او ادامه داد:در تهران و البرز نیازمند مشارکت بیشتر در بسیج ملی مقابله با کرونا و ثبت نام سامانه Salamat.gov.ir هستیم و آمارها نشان میدهد که در اغلب استانها تعداد قابل توجهی از هموطنان در این بسیج ملی مقابله با کرونا مشارکت کردند، اما در استان تهران، البرز و چند استان دیگر میزان مشارکت نسبت به سایر استانها مقداری پایینتر است و درخواست داریم که در این استانها مردم بهویژه افرادی که علائم شبهآنفلوآنزا در خود یا اعضای خانوادهشان دیده میشود به سامانه غربالگری کرونا مراجعه کنند تا در صورت لزوم مورد پیگیری قرار گیرند.
وی در پاسخ به سوالی درباره افزایش مصرف آب با توجه به رعایت مسائل بهداشتی اظهار کرد: مصرف آب به خودی خود تاثیری در پیشگیری از کرونا ندارد. این مسائل عمدتا به رفتارها و نگرانیهای که به نوعی وسواسگونه و مازاد بر نیاز در برخی افراد ایجاد شده، است. تنها توصیه ما شستوشوی مکرر دستها با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه است که فکر نمیکنم کسر زیادی از میزان مصرف آب در کشور شکل دهد. استفاده از آب برای مصارف غیر توصیه شده و وسواسگونه نیازی نیست که مصرف شود.
چهانپور در پاسخ به سوالی درباره ترک کار برخی پرستاران و در عین حال کمک برخی پرستاران به وزارت بهداشت در این شرایط و امکان استخدام این افراد، گفت: با دستور رییس جمهور استخدام بیش از ۹۰۰۰ نفر از افرادی را که طی این مدت با نظام سلامت و بسیج ملی مقابله با کرونا چه در مراکز بهداشتی و چه در مراکز درمانی همکاری داشتند، استخدام میکنیم که ۴۵۰۰ نفر از آنها از پرستاران خواهند بود. تغییر وضعیت پرستاران را از شرکتی یا قراردادی به پیمانی خواهیم داشت. برای ارتقاء وضعیت حقوقی این افراد هم تدابیری اندیشیده شده که بعضا در روزهای ابتدایی سال اعمال شده و برخی موارد هم در روزهای آینده اعمال میشود.
وی افزود: در عین حال همزمان با اینکه طیف وسیعی از جامعه پزشکی و پرستاری در این شرایط همکاری کرده و حتی تلاشهای مضاعفی را برای مقابله با کرونا داشتهاند، اما مانند هر جبهه دیگری که سرباز فراری دارد، ممکن است افرادی هم باشند که ترک کار کرده باشند که برخوردهای لازم بااین افراد طبق مقررات میشود. البته این موارد بسیار محدود است که در مقیاس اقدام بزرگ و خدمات وسیع اکثریت جامعه پزشکی، پرستاری، همکاران آزمایشگاهی، پاراکلینیک و حوزه بهداشت داشتهاند، اصلا به چشم نمیآیند.
وی درباره پذیرش بیماران الکتیو در بیمارستانها، گفت: این موضوع تابع مصوبات کمیته درمان ستاد ملی مقابله با کرونا و ابلاغ بخشنامههای معاونت درمان خواهد بود. در شرایط حاضر با توجه به اعمال محدودیتهایی که وجود دارد و موضوع فاصلهگذاری اجتماعی، بحث پذیرش مجدد و انجام اقدامات الکتیو برای بیماران غیراورژانسی را نخواهیم داشت. از زمانیکه ارزیابی وضعیت به سمتی باشد که احساس شود امکان این اقدام وجود دارد، قطعا معاونت درمان وزارت بهداشت این موضوع را ابلاغ میکند، اما در روزهای نزدیک آینده چنین چیزی را نخواهیم داشت.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره کمبود تختهای آیسییو و دستگاه تنفسی، گفت: هر روز تعداد تختهای آیسییویی که بیماران کرونایی اختصاص مییابد، افزایش مییابد. این اتفاق هم رخ داده است. هم تعداد بیماران بستری در بخشهای مراقبت ویژه بستری افزایش یافته و هم تعداد تختهای ویژهای که به بیماران کرونایی اختصاص یافته افزایش یافته است. البته تعداد تختهای آیسییو با استفاده از تجهیزات خریداری شده و یا اهدا شده در روزهای اخیر و حتی روزهای آتی به تدریج افزایش مییابد.
وی افزود: در حال حاضر حدود ۵۰ درصد ظرفیت تختهای مراقبت ویژه کشور به بیماران حاد کرونا اختصاص یافته است و قاعدتا با توجه به اینکه تعداد تختهایمان افزایش مییابد و میانگین میزان بستری این بیماران نسبت به سایر بیماران کرونا بیشتر است، ایت تعداد روزانه افزایش نسبی خواهد داشت و امکانات تجهیزات ما هم افزایش پیدا خواهد کرد. در حال حاضر نیازی به ونتیلاتور نداریم، اما برای هفتهها و ماههای آتی نیازمند افزایش تعداد تخت آیسییو و ملحقات آن از جمله دستگاه ونتیلاتور خواهیم داشت. اگر امروز از ما بپرسند که چه چیزی نیاز دارید رد راس امور نیاز به تجهیزات آیسییو و دستگاه ونتیلاتور است.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره دفن بیماران کرونایی با مقادیر زیاد آهک در برخی مناطق، گفت: پروتکل بهداشتی دفن مشخص است. درباره این ویروس خاص همنکته جدید خاصی نداریم و اگر هم مباحثی وجود دارد بیشتر در حوزه تغسیل و شستوشوی بازماندگان است. در پروتکل دفن موارد خاصی را درباره تماس افراد با جسد در نظر گرفته است. حال اینکه بخواهیم جسدی را در عمق معمول خاکسپاری کنیم و حتی بعد از گذاشتن لحد در سطوح بالاتر یک لایه آهک ریخته شود، مشکلی ندارد. اما اینکه بخواهند جسد را با انبهی از آهک خاک کنند، وجود ندارد.
او ادامه داد: دفن بدون تغسیل توصیه نشده و طبق اعلام مراجع باید حداقلهای شرعی تغسیل برای افراد انجام شود. در تغسیل، کفن کردن و تدفین رفتار افراطی، وسواسگونه و زیاده روی در این حوزه نداریم. جسدی که با پروتکلهای بهداشتی معمول دفن میشود در عمق معمول تدفین شده و هیچ ویروسی را هم منتقل نمیکند.متاسفانه موارد افراط و زیادهروی در برخی مناطق در حوزه دفن دیدهایم. باید توجه کرد که این ویروس پر پروازی ندارد. باید واقعبینانه و بر اساس پروتکلهای بهداشتی انجام دهیم که مغایرتی با مسائل فرهنگی و مذهبی ما هم ندارد.
او درباره آسیب دیدن مشاغلی مثل کولبری اظهار کرد: کولبری جرم و تخلف است و ما نمیتوانیم اصلا غیرقانونی بودن را ولو به کوچک بودن نظر نگیریم و اجازه دهیم اقلام بهداشتی از کشور خارج شود.
جهانپور گفت: کولبری موضوع جدیدی نیست و اینکه فردی بخواهد اقلام بهداشتی را به بهانه دغدغه معیشت از کشور خارج کند، درست نیست واین افراد پیش از این نیز اقدام به خروج کالاهای دیگر می کردند البته زمینه اقتصادی و اجتماعی این شغل بحث دیگری است.
جهانپور درباره تداوم فعالیت شرکتهای تعاونی اتوبوسرانی نیز گفت: بخش خدمات عمومی به طور کامل تعطیل نمیشود. بهویژه اینکه با بازگشت مسافران مواجهیم. آنچه که باید در فاصلهگذاری اجتماعی اتفاق بیفتد، این است که افرادی که قصد مسافرت دارند به نوعی فیلتر شده و اجازه تردد به آنها چهبا حمل و نقل عمومی و چه با وسایل شخصی داده نخواهد شد، اما اینکه کلا این مساله تعطیل شود، تا زمانیکه از بازگشت مسافران نوروزی اطمینان نکنیم، انجام نخواهد شد. هر چند که با توجه به نبود مسافر بخش عمدهای از حمل و نقل عمومی کشور اعم از زمینی، ریلی و هوایی عملا تعطیل شده است.
