به گزارش خبرنگار دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهور در جلسه ستاد ملی کرونا اظهار کرد: ماه مبارک رمضان که در آن قرار داریم ماه پربرکت و ماه انس و کمک به دیگران است؛ میخواهم روی این نکته اخیر آن مقداری خدمت مردم عزیز تأکید کنم؛ در این ماه رمضان با توجه به سختیها و مشکلاتی که برای اقشار آسیب پذیر است و با توجه به اینکه خوشبختانه پویشهایی از طرف مردم، خیرین، هیأتها و نیروهای مسلح، آغاز شده است؛ همه باید کمک کنیم سفره مردم بیافطار نماند. این نکته مهمی است که در این شرایطی که مردم نگرانی برای سلامت و زندگی خودشان دارند، همه تلاش کنیم لااقل در ماه رمضان نگرانی برای سفره افطار نباشد و یک سفره افطار در اختیار مردم عزیز قرار بگیرد.
روحانی افزود: مسأله انفاق یک اصل بسیار مهمی است که خداوند گویی تقوا را هم بر انفاق متصل، متکی و مشروط میکند و در این آیه بهشت خودش را هم بر انفاق مشروط میکند، انفاقی که همیشه در خوشی یا ناخوشی هستیم، در روز شاد یا در روز حزن هستیم؛ انفاق همیشه ادامه پیدا کند یعنی همیشه به یاری اقشار مستضعف بپردازیم؛ اقشاری که فشار روی زندگیشان زیاد است و در شرایط فعلی این فشار بیشتر است. همه ما باید تلاش کنیم که شوق کمک به نیازمندان در سراسر کشور بیشتر شود و آن پویش کمک به اقشار آسیبپذیر یک جلوه دیگری را در این ماه رمضان در سراسر کشور داشته باشد.
او بیان کرد: البته همیشه مردم ما در سیل، زلزله و مشکلی که بوده به صحنه آمدند؛ الان در ماه رمضان جزو مواردی است که باید در برابر سختیها و مشکلات به صحنه بیایند و کمک کنند. نکته دیگری که میخواهم به آن تأکید کنم، محدودیت اجتماعات و فاصلهگذاری اجتماعی یا فاصلهگذاری هوشمند اجتماعی است که همچنان بر آن تأکید داریم. خدایی ناکرده بازگشاییهای کسب و کار باعث نشود که یک برداشت دیگری داشته باشیم مبنی بر اینکه کرونا تمام شده، این بیماری از بین میرود و ما هم باید دنبال زندگی روزمره خودمان برویم.
رئیس جمهور تصریح کرد: نمیتوانیم بگوییم کرونا کی تمام میشود، اگر میشد خیلی خوب بود یعنی اگر مسئولین بهداشتی و درمانی کشورمان میتوانستند به ما بگویند کرونا تا یکی- دو ماه دیگر قطعاً تمام میشود ما هم برای برنامهریزی خودمان از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و سایر مسایل، خیلی راحتتر بودیم، اما متأسفانه زمان روشن و مشخصی برای این امر وجود ندارد، به دلیل اینکه یک دارو و واکسن خاصی برای درمان این بیماری وجود ندارد و تقریباً همه بار، به یک معنا بر روی دوش خود مردم برمیگردد.
روحانی یادآور شد: اگر دچار مشکل بهداشتی و یک بیماری خطرناکی به نام کرونا یا کووید ۱۹ شدیم که ما را گرفتار کرده، تنها راهش مراعات فاصلهها و پروتکلهای بهداشتی و مراقب از خودمان است و اساس، مسأله مراقبت شخصی و حفظ پروتکلهایی است که بخش بهداشتی اعلام میکند که باید همه آنها را مراعات کنیم تا از این مسأله عبور کنیم.
او اظهار کرد: باید اینگونه در نظر بگیریم که کرونا برای مدتی وجود خواهد داشت و متأسفانه باید با وجود کرونا زندگی کنیم. حالا چگونه باید از این کرونا پرهیز کنیم؟ راهش تقوا است. همانطوری که در اسلام راه قدرت و سلامت انسان، تقوا و پرهیز و فاصله گرفتن از گناه و تخلفات الهی است اینجا هم راهش این است که از همه چیزهایی که میتواند ما را مبتلا کند، فاصله بگیریم. پس اساس مساله، خودداری و خودنگهداری، خودحفظی و خود مراقبتی است. اینها ریشه مسأله است که همه ما باید مراعات کنیم. الحمدالله تاکنون اکثریت قاطع مردم به همه اصول توجه و آنها را مراعات کردند، دلیل مراعات آنها هم آماری است که هر شب میبینیم و در آن دقت میکنیم و با شبهای پیش مقایسه میکنیم.
رئیس جمهور ادامه داد: میبینیم مردم به خوبی مراقبت و کمک میکنند و میدانند راهحل مساله به دست خودشان است که خودشان بیشتر باید مراقبت کنند. البته پزشکان و بخش مدافعین سلامت مردم هم آمادهاند و هم هوشیاری و تجربهشان بیشتر شده است و روز به روز هم تجربهشان بیشتر میشود و الحمدالله در این جلسه گزارش داده شد که بسیاری از تختهای مراقبتی، بسیاری از وسایل کمک تنفسی و ونتیلاتورها در همین ایام در بیمارستانهای اضافه شده است.
روحانی در ادامه افزود: بر این اساس یکهزار و ۱۰۰ تخت اضافه شده و در تختهای مراقبتی هم ۴۲۵ تخت اضافه شده است و در وسایل کمک تنفسی ۹۰۰ مورد اضافه شده است. یعنی هم در حال تجهیز هستیم و با قدرت بیشتر خودمان را آماده میکنیم و از طرف دیگر، مردم عزیز هم مراقبت میکنند که گام به گام به شرایط نزولی برسیم.
او گفت: برای ما آن ۳، ۴ نکته خیلی مهم است که تعداد مبتلایان در روز چقدر باشد که این تعداد مبتلا، گاهی مثبت و گاهی منفی است و گاهی خوشحالکننده و گاهی ناراحتکننده است. امروز به ما میگویند، تعداد مبتلایان به این ویروس هزار نفر بیشتر شد و این هزار نفر باید ما را خوشحال کند یا غمگین کند.
رئیس جمهور تصریح کرد: بستگی به این است که به چه صورت اضافه شد. اگر این هزار نفر اضافه شده بخاطر پیشتازی بخش بهداشت باشد که یعنی افراد را صدا زده، آورده، تست کرده و از طریق تست تشخیص داده است و اگر این تست نبود، طرف به عنوان مبتلا نبود، به عنوان فرد عادی بود این تست باعث شده که در لیست مبتلا بیاید و چقدر به خودش و خانواده و دوستان و یاران و دیگران کمک کرده است.
روحانی بیان کرد: در اینجا اگر از طریق تست مبتلا اضافه میشود، باعث ناراحتی ما نیست و شاید از یک نظر خوب باشد که توانستیم مبتلا را کشف کنیم و در دایره درمان قرار دهیم، اما اگر خدای ناکرده اضافه شدن آمار مبتلایان بر مبنای عدم مراعات اصول بهداشتی باشد، یعنی این جامعه ما صد نفر مبتلا داشته و مراعات نکردیم، هزار نفر با این صد نفر تماس گرفتند و آنها هم مبتلا شدند و این صد نفر، هزار و صد نفر شد. اینجا جایی است که باید نگران باشیم و چیزی است که باید با آن مقابله کنیم یعنی تعداد مبتلایان و ما کاری کنیم که اگر افزایش پیدا میکند، بر مبنای تستهای جدید ما باشد و نه بر مبنای عدم مراعات مردم و این برای ما در این زمینه خیلی اهمیت دارد.
او اظهار کرد: امروز یک تصمیم جدیدی نسبت به مقابله با کرونا اتخاذ کردیم و الحمدالله هر روزی که جلو میرویم، وزارت بهداشت، درمان و کمیتههای ما با بررسیها و دقتهایی که میکنند، راهحل جدیدی ارایه میدهند و اینجا هم بررسی میشود، به تصویب میرسد و عمل خواهد شد.
رئیس جمهور در ادامه گفت: پیشنهاد جدید این است که کشور یک تقسیمات جدید کشوری پیدا کند که نه بر مبنای استان و نه بر مبنای شمال و جنوب و شرق و غرب که یک تصمیماتی بر مبنای ابتلای به این کرونا، شیوع کرونا و مقرراتی که وزارت بهداشت و درمان به عنوان معیار قرار میدهد. مثلاً اگر در یک شهرستانی دیدیم ورودی به این بیمارستان برای یک هفته حذف شده و کسی به بیمارستان مراجعه نکرده است. ویژگیهایش را خودشان برای مردم توضیح میدهند و اگر یک هفته مردم کسی مراجعه نکرده و فوتی هم نداشتیم و نگاه میکنیم که در یک هفته همه فوتیها صفر است.
روحانی بیان کرد: ورودیها صفر است و بهبود یافتگان الحمدالله بهبود پیدا میکنند و اگر این یک هفته، ۲ هفته شد و فوتی و ورودی جدید نبود در اینجا وزارت بهداشت و درمان طبق معیارهای خودش میگوید این منطقه، شهرستان و بخش سفید است و مناطق دیگر یا زرد یا قرمزاند بنابراین در نقشهای که وزارت بهداشت و درمان پیش روی مردم قرار میدهد بر مبنای سفید، زرد و قرمز کشور را تقسیمبندی میکنیم و تبلیغ میکند و میگوید این شهرستانها سفید هستند که اگر مردم مراعات کنند ان شاءالله تا آخر سفید هستند.
رئیس جمهور با بیان اینکه اگر مردم مراعات نکنند ممکن است این سفید تبدیل به زرد یا حتی قرمز شود گفت: تا زمانی که سفید باقی میمانند آنجا یک شرایط جدیدی حاکم میشود و درباره این شرایط جدید فعلا در این جلسه راجع به اماکن مذهبی و مساله نماز جماعت بیشتر بحث کردیم. در هفتههای آینده راجع به موارد دیگر هم میتوانیم بحث کنیم که آیا در مناطق سفید اگر دیدیم دو یا سه هفته منطقه کامل سفید است میتوانیم گشایشی برای مشاغلی که تقسیمبندی کرده بودیم مثلا پرریسک، برای آنها ایجاد کنیم یا نه؟ البته در این هفته در بحث ما نبوده و کمیتههای ما هم در این زمینه بررسی نکردند؛ ولی چیزی است که بعدا میتوانیم در این زمینه کار کنیم.
او ادامه داد: فعلا، چون ماه رمضان بود و ما هم قول داده بودیم قبل از ۱۵ رمضان یک تصمیم گیری کنیم و یک بررسی جدید انجام دهیم، در این بررسی جدید به این نقطه رسیدیم؛ البته دل ما میخواست امروز مصوبه وسیعتری داشته باشیم، چون این ماه، ماه مقدس و پربرکت است و هر چه هم میگذرد دلها برای زیارت مضاجع شریف ما در سراسر کشور مخصوصا بقاع متبرکه مهم و معروف روز به روز بیشتر میشود و مردم میخواهند سهولتی باشد و راه واقعا باز شود و بروند.
روحانی افزود: واقعا بعضی از بقاع متبرکه اگر خودِ آن صحن مطرح بود شاید تصمیم گیری کمی آسانتر بود، اما وقتی میگوییم این صحن باز شود، آن وقت مسافرت به سمت آن شهر هم شروع میشود؛ وقتی میگوییم مسافرت شروع شود آن وقت بحث قطار و اتوبوس هم مطرح میشود، وقتی آنها مطرح میشود بحث هتل و محل اسکان آنها هم مطرح میشود؛ حضور در بازار هم مطرح میشود؛ یعنی یک مجموعه مسائلی است که همه باید کنار هم قرار داده شود و به این مبنا آمدیم به این نتیجه رسیدیم که هر کجا سفید شد، فرق نمیکند حالا چه دارای بقعه متبرکه هست یا نیست؛ هر جا اگر سفید باشد؛ فردا اگر به ما گفتند مشهدالرضا (ع) سفید شد؛ یعنی وزارت بهداشت و درمان به این نتیجه رسید، دو هفته دیگر سفید است همانجا میگوییم با آن پروتکلهایی که وزارت بهداشت میگوید آن وقت صحن امام رضا (ع) هم باز میشود. به ما میگوید قم سفید است، بلافاصله چند روز بعد شروع به باز شدن میشود؛ پس معیاری و تقسیم بندی جدیدی که امروز در این جلسه قرار دادیم بر مبنای تقسیم کشور به مناطق سفید، زرد و قرمز است.
