عازم وین شد/ اوپک ابتدا در میان اعضای خود تفاهم ایجاد کند 


زنگنه در پاسخ به خبرنگاری که به نقل از وی گفت اوپک به ابزار سیاسی تبدیل شده است، عنوان کرد: اوپک به ابزار سیاسی تبدیل نشده، اما با ادامه رویه فعلی، به ابزار سیاسی تبدیل می‎شود و این خطر بزرگی است که اوپک را تهدید می‏کند.

وزیر نفت در پاسخ به اینکه با توجه به نگرانی شما از برخی یکجانبه‎گرایی‎ها، اعضای اوپک چگونه می‎توانند همبستگی خود را با ایران نشان دهند؟، گفت: نگرانی من از این است که اوپک یکجانبه تصمیم نگیرد و یک یا دو نفر از جانب اوپک صحبت نکنند؛ اوپک یعنی ۱۴ عضو با حق مساوی.

وی در پاسخ به اینکه آیا شما فکر می‎کنید در ارتباط با اتفاق‎های مربوط به تحریم‎ها صدایتان شنیده شده است، تصریح کرد: بیشتر اعضای اوپک تحریم‌های تحمیلی آمریکا ضد ایران را محکوم می‎کنند، اما برخی دیگر باور دارند که اوپک ماموریت ندارد که آمریکا را محکوم می‎کند.

زنگنه در پاسخ به این سوال که آیا شما از این کشور‌ها می‎خواهید که پیش از پایان نشست، آمریکا را محکوم کنند؟، گفت: من درخواستی نکردم. زیرا برخی از اعضای اوپک معذوریت‎هایی دارند که به آن‌ها اجازه نمی‎دهد آمریکا را محکوم کنند.

با هیچکس دشمن نیستیم؛ هیچکس را تهدید نمی‎کنیم

وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا شما از اوپک خواهید خواست که از ایران در برابر تحریم‎های آمریکا حمایت کند، اظهار داشت: من قبلا این را خواسته‎ام و عده زیادی از ما عملا حمایت کردند و عده‎ای هم به دلیل ملاحظاتی که دارند، حاضر به حمایت نشدند. ما فعلا می‎خواهیم آن‌ها دست از دشمنی با ما بردارند؛ ما با هیچکس دشمن نیستیم و هیچکس را هم تهدید نمی‎کنیم و درخواستمان این است که دست ما را بفشارند، نه اینکه پشت دست ما بزنند.

وزیر نفت در پاسخ به اینکه آیا توافق روسیه و عربستان اتحاد اوپک را تهدید می‌کند؟، گفت: چیزی درباره یک کشور خاص و نام کشور‌ها نگفتم و نمی‎خواهم هیچ نامی را تأیید کنم.

وی درباره توافق عربستان و روسیه در اجلاس سران G۲۰ در ژاپن و اینکه چنانچه در نشست امروز چنین توافقی به تصویب اعضا برسد به این معناست که آنچه که مدنظر ایران در این نشست بوده عملی نشده است، گفت: من روی عدد و رقم و زمان صحبتی نداشتم؛ بلکه در مورد فرایند صحبت کردم و فکر می‎کنم پیام ما به خوبی شنیده شد.

زنگنه در پاسخ به اینکه آیا تهدیدی برای اتحاد اوپک وجود دارد؟، عنوان کرد: بله. من باور دارم نوعی یکجانبه‎گرایی اوپک را تهدید می‎کند؛ از آن جهت گفتم که اوپک را به مسیر خود بازگردانم.

هرچقدر بتوانیم نفت صادر می‎کنیم

زنگنه در پاسخ به این سوال که شما در این نشست به دنبال چه چیزی هستید؟، گفت: در این نشست، شاید هیچ چیز. زیرا قیمت برای ما بد نیست که (بخواهیم) بالاتر برود. این مسئله اصلی ما نیست. مسئله اصلی ما افزایش صادرات نفت است. ضمن اینکه برای من مهم است موجودیت اوپک را حفظ کنم. موجودیت اوپک برای ما مهمترین مسئله است و فکر می‎کنم دستاوردی برای بهبود فرایند تصمیم‎گیری درون اوپک داشتیم.

وی در پاسخ به سوالی درباره تحریم‎های آمریکا علیه ایران و صادرات نفت کشورمان گفت: کاری نمانده است که آمریکا علیه ایران نکرده باشد؛ اروپا نیز در زمینه خرید نفت هیچگونه همراهی با ما نداشته؛ بنابراین کار ما مشکل است.

زنگنه درباره پیش‎بینی تحقق درآمد‌های نفتی در بودجه با توجه به تحریم نفت ایران، گفت: ما هر چقدر که بتوانیم، نفت صادر می‎کنیم. وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه پتانسیل عرضه نفت ایران در بازار خاکستری چه میزان است نیز گفت: چیزی نمی‎توانم در این باره بگویم.

وزیر نفت در پاسخ به سوالی درباره صادرات نفت ایران به چین و تقاضای چین برای نفت ایران گفت: من حتی یک کلمه درباره تحریم‌ها و قراردادهای‎مان در دوران تحریم صحبت نمی‎کنم.

تحت فشار مذاکره نمی‎کنیم

زنگنه درباره خط قرمز ایران برای مذاکره با آمریکا گفت: رهبر ما به روشنی اعلام کرد که تحت فشار، هیچ‎کس نمی‎تواند مذاکره را آغاز کند. این به آن معناست که اگر آمریکا تحریم‌ها را ضد ایران پایان دهد، می‌توانیم شاهد تغییری چشمگیر در شرایط باشیم.

وی با بیان اینکه ما درخواستی از طرف روسیه برای پیوستن به اوپک دریافت نکرده‌ایم، ادامه داد: استقبال می کنیم که روسیه در قالب بیانیه همکاری (توافق جهانی کاهش تولید نفت) با اوپک همکاری کند.

زنگنه به سوالی مبنی بر اینکه آیا تحریم‌ها بر ظرفیت تولید نفت ایران تأثیر گذاشته‌اند، پاسخ مثبت داد.

تمدید توافق کاهش تولید محتمل است

وی درباره اینکه آیا انتظار می‎رود توافق کاهش تولید برای ۹ ماه تمدید شود، گفت: این‌طور به نظر می‎رسد که ما توافق خواهیم کرد و تصمیم قبلی را برای ۹ ماه آینده تمدید کنیم. از آغاز گفتم با هر تصمیمی که از سوی اکثریت اوپک حمایت شود، مشکلی ندارم.

زنگنه در پاسخ به این پرسش که واکنش شما به تحریم‌های آمریکا ضد صادرات نفت ایران چیست و اینکه آیا خوشبین هستید توافقی که بر اساس آن ایران بتواند نفت خود را در همه جای دنیا بفروشد، حاصل شود، عنوان کرد: من قبلا هم گفته‌ام که تحت فشار و با افزایش فشار، ایران آماده نیست مذاکره با آمریکا را آغاز کند. اما اگر دولت آمریکا می‎خواهد شرایط میان دو کشور را تغییر دهد، باید نخست همه تحریم‌های ضد نفت و دیگر زمینه‌های ایران را رفع کند؛ آنگاه تغییر چشمگیری را در شرایط شاهد خواهیم بود.

بازار نفت باید غیرسیاسی شود

وی درخصوص اینکه آیا شرایط برای نفتکش‎ها در دریای عمان و تنگه هرمز امن است نیز گفت: من نمی‎دانم چه کسی ضد کشتی‌ها در (دریای) عمان اقدام کرده است، اما طرف ایرانی در بیش از ۱۰۰ سال بازار را امن کرده است و ما بارها تکرار کرده‌ایم که بازار نفت باید غیرسیاسی شود و هدف ما این است که نفت یک سلاح نباشد.

