عبداللهی گفت: مصرف میوه و سبزی کم شده است و مردم می‌ترسند که میوه و سبزی مصرف کنند.

زهرابه گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، زهرا عبداللهی مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در نشست خبری ویدئوکنفرانسی با خبرنگاران، اظهار کرد: مصرف خودسرانه مکمل‌ها موجب بهم ریختن تناسب در بدن می‌شود و توصیه ما این است که تعادل را رعایت کنیم حتی اگر کسی بیش از اندازه آب بنوشد دچار عارضه می‌شود و مصرف بی رویه خودسرانه و بی رویه مکمل‌ها سیستم ایمن بدن را تضعیف می‌کند.

او ادامه داد: ما دستوالعمل‌های بهدااشتی را ابلاغ کردیم و با سامانه تلفنی ۴۰۳۰ اطلاعات لازم در زمینه تغذیه به مردم داده می‌شود و برنامه داریم تا خط مشاوره تلفنی تغذیه در دوران بحران کرونا را اه اندازی کنیم.

عبداللهی با اشاره به نحوه ضدعفونی و شست‌وشوی میوه و سبزی اظهار کرد: وقتی سبزی و میوه خریداری شد کیسه دور انداخته شود و با محلول دترژن و چند قطره مایع ظرفشویی سبزی و میوه و پس از آن ظرف سبزی و سینک ظرفشویی کاملا شست و شو شود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت بیان کرد: گزارش‌هایی داریم که مصرف میوه و سبزی کم شده است و مردم می‌ترسند که میوه و سبزی مصرف کنند و تلاش می‌کنیم به مردم آموزش بدهیم که با ضدعفونی هیچ خطری برای ابتلای افراد به کرونا وجود ندارد.

عبداللهی درباره مصرف ویتامین D اظهار کرد: به دلیل اینکه مردم جهان و ایران با کمبود ویتامین D مواجه هستند توصیه داریم افراد هر ماه یک دور ۵۰ هزار ویتامین مصرف کنند و از سه سال پیش طرح مکمل یاری در وزارت بهداشت اجرایی شد و اگر فردی بنابر آزمایش کمبود ویتامین D دارد باید دوز پیشنهادی تجویز شده و بعد از برطرف شدن کمبود مثل افراد عادی دوز ۵۰ هزاری مصرف شود.

او ادامه داد: بسته کمک معیشتی برای اقشار آسیب پذیر به صورت نقدی به حساب سرپرست خانوار واریز می‌شود و این در کنار حمایت‌های نهاد‌های ویژه در این حوزه است.

عبداللهی گفت: این روز‌ها که با شیوع بیماری کووید ۱۹ مواجهیم، توجه به نوع تغذیه و مواد غذایی که مصرف می‌کنیم، به تقویت سیستم ایمنی و در نتیجه پیشگیری از ابتلا به این بیماری کمک می‌کند. نکته مهمی که باید در تغذیه رعایت شود این است که مجموعه‌ای از مواد مغذی شامل ویتامین‌ها، املاح معدنی و... مصرف شود. وقتی این مواد مغذی با انواع مختلف مواد غذایی مصرف شود و اصل تعادل و تنوع در تغذیه رعایت شود، می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کند.

او ادامه داد: مصرف یک نوع ماده غذایی یا مغذی خاص توصیه نمی‌شود، بلکه مجموعه‌ای از مواد غذایی و مغذی مانند انواع سبزیجات، میوه‌ها، منابع پروتئینی مثل شیر، گوشت، تخم‌مرغ و ... به میزان کافی مصرف شود تا سیستم ایمنی تقویت شود که نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به کرونا دارد.

او افزود: انواع ریزمغذی‌هایی مانند ویتامین A در تمام سبزی‌ها و میوه‌ها وجود دارد. بتاکاروتن پیش‌ساز ویتامین A است و هر نوع سبزیجات و میوه‌های زرد و نارنجی و قرمز مانند هویج، کدو حلوایی و... منبع تامین ویتامین A هستند. مصرف انواع میوه‌ها و سبزیجات که در دسترس هستند، روزانه به صورت سالاد، سبزی و میوه این ریزمغذی‌ها را تامین می‌کند. توصیه اصلی رعایت تعادل و تنوع و استفاده از تمام گروه‌های مواد غذایی است.

مکمل‌یاری ادامه پیدا کند

عبداللهی ادامه داد: مکمل‌هایی که برخی گروه‌های خاص مانند مادران باردار و کودکان زیر دو سال باید مصرف کنند، این برنامه مکمل‌یاری باید همچنان بر اساس بخشنامه‌های وزارت بهداشت ادامه داشته باشد. ارائه قطره A و D و قطره آهن در کودکان زیر دو سال مطابق با بخشنامه‌های وزارت بهداشت همچنان ادامه یابد. برای مادران باردار و شیرده هم همینطور باید مطابق با برنامه‌های روتین باشد و قرص آهن و اسیدفولیک ارائه شود. یکی از برنامه‌های وزارت بهداشت مکمل‌یاری ویتامین دی است که همه گروه‌های سنی از ۱۲ سال به بالا باید ماهانه یک دوز ویتامین دی ۵۰ هزار واحدی مصرف کنند. برای کودکان دو تا ۱۲ ساله هر دو ماه یک دوز ویتامین دی ۵۰ هزا ر واحدیی را داریم. به غیر از این مصرف هیچ مکمل دیگری را توصیه نمی‌کنیم. مردم سعی کنند از طریق مصرف تمام گروه‌های مواد غذایی تغذیه کنند.

عبداللهی تاکید کرد: کسانیکه به بیماری مبتلا شدند یا دوران نقاهت را می‌گذرانند حتما از مایعات، نوشیدنی‌های گرم مانند شیر گرم، چای کم‌رنگ و... غذا‌های آبکی مانند سوپ مصرف کنند. در این دوران توصیه می‌شود که از مصرف فست‌فود‌ها و غذا‌های سرخ‌شده که هضم‌شان سنگین است را مصرف نکنند.

تدوین پروتکل تغذیه‌ای برای بیمارانِ بستری در بیمارستان‌ها

عبداللهی در ادامه صحبت‌هایش در پاسخ به سوالی مبنی بر برنامه تغذیه‌ای برای مردم در بیمارستان‌ها در روز‌های کرونایی، گفت: در بیمارستان‌ها پروتکل‌های تغذیه‌ای برای بیماران اعم از مبتلا به کرونا یا بیماران سرپایی تهیه شده که کارشناسان تغذیه در بیمارستان‌ها مطابق با این راهنماها، برنامه غذایی بیماران را مورد توجه قرار می‌دهند.

او افزود: نکته مورد توجه این است که در شرایط فعلی که بحران بیماری کرونا را داریم و ممکن است از نظر امنیت غذایی به ویژه برای گروه‌های آسیب‌پذیر و کم‌درآمد، مسائلی ایجاد شود، وزارت بهداشت برنامه حمایت تغذیه‌ای از اقشار آسیب‌پذیر را دنبال می‌کند که مکاتباتی با ریاست جمهور و هیات دولت انجام شده است تا اقشار آسیب‌پذیر را مورد حمایت قرار دهیم که یا به صورت کمک‌های معیشتی و یارانه نقدی و یا به صورت توزیع سبد‌های غذایی مطرح است. همچنین با سازمان‌های حمایتی برای حمایت از مادران باردار دچار سوءتغذیه و یا خانواده‌هایی که کودکان زیر پنج سال دچار سوءتغذیه دارند، انجام شده است. این هماهنگی‌ها را با کمیته امداد، بنیاد مستضعفان و بنیاد علوی انجام می‌دهند تا این گروه‌های آسیب‌پذیر تغذیه‌ای مورد حمایت قرار گیرد که البته از گذشته وجود داشته، اما اکنون با دقت بیشتر انجام می‌شود.

مواد غذایی مضر برای کرونایی‌ها

وی در پاسخ به سوالی درباره مواد غذایی مضر برای کرونایی‌ها، گفت: توصیه می‌شود که مصرف بیرون از خانه غذا باید کاهش یابد و با دقت انجام شود. اصولا فست‌فود‌ها و غذا‌های پرچرب، پر ادویه، سرخ‌شده و... که هضم‌شان سنگین است مناسب نیستند. بهتر است غذا‌ها با روش‌هایی مانند آب‌پز، بخارپز یا تنوری تهیه شوند. مصرف زیاد غذا‌های شیرین، شور و نمک توصیه نمی‌شود. زیرا می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تحریک کنند. رعایت یک برنامه غذایی سالم و اجتناب از مصرف فست‌فودها، اجتناب از مصرف غذا‌های فله‌ای و باز در خارج از خانه باید مورد توجه قرار گیرد.

ترویج مصرف تخت‌مرغ از سیاست وزارت بهداشت

وی در پاسخ به سوالی درباره ترویج مصرف تخم‌مرغ، گفت: یکی از سیاست‌های ما ترویج مصرف تخم‌مرغ است. زیرا تخم‌مرغ یک منبع بسیار خوب پروتئین بوده و می‌تواند جایگزین گوشت باشد. طبق توصیه سازمان‌های بین‌المللی که اعلام می‌کنند همه افراد سالم می‌توانند روزانه یک تخم‌مرغ مصرف نند، ما به دنبال ترویج آن هستیم. طبعا یکی از اولویت‌ها این است که تخم‌مرغ به صورت بهداشتی توزیع و عرضه شده و به دست مصرف‌کننده برسد و در هکاهنگی کامل با سازمان دام‌پزشکی بوده و با عضویت در کمیته کشوری که برای ترویج مصرف تخم‌مرغ وجود دارد، همکاری نزدیکی داریم باید این اتفاق بیفتد که تخم‌مرغ به عنوان یک منبع پروتئینی مناسب بتواند در سبد غذایی مردم قرار گیرد.

عبداللهی درباره استفاده از تجربیات جهانی تغذیه‌ای که می‌تواند به کنترل کرونا کمک کند،‌گفت: حتما از تجارب جهانی استفاده می‌کنیم این تجارب از سوی سازمان‌های بین‌المللی جمع‌آوری شده که به راهنماهایی بدل شده است و ما هم با استفاده از مطالبی که در حال حاضر برگرفته ازتجارت بین‌المللی است راهنماها و پروتکل‌های تغذیه‌ای را ترجمه و مطابق با فرهنگ غذایی مردم در کشور ایرانیزه کردیم و در اختیار رسانه‌ها و کارکنان بهداشتی و درمانی قرار دادیم.

مصرف افراطی یا خودسرانه مواد غذایی یا مکمل‌ها سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند

عبداللهی در پاسخ به سوالی درباره استفاده بیش از اندازه از مکمل‌های غذایی، گفت: توصیه و تاکید بر این است که مردم از تعادل در مصرف مواد غذایی خارج نشوند. اینکه گاهی گفته می‌شود که مصرف تک ماده غذایی مثل سیر،‌زنجبیل و لیمو ترش و ... انجام شود، علمی نیست. هیچگاه بر مصرف ماده غذایی خاصی تاکید نمی‌شود. افراط در مصرف هر نوع ماده غذایی یا مغذی درست نیست. اگر خودسرانه مکمل‌های ویتامینی را مصرف کنیم، اشتباه است. در بدن تناسبی بین ویتامین‌ها و املاح معدنی وجود دارد و اگر یکی از اینها را بیش از اندازه مصرف کنیم، تناسب به هم می‌خورد و سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند. توصیه من به مردم این است که تعادل را رعایت کنند. وقتی تعادل را رعایت نکینم حتی اگر در مصرف آب افراط کنیم، دچار مسمومیت ناشی از آب می‌شویم. مصرف افراطی یا خودسرانه مواد غذایی یا مکمل‌ها سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند.

نحوه مصرف ویتامین D و C

عبداللهی در پاسخ به سوال درباره نحوه مصرف ویتامین‌های دی و سی، تاکید کرد: ویتامین دی روی تقویت سیستم ایمنی بدن کار می‌کند و کمبود آن می‌تواند منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن شود. مطالعات در کشور ما نشان می‌دهد که در همه گروه‌های سنی کمبود ویتامین دی وجود دارد. ما توصیه داریم که افراد بالای 12 سال هر ماه یک پرل 50 هزار واحدی ویتامین دی را مصرف کنند. زیرا منابع غذایی از نظر ویتامین دی فقیر هستند و راهش مصرف مکمل است. این موضوع را چند سال است که مطرح می‌کنیم. بنابراین مکمل ویتامین دی طبق همان روال عادی الان هم که با این شیوع کرونا ومواجهمیم باید ادامه یابد.

وی افزود: ویتامین سی هم در تقویت سیستم ایمن موثر است و از موادی است که برای عملکرد سیستم ایمنی لازم است. منتها توصیه ما این است که ویتامین سی را از طریق منابع غذایی باید دریافت کرد همه میوه‌ها و سبزیجاتی که خام مصرف شوند، حاوی ویتامین سی هستند. برخی فکر می‌کنند که فقط لیمو ترش یا پرتقال و... ویتامین سی دارند. در حالیکه همه میوه‌ها و سبزیجات ویتامین سی دارند. بنابراین ویتامین سی باید با مصرف کافی میوه و سبزیی تامین شود و هیچ توصیه‌ای برای مصرف مکمل ویتامین سی وجود ندارد.

