در میان اخبار تازههای پزشکی امروز از رابطه قد و وزن با مشکلات قلبی خواهیم گفت و اینکه چرا باید از اسیدهای چرب غیر اشباع استفاده کنیم.
به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، در این گزارش جدیدترین دانستنیهای روز پزشکی که هر روز با آن سر و کار دارید را دنبال میکنیم.
محققان دانشگاه جان هاپکینز آمریکا به تازگی دریافته اند آن دسته از کودکانی که از بدو تولد تا اوایل کودکی با کمبود ویتامین D دچار هستند ۶۰ درصد بیشتر از بقیه با ریسک افزایش فشارخون سیستولیک بین سنین ۶ تا ۸۱ سال مواجه میشوند. فشارخون سیستولیک با افزایش ریسک بیماری قلبی-عروقی همراه است. میزان کمبود ویتامین D توسط خون بندناف تعیین میشود. برای جذب کلسیم برای استخوانهای قوی بدن ویتامین D نیاز است. این ویتامین در زمان قرارگیری در معرض نورخورشید توسط بدن تولید میشود و در برخی موارد خوراکی نظیر تخم مرغ، ماهی سالمون و محصوات لبنی غنی شده نیز وجود دارد.
نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد عدد قد و وزن نوزاد در هنگام تولد میتواند وضعیت سلامت قلبی او را در سنین بالاتر مشخص کند. دکتر «برایان استنزفیلد»، سرپرست تیم تحقیق از دانشکده پزشکی جورجیا، در این باره میگوید: وزن در زمان تولد درباره رشد جنین به ما اطلاعات میدهد و بلندی قد کودک هم توضیح کامل تری از خط سیر رشد جنین ارائه میکند. پزشک همانند شاخص توده بدنی، قد و وزن را مورد محاسبه قرار میدهد و اطاعات PI شاخص پاندرال دقیق تری از رشد جنین و آینده آن نشان میدهد. از بدو تولد باید به این موضوع توجه شود چرا که وزن پایین در زمان تولد با مشکلات قلبی و مرگ در آینده ارتباط دارد. در این مطالعه، ۹۷۳ نوجوان سالم در رده سنی ۴۱ تا ۸۱ سال مورد بررسی قرار گرفتند. والدین وزن و قد کودک شان در زمان تولد را در اختیار محققان قرار دادند. تولد را با ساختار و عملکرد بطن چپ در PI محققان رابطه بین وزن در زمان تولد و بیشترین ارتباط را با فاکتورهای پرخطر PI کودکان مطالعه کردند. نتایج تحقیق نشان داد که مشکلات قلبی با قد و وزن رابطه دارد.
بیشتر بخوانید: این خوراکی بدن شما را مقاوم دربرابرسرطان میکند/اینترنت چه بلایی سرمغزتان میآورد؟
برای کاهش مرگ ومیر در اثر بیماریهای قلبی عروقی باید میزان چربی اشباع دریافتی از طریق رژیم غذایی را کاهش دهیم و به جای آن از اسیدهای چرب غیراشباع استفاده کنیم. مواد غذایی مثل ماهی، زیتون و مغزها حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع مناسب و مطلوب هستند و باید در رژیم غذایی روزمره ما جا داشته باشند. مثلا روغن ماهی حاوی مقادیر فراوانی اسید چرب امگا ۳ است و روغن زیتون به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی از اسیدهای چرب غیر اشباع از جمله اسید اولئیک و آنتی اکسیدا نهای طبیعی برای سلامت قلب و عروق مفید هستند. نکته قابل توجه آن است که انواع روغن زیتون از لحاظ ترکیبات با یکدیگر متفاوت است؛ برای مثال ارزش تغذیههای روغن زیتون بکر (تصفیه نشده) از روغن زیتون مخلوط و حتی روغن زیتون تصفیه شده بیشتر است.
روغن زیتون بکر به دلیل دارا بودن، بتاکاروتن و نیز E آنتی اکسیدانها و اسید چرب ضروری اولئیک (امگا ۳) ارزش غذایی بیشتری دارد. روغن هسته انگور هم برای پیشگیری از بروز بیمار یهای قلبیعروقی موثر است، اما سریعتر از سایر روغنها اکسید میشود. به همین دلیل برای مصارف سرخ کردنی مناسب نیست و فقط برای مصارف سرد مانند ریختن بر روی سالاد استفاده میشود. اما اگر به هر دلیلی تمایل دارید روغن کمتری استفاده کنید، میتوانید برای تامین اسیدهای چرب ضروری بدن روغن زیتون به غذا اضافه کرده یا گردو را همراه صبحانه و زیتون کم نمک را همراه با غذا مصرف کنید.
محققان دریافتند یادگیری مهارتهای جدید میتواند مغز افراد مسن را تنها در مدت ۶ هفته، ۳۰ سال جوانتر کند. دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا با بررسی سالمندان متوجه شدند که یادگیری چندین مهارت به طور همزمان موجب تقویت قدرت فکری شده و از فرد در مقابل ابتلا به آلزایمر محافظت میکند. این محققان، افراد سالمند را به تلاش برای یادگیری مهارتهای جدید، حفظ انگیزه، اعتماد به مربیان در جهت هدایتشان ترغیب میکند. باگذشت تنها ۶ هفته، تواناییهای شناختی این شرکت کنندگان افزایش یافته و همانند افراد میانسال است، یعنی ۳۰سال جوانتر از اعضای گروههای دیگر بودند. این مطالعات نشان میدهد افراد سالمند هم میتوانند مثل جوانها چندین مهارت را به طور همزمان بیاموزند و تواناییهای شناختیشان را ارتقا دهند.
بیشتر بخوانید: مصرف میوه خشک درد یا درمان؟ / اثرات مفید روغن زیتون را دست کم نگیرید
محققان دانشگاه ماساچوست دریافتند کودکان پیش دبستانی که روزانه کمتر از یک ساعت تلویزیون تماشا میکنند در مقایسه با کودکانی که بیش از یک ساعت در روز پای تلویزیون مینشینند، ۲۲ دقیقه خواب شبانه بیشتر دارند که معادل تقریبا ۵.۲ ساعت است. هرچند چرت نیمروزی در کودکانی که بیشتر تلویزیون تماشا میکنند بیشتر است، اما این چرت نمیتواند جبران کمبود خواب شب را داشته باشد. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، کودکان بین ۲ تا ۴ سال نباید بیش از یک ساعت در روز بی تحرک پای تلویزیون بنشینند و هر چقدر مدت تماشای تلویزیون درآنها کمتر از یک ساعت باشد، بهتر است.
انتهای پیام/