به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مجتبی صدیقی معاون وزیر علوم و رئیس سازمان امور دانشجویان در نشست خبری خود با اصحاب رسانه، گفت: شیوع کرونا باعث شد دانشگاهها از ابتدای اسفند وارد شرایط جدیدی شوند. در ابتدا تردید داشتیم که دانشگاهها بتوانند آموزش مجازی را به صورت کامل ارائه کنند، اما بیش از ۹۰ درصد دروس تئوری به صورت غیرحضوری ارائه شد. همچنین دانشگاه آزاد بیش از ۸۵ درصد دروس و دانشگاههای غیر انتفاعی بیش از ۷۵ درصد دروس را تاکنون به صورت مجازی ارائه کردند.
صدیقی با اشاره به اینکه سیستم آموزشی بیش از ۱۸۰ کشور از کرونا متاثر شده است، ادامه داد: زیر ساختهای آموزش مجازی افق تازهای را برای دانشگاهها ایجاد کرد و اقدامات کنونی دانشگاهها مبتنی بر تجربه جهانی است. بر اساس آمار یونسکو بیش از یک و نیم میلیارد محصل از مهد کودک تا دانشگاه تحت تاثیر محدودیتهای آموزش قرار گرفته اند.
برای ترم آینده سناریوهای مختلفی داریم
صدیقی با بیان اینکه برای ترم آتی سناریوهای مختلفی را دنبال میکنیم که اولویت ما در این سناریوها آموزش حضوری است، بیان کرد: تا پایان خردادماه پیشنهادمان را به ستاد کرونا اعلام خواهیم کرد و با توجه به شرایط کشور و محدودیت ظرفیت خوابگاهها از ترکیب روش حضوری و مجازی استفاده خواهد شد.
صدیقی بیان کرد: احتمال شروع شدن ترم آینده زودتر از مهرماه وجود دارد. هفته آخر مهرماه که نتایج کنکور اعلام شد، برای دانشجویان جدید تصمیمگیری خواهد شد.
رئیس سازمان امور دانشجویان در ادامه افزود: اگر قرار باشد دانشگاهها ترم آینده بازگشایی شوند باید در خوابگاه و سلف سرویسها امکاناتی فراهم شود تا بتوان پروتکلهای بهداشتی را به خوبی رعایت کرد.
معاون وزیر علوم اضافه کرد: در اسفند ماه با کمک دستگاههای ذیربط طی یک هفته بیش از ۱۶ هزار دانشجوی خارجی از کشور خارج شدند و حدود ۱۵ هزار دانشجوی خارجی که مقیم هستند در ایران ماندند. البته حدود ۲ هزار نفر از دانشجویان خارجی غیر مقیم هم از کشور خارج نشدهاند.
او در ادامه با اشاره به اینکه رقابت شدیدی برای جذب دانشجوی خارجی در دنیا وجود داد، گفت: امروزه آمار دانشجویان خارجی به نسبت گذشته حدود ۴ برابر شده است و ۶ میلیون دانشجوی خارجی در کشورهای مختلف مشغول به تحصیل هستند. پیش بینی نسبی ما این است که در سال ۲۰۲۵ تعداد دانشجویان بین المللی به ۸ میلیون نفر در کل دنیا برسد. البته بیماری کرونا ممکن است این آمار را تحت تاثیر قرار دهد.
معاون وزیر علوم بیان کرد: در سال ۲۰۱۷ حدود ۶ و نیم میلیون دانشجوی مجازی در کل دنیا مشغول به تحصیل بودند که این آمار با شیوع کرونا در سراسر جهان بیشتر خواهد شد. در کشور ما دو فاکتور جغرافیای محیطی و سلیقه در جذب دانشجو تاثیر گذار بوده است و بیشتر دانشجویان خارجی ما از کشورهای اطراف بوده اند.
رئیس سازمان امور دانشجویان با بیان اینکه پس از بیماری کرونا سه رویکرد برای جذب دانشجوی خارجی خواهیم داشت، یادآوری کرد: رویکرد اول جذب دانشجویان خارجی به صورت حضوری خواهد بود، رویکرد دوم نیمه حضوری (تلفیقی حضوری و مجازی) و رویکرد سوم جذب غیر حضوری است؛ بنابراین برای رسیدن به این هدف باید زیر ساختها را تقویت کرده و پس از توانمندسازی نیروی انسانی داخل دانشگاه، با کشورهای مورد هدف رایزنی کنیم تا مدارک تحصیلی غیر حضوری را مانند مدارک حضوری بپذیرند.
صدیقی درباره درخواست انتقال دانشجویان مشغول به تحصیل در خارج به داخل کشور، گفت: کرونا باعث افزایش انتقال دانشجویان مشغول به تحصیل در خارج از کشور نشده است.
استفاده از ظرفیت فضای مجازی برای آموزش همیاران سلامت روان در دانشگاهها
او ادامه داد: ستاد اجرایی پیشگیری از کرونا از ۲۵ اسفند تشکیل شد و پروتکل جامع بهداشتی مورد نیاز دانشگاهها برای فعالیتهای دانشجویی ابلاغ شد.
صدیقی اظهار کرد: پس از شیوع کرونا در کشور از پتانسیل مراکز مشاوره برای ارتقای سلامت روان دانشجویان استفاده کردیم. همچنین کمپین دانشجویی در خانه بمانیم را ایجاد و از ظرفیت فضای مجازی برای آموزش همیاران سلامت روان بهداشت در دانشگاهها استفاده کردیم.
