خبرگزاری رویترز در مطلبی به ساز و کار حل اختلافات میان طرف‌های توافق هسته‌ای ایران پرداخت.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری رویترز نوشت در صورتی که کشور‌های اروپایی پرونده ایران را به علت کاستن از تعهدات خود براساس توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با قدرت‌های جهان به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دهند، ممکن است تهران از پیمان جهانی منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای (ان‌پی‌تی) خارج شود.

آمریکا سال ۲۰۱۸ از توافق هسته‌ای با ایران خارج شد. فرانسه، انگلیس و آلمان این ماه رسما سازوکار حل اختلاف گنجانده شده در این موافقتنامه را فعال کردند.

این محکم‌ترین اقدامی است که آن‌ها تاکنون به منظور اجرای توافقی اتخاذ کرده‌اند، که بر اساس آن ایران در ازای محدود کردن فعالیت‌های هسته‌ای خود از کاهش تحریم‌ها برخوردار شد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، پس از خروج از این پیمان، تحریم‌های این کشور علیه ایران را مجددا اعمال کرد.

ایران ششم ماه ژانویه پس از ماه‌ها خبر دادن از اقداماتی تدریجی به منظور کاهش تبعیت خود از این توافق، اعلام کرد همه محدودیت‌ها در زمینه غنی‌سازی اورانیوم را لغو خواهد کرد، زیرا اروپایی‌ها نتوانسته‌اند کاری کنند که تهران از مزایای اقتصادی که در این پیمان وعده داده شده است، برخوردار شود.

روند حل و فصل اختلاف تا ۶۵ روز طول خواهد کشید مگر این که بر اساس اجماع تمدید شود.


بیشتر بخوانید: با فعال شدن مکانیسم ماشه چه اتفاقی رخ می‌دهد؟


این فرایند چگونه کار می‌کند:
*روند حل مناقشه کمیسیون مشترک
گام اول- اگر هر یک از طرف‌های توافق هسته‌ای موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) معتقد باشد که طرف دیگر به تعهدات خود عمل نمی‌کند، می‌تواند مسئله را به یک کمیسیون مشترک ارجاع دهد، که اعضایش ایران، روسیه، چین، آلمان، فرانسه، انگلیس و اتحادیه اروپا هستند. (آمریکا عضو این کمیسیون بود تا این که از این موافقتنامه خارج شد)

کمیسیون مشترک سپس ۱۵ روز فرصت خواهد داشت تا این مسئله را حل کند، مگر این که بر اساس اجماع با تمدید این مهلت موافقت شود.

گام دوم- اگر هر یک از طرفین معتقد باشد که مشکل پس از گام نخست حل نشده است، می‌تواند آن را به وزرای امور خارجه طرف‌های توافق ارجاع دهد. وزرا ۱۵ روز فرصت خواهند داشت تا مشکل را حل کنند، مگر این که بر اساس اجماع توافق کنند این دوره زمانی را تمدید کنند.

به موازات - یا به جای - بررسی از سوی وزرای امور خارجه، طرف شاکی یا طرف متهم به عدم تبعیت همچنین می‌تواند درخواست کند مسئله از سوی یک هیئت مشورتی متشکل از سه عضو بررسی شود. طرف‌های مناقشه، هر کدام، یک عضو را منصوب می‌کنند و عضو سوم مستقل خواهد بود. هیئت مشورتی باید ظرف ۱۵ روز دیدگاه خود را که غیرالزام آور است، ارائه کند.

گام سوم- اگر مسئله در چارچوب زمانی روند اولیه ۳۰ روزه حل نشود، کمیسیون مشترک پنج روز فرصت دارد تا به منظور حل مناقشه، هر گونه دیدگاه هیئت مشورتی را لحاظ کند.

گام چهارم- پس از آن، اگر طرف شاکی راضی نشد، می‌تواند «مسئله حل نشده را به عنوان دلیلی برای توقف اجرای تعهدات خود بر اساس برجام به طور کامل یا به طور جزئی قلمداد کند.»

طرف شاکی همچنین می‌تواند شورای امنیت سازمان ملل را که ۱۵ عضو دارد، از این که این مسئله برابر با «عدم-تبعیت مهمی»است، مطلع کند. این طرف در این فرایند باید تلاش‌هایی را که از روی حسن نیت به منظور نهایت استفاده از روند حل مناقشه کمیسیون مشترک انجام شده است، توصیف کند.

*شورای امنیت سازمان ملل
گام پنجم- به محض این که طرف شاکی شورای امنیت را مطلع کند، شورا باید ظرف ۳۰ روز درباره قطعنامه‌ای به منظور ادامه یافتن کاهش تحریم‌های ایران رای‌گیری کند. قطعنامه به منظور به تصویب رسیدن، به ۹ رای مثبت و هیچ رای وتویی از سوی آمریکا، روسیه، چین، انگلیس یا فرانسه نیاز دارد.

