مقدار چاقی یکی از شاخص‌های مهم اندازه‌گیری سلامت است که معمولا با توده بدنی سنجیده می‌شود، اما مهم‌تر از شاخص چاقی چگونگی توزیع این مقدار از چربی در بدن است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، منظور از چاقی مردانه چیست؟ اصولا هرچه تجمع چربی در پایین‌تنه بیشتر باشد تاثیر آن در سلامت متابولیکی کمتر و هرچه این تجمع به بالاتنه نزدیک‌تر باشد احتمال خطر بیماری‌های متابولیک از قبیل دیابت، فشار خون، گرفتگی عروق کرونر قلب و کبد چرب بیشتر است. در مردان چاق، چربی زیر پوست شکم بیشتر جمع می‌شود. به این نوع چاقی، نوع مرکزی، بالاتنه، مردانه یا چاقی سیبی شکل گفته می‌شود. در زنان، چربی بیشتری در نواحی پایین شکم و لگن و ران‌ها جمع می‌شود. به این نوع چاقی، چاقی محیطی، زنانه یا گلابی شکل می‌گویند. پس می‌توان نتیجه گرفت چاقی مردانه همان چاقی سیبی‌شکل است.

چرا بسیاری از زنان شکم بزرگ دارند؟ بعد از ناحیه زیر پوست، چربی در احشا، پشت صفاق و دور کلیه‌ها جمع می‌شود. میزان سوخت‌وساز این چربی‌ها بیش از شکم و ناحیه سرینی و ران‌هاست. این ترتیب اهمیتی خاص از نظر سوخت‌و‌سازی دارد. نتایج مطالعات نشان داده است سلامت کبد به‌طور مستقیم تحت‌تاثیر چربی جمع‌شده در اعضای داخلی بدن است. به‌علاوه چربی احشایی بدن به‌عنوان سوخت در فعالیت بدنی بیش از سایر قسمت‌ها مصرف می‌شود. البته در برخی شرایط این ترتیب تغییر پیدا می‌کند. مثلا در زنان شیرده فعالیت سوخت و سازی چربی ناحیه سرینی- رانی بیشتر می‌شود.


بیشتربخوانید


چاقی شکمی زمینه‌ساز بیماری‌هایی مانند دیابت نوع ۲، حملات قلبی و گرفتگی رگ‌هاست؛ زیرا به این وسیله اسید‌های چرب در معرض رادیکال‌های آزاد که از طریق غذا، هوا و نوشیدنی وارد بدن شده‌اند، اکسید شده و چربی‌های مضر (LDL) را ایجاد می‌کنند.

مشکلات متابولیکی از چاقی شکمی می‌آید: بررسی‌ها نشان داده است چاقی‌های شکمی با عوارضی مانند دیابت، فشار خون بالا، ناراحتی‌های عروقی و بالارفتن چربی خون ارتباط دارد. در واقع فشار خون بالا و ناراحتی‌های قلبی - عروقی، بیشتر در کسانی بروز می‌کند که نسبت دور کمر به لگن در آن‌ها بیشتر است.

چنین افرادی بیشتر در خطر پارگی ناگهانی عروق مغزی نیز قرار دارند؛ بنابراین از طریق اندازه چربی شکمی در مقایسه با (شاخص توده بدن)، بهتر می‌توان احتمالا بروز سکته را پیش‌بینی کرد. دلیل آن‌که چربی شکمی یک تهدید جدی برای سلامتی محسوب می‌شود این است که با افزایش فشار خون، افزایش کلسترول بد خون (LDL) و دیابت ارتباط دارد. همچنین افرادی که شکم بزرگ‌تری دارند، سطوح بالاتری از مواد التهابی در خونشان دیده می‌شود. التهاب دائم در عروق خونی در بیماری‌های عروقی، حمله قلبی، سرطان و سکته مغزی دخالت دارد.

چگونه شکم‌های بزرگ را آب کنیم؟ دو راه برای کاهش چربی‌های انباشته‌شده در بالاتنه و به‌ویژه شکم وجود دارد؛ یکی آن‌که باید از ورود چربی‌ها به بدن با اصلاح تغذیه‌ای جلوگیری و کالری دریافتی را کاهش داد.

دیگر این‌که با افزایش فعالیت‌های منظم، تحرکی روزانه برای استفاده بیشتر از چربی‌ها داشت و موتور سوخت‌وساز بدن را به راه انداخت. توجه داشته باشید چربی سوخته‌شده از یک موضع انتخاب نمی‌شود و بعد از مدتی چاقی به‌طور عمومی کاهش خواهد یافت.

منبع: روزنامه خراسان

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار