«قاموس کتاب مقدس» واژهنامه انجیل یکی از قدیمیترین کتابهای موجود در مخزن کتابهای خارجی است که همزمان با اختراع صنعت چاپ پنج سال پس از مرگ گوتنبرگ؛ مخترع صنعت چاپ در اروپا در سال ۱۴۷۳ میلادی چاپ شده است.
این اثر به خط و زبان لاتین نگاشته شده و در ابتدای آن یادداشتی از اهداکننده مرحوم سید جلال الدین تهرانی، در خصوص خرید این کتاب در سال ۱۹۵۶ میلادی از بروکسل وجود دارد و در آخر آن نیز یادداشتی به زبان انگلیسی به تاریخ ۱۹۸۸ میلادی از مسیو ژان آر. میشو مشاهده میشود که این اثر فوق العاده نفیس را خلاصهای از کتاب برادران رانر میداند که با نام «قاموس کتاب مقدس» در ششم آوریل ۱۴۷۳ در نورمبرگ آلمان به چاپ رسیده است.
این اثر نفیس که یکی از قدیمیترین آثار چاپی موجود در کشور محسوب میشود، در قطع رحلی و ۲۸۰ برگ به صورت دو ستونه و ۵۷ سطری نگاشته شده و هر پاراگراف با حروف درشت فانتزی به شنگرف آغاز شده است.
علاوه بر «قاموس کتاب مقدس»، کتابهای نفیس دیگری به زبانهای ایتالیایی و لاتین موجود است که تاریخ چاپ آنها مربوط به قرنهای ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸ و ۱۹ میلادی است و همچنین کتابی به زبان فرانسه، در موضوع افکار و عقاید مذهبی که تاریخ چاپ آن ۱۶۱۴ میلادی است.
همچنین کتاب دیگری از مجموعه آثار شکسپیر به زبان انگلیسی در این مجموعه موجود است که در سال ۱۶۲۲ میلادی در لندن به چاپ رسیده است.
بیشتر این کتابهای قدیمی، مربوط به سدههای ۱۵ تا ۲۰ میلادی است که توسط دانشمندان و شخصیتهای علمی، فرهنگی و سیاسی، اهدا شده و از جمله این افراد میتوان به استاد محمود فرشچیان، دکتر لباف و بانو، میرزا رضا خان نایینی، میرزا حسن خان قزل ایاغ، سید جلال الدین تهرانی و دکتر مریم میرهادی اشاره داشت که تعداد زیادی قرآن و کتاب به زبانهای مختلف به مجموعه آستان قدس رضوی اهدا کرده اند.
انتهای پیام//ف.ح