معاون وزیر علوم تاکید کرد: با شیوع کرونا برای کمک به دانشجویان در بخش صندوق رفاه بازپرداخت اقساط دانشجویان بدهکار را ۳ ماه عقب انداختیم و اجاره بهای نیمسال دوم بخشیده شد. همچنین مهلت ثبت وام دانشجویی تمدید شده و اعتبارات وام شهریه ۱۰۰ درصد و وام تحصیلی ۵۰ درصد افزایش پیدا کرد.
صدیقی در ادامه افزود: به دنبال شیوع کرونا مشکل دیگر موجود در دانشگاهها تعیین تکلیف اقلام غذایی موجود در انبارهای دانشجویی بود که این اقلام با هماهنگی ستاد تنظیم بازار برگردانده شد و دانشگاهها برای ترم بعد طلبکار شدند. همچنین کارکنان بخش آشپزخانهها نیز در بخشهای دیگر مشغول شدند.
او درباره نحوه حمایت از دانشجویان غیر دولتی در دوران شیوع کرونا، گفت: برخی از دانشجویان غیردولتی اجاره خوابگاه خود را پرداخت کردهاند و خواستار عودت آن هستند که در حال جمع آوری آمار آنها هستیم. تاکنون اطلاعات ۱۳ هزار و ۵۰۰ دانشجو جمع آوری شده است.
رئیس سازمان امور دانشجویان مطرح کرد: ۱۸۶ آشپزخانه و ۳۴۶ سالن غذا خوری در دانشگاههای دولتی داریم که رتبه بندی شده اند، در سال ۹۸ حدود ۶۵ میلیارد تومان برای ارتقاء غذاخوری ها، ۸۸ میلیارد کمک به ارتقا سطح خوابگاهها و ۱۲۱ میلیارد برای تعمیر و تجهیز خوابگاهها در نظر گرفته شد.
صدیقی ادامه داد: از ابتدای اردیبهشت دانشجویان دکتری برای انجام کارهای تز خود به خوابگاه و دانشگاه مراجعه کردند و از ۱۷ خردادماه دور دوم بازگشایی صورت گرفت که اولویت باز هم با دانشجویان تحصیلات تکمیلی بود. تمام این حضورها با رعایت پروتکلهای ابلاغی است.
رئیس سازمان امور دانشجویان تاکید کرد: هم اکنون به فصل امتحانات دانشجویان رسیدهایم و تلاش اکثر دانشگاه بر برگزاری حضوری امتحانات بود که نهایتا به مانع ریسک سلامت دانشجویان برخورد کرده و روش غیر حضوری را انتخاب کردند. روش برگزاری مجازی آزمون درحال حاضر روش غالب برگزاری امتحانات پایان ترم است. تا پایان تیر آزمونها به پایان میرسد و از مدت باقی مانده تابستان، دانشجویان برای اتمام واحدهای عملی استفاده خواهند کرد.
صدیقی ادامه داد: با پروتکلهایی که به دانشگاهها ابلاغ شده است غذا در ظرفهای در بسته توزیع خواهد شد و زمان توزیع آن برای جلوگیری از تجمع بیشتر طولانیتر میشود. برای دانشجویان خوابگاهی هم غذا را ارسال میکنیم تا مجبور به مراجعه به دانشگاه نشوند.
معاون وزیر علوم در ادامه گفت: ظرفیت خوابگاهها یک موضوع اساسی است که برای ترم بعد با آن مواجهه هستیم. برای اینکه تعداد دانشجویانی که میتوانند در خوابگاه ساکن شوند افزایش نیابد بین دانشجویان سال آخر و سالهای پایینتر و دانشجویان ورودی و دانشجویان مشغول به تحصیل اولویت بندی میشود. البته شرایط دانشگاهها با هم تفاوت دارد و در چارچوب این اولویتها تصمیم نهایی اتخاذ خواهد شد.
در ادامه جلسه منصورهسادات صادقی مدیرکل دفتر مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان اظهار کرد: بر اساس تحقیقی که توسط دفتر مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان انجام شد، دریافتیم که ۵۰ درصد دانشجویان نگران ابتلای خانواده خود به کرونا هستند. در نظر داشتیم مسئولیتپذیری فردی و اجتماعی در دانشجویان ایجاد کنیم، به همین منظور حدود ۳۰ هزار نفر-ساعت آموزش به آنها ارائه دادیم.
محمد حسین علیزاده مدیر کل تربیت بدنی سازمان امور دانشجویان در ادامه با بیان اینکه دانشجویان به دلیل شیوع کرونا نتوانستند از امکانات ورزشی استفاده کنند، بیان کرد: کرونا دانشجویان را مجبور کرد در خانه بمانند و از این رو پلیکیشنی را با ۱۵۰ هزار نوع تمرین قابل اجرا در خانه ارائه دادیم که مورد استقبال قرار گرفت. حدود ۶ هزار دانشجو در این اپلیکیشن ثبتنام کردند.
او افزود: برنامه دیگری در مرحله آزمایش داریم که در صورت مشاهده پیک دوم کرونا در فصل پاییز، در ترم بعد مورد استفاده قرار میگیرد. حدود ۱۷ میلیارد تومان برای توسعه اماکن ورزشی جذب کردیم. ۳۰ میلیارد تومان نیز اعتبارات عمرانی داشتیم که سال گذشته را برای ما پررونق کرد.
انتهای پیام/