جهانپور گفت:بسته اقتصادی ستاد ملی مقابله با کرونا مصوب شده است و ۱۰۰ هزار میلیارد تومان از مشاغل حمایت میکنند و کارگاههایی که نیروی کارگری را تعدیل نکرده باشند، می توانند از تسهیلات حمایتی برخوردار شوند و حمایت از افرادی مثل کولبران به دلیل اینکه در جایی ثبت نیستند شاید نیازمند تصمیم بیشتری باشد و این به آن بستگی دارد که افراد چقدر تمایل به ثبت شغل غیررسمی خود دارند.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره اینکه آیا مشاغل باید از ۱۵ فروردین در محل کار حضور پیدا کنند، گفت: مصوبات فاصله گذاری فیزیکی تا ۲۰ فروردین ادامه خواهد داشت و همه مشاغل به تفکیک مشخص شده است و مشاغلی که تعطیل هستند از ۱۵ فروردین اجازه بازکشایی ندارند و مشاغلی مانند نیروهای امنیتی و کادر بهداشتی و درمان یکه در شرایط کنونی باید ادامه کار دهند، همچنان خدمت رسانی میکنند.
جهانپور درباره استقبال کشورهای منطقه از ساخت کیت کرونا در ایران اظهار کرد: ما حوزه سلامت، در شبکه ارائه خدمت و و در تولید دارو و تجهیزات و ملزومات پزشکی پیشرفت های چشمگیری در ۴۰ سال اخیر داشتیم و ۹۷ درصد داروهای مورد نیاز کشور از جمله داروهای مورد نیاز درمان کرونا را تولید میکنیم و این دانش و توانایی که در کشور وجود دارد که منجر به این شد که کیش کیت های تشخیص قطعی کرونا را تولید کنیم و به تولید انبوه برسانیم.
او ادامه داد: آنچه که فراتر از نیاز داخلی باشد میتواند با اولویت کشورهای همسایه در اختیار سایر جوامع قرار گیرد تا بتواند سیستم شناسایی مبتلایان خود را تقویت کنند و استحضار داشته باشید که مقابله با کرونا مقابله با همه گیری جهانی است و بدون رویکرد مسئولیت مشترک جهانی و اقدام مشترک میسر نخواهد بود و جمهوری اسلامی با آغوش باز توانمندی و دانش خود را برای مقابله با پاندمی با کرونا در اختیار همه کشورهای جهان به ویژه کشورهای همسایه قرار خواهد داد و باید توجه داشت که مشترک ترین دغدغه های انسانی امروز در حوزه سلامت است.
او در پاسخ به سوالی درباره تمهیدات برای ایجاد محدودیتهایی برای روز طبیعت، گفت: برای سیزده بدر محدودیتهایی در طرح فاصلهگذاری اجتماعی در نظر گرفته شده که از جمله آنها محدودیت در تردد و محدودیت در حضور در تفرجگاهها و پارکها است. در برخی استانها ممکن است بر حسب مورد محدودیتهای بیشتری در تردد داشته باشند.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره وضعیت معیشتی اقشاری که در این روزها نمیتوانند اشتغالشان را انجام دهند، گفت: فاصلهگذاری اجتماعی مشخص کرده که تا ۲۰ فروردین چه مشاغلی تعطیل هستند و برای بعد از آن هم مجددا تعیین تکلیف میشوند. در عین حال بسته اقتصادی ستاد مقابله با کرونا برای حمایت از مشاغل مختلف تعیین شده است.
او در ادامه با اشاره به تفاوت جداسازی با قرنطینه، گفت: افرادی که مشکوک به ابتلا به بیماری باشند و یا اعضای خانواده فرد میتلا مشمول قرنطینه در منزل خواهد شد و پیگیری آنها هم مستمرا به صورت تلفنی انجام میشود و تا پنج روز مورد پایش قرار میگیرند و روز دهم نیز مورد پایش نهایی قرار میگیرند. همه اینهارگیری، پیگیری و پایش میشوند. افراد مبتلا هم مشمول جداسازی هستند.
جهانپور گفت: اگر به خدمات بیمارستانی نیاز داشته باشند، بستری میشوند و اگر نیازی به خمات خاص بیمارستانی نداشته باشند، در مراکز مراقبت بالینی مورد مراقبت قرار میگیرند. البته از آنجایی که برای رفتن به این مراکز منع فرهنگی از سوی افراد وجود دارد نیازمند قوانین و بعضا نیازمند همکاری مسئولان انتظامی هستیم تا این جداسازی را انجام دهیم.
او افزود: در این زمینه با قوه قضاییه و دادستانها سراسر کشور هماهنگی شده تا مواردی که ممکن است از این موضوع تخطی کنند، الزام شوند تا در مراکز مراقبت بالینی یا همان استراحتگاههای پیشا بیمارستانی یا پسا بیمارستانی مورد مراقبت قرار گیرند.
انتهای پیام/