به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، ارث یکی از رایجترین حقوقی است که پس از فوت افراد به ورثه او تعلق میگیرد. بر اساس قانون چند دسته میتوانند از ارث فرد متوفی استفاده کنند و آنها به طبقات مختلف سببی و نسبی تقسیم میشوند.
طبقه اول: پدر، مادر، فرزندان، نوادگان و فرزندان آنها؛ طبقه دوم: پدربزرگ، مادربزرگ، برادر و خواهر و فرزندان آنها؛ طبقه سوم: عمه، عمو، خاله، دایی و فرزندان آنها. البته اگر طبقه اول وجود داشته باشد، طبقات دوم و سوم ارثی نخواهند برد.
اما به این ارث بر اساس قانون میزان مشخصی مالیات هم میخورد؛ وارثان باید فهرستی از اموال منقول و غیرمنقول باقیمانده تهیه کنند، سپس یکی از وراث باید به اداره دارایی مراجعه کند تا تکلیف مالیات بر ارث مشخص شود و میزان مالیات بر ارث در خصوص اموال غیر منقول ۵ درصد و اموال منقول ۲ درصد است.
اگر پدر یا مادری فوت کند و غیر از فرزندان، وارث دیگری در طبقه اول ارث نداشته باشد، اگر همه دختر باشند یا همه پسر باشند، تمام اموال بین آنها به طور مساوی تقسیم میشود.
اما شاید جالبترین نکته ارث جایی باشد که فرد متوفی جز همسر خود هیچ خویشاوند دیگری نداشته باشد و در این صورت اگر تنها وارث مرد همسر خود باشد، ارثیه زن فقط یک چهارم اموال شوهر میشود و مابقی اموال شوهر که هیچ وارثی ندارد به نفع دولت ضبط میشود.
اگر تعداد همسران یک مرد بیش از یکی باشد، همان میزان ارث که برای زن مشخص شده به طور مساوی بین آنها تقسیم میشود یعنی در نهایت سهم کمتری به زنان میرسد.
بر اساس قانون نوزاد هم دارای حق ارث میشود، البته ارث جنین و نوزاد هم دارای شرایط مخصوص به خود است. شرط وراثت، زندهبودن در حین فوت مورث است. نوزاد در صورتی ارث میبرد که زنده متولد شود؛ اگر نوزاد مرده به دنیا بیاید از ارث محروم میشود. حیات حمل پس از تولد، حتی در یک لحظه، برای ارث بردن او کافی است.
بر اساس اطلاعات پزشکی ممکن است فرد دو سر داشته باشد و اینجا سوال پیش میآید که آیا فردی که دو سر دارد یک نفر به حساب میآید یا دو نفر است، البته در قوانین ایران و خارج از کشور نمیتوان پاسخی به این سوال داد و تنها جایی که به این موضوع پاسخ داده یکی از روایات حضرت علی (ع) است. ایشان در کتاب جواهر الفرایض در ارث گفتهاند اگر شخصی دارای دو سر بر یک بدن باشد و برای به دست آوردن اینکه آیا او دو نفر است یا یک نفر باید آزمایش مخصوصی انجام داد، به این صورت که پس از خوابیدن یکی از آنها را بیدار کنیم اگر هر دو نفر بیدار شدند حکم میکنیم که او یک نفر است و ارث به یک نفر داده میشود، اما اگر یک نفر بیدار شد و دیگری خواب بود، حکم میکنیم که آنها دو نفر هستند و دو ارث میبرند.
اگر کسی توسط یکی از وارثانش به صورت عمدی به قتل برسد، آن وارث هیچ ارثی نخواهد برد.
اگر نوه پدربزرگ خود را بکشد و سپس ارث از پدربزرگ به پدر قاتل برسد و پس از مدتی پدر قاتل هم فوت کند، ارث به قاتل میرسد.
سهم الارث هر شخص جزء اموال او به حساب میآید و طلبکار میتواند آن را در ازای بدهی خود توقیف کند، اما اگر فرد ارث خود را به نام فرد دیگری زده باشد، نمیتوان این کار را انجام داد. برای توقیف سهم الارث باید حتما انحصار وراثت را در اختیار داشت.
گواهی انحصار وراثت از شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی گرفته میشود.
انتهای پیام/
اگر مادرش زنده باشه از اموال پسرش ارث میبره?
۱ پسر داشته که اخیرا فوت کرده واز او یک پسر مانده (نوه متوفی)
مادر متوفی ادعای ارث کرده
تکلیف ارث و وراث چیه؟ممنون
در صورت فوت والد همسر چرا ارث به فرزندانش یعنی خواهر و برادر همسر میرسه؟
در صورتی که شوهر فوت کند و اولاد نداشته باشد زن یک چهارم اموال شوهر را به ارث می برد ولی اگر شوهر دارای اولاد یا اولادِ اولاد باشد زن یک هشتم اموال شوهر را به ارث می برد
ضمنا شاید طرف خواست موقوفه ای دایمی قرار دهد و به ورثه نگذارد!
از تفریح و شکمزن وبچهش میزنه و یه خونه میسازه.
بابت خرید مصالح و لوازم خونه بازم مالیات برارزش افزوده میده. فردا که فوت میشه، همون فرزندانی کهاز شکم و لباس و تفریحشون زده شده برای ساخت سرپناه، بابت تقسیم همون ملک پدری، بازم باید مالیات بر ارث بدهند. کجای این عدالته.
تعیین کنن هر ایرانی ماهی دویست تومن پول بریزه واسه دولت تا دیگه نه دولت اذیت شه که بخاد الکی قانون درست کنه واسه خودش و نه مردم تو این ادارات آلا خون والا خون شن . طرف اگه یه میلیارد ارث داشته باشه راحت باید صد میلیون شو بده به دولت تا اجازه تقسیم بدن .
البته دولت عزیز نگران هم نباش چون این پول واقعا حلاله مثل اون پولایی که بابت تعویض کارت ها میگیرین
فرد متوفی نمیتواند هیچکدام از ورثه خود را از ارث محروم کند.
مگر فرزندی که آنزمان با پول پدر متاهل شده، فرزند مجرد از اون مال سهم نداشته که الان از ارث پدر فوت شده از سهم متاهل به مجرد نمیدن ؟؟؟
این قانون را اصلاح کنید تا حقی ضایع نشو چرا که پدر من در زمان حیاتش کل پولی که ما با زحمت از راه کشاورزی در میاوردیمو خرج عروسی برادر بزرگمون کرد، طوری که من در آن زمان با دمپایی میرفتم مدرسه چون دیگر پول خرید کفش برامون نمونده بود، ولی پدرم میگفت عیبی نداره بعد بزرگ شدن شما، این برادر بزرگه کار میکنه و شما ازدواج میکنید، اما پدر فوت شدن اما برادر بزرگ در امر کشاورزیو کار به ما کمک نکردن هیچ، بلکه برادر بزرگه حتی اجازه نمیدهد با پول پدرمون که خودم زحمت کشیدمو کار کردم، ازدواج کنم، میگه سهم شما و من یکیه و اینو قانون گفته که شما حقی برای ازدواج از مال پدر ندارید !!!
آیا این ظلم و بی عدالتی در حق فرزند کوچک نیست ؟
خواهشا قوه قضائیه رسیدگی بفرمایند.
یا علی