نظامی مشاور پروژه بینالمللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در گفتوگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با انتقال یوزپلنگهای در اسارت پارک پردیسان به استان یزد اظهار کرد: پروژه حفاظت از یوزپلنگها برعهده دفتر حیات وحش است و ما به عنوان مشاور در این پروژه فعالیت داریم.
وی افزود :هم اکنون در پارک پردیسان سه یوزپلنگ به صورت اسارت نگهداری میشوند که دو یوزپلنگ به دلیل بالا بودن سن احتمال باروریشان پایین است و یوزپلنگ سوم نیز به دلیل کم سن بودن شانس باروری بالایی دارد.
نظامی گفت: دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست برای ادامه پروژه باروری ماده یوزهای پارک پردیسان برنامه نیمه اسارات آنها را در یکی از مناطق حفاظت شده استان یزد در نظر گرفته است.
وی بیان کرد:ایران (یوزپلنگ ماده جوان) برای این که به سرنوشت دو یوزپلنگ دیگر یعنی پیر شدن در اسارت کامل دچار نشود این انتقال باید هر چه زودتر صورت گیرد.
مشاور پروژه بینالمللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی تصریح کرد: در مناطق حفاظت شده استان یزد یوزپلنگهای نر بسیاری زیست میکنند که میتواند برای باروری ایران مناسب باشد.
بیشتر بخوانید: ایران آخرین زیستگاه یوزپلنگ آسیایی است
وی افزود: برای رها سازی یوزپلنگ ماده ابتدا باید محدوده بزرگی در زیستگاه احداث شود تا به صورت نیمه اسارت نگهداری شود.
نظامی گفت: برای انتقال یوزپلنگ به زیستگاه دیگر فاکتورهای بسیاری در نظر گرفته شده است، یکی این که این یوزپلنگ هیچ گاه به طبیعت باز نخواهد گشت و این گونه در یک محدوده فنس کشی بدون تعارضی نگهداری میشود.
وی بیان کرد: ایران در همان محدوده نفس کشی شده میتواند آموزشهای دفاع از خود و یا شکار را یاد بگیرد چرا که در پارک پردیسان تنها خرگوش و مرغ شکار میکند که با یادگیری میتواند تولههای خود را نیز آموزش دهد.
مشاور پروژه بینالمللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی ادامه داد: اگر یوزپلنگ ایرانی در یزد توله دار شود تولههای آن نیز در طبیعت رها سازی نخواهند شد.
وی افزود: احتمال دارد دلبر یوزپلنگ ماده را برای جذب نرهای در طبیعت زودتر از ایران (یوزپلنگ ماده جوان) به یزد منتقل شود که اگر این روش موفق بود ایران نیز منتقل خواهد شد.
به گفته نظامی، اسارت یا نیمه اسارت در اولویت نیست بلکه اولویت برای محیط زیست زیستگاه، افزایش محیط بان و تجهیزات آن است، اما استان یزد کمی در این زمینه مردد است و برای انتقال یوزها مصمم نیست.
وی درباره اینکه چرا استان یزد برای انتقال یوزها انتخاب شده است، بیان کرد: چندین دلیل برای این تصمیم وجود دارد؛ یکی این که دلبر و ایران هر دو از زیستگاههای شمالی منطقه حفاظت شده توران به پارک پردیسان منتقل شده اند در حالی زیستگاههای جنوبی براساس مطالعات ژنتیکی که در سال ۹۳ صورت گرفت دارای تنوع ژنتیکی نایبندان، راور وکالمند بسیار بالایی است.
مشاور پروژه بینالمللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی گفت: توران مهمترین منطقه در زاد آوری یوزپلنگها است که بهتر است برای انتقال، به آن زیستگاه آسیب وارد نکنیم اگر چه میتوان به توران نیز فکر کرد.
انتهای پیام/
رقیه همتی