نادیا عباس زاده تهرانی مسئول مرکز زیست فضا و محیط زیست پژوهشگاه فضایی در گفت وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگارن جوان، درباره تاثیر استفاده از دانش فضایی در مدیریت منابع محیط زیست گفت: منابع طبیعی جهان به طور روزانه در حال تخریب هستند. ابعاد آن در کشور ما نیز وسیع است و سالانه مقادیر زیادی از منابع خاک را که تجدید ناپذیر است را از دست میدهیم و بخش اعظمی از سرزمینهای ما تبدیل به کویر میشود، علاوه بر این جنگلهای ما در حال تخریب و کاهش هستند. نرخ بالای از بین رفتن گونههای نادر گیاهی و جانوری را نیز در کشورمان داریم و وضعیت محیط زیست شهریمان نیز بسیار مخاطره آمیز است.
مسئول مرکز زیست فضا و محیط زیست پژوهشگاه فضایی ادامه داد: در گروه کاربرد هوافضا در محیط زیست طرح ملی را تعریف کرده ایم تحت عنوان طراحی و ایجاد سامانههای پشتیبان مکانمند مبتنی بر علم سنجش از دور جهت پایش و مدیریت سلامت اکوسیستمهای آسیب پذیر کشور. این طرح در برگیرنده سه پروژه کلیدی است.
بیشتر بخوانید:بیش از ۲ هزار محقق نانو ۳۵ میلیارد ریال حمایت تشویقی دریافت کردند
او در ادامه بیان کرد: طرح اول، طراحی و ایجاد سامانه پشتیبان مکانمند تصمیمی گیری جهت پایش و مدیریت پهنای آبی کشور است. یکی از مهمترین اکوسیستمهای آسیب پذیر جهان پهنههای آبها هستند؛ که به علت مدیریت نادرست کمیت و کیفیت آنها در معرض خطر قرار میگیرد. کشور ما دارای منابع آبی متعدد هست که بخش عمدهای از آنها در معرض آسیب و تخریب جدی قرار گرفته اند.
روشهای متداول سنتی که شامل بازدید زمینی و میدانی است امری زمان بر پر هزینه و عملا غیر ممکن است بنابراین نیازمندیم که از منابع جدید و کارآمد استفاده کنیم. در اینجا هست که علم سنجش از دور که به استخراج پردازش و تفسیر اطلاعات از تصاویر ماهوارهای و فضایی میپردازد یکی از ابزارهای نوین و موثر جهت پایش پهنههای آبی میتواند باشد.
در این پروژه با تلفیق علم و فناوری سنجش از دور مدلهای تحلیل ریسک محیط زیستی و سامانههای اطلاعات جغرافیایی یا ساج پهنههای آبی ایران از لحاظ کمی و کیفی مورد سنجش قرار میگیرند و در جهت مدیریت پایدار آنها مفید است.
انتهای پیام/