به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، مدرسه محیطی برای آموزش، رشد و تکوین شخصیت روحی و اجتماعی دانش آموز به شمار میآید، همچنین پایگاه مهمی جهت تأثیرگذاری برخانواده و اجتماع نیز هست. رسیدگی به وضعیت بهداشتی دانشآموزان نه تنها موجب بهبود وضعیت سلامتی در سطح جامعه میشود بلکه کاهش عوارض مالی ناشی از بیماریهای مزمن و گسترش روز افزون آنها را نیز به دنبال دارد.
بهداشت مدارس شامل کلیه فعالیت هایی است که به منظور تأمین، حفظ و ارتقا سطح سلامت دانش آموزان انجام می شود.
یکی از مهمترین برنامههای زندگی، آموزش سلامت و بهداشت به کودکان در مدارس و مهد کودکها است. این آموزشها معمولا از شناخت بدن آغاز شده و به شناخت فاکتورها، عوامل بیماریزا و راههای پیشگیری از آنها میپردازد.
بیشتر بخوانید: راهکارهایی برای کاهش استرس دانش آموزان در آستانه سال تحصیلی
سنین آغازی مدرسه، سالهای حساسی از نظر سلامت فرزندان به حساب میآید که سهل انگاری در آنها میتواند عواقب مادامالعمری به همراه داشته باشد. تغذیه سالم، پیشگیری از بیماریها، رشد و نمو فیزیکی، تولید مثل، سلامت روان، پیشگیری از سوء مصرف موادمخدر و بهبود سلامت از جمله عناوین آموزشی به کودکان در این زمینه است.
هدف از این آموزشها نه تنها افزایش آگاهی فرزندان بلکه هدایت رفتار سالم در آنها و نهایتا در جامعه است. آموزش بهداشت فردی به فرزندان شامل بهداشت جسمی و روانی است.
در واقع آگاهی از شیوهی زندگی سالم و بهداشتی به فرزندان کمک میکند تا حس استقلال و اعتماد به نفس در آنها به خوبی تقویت شود. بسیار مهم است کودکان اهمیت بهداشت را متوجه شوند و در این مسیر نه تنها والدین بلکه مربیان آموزشی هم نقش بسزایی دارند، چراکه کودک زمان زیادی را در مدرسه سپری میکند.
هر مدرسه معلم بهداشتی دارد که ساعتی از طول هفته را با دانش آموزان میگذراند و توصیههای لازم بهداشتی را به آنان میدهد؛ مثلاً طرز صحیح ایستادن، راه رفتن و تغذیه صحیح دانش آموزان را متذکر میشود.
توجه به بهداشت توسط دانش آموزان ریشه در آموزشهای خانواده دارد و با ورود به مدرسه این آموزشها مورد محک قرار میگیرند.ضعفها باید با آموزشهای همگانی برطرف شوند چرا که نقش اصلی در کیفیت بهداشت مدرسه را دانش آموزان بازی می کنند.
همچنین ساختمان مدرسه و رسیدگی به آن از اهمیت خاصی برخوردار است. گاهی با وجود رعایت بهداشت توسط دانش اموزان و کارکنان به علت کمبود بودجه محیط مدرسه به دور از اصول بهداشتی است.
بهداشت فردی در مکانهای عمومی با بهداشت در خانه متفاوت است و هر دانش آموز نیاز دارد که در این زمینه آموزش ببیند تا با اصول بهداشتی مدرسه آشنا شود. به جز آموزش مستقیم و سخنرانی میتوان از پیامهای بهداشتی با برنامههایی مانند نمایش و قصه در صف مدرسه به اطلاعات بهداشتی آنها افزود.
رعایت اصول بهداشتی در مدارس با مدیریت، برنامهریزی، آموزش، توجه به نوع تغذیه و رفتارهای بهداشتی دانشآموزان انجام پذیر است و عدم توجه به آن علاوه بر دانش آموزان به جامعه آسیب وارد میکند.
انتهای پیام/