توپ ضدهوایی مصباح ۱ براساس نیاز و تهدیدات روز علیه ایران ساخته شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، نیروی پدافند هوایی به عنوان تنها مدافع آسمان ایران اسلامی همواره نقش فوق‌العاده‌ای در حفط امنیت هوایی دارد و به همین خاطر فرمانده معظم کل قوا آن را خط مقدم دفاع از کشور نامیدند.

توپ ضدهوایی مصباح ۱؛ شکارچی موشک‌های دشمن

این نیرو که از زمان حکومت پهلوی وجود داشت با تجهیزات غربی و مدیریت نیرو‌های خارجی کار خود را آغاز کرد، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در دوران جنگ تحمیلی با حضور افرادی چون شهید ستاری شروع به قدرت گرفتن کرد به نحوی که امروز تبدیل به قوی‌ترین نیروی منطقه شده که آسمان ایران را امن‌ترین آسمان منطقه نگه داشته است.

توپ ضدهوایی مصباح ۱؛ شکارچی موشک‌های دشمن

این نیرو برای رصد آسمان ایران نیاز دارد تا چشمان تیزبینی داشته باشد و به همین خاطر رادار‌های پیشرفته‌ای را ساخته است، از طرف دیگر برای جلوگیری از تجاوز هر دشمنی باید به انواع سامانه‌های دفاع موشکی مجهز شود که امروز به لطف جوانان مومن و انقلابی این مهم تحقق پیدا کرده است.

توپ ضدهوایی مصباح ۱؛ شکارچی موشک‌های دشمن

در همین راستا نیروی پدافند هوایی برای تقویت سامانه‌های خود پس از جنگ فرآیند ساخت ادواتی چون توپ‌های ضدهوایی را براساس نیازی که در طول جنگ ۸ ساله ایجاد شد در دستور کار قرار داد و در نهایت با روش مهندسی معکوس اولین توپ ضدهوایی ایران ساخته شد، اما بعد‌ها با ترکیب دانش داخلی و تکنولوژی روز جهان نمونه‌های جدیدتر ساخته شد که یکی از آن‌ها توپ مصباح ۱ است.

مصباح ۱ دست برتر ایران در شکار موشک‌های متجاوز

نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران جهت رفع نیاز خود در مقابله با پرنده‌ها، راکت‌ها و موشک‌ها باید سلاحی مناسب را تولید می‌کرد که با فعالیت‌های قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیا (ص) در سال ۸۹ سامانه مصباح ۱ ساخته شد تا بتوان از آن برای مقابله با تهدید‌های موشکی استفاده کرد، دانش ساخت چنین سلاحی پیشرفته است و دستیابی به این دستاورد ارزشمند تعجب کارشناسان نظامی جهان را برانگیخت.

توپ ضدهوایی مصباح ۱؛ شکارچی موشک‌های دشمن

توپ ضدهوایی مصباح ۱ یک توپ کششی است که به‌ وسیله سیستم هدایت خود اهداف را شناسایی، رهگیری و منهدم می‌کند، اما نکته مهم این است که این سلاح می‌تواند در تمام زوایا به دنبال هدف بگردد یعنی این سامانه بر شاسی چرخان سوار شده، شاسی که مانند سامانه سماوات (اورلیکن) می‎تواند ۳۶۰ درجه به اطراف بچرخد و از زاویه منفی ۵ درجه تا ۹۲ درجه را پوشش دهد و پس از جمع شدن نیز می‌توان آن را توسط کامیون روی ۴ چرخ کشید.

توپ ضدهوایی مصباح ۱؛ شکارچی موشک‌های دشمن

این توپ ضدهوایی با ۴ توپ Zu-۲۳-۲ که هرکدام ۲ لوله برای شلیک دارد قادر به شلیک ۱۰۰۰ گلوله در دقیقه است و این یعنی مصباح ۱ می‌تواند ۸ هزار گلوله در دقیقه شلیک کند، البته به گفته فرماندهان این سامانه توانایی شلیک ۴ هزار گلوله را دارد یعنی نصف مقدار واقعی که این شاید به خاطر ذخیره مهمات باشد.

در مصباح ۱ به صورت تماما مسلح ۸ خشاب با ظرفیت هر خشاب ۲۰۰ گلوله در وسط و کناره‌های سامانه قرار گرفته و این توانایی را دارد که سامانه در برد ۲.۵ کیلومتر و ارتفاع ۲ کیلومتری با اهداف درگیر و گلوله‌ها را با سرعت ۹۷۰ تا ۹۸۰ متر بر ثانیه پرتاب کند.

