به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در مناطق غرب ایران و به خصوص در کوهپایههای زاگرس گیاهانی به صورت خودرو در فصل بهار رشد میکند. این گیاهان خواص دارویی بسیاری دارد و میتوانند به درمان بسیاری از بیماریها کمک کند. سورنجان که در زبان کردی به آن سورانه گفته میشود از جمله این گیاهان است که ظاهری شبیه تره و سیر دارد و قسمت انتهایی آن ارغوانی رنگ است. با این گیاه آش سورانه که از آشهای محلی و بسیار خوشمزه کرمانشاه است، درست میشود. در ادامه با طرز تهیه این آش و خواص گیاه سورانه آشنا میشویم.
به منظور تهیه این آش محلی خوشمزه به مواد اولیهای که در جدول زیر مشاهده میکنید، نیاز دارید.
مواد لازم
گوشت چرخ کرده ۲۰۰ گرم
گیاه سورانه ۱ دسته
پیاز داغ ۳ قاشق غذاخوری
رب انار ۲ الی ۳ قاشق غذاخوری
شکر (اختیاری) به میزان لازم
روغن به میزان لازم
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به میزان لازم
دستور تهیه
ابتدا برگهای گیاه سورانه را از هم جدا کرده و انتهای زرد رنگ برگها را با قیچی بچینید، سپس آنها را تمیز بشویید.
برگهای سورانه را در آبکش قرار دهید تا آب اضافی آنها گرفته شده و خشک شوند، سپس آنها را به قطعاتی به طول تقریبی ۲ سانتیمتر برش بزنید.
کمی روغن در قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید، سپس گیاه خرد شده سورانه را به آن اضافه کنید، کمی نمک و زردچوبه به آن بزنید و چند دقیقه روی حرارت ملایم تفت دهید.
حدود ۱/۵ لیوان آب به قابلمه اضافه کنید، پس از جوش آمدن آب، در قابلمه را ببندید و اجازه دهید گیاه سورانه بپزد.
گوشت چرخ کرده را در تابه تفت دهید تا رنگ آن عوض شود، سپس یک قاشق غذاخوری پیاز داغ، کمی نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به آن اضافه کنید، مواد را بهم بزنید و پس از یک دقیقه حرارت را خاموش کنید.
گوشت تفت داده شده را به قابلمه اضافه کنید.
پس از ۱۵ دقیقه رب انار را اضافه کرده، آش را بچشید. در صورت ترش بودن میتوانید کمی شکر به آن اضافه کنید تا آش سورانه طعم ملسی پیدا کند و خوشمزهتر شود.
۱۵ دقیقه صبر کنید و سپس باقیمانده پیاز داغ را به آش اضافه کرده و پس از چند جوش، حرارت را خاموش کنید.
طرز تهیه آش سورانه بدون گوشت
به منظور تهیه این آش محلی به مواد اولیه زیر احتیاج است.
مواد لازم
گیاه سورانه ۱ کیلوگرم
رب انار ۲ قاشق غذاخوری
پیاز ۱ عدد
آرد ۱ قاشق غذاخوری
برنج ۱/۲ فنجان
نمک و زردچوبه به میزان لازم
روغن به میزان لازم
دستور تهیه
ابتدا سورانه را به روش ارائه شده در فوق پاک کنید و بشویید، سپس آن را به قطعاتی به طول یک سانتیمتر برش بزنید.
پیاز را پوست گرفته و خرد کنید، سپس با کمی روغن در قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم تفت دهید تا سبک شود.
زردچوبه، آرد و گیاه سورانه را به پیاز اضافه کرده و چند دقیقه دیگر به تفت دادن ادامه دهید.
برنج را شسته و همراه با ۲ الی ۳ لیوان آب در قابلمه بریزید.
درب قابلمه را نیمه باز بگذارید و پس از جوش آمدن محتویات قابلمه، حرارت را کم کنید تا برنج و گیاه سورانه کاملا بپزند.
پس از له شدن برنج و لعاب دادن آش، رب انار را به آن اضافه کنید و آش را بچشید. سپس نمک آش را بچشید.
اجازه دهید آش روی حرارت ملایم کاملا جابیفتد، سپس حرارت را خاموش کنید و آش را در ظرف سرو بکشید.
خواص گیاه سورانه
برخی از خواص گیاه سورانه عبارتند از:
کمک به درمان فشارخون بالا، رماتیسم و تصلب شرایین
تسریع روند بهبود زخمهای کهنه
سورانه میتواند به درمان نقرس کمک کند. از ترکیب گل، پیاز و بذر آن دارویی گیاهی برای درمان نقرس درست میشود.
بوییدن گیاه سورانه باعث تسکین سردرد میشود. بوییدن گل سورانه مویرگهای بسته مغز را باز میکند، به باز شدن مجرای بینی کمک میکند و باعث تسکین سردردهای سرد میشود.
درمان درد سیاتیک، از ترکیب گیاه سورانه و صبر زرد دارویی گیاهی تهیه میشود که در درمان درد سیاتیک موثر است.
ضماد سورانه با زعفران و تخم مرغ باعث تسکین دردهای استخوانی و از بین رفتن ورمها میشود.
این گیاه در درمان ورم مفاصل و روماتیسم مفید است.
از گیاه سورانه برای درمان یرقان و ورم طحال استفاده میشود.
گیاه سورانه باعث تقویت قوای جنسی میشود و مصرف ۲ گرم از غده سفید آن با زنجبیل، پونه، زیره، شیر تازه و قند در تقویت نیروی جنسی موثر است.
ترکیبات موجود در این گیاه حاوی عامل ضد سرطان مفیدی هستند.
گیاه سورانه بادشکن و نیروبخش است.
سخن آخر
سورانه که به آن بن سرخ، لپو و سوره بنه نیز گفته میشود، گیاهی کوهی است که به صورت تازه و خشک استفاده میشود و طعم مطبوع و مزه خاصی به غذا میدهد. این گیاه به صورت مجزا یا همراه با آش و پلو طبخ میشود. آش سورانه علاوه بر طعم منحصر به فرد، خواص زیادی دارد و در درمان بسیاری از بیماریها به کار میرود.
منبع: ستاره
انتهای پیام/