رئیس جمهور تصریح کرد: در مناطق سفید که وزارت بهداشت و درمان اعلام میکند که حالا ۱۲۷ شهرستان، کمتر یا بیشتر است؛ بالای صد شهرستان است، وقتی که از یک روزی اعلام کرد که آن روز میتواند نیمه همین اردیبهشت باشد یا میتواند نیمه ماه رمضان باشد، باید در اعلامشان، چند روز قبل بگویند که آنها بتوانند بگویند این شهرها در این روز میتوانند مساجد و نماز جمعه با رعایت پروتکلها، باز شود؛ این یک آغازی هست برای گشایش در امور معنوی و مذهبی که مورد علاقه شدید مردم است و انشاءالله امیدواریم با مراعات مردم روز به روز این مناطق سفید گسترش پیدا کند و ما شرایط بهتری را پیدا کنیم.
او با بیان اینکه البته در جلسه امروز درباره مترو و اتوبوس هم بحث شد افزود: معمولا فاصلههایی که مبنی بر رعایت بیش از یک متر گفته میشود، در موقع شلوغی مراعات و توجه نمیشود لذا بحث شد که روی استفاده از ماسک و دستکش تاکید کنیم و روز آن را هم وزارت کشور اعلام خواهد کرد که از چه روزی داشتن ماسک برای سوار شدن به مترو و اتوبوس ضروری است. مردم هم ان شاءالله مراعات کنند و وزارت صنعت، معدن و تجارت هم تلاش کند که تولید ماسک را اضافه کرده و در اختیار مردم بگذارد.
روحانی افزود: خوشبختانه در این حوزه هم کارگاهها و هم نیروهای مسلح همه بحمدالله تلاش میکنند و در این زمینه شرایط خوبی داریم. ۱۸ میلیون ماسک خارجی هم هست که گفتیم به بازار عرضه و در دسترس مردم قرار بگیرد ممکن است ماسکهای خارجی با قیمتی که خریده شده، کمی گرانتر باشد، ولی به داروخانهها و فروشگاهها عرضه شود تا هر کس مایل است آنرا خریداری کند در کنار آن ماسکهای داخلی هم هست اینها را هم عرضه کنند تا بتوانیم از مساله عبور کنیم.
رئیس جمهور بیان کرد: نکته بعدی این بود که در مصوبه قبل گفته شد که پاساژها ساعت ۱۸ بسته شوند، اما در مناطق گرمسیر شرایط به گونهای است که این پاساژها عمدتا از ساعت ۴ بعدازظهر باز میکنند برای اینکه آنها در مضیقه قرار نگیرند بنا شد که استاندارها مجاز باشند در جاهایی که این چنین است ساعت ۱۸ را تا ساعت ۲۰ هم بتوانند افزایش دهند و تصمیم در این موضوع در اختیار آنهاست که ان شاءالله انجام دهند.
او یادآور شد: در این جلسه چند مورد اقتصادی هم مورد تاکید بود که تصویب کردیم و آن مربوط به اعطای مهلت به شرکتها و مجامع شرکتها بود. شرکتها معمولا تا پایان تیر ماه مجامع خود را برگزار میکنند تا بتوانند یکی- دو ماهی برای مالیاتهای مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده مهلتی داشته باشند لذا در این جلسه آنهایی که انقضای تاریخ ۲.۱ است از ۲.۱ به ۴.۳۱ تمدید شد. موارد دیگری هم درباره فعالیتهای الکترونیکی بود که شبهاتی در جلسه مطرح شد لذا بنا گردید اینها را بررسی کنند تا ان شاءالله در جلسه بعد در دستور کار قرار بگیرد.