توپ ضدهوایی مصباح ۱؛ شکارچی موشک‌های دشمن

نکته بسیار مهم درباره مصباح ۱ سیستم کنترل آتش آن است که از یک رادار، سامانه الکترواپتیکی و حرارتی تشکیل شده که همه آن‌ها روی یک کانتینر نصب شده که مرکز کنترل و هدایت نیز درون آن تعبیه شده است؛ البته مشخصات این سیستم الکترواپتیکی ساخت شرکت صاایران در دسترس نیست، اما با توجه به سامانه‌های مشابه ایرانی می‌توان بردی بین ۱۵ تا ۲۵ کیلومتر برای آن در نظر گرفت.

توپ ضدهوایی مصباح ۱؛ شکارچی موشک‌های دشمن

یکی دیگر از ویژگی‌های بارز مصباح رادار آن است که از نوع آرایه صفحه‌ای است و با وجود این که اطلاعاتی از آن وجود ندارد، اما به نظر می‌رسد این رادار فقط وظیفه جستجو و کمک در هدف‌گیری را بر عهده دارد، این یعنی در سامانه مصباح ۱ هدف‌گیری اصلی بر عهده سیستم الکترواپتیکی بوده و رادار تنها نقش جستجو و تا حدی کمک در هدف‌گیری را بر عهده دارد، اما مطمئنا سیستم کنترل آتش توانایی هدایت چندین توپ را به طور همزمان دارد.

توپ ضدهوایی مصباح ۱؛ شکارچی موشک‌های دشمن

نکته مهم دیگر در ساخت چنین سامانه‌ای در داخل کشور به ارزآوری کشور کمک می‌کند، توپ‌ها و شاسی مصباح ۱ از سال‌ها قبل با قیمتی پایین در ایران تولید می‌شدند پس تولید این سامانه علاوه بر جلوگیری از خروج ارز باعث می‌شود تا هزینه تولید کاهش یابد بنابراین خط تولید آن به راحتی قابل راه‌اندازی است.

از طرف دیگر شلیک ۴ هزار گلوله در دقیقه نرخ آتشی به سامانه مصباح ۱ می‌دهد که می‌توان آن را بالاترین سامانه از نظر نرخ آتش در جهان دانست و جالب این که این نرخ آتش با توان شلیک سامانه دفاعی فالانکس آمریکایی برابری می‌کند.

توپ ضدهوایی مصباح ۱؛ شکارچی موشک‌های دشمن

با توجه به نوع هدایت، این سامانه را می‌توان اتوماتیک دانست که این ویژگی باعث می‌شود نیاز به اپراتور برای هدف‌گیری برطرف شود و فقط تنها با حضور یک نفر فرآیند شلیک انجام می‌شود و از طرف دیگر برای کشف و رهگیری اهداف از چندین سامانه در مصباح ۱ استفاده شده تا بقاپذیری سامانه به شدت افزایش پیدا کند.

همان‌گونه که گفته شد توپ ضدهوایی مصباح ۱ کششی است یعنی برای جابه‌جایی نیاز به کشنده‌ای، همچون کامیون بوده و این باعث می‌شود تا در کمترین زمان پس از شلیک به مکان دیگری منتقل شود و جالب این است که از آن می‌توان بر روی خودروی رزهی شنی‌دار مناسب استفاده کرد. یعنی اگر این سامانه به همراه موشک‌های زمین به هوای میثاق یا شهاب ثاقب باشد نیرو‌های عمل‌کننده می‌توانند از آن در پشتیبانی نزدیک از نیرو‌های زرهی و پیاده استفاده کنند که توان قابل ملاحظه‌ای به نیروی زمینی خواهد داد.

توپ ضدهوایی مصباح ۱؛ شکارچی موشک‌های دشمن

باید گفت دستیابی به فناوری ساخت مصباح ۱ در اوج تحریم‌های اقصادی، سیاسی و نظامی علاوه بر اینکه دستاوردی ارزشمند در دفاع از مراکز مهم نظامی و هسته‌ای کشور بوده، بستر ساخت جدیدترین سامانه‌های پدافندی روز را هم در کشور امکان‌پذیر کرده است.