گام ششم- اگر چنین قطعنامه‌ای ظرف ۳۰ روز تصویب نشود، تحریم‌های گنجانده شده در همه قطعنامه‌های قبلی سازمان ملل مجددا اعمال خواهد شد، مگر این که شورای امنیت تصمیم دیگری بگیرد. اگر تحریم‌های قبلی مجددا برقرار شود، عطف ماسبق به قرارداد‌هایی نخواهد شد که ایران امضا کرده است.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۲ ۰۲ بهمن ۱۳۹۸
منطق آمریکا واروپا میگوید که بجز خودشان هیچ کس هیچ حقی ندارد ومنظورشان از حقوق بشر حقوق آمریکا واروپا است مذاکره با صاحبان چنین تفکری اشتباه محض است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۱ ۰۲ بهمن ۱۳۹۸
منطق آمریکا واروپا میگوید که بجز خودشان هیچ کس هیچ حقی ندارد ومنظورشان از حقوق بشر حقوق آمریکا واروپا است مذاکره با صاحبان چنین تفکری اشتباه محض است
Iran (Islamic Republic of)
عباس فکار
۰۱:۵۴ ۰۲ بهمن ۱۳۹۸
دوست عزیز با پراید یا پای پیاده بریم بهتر از نشستن و خیانت ب ایندگان هست . حالا شما ده سال هم تو رفاه بودی بعدش چی عمر ک ب پایان رسید گ... بقیه این منطق شماس همین دو دسته گیا و خوارج ک از زمان امام علی بوجود اومدن همینطور دارن ملتهای خاورمیانه رو از بین میبرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۴ ۰۱ بهمن ۱۳۹۸
بنگ بنگ کیو کیو اینجوری.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۱ ۰۱ بهمن ۱۳۹۸
یه سوال چرا مکانیسم ماشه یک طرفه است وقتی امریکا خارج شد ما چرا از مکانیسم ماشه استفاده نکردیم میشه ظریف بیاد کامل در این مورد پاسخ بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۱ ۰۱ بهمن ۱۳۹۸
علی برکت الله
Iran (Islamic Republic of)
سرباز وطن
۱۰:۳۱ ۰۱ بهمن ۱۳۹۸
ما که نفهمیدیم این برجام به چه دردی خورد کلا 1 سال کار کرد که بعد از لغو توسط آمریکا همه چیز لگاریتمی بالاتر رفت . ماشالله یک جوری هم نوشته شده که نمیشه از طرف های مقابل شکایت کرد . من موندم کدوم یکی از شرکت های اروپایی متعهد موندن بعد از خروج آمریکا از برجام ؟؟ یعنی دیکته مینوشتید از این برجام نوشتن بهتر بود . فقط یکی از قدرت هامون رو که هسته ای بود از دست دادیم وگرنه تا الان اورانیوم غنی میکردیم 70 الی 90 درصد و کم کم لااقل موشک قاره پیما داشتیم و کاخ سفید و منهتن رو روسرشون خراب میکردیم .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۸ ۰۱ بهمن ۱۳۹۸
آره کاخ سفید و خراب میکردین، با پرایدی که سوار میشین هم دربست میرید بیت المقدس آره؟
Iran (Islamic Republic of)
هموطن
۰۱:۲۴ ۰۲ بهمن ۱۳۹۸
در پاسخ به ناشناس
داداش پرایدو میفرستیم قدس که نتانیاهو باهاش بره صفا سیتی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۲ ۰۱ بهمن ۱۳۹۸
واقعا با زدن چندتا موشک ب یک پایگاه تخلیه شده ما انتقام سردارمون رو گرفتیم؟!
ما منتظر اقدامات بعدی سپاه در این زمینه هستیم
دلمان گرفته از شهادت سردار
هنوز خنک نشده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۵ ۰۱ بهمن ۱۳۹۸
عجب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۳ ۰۱ بهمن ۱۳۹۸
برجام رو جلو تلویزیون پاره کن بریز دور ظریف جان اینجوری شاید مردم یکم از اشتباهات دولتتون رو ببخشن
Iran (Islamic Republic of)
ابراهیم پهلو
۰۸:۴۰ ۰۱ بهمن ۱۳۹۸
اگر یک ناو امریکا را میزدیم نه تنها تحریم نمیشدیم بلکه باگران شدن نفت همه ی غربیها برای مذلکره وباج دادن به ما صف می ایستادند بهانه خوبی هم مثل شهادت سردار سلیمانی داشتیم ولی نتوانستیم درست استفاده کنیم.
Iran (Islamic Republic of)
سرباز وطن
۱۰:۲۴ ۰۱ بهمن ۱۳۹۸
اون افرادی که باید تصمیم میگرفتن که چجوری عمل کنند از من و شما و امثال ما هزار برابر متخصص تر و آگاه تر بودند . در ضمن هنوز انتقام تمام نشده و ادامه داره اون فقط یه سیلی بود که حساب کار دستشون بیاد .
آخرین اخبار