خدیجه رحمانی متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره میزان دریافت آب بدن در طول روز بیان کرد: آب یکی از ترکیبات شیمیایی اصلی است که حدود ۶۰ درصد وزن بدن را تشکیل میدهد و نوشیدن آن برای زنده ماندن، امری لازم و حیاتی است.
او افزود: آب یک ماده حیاتی است و انسان بدون آن حداکثر چند روز زنده خواهد ماند، اما بدون غذا ممکن است تا ۴۰ روز هم نفس بکشد. میزان آب مصرفی در طول روز باعث تنظیم دمای بدن، دفع مواد زائد از طریق ادرار و مدفوع، مخزن نگهداشتن اندامها و تامین اشک چشم میشود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه در زمان کمبود آب بدن، اندامها فعالیت خوبی نخواهند داشت، تاکید کرد: کم آبی خفیف باعث تحلیل انرژی و خستگی میشود، روزانه مقدار آب دریافتی را از طریق تنفس، ادرار و مدفوع از دست میدهیم که باید با میزان آب دریافتی به جبران این معضل اقدام کنیم.
رحمانی تصریح کرد: بر اساس آخرین توصیههای علمی، میزان آب مورد نیاز بدن در افراد بالغ و سالم در دمای معمولی، ۳.۷ لیتر برای آقایان و ۲.۷ لیتر برای بانوان است که از طریق نوشیدنیها و مواد غذایی تامین خواهد شد.
او با بیان اینکه ۲۰ درصد آب دریافتی از طریق غذا و مایعات تامین میشود، تاکید کرد: عقیده نوشیدن ۸ لیوان آب در طول روز به هیچ عنوان صحت ندارد؛ چراکه عوامل زیادی مانند وزن بدن، دما یا حرارت محیط، میزان فعالیت جسمانی و هرگونه فعالیت به خصوص در هوای گرم که باعث افزایش تعریق شود نیاز به آب را افزایش میدهد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی درباره نوشیدن آب در زمان ورزش کردن، گفت: توصیه میشود که افراد حتماً قبل، حین و بعد از فعالیت بدنی به نوشیدن آب اقدام و از این طریق میزان از دست دادن آب بدن را جبران کنند. همچنین افرادی که در محیط یا دمای گرم و مناطق مرتفع فعالیت دارند، باید به نوشیدن بیشتر آب اقدام کنند.
رحمانی ادامه داد: ترکیب غذاها از جمله عواملی است که ممکن است نیاز به آب را بیشتر کند، کسانی که به مصرف شور تمایل دارند به علت نمک زیاد نباید از نوشیدن فراوان آب غافل شوند.
او گفت: افرادی که از مواد پروتئینی به خصوص گوشت استفاده میکنند، نیاز به آب بیشتری خواهند داشت که باید برای تقویت سیستم ایمنی بدن آن را بنوشند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی درباره ارتباط سلامت بدن با نوشیدن آب تصریح کرد: وضعیت سلامتی بدن یکی از مهم عواملی است که برای تقویت آن باید آب زیادی نوشید. همچنین اسهال، استفراغ و تب در صورت رخ دادن، نیاز به مصرف آب را بیشتر میکند. بانوانی هم که در شرایط فیزیولوژیکی مانند بارداری، شیردهی و ... قرار میگیرند باید آب زیادی بنوشند.
رحمانی با اشاره به منابع تامین کننده آب بدن، اظهار کرد: میوه جات و سبزیجاتی مانند هندوانه، خیار و سایر نوشیدنیها همانند چای، چای سبز و ... حاوی مقدار زیادی آب هستند که مصرف آنها برای تامین بدن ضروری است. بهترین منبع تامین بدن خود آب سالم بهداشتی بوده که عاری از کالری است و از نظر ارزان بودن به راحتی قابل دسترس است.
او ادامه داد: نوشابههای ورزشی تنها در صورتی که تمرینات بدن، شدید و بیش از یک ساعت باشد، باید استفاده شوند. نوشابههای انرژی زا متفاوت از نوشابههای ورزشی هستند و افراد در خرید آنها باید حواس خود را جمع کنند؛ چرا که حاوی مقدار زیادی کافئین بوده که همین عامل باعث افزایش تشنگی شدید و رفع آب بدن خواهد شد و علاوه بر کافئین حاوی مقدار زیادی شکر یا قند و سایر افزودنیها هستند که برای سلامتی بدن مضر خواهند بود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: چای و قهوه حاوی مقداری آب هستند، اما به علت محرک بودن نباید جایگزین آب شوند؛ چرا که کافئین موجود در آنها به راحتی باعث دفع آب بدن خواهد شد.
رحمانی با بیان اینکه افزایش سن منجر به احساس کاهش تشنگی خواهد شد، تاکید کرد: میانسالان باید از همان ابتدا نوشیدن آب به صورت مرتب را در برنامه روزانه خود قرار دهند تا احساس تشنگی آنها از بین نرود. آب بدن همیشه باید در تعادل مثبت باشد، یعنی دریافت آن بیش از احساس تشنگی باشد.
او در پایان یادآوری کرد: اگر در زمان تشنگی آب بنوشیم به تعادل دست مییابیم و این به معنای تعادل مثبت نیست، بلکه برای رسیدن به این تعادل باید مقداری بیش از رفع احساس تشنگی آب مصرف کنیم. همچنین همراه وعده غذایی بهترین گزینه مصرف متعادل یک لیوان آب است و استفاده بیشتر آن میتواند در فواصل بین غذاها باشد.
بیشتر بخوانید:
انتهای پیام/