این اولین گام جمهوری اسلامی ایران در ساخت سامانه‌های ضدهوایی است و قطعا با وجود جوانان انقلابی و متخصص در آینده بسیار نزدیک کشورمان امن‌ترین آسمان جهان را با تجهیز شدن به پیشرفته‌تر شدن سلاح‌های روز دنیا خواهد داشت.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
رضای.
۰۲:۵۶ ۰۵ اسفند ۱۳۹۸
امنیت مثل امنیت ناموس کشور است خدا یار ویاورتان باد عزیزان وطن
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۲۳:۲۹ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
واقعا خداقوتون بده وخسته نباشید داره.شما نظامی ها با حقوق3 الی4 میلیونی نشون دادین تنها سلاح ایستادن درمقابل دشمن، ایستادگی وتکیه بر دانش جوانان وطن وایمان به کلمه ما می توانییم است.نه کسانی که با حقوق های20 الی30 میلیونی تمام کارهای مملکت را به تحریم وصل میکنند ودست خودشان رابه نشانه تسلیم بالا گرفته اند.چقدر خوب می شد دولت به شما مجوز راه اندازی فقط وفقط یک خط تولید خودرو رو میداد.بعد میفهمید قیمت پراید وتیبا چند میشه.وهمینطور لوازم خانگی و....
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۷:۴۳ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
باسلام وتشكر فراوان .من با اين سلاح زمان جنگ كار كردم .بهترين گزينه براي اين كار است ولي ضعف بزرگش سرعت تغذيه ان در زمان اتمام گلوله بسيار كم است .وتمام اتفاقات بد در همين زمان است .اگر بتوانيد مخازن آ ن را به هزار عددتير برسانيد .ميتوانيد يك هماوردي دودقيقه اي را رقم بزنيد .باز هم روي اين مطلب كار كنيد.باتشكر
Iran (Islamic Republic of)
محمد315
۱۶:۰۸ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
خداقوت ماشالله
بچه های دانش بنیان
خواهشن ورود به
خودروسازی
لوازم خانگی
کشاورزی
وووو
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۵:۰۰ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
بردش کمه ولی برای زدن داعشی ها خیلی خوبه
Iran (Islamic Republic of)
ehsan
۱۴:۳۷ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
میشه گفت وقتی حمله هوایی با چند فروند موشک و یا چندپهپاد باشه زودتر هدف رو متلاشی میکنه البته سرعت عمل هنگام نشانه گیری و قفل کردن روی هدف و دقیق بودن رادار هم ملاک ولی مطمنم که این دستگاه بروز رسانی شده و نسل جدیدش اینده رونمایی میشه
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۴:۲۱ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
متاسفانه امروزه به دلیل پیشرفت هواپیماهای جنگنده این نوع از سلاحهای ضدهوایی کارایی خود را از دست داده‌اند و بجز در مواجهه با هلیکوپتر و اهداف با ارتفاع پایین و سرعت کم، کاربرد کمی دارند. جالب هست بدانید که در جنگ سوریه از این نوع توپهای ۲۳ میلی‌متر بیشتر علیه نفرات و خودروهای زرهی استفاده می‌شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۳ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
نواخت تیر بالا آن را تبدیل به دیوار آتش می کنددرست مانند سیستم فالانکس و البته قابلیت جابجائی آن نیز بسیاری تاکتیک پذیری آن را بالا می برد که البته با کمی بهینه شدن و تغییر در نوع مهمات گذاری آن ، چون بسیاری از جنگنده ها باید از بمب های هدایت شونده و موشک استفاده کنند که به دلیل قابلیت شناسائی توسط این سامانه انهدام آن امکان پذیر می باشد و لاجرم در کنار موشکهای ضد هوائی و توپهای برد بلند ، این سامانه آسمان را برای هر شی پرنده تبدیل به جهنم خواهد کرد. به هر حال تجربه ثابت کرده که هر دست آورد نظامی در نبردها وزن خودش را دارد و باید برایش محاسبه انجام شود و این خودش در تاکتیکهای جنگی عامل تاخیری خواهد بود . موشکهای نقطه زن هم می توانند آماده شده و پایگاه ها و ناو های دشمن را منهدم کنند . به هر صورت هزینه انسانی و مادی هر گونه عملیاتی باید برای دشمن چنان سنگین و غیر قابل تحمل باشد که از فکر کردن به آن بترسد چه رسد به انجامش .
Iran (Islamic Republic of)
تبریزی
۱۳:۴۶ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
ماشااله بچه های خودمون . دست مهندسین مهندسی رزمی را می بوسیم .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۳ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