روحانی گفت: نکته آخری که میخواهم به مردم عزیز بگویم، تشکر بسیار زیاد از همه کارآفرینان، بخش خصوصی، مردم، بخشهای عمومی غیردولتی و نیروهای مسلح است که کار بزرگی علیرغم کرونا و مشکلات آن، دارد شروع میشود و این جزو همان کلماتی است که شب، تلویزیونهای ماهوارهای عصبانیت خود را باز نشان خواهند داد که هر وقت ما بگوییم وضع ما خوب است، إِنْ تَمْسَسْکُمْ حَسَنَةٌ تَسُؤْهُمْ وَإِنْ تُصِبْکُمْ سَیِّئَةٌ یَفْرَحُوا بِهَا که در ادامه آیه آن است که َإِنْ تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا لَا یَضُرُّکُمْ کَیْدُهُمْ شَیْئًا که تا ما یک نقطه مثبت پیدا میکنیم، جیغ و داد آنها بلند که همه دنیا به هم ریخته و همه بدبخت شدند، ایران میگوید وضع من خوب است. حالا چه کار کنیم؟
او تاکید کرد: ما آخر هفته افتتاحهای مهم پیش رو داریم و میخواهیم کارهای عظیم افتتاح کنیم که ارزش سرمایهگذاری یک افتتاح ما در پنجشنبه گذشته، یک میلیارد دلار بود و حالا شما عصبانی و ناراحت میشوید ما چه کار کنیم؟
رئیس جمهور گفت: اینکه کارآفرینان ما تلاش میکنند و اینکه مردم ما تلاش میکنند و آمار تورم ما نشان داد علیرغم مشکلاتی که در اسفند و فروردین داشتیم، تورم ما کاهشی بود و هم نقطه به نقطه و هم سالانه پایین آمد که دومرتبه آنها عصبانی میشوند و میگویند چرا در دنیا همه بدبخت شدند، چرا وضع شما خوب شد؟ خوب شد، چه کار کنیم؟ شما اگر ناراحت هستید، گوش نکنید و راهش این است که وَفِی آذَانِهِمْ وَقْرًا که در گوشتان یک پنبه بگذارید این حرفهای خوب را نشنوید.
روحانی بیان کرد: دشمنان چون بورس ما خوب شده، عصبانی هستند و میگویند بورس تمام دنیا به هم ریخته، چرا بورس ایران خوب است که بورس ایران به خاطر تلاش همه شرکتها و فعالان اقتصادی خوب است و خوشبختانه عرضه سهام شرکتهایی که شرکتهای بزرگ هستند. شستا اعلام کرد امیدواریم به زودی شستان هم اعلام کند در بورس، بانکها هم سهام خود را به زودی در بورس عرضه خواهند کرد و بورس ما رونق پیدا میکند و شورای عالی بورس باید مراقبت خود را بکند تا ما جلو برویم.
او ادامه داد: من این روزها با بعضی از روسای جمهور صحبت میکنم و میگویم در لوازم ضد عفونی اضافه داریم و قدرت صادرات داریم، تعجب میکنند و میگویند واقعا شما قدرت صادرات دارید؟ میگوییم بله ما قدرت صادرات داریم. در مسائل و کالاهای ضدعفونی ما قدرت صادرات داریم و میتوانیم صادر کنیم حتی در آینده ممکن است در برخی از وسایل بهداشتی، وحتی در کیت هم ممکن است به این نقطه برسیم که بتوانیم صادرات داشته باشیم. خیلی ناراحت میشوند، میبینند ایران بعد از دو سال تحریم شدید که فکر میکردند، کشور را نابود کردند و به محض اینکه کرونا پیش آمد که، چون کرونا یک چیزی بود که همه یکدفعه به آن مبتلا و روبرو شدیم، دیدند ایران بهتر از آنها عمل میکند و حالا آنچنان عصبانی شدند که نمیتوانند جلوی عصبانیت خود را بگیرند.
رئیس جمهور ادامه داد: میخواهم از همه فعالان اقتصادی، کشاورزان، کارگران و مهندسین عزیز تشکر کنم؛ از تمام مردمی که چه برای تولید نیازمندیهای روزمره مردم و چه در بخش تولید دانش بنیان دارند تلاش میکنند؛ چگونه الان توانستیم ونتیلاتور اضافه کنیم؟ این ونتیلاتور ساخت داخلی خودمان است؛ شرکتهای داخلی خودمان دارند درست میکنند؛ همین ماسکهای N۹۵ که پرستاران ما نیاز دارند اکثرا در داخل کشور تولید میشود؛ اینها اصلا در مخیله آنها خطور نمیکرد که یک روزی برسد ایرانی که تحت فشار شدید دو ساله تحریم بوده و فکر میکردند استخوانهای ما هم خرد شده و دیگر نمیتوانیم تکان بخوریم؛ یک بیماری هم وارد شده و با این بیماری هم مواجه شدیم و مردم ما بهتر و قویتر برخورد کردند و تاب آوری خود را خوب نشان دادند؛ پزشکان ما بهتر برخورد کردند؛ پرستاران ما با ایثار و فداکاری بیشتری برخورد کردند و اینها عصبانی شدند؛ این دیگر تقصیر ما نیست؛ به نظر من این به تلاش پیگیر مردم بسیار عزیز و خوب ما مربوط میشود.
