بر اساس رتبه‌بندی سایمگو، ایران تا سال ۲۰۱۸ همچنان جایگاه نخست خود در تولیدات علمی در زمینه هوش مصنوعی را در سطح کشورهای خاورمیانه حفظ کرده است.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، هوش مصنوعی شاخه‌ای از علوم کامپیوتر است که با خودکارسازی رفتار‌های هوشمندانه مرتبط است و برای تشریح کردن سیستم‌هایی مورد استفاده قرار می گیرد که هدف آن‌ها استفاده از ماشین‌ها برای تقلید و شبیه‌سازی هوش انسانی و رفتار‌های مرتبط با آن است. انجام این کار گاه ممکن است با استفاده از الگوریتم‌های ساده و الگو‌های از پیش تعیین شده محقق شود، اما گاهی هم نیاز به الگوریتم‌ها فوق‌العاده پیچیده دارد.

ایران همچنان پرچمدار هوش مصنوعی در خاورمیانه

پیشینه درخشان ایران در زمینه هوش مصنوعی

ایران تنها کشور خاورمیانه است که در زمره پیشتازان عرصه هوش مصنوعی در جهان قرار دارد و براساس داده ها از سال ۱۹۹۷ تا ۲۰۱۷، ایران با ۳۴ هزار و ۲۸ مقاله منتشر شده در این زمینه، رتبه چهاردهم این دانش را به خود اختصاص داد. در گزارشی که در مجله Science Nature منتشر شد، ایران در مقالات هوش مصنوعی در ردیف تولید کننده‌ترین کشور‌ها در جهان قرار گرفت.

اما نظام رتبه‌بندی سایمگو به تازگی آمار جدیدی از کشورهای پیشتاز در این رشته منتشر کرده است که بر اساس آن، کشورمان در سال ۲۰۱۸ باز هم به مقام نخست تولیدات علمی در زمینه هوش مصنوعی در سطح کشور‌های خاورمیانه دست یافته است و همچنان توانسته است جایگاه برتر خود در این حوزه را در بین کشورهای منطقه حفظ کند.

نظام رتبه بندی سایمگو (SCImago)

سایمگو (SCImago) یک پایگاه اطلاعاتی است که در سال ۲۰۰۸ با همکاری چندین موسسه اروپایی و دانشگاه گرانادا در اسپانیا شکل گرفت و در حوزه علم سنجی یک مرجع به شمار می‌رود.

این پایگاه، هر ساله ۵ هزار مؤسسه آموزشی و تحقیقاتی جهان را بر اساس عملکرد پژوهشی و میزان انتشار مقالات در مجلات معتبر جهانی ارزیابی می‌کند و به این ترتیب امکان بررسی سطح علمی کشورها و نشریات را در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

سایمگو داده های مربوط به سال‌های ۱۹۹۶ به بعد را پوشش می‌دهد، همچنین این پایگاه اطلاعاتی علمی به طور روزانه آپدیت می‌شود، از این رو این نظام رتبه بندی، امکان مقایسه تولیدات علمی کشورها به همراه ارائه نمودارهای با کیفیت، جستجوی پیشرفته مجلات در حوزه‌های مختلف، رتبه بندی کشورها از نظر تولیدات علمی و رتبه بندی مجلات بر اساس چندین فاکتور را ارائه می دهد.

هدف از این رتبه‌بندی کسب شناخت از مؤسسات پژوهشی و تحقیقاتی و تخصیص استنادهای علمی به هر مؤسسه است. 

ارزیابی جدید نظام رتبه بندی سایمگو (SCImago) از جایگاه ایران

بررسی‌های منتشر شده در مجله SCImago Journal & Country Rank نشان می‌دهد ایران با ۱۸۱۳ مقاله در زمینه هوش مصنوعی حائز رتبه اول است و ترکیه با ۱۶۷۸ مقاله در رتبه دوم این حوزه  قرار دارد.

ایران همچنان پرچمدار هوش مصنوعی در خاورمیانه

این رده بندی نشان می دهد کشورهای عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی، عراق، اردن، قطر، لبنان، عمان، کویت، فلسطین، بحرین، یمن و سوریه به ترتیب در رتبه‌های بعد از ایران و ترکیه قرار دارند.

سوریه که در این رده بندی آخرین کشور در سطح خاورمیانه است، تنها سه مقاله در زمینه علم هوش مصنوعی در سال ۲۰۱۸ منتشر کرده است.

از میان ۱۸۱۳ مقاله منتشرشده توسط محققان ایرانی ۱۶۷۲ مقاله قابل استناد بوده است؛ در حالی که ترکیه به عنوان کشور حائز مقام دوم، تنها ۱۶۷۸ مقاله ارائه کرده که از این تعداد ۱۶۱۸ مورد آن قابل استناد بوده است.


بیشتر بخوانید: حضور ۵ دانشگاه تراز اول در استپ ششم علم و فناوری مصطفی(ص)


ایران در یک بررسی کلی‌تر در میان ۱۵۵ کشور جهان جایگاه نهم را در این علم به خود اختصاص داده و صدرنشین کشورهای جهان چین است. محققان چینی در سال ۲۰۱۸، ۱۷ هزار و ۵۸۱ مقاله در زمینه علم هوش مصنوعی منتشر و ارائه کرده‌اند که از این تعداد ۱۶ هزار و ۶۲۶ مقاله قابل استناد بوده است.

کشورهای آمریکا، هند، انگلیس، ژاپن، آلمان، فرانسه، ایتالیا به ترتیب بعد از صدرنشین جهان و قبل از ایران در نظام رتبه‌بندی سایمگو جای گرفته‌اند.

کشورهای کره جنوبی، استرالیا، ترکیه، کانادا، اسپانیا، برزیل، اندونزی، تایوان، مالزی،‌ سنگاپور، تایلند، لهستان، روسیه، عربستان سعودی، هنگ‌کنگ، پاکستان، هلند، پرتغال، رومانی، مکزیک، سوئیس، جمهوری چک، یونان، تونس، سوئد، بلژیک، بنگلادش، کلمبیا، اکوادور، مصر، ویتنام و امارات متحده عربی به ترتیب بعد از ایران قرار دارند و جایگاه دهم تا چهل و دوم جدول سایمگو را به خود اختصاص داده‌اند.

انتهای پیام/

صدر نشینی مقتدرانه پژوهشگران هوش مصنوعی ایران در منطقه خاورمیانه

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۲ ۱۹ آبان ۱۳۹۸
بشنو ولی باور نکن ما هنوز نمیتونیم یک ماشین ملی بسازیم قطعات وارد و مونتاژ میکنیم چطور؟!