لطفا در هنگام استفاده دقت شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۰ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
خودرو خودرو خوردو رو دریابید پدر مردم داره درمیاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۹ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
توی این سلاح مهمات خیلی زود مصرف میشه ،و همینطور تعداد لول های بیشتر نشانه دقیق نبودن این سلاحه ،بهتر بود یک لول داشته باشه ولی با دقت بالاتر و اگر دقتش زیاد باشه دیگه نیازی به افزایش حجم شلیک نیست، اون سلاحی خوبه که با کمترین تعداد شلیک دقیقترین هدف رو در کمترین زمان ممکن بزنه.
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۰:۴۷ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
عذر میخام جناب چند ساله توی حوزه ی پدافندی و ساخت موشک و ضد هوایی فعالیت دارین؟
Netherlands
ممد
۱۱:۵۷ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
سامانه فالانکس که نواخت تیر بیشتری از این داره.همه ی سامانه های دفاع نزدیک نواخت تیری بالای پنج هزار تیر دارن . و اینکه یه سامانه در این کلاس یدونه لوله داره بخاطر دقتش نیست بخاطر اینکه با همون یه لوله میتونه چند هزار تیر شلیک کنه.اینجا تعداد لوله ها بیشتر چونکه باید نواخت تیرش بیشتر باشه.دولول یا یک لول از این توپ نمیتونه چند هزار تیر شلیک کنه بخاطر همین با افزایش لوله خواستن کم بودن نواخت شلیک تیر رو جبران کنن نه دقت توپ رو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۰ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
این سلاح برای ایجاد دیوار اتش در ارتفاع پست است و برای چند لحظه ای که پرنده از نزدیکی او رد میشود باید با دیواره اتش آنرا منهدم کند. وگرنه سلاح تکلول امکان ایجاد دیواره را ندارد
Iran (Islamic Republic of)
حیدر
۱۵:۱۸ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
داداش مگه میخواد پشه بزنه که میگی یه لوله با دقت بالا.... وظیفه اصلی سامانه های اینچنینی و توپ 23 ایجاد دیوار اتش و تله پدافندیه وگرنه با یدونه موشک میشه هدف رو منهدم کرد.... :)
Germany
ناشناس
۰۹:۴۴ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
ایول ماشاءالله
Germany
ابوذر ترابی
۰۹:۳۳ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
دروود بر شما
علت نصف ظرفیت کار کردن دستگاه بخاطر کمبود خشاب نمی باشد اما میتوان با کمی تغییر به ظرفیت نهایی آن رسید و توام در آتش را برای یک ساعت هم داشت
Iran (Islamic Republic of)
قریشی
۱۲:۰۳ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
برای هر اسلحه دو مشخصه تعداد شلیک در دقیقه در حالت آزمایشگاهی و حالت عملیاتی وجود دارد که مقادیر بدست آمده متفاوت از هم هستند . در حالت آزمایشگاهی فشار بیشتری روی اسلحه تحمیل میشود و معمولا تا مرحله داغ کردن نهایی و نزدیک به تغییر شکل لوله شلیک صورت می پذیرد ولی در حالت عملیاتی اینچنین فشاری تحمیل نمیشود
Germany
ناشناس
۰۹:۲۹ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
هنوز جای بروزرسانی دارد
Iran (Islamic Republic of)
قریشی
۱۲:۰۶ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
همه چیز جای ارتقای بیشتر دارد، مگر در بین مدعیان جهانی سامانه های پاتریوت و یا گنبد آهنین در اوج تنکنولوژی حفاظتی هستند ؟ همین سامانه ها روزانه در مقابل موشکهای ابتدایی یمنی ها و حماس کم نمی آورند؟ . سامانه های ایرانی بسیار کارآمدتر و متنوع تراز نمونه های خارجی هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۹ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
پراید چی؟ برگشت به همون قیمت ۲۰ میلیون؟ سامانه های ضد گرانی که ما رو هدف گرفته اند رو کِی باید رونمایی کرد؟
Iran (Islamic Republic of)
فرشید
۰۸:۴۰ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
ماشالله
Iran (Islamic Republic of)
احمدی
۱۶:۰۲ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
این که واقعا ماشاا... و دستمرزاد داره ولی پراید هم واقعا با این قیمت انصافا سری تو سرها درآورده و هرکس سوار میشه (البته بتونه بخره) کلی افتخار میکنه و پزش را به دیگران میده !! مثل مثلا بی ام و تو کشورهای دیگه ...!!
آخرین اخبار