روحانی با بیان اینکه ماه رمضان ماه کمک به روحیه ماست گفت: همه چیزِ آن روح و روان است؛ در کرونا هم آن چیزی که آدم را زود خوب میکند، روحیه است؛ اگر کسی روحیه خوب داشته باشد از این کرونا زود عبور میکند و اگر کمی خود را ببازد، کرونا پررو میشود؛ ابرقدرتها هم همین طور هستند؛ اگر در برابر ابرقدرتها خودتان را ببازید پررو میشوند و ول نمیکنند؛ اما اگر با نشاط بایستید در میروند و این کرونا هم اخلاق و رفتارش مشابه آنهاست.
او تصریح کرد: ما باید با نشاط و قدرت در برابر این کرونا بایستیم؛ نباید اضطراب و نگرانی داشته باشیم؛ البته باید با احتیاط پروتکلها را دقیق مراعات کنیم؛ خدا هم در این ماه رحمت و برکت و فیض و در این ماهی که" تَنَزَّلُ الْمَلَائِکَةُ وَالرُّوحُ "برای آن است؛ مِنْ کُلِّ أَمْرٍ"برای همین ماه است؛ ان شاءالله سلام و سلامتی و همه چیز را خداوند بر ما نازل میکند و با کمک همدیگر و با اتحاد عبور خواهیم کرد. الحمدالله در این داستان کرونا و مشکلات که روز به روز فاصله اجتماعی را بیشتر میکنیم، ولی شکافهای اجتماعی کمتر میشود و به هم نزدیکتر میشویم؛ جسمهایمان کمی فاصله پیدا میکند، اما روحها و دلهای ما به هم نزدیکتر میشود و این علیرغم آنست که کرونا در بعضی از کشورها شکاف بزرگ درست کرده است.
رئیس جمهور گفت: آمریکا را نگاه کنید؛ بحث بیمارستان و گرفتاری و مردم را نمیگوییم؛ ببینید چه شکاف عظیمی ایجاد کرده؛ هر چه این میگوید آن یکی مسخره میکند، آن میگوید این مسخره میکند؛ این میگوید و آن میگوید دروغ است. درست نقطه مقابل چنین بساطی که امروز در آمریکا وجود دارد را ما داریم؛ الحمدالله در این کشور همه متحدتر از گذشته، در کنار هم و یاور همدیگر، دست به دست هم دادیم و خداوند ان شاءالله این وحدت و معنویت را برای ما بیشتر کند و این ماه پرخیر و برکت را برای همه مردم و برای همه مسلمانها مبارک بگرداند.
انتهای پیام/
من دو ماهه از خونه بیرون نیومدم...
ریاست محترم جمهور
خدایی به جای اینکه هر روز جلسات بیخودی برگزار کنید یکم فکر مردم باشید
خبر از قیمت اقلام ضروری مردم دارید
پرتقال کیلویی 12000 تومان
سیب کیلویی 10000 تومان
گوشت کیلویی 140000 تومان
عدس، لوبیا، نخود، گوجه، سیب زمینی و پیاز
خرما کیلویی 25000 تومان
ماکارونی و سایر اقلام
فقط نان گرون نشده اون هم گرون شدنش نزدیکه
7 سال مردم با برجام سرگرم کردید
1 سال آخر هم با جلسات کرونا
یک ماه با حقوق کارگران و کارمندان زندگی کنید و از مناطق 1 و 2 شهرداری بیایید پایین شهر زندگی کنید تا به عینه ببینید مردم چطوری زندگی می کنن.
حداقل این یک سال آخر نام نیک از خود بجای بگذارید.
در صورت استفاده همگانی از ماسک از آلودگی سطوح ناشی از ترشحات دهان و بینی جلوگیری شده و انتشار بیماری به شدت کاهش می یابد.
استفاده از ماسک اجباری شود بیماری کم می شود کاری که چین انجام داد.
بیش از دو ماه است به علت تصمیمات نادرست و اینکه ماسک نیاز نیست درگیر بیماری هستیم.
ماسک صد در صد نیاز است.