زنگنه اظهار کرد: بازار نفت باید برای همه غیرسیاسی شود. این یک ابزار نیست تا ضد برخی کشورها استفاده شود. نفت، نفت است. لطفا درک کنید که بازار باید به دوش عوامل بنیادین گذاشته شود نه اینکه به بخشی از بازار فشار آورده شود که این طور یا آن طور عمل کنند. این به سود هیچ‎کس نیست؛ نه در طرف مصرف‎کنندگان و نه تولیدکنندگان.

وزیر نفت در پاسخ به اینکه آیا شما تمایل دارید اعضا تولید را بیشتر کاهش دهند و این کاهش نیز عمیق‎تر باشد، گفت: ما مشکلی با هیچ کدام از اینها نداریم؛ نه با طولانی‎تر شدن و نه با بیشتر شدن میزان کاهش.

آمریکا، منتفع اصلی از قیمت کنونی نفت

زنگنه در پاسخ به این پرسش که به نظر شما چرا قیمت نفت روند کاهشی دارد، در حالی که باید روند فزاینده پیدا می‎کرد، افزود: آمریکا بالاترین استفاده را از شرایط می برد تا برای شیل‎اویل خود بازار پیدا کند.

وزیر نفت در پاسخ به اینکه آیا با آقای نواک درباره قراردادهای نفتی نیز مذاکراتی داشتید، گفت: درباره همه مسائل با هم صحبت کردیم.

وی در پاسخ به این پرسش که میزان پول نفت ایران که خارج از کشور گیر کرده، چقدر است؟ گفت: ما گیر نکرده‎ایم، خیلی هم آزادیم. زنگنه در پاسخ به این پرسش هم که چگونه پول‎های نفت ایران را وارد می‎کنید هم عنوان کرد: اگر راهش را بگویم که می‌شود مَثل سرکه هفت ساله. اگر بگویم چکار کردیم، دیگر فایده‎ای ندارد.

زنگنه در پاسخ به این پرسش که چنانچه کاهش تولیدی صورت بگیرد، کاهش بیشتر از چه محلی است و آیا از محل پایبندی بیش از حد (over compliance) خواهد بود، گفت: مشخص است که کشورهایی که بیشتر افزایش تولید داشته‎اند، باید بیشتر کاهش دهند.

وی در پاسخ به این پرسش که میزان ذخایر نفت ایران بر روی آب چقدر است، گفت: هیچ چیزی درباره عملیات تکنیکال نفت و فروش آن نمی‎گویم.

وزیر نفت همچنین به این پرسش که نظر شما درباره فشارهای داخلی به شما چیست؟، پاسخ داد: قبلا هم گفته‎ام؛ اگر دوستان داخلی بگذارد ان‌شاءالله بر دشمنان خارجی غلبه خواهیم کرد.

دریافت درآمدهای نفتی؛ شرط کارآمدی اینستکس

زنگنه در پاسخ به اینکه نظر شما درباره وارد کردن نیروهای بیشتر از سوی آمریکا به تنگه هرمز چیست؟، گفت: مهم‌ترین بازنده در شرایط ناامن، ایران است، نه دیگران.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا شما همچنان امیدی به اینستکس دارید یا  اعتماد به آن را از دست داده‌اید؟، عنوان کرد: انسان با امید زنده است. اگر اروپایی‎ها به تعهد خود عمل کنند، اینستکس می‌تواند به ما کمک کند. اما باید تأکید کنم که بدون پذیرش دریافت درآمدهای نفتی، اینستکس نمی‌تواند راهگشا باشد.  

زنگنه در پاسخ به این پرسش که آیا ناتوانی در صادرات میعانات گازی، شما را به کاهش تولید گاز وادار کرده است نیز عنوان کرد: ما تولید گاز و میعانات گازی را کاهش نداده‎ایم و دنبال راه‌هایی برای صادرات میعانات گازی هستیم. گاز را هم داخل ایران مصرف و صادر می‎کنیم.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار