به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، بر اساس یک تحقیق تازه، شیرین کنندههای مصنوعی میتواند اشتها را افزایش دهد و باعث چاقی شود.
محققان استرالیایی برای نخستین بار دریافتند، چگونه شیرین کنندههای مصنوعی اشتها را تحریک میکند و در درازمدت باعث چاقی میشود.
میلیاردها انسان در سرتاسر جهان از شیرین کنندههای مصنوعی استفاده میکنند؛ معمولا به آنها توصیه شده از این مواد برای جلوگیری از چاقی استفاده کنند با این حال هنوز درباره تاثیر کامل آنها بر مغز و تنظیم گرسنگی چیزهای خیلی کمی میدانیم.
تحقیقی که در مجله «Cell Metabolism» به چاپ رسیده تاثیرات شیرین کنندهها بر مغز در تنظیم اشتها و تغییر احساس طعم غذا را روشن کرده است.
محققان مرکز چارلز پرکینز در دانشگاه سیدنی و موسسه تحقیقات پزشکی گاروان، ساز و کار تازهای را در مغز یافته اند که طعم شیرین و میزان انرژی غذا را احساس و با هم مرتبط میکند.
«گرگ نیلی» استاد دانشکده علوم دانشگاه سیدنی و مسئول این تحقیق میگوید: ما مشاهده کردیم حیوانات پس از قرار گرفتن طولانی در معرض یک رژیم غذایی که شامل شیرین کننده مصنوعی سوکرالوز بود، شروع به خوردن غذای خیلی بیشتری کردند.
وی افزود: ما از طریق مطالعه روشمند این تاثیر، دریافتیم که در داخل مراکز پاداش مغز، حس شیرینی با مقدار انرژی در ارتباط است. وقتی تعادل شیرینی در برابر انرژی برای مدتی از دست میرود، مغز دوباره آن را تنظیم میکند و مجموع کالری مصرفی افزایش مییابد.
در این تحقیق، مگسهای میوه که از رژیم غذایی طولانی مدت (بیش از ۵ روز) شامل شیرین کننده مصنوعی تغذیه کردند، نسبت به زمانی که از مواد غذایی طبیعی تغذیه میکردند، ۳۰ درصد کالری بیشتری مصرف کردند.
نیلی میگوید ما ضمن تحقیق درباره اینکه چرا این حشرات حتی وقتی کالری کافی داشتند باز هم بیشتر غذا میخوردند دریافتیم مصرف مداوم این شیرین کننده مصنوعی در واقع میزان طعم شیرینی را افزایش میدهد و این امر میل حیوان به خوردن غذای بیشتر را افزایش میدهد.
این نخستین تحقیق در نوع خود است که نشان داد شبکه پیچیده عصبی، چگونه درحین خوردن غذاهای شیرین شده با شیرین کنندههای مصنوعی به حشره پیغام میدهد که هنوز انرژی کافی دریافت نکرده است.
نیلی میگوید: ما با استفاده از این پاسخ به رژیم شیرین کنندههای مصنوعی توانستیم شبکه عصبی تازهای را شناسایی کنیم که بین طعم دلپذیر غذا با میزان انرژی تعادل برقرار میکند. مسیر عصبی که ما کشف کردیم بخشی از یک پاسخ به گرسنگی است که در واقع طعم مواد غذایی را وقتی گرسنه هستید بهتر میکند.
این محققان همچنین دریافتند که شیرین کنندههای مصنوعی باعث بیش فعالی، بی خوابی و کاهش کیفیت خواب میشوند؛ رفتارهایی که در حالت معمول، با گرسنگی یا حالت ناشتایی ارتباط دارد؛ در تحقیقات قبلی نیز تاثیر این شیرین کنندهها بر خواب انسان گزارش شده بود.
برای کشف اینکه آیا شیرین کنندههای مصنوعی مصرف غذا در پستانداران را افزایش میدهد، آزمایشگاه دکتر «هربرت هرتسوگ» این تحقیق را بر روی موشها انجام داد.
در این آزمایش هم ثابت شد که موشهایی که رژیم غذایی شیرین شده با سوکرالوز را به مدت ۷ روز استفاده کردند، غذای بسیار بیشتری مصرف کردند و مسیر عصبی دخیل در این فرایند در آنها مانند مگس میوه بود.
هرتسوگ میگوید: این یافتهها بیش از پیش نشان میدهد که انواع غذاها و نوشیدنیهای فرآوری شده بدون شکر آنگونه که قبلا تصور میکردیم، بی ضرر نیستند. این شیرین کنندهها میتوانند با بر هم زدن تعادل بین شیرینی و سطح انرژی، تشخیص حس شیرینی غذا در حیوان را تغییر دهند و باعث مصرف بیشتر کالری و در نتیجه چاقی شوند.
منبع: سیناپرس
انتهای پیام/