وی در توضیح بیشتر بسته کمکی تغذیه‌ای برای اقشار آسیب‌پذیر، گفت: اولا ما به عنوان وزارت بهداشت بسته غذایی توزیع نمی‌کنیم، اما برنامه توزیع سبد غذایی را داریم و بخش‌های دیگر باید کمک کنند. ما خانواده‌هایی که دچار سوءتغذیه هستند، شناسایی کرده و سپس آنها به سازمان‌های حمایتی معرفی می‌شوند و آن سبد غذایی را که ما ترکیبش را مشخص کردیم که شامل چه نوع اقلام غذایی باید باشد، آن را سازمان‌های حمایتی تامین کرده از سوی کارکنان بهداشتی توزیع می‌شود.

وی افزود: از قبل هم با کمک کمیته امداد و بنیاد علوی این برنامه را داشته‌ایم و الان هم داریم پیگیری می‌کنیم تا این کمک‌های غذایی برای خانوارهایی که شناسایی کردیم، ادامه داشته وقفه‌ای در آن نیفتد تا این خانوارها ماهانه سبد غذایی‌شان را دریافت کنند و دچار مشکل سوءتغذیه نشوند. در بخش دیگر هم با همکاری و پیشنهاد وزارت بهداشت پیشنهاداتی به وزارت رفاه برای برنامه کمک‌معیشتی برای خانواده‌های که دچار سوءتغذیه هستند، انجام شود که در حال انجام است.

عبداللهی درباره وضعیت کارشناسان تغذیه نیز تاکید کرد: اگر تعرفه و بیمه را برای مشاران تغذیه داشته باشیم مردم می‌توانند بیشتر از کارشناسان تغذیه استفاده کنند. بعد از طرح تحول 1200 کارشناس تغذیه در مراکز جامع سلامت به کار گرفته شدند که به صورت رایگان به مردم خدمت ارائه می‌کنند که شامل مشاوره،‌ تنظیم تغذیه و... است. ارائه خدمات رایگان تغذیه‌ای از سوی آنها اقدامی بسیار مهم بود که بعد از طرح تحول در کشور اتفاق افتاد و در مردم به ویژه در حاشیه شهرها،‌مناطق محروم و... که ممکن است مردم به بخش خصوصی دسترسی نداشته باشند، کارشناسان تغذیه رایگان این خدمات را به مردم ارائه می‌دهند که نشان می‌دهد وقتی خدمات را به مردم ارائه می‌کنیم و وقتی که مردم مشاوره تغذیه‌ای می‌بینند،‌ بسیار در کنترل قند خون افراد،‌فشار خون، کاهش وزن و در جهت پیشگیری از بیماری‌ها بسیار موثر است. ثابت شده که تغذیه خوب تا 80 درصد از دیابت، 50 درصد از بیماری‌های قلبی و عروقی و 30 تا 40 درصد از سرطان‌ها پیشگیری می‌کند.

وی درباره غنی‌سازی مواد غذایی نیز گفت: غنی‌سازی مواد غذایی در جهت تغییر رفتار غذایی حتما انجام می‌شود. برنامه‌های غنی‌سازی مواد غذایی با ریزمغذی‌ها از اولویت‌های ماست که این اقدام آغاز شده و در حال حاضر آرد با آهن و اسیدفولیک غنی‌سازی می‌شود. برنامه افزودن ویتامین دی به آرد را داریم که فعلا به دلیل بحران کرونا و مشکلاتی که ایجاد شد، دچار وقفه شده است. اجرای آن را در یک استان آغاز کرده بودیم که با بحران کرونا مواجه شدیم و با کنترل این وضعیت آن را حتما اجرامی‌کنیم.

وی درباره تهیه مواد غذایی از رستوران‌ها و کترینگ‌ها در این ایام،‌گفت: نظارت برای مراکز تهیه و طبخ غذا وجود دارد و دستورالعمل‌هایی تهیه شده و این مراکز بر اساس آن‌ها از سوی کارشناسان بهداشت محیط مورد نظارت قرار می‌گیرند و حتی گزارش روزانه تهیه می‌شود. توصیه کلی ما این است که در این شرایط ترجیحا کمتر از غذای بیرون استفاده کنند و این روزها که کسی از خانه بیرون نمی‌آید از غذای خانگی استفاده کنند. البته این مراکز هم کاملا تحت کنترل هستند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار