تولید ماهیان خاویاری در آب و هوای کویری سبزوار با وجود بحران کم آبی نشان از خودباوری بی نظیر مردمان این منطقه از کشور است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، ماهیان خاویاری به دلیل خواص فراوان از گران‌ترین خوراکی‌های دریایی جهان به شمار می‌روند و دریای خزر به عنوان یکی از بزرگترین منابع صید این نوع ماهی در جهان است.

در چند سال قبل با حمایت‌های دولت و همچنین سرمایه‌گذاری بخش خصوصی، موضوع استحصال این گونه ارزشمند آبزی از انحصار دریای خزر خارج شده است و مزارع پرورش ماهیان خاویاری در سراسر کشور آغاز به فعالیت کرده‌اند.

شهرستان سبزوار در خراسان رضوی نیز از این قافله عقب نمانده و با همت و اراده جوانان خود توانسته است در دل کویر به دستاورد‌های خوبی در صنعت پرورش آبزیان به ویژه تولید ماهیان خاویاری دست یابد.

این شهرستان با بهره گیری از ۱۶۰ مرکز دو منظوره کشاورزی - آبگیری، سالانه سه هزار و ۳۰۰ تن ماهی تولید می‌کند که از این حیث قطب تولیدات شیلات خراسان رضوی است و به تازگی با راه‌اندازی پنج واحد پرورش ماهیان خاویاری، به مرحله تولید این محصول رسیده است.

سبزوار نخستین شهرستان شرقی کشور در تولید ماهیان خاویاری

منصور برغمدی مدیر جهاد کشاورزی سبزوار در تولید ماهیان خاویار می گوید: این شهرستان در ورود به عرصه تولید ماهیان خاویاری در شرق کشور پیشرو بوده و تنها در مرداد ماه امسال موفق به برداشت دو هزار کیلوگرم از این نوع ماهی در مزارع پرورش ماهی خود شده‌ است.

او می افزاید: با هدف تشویق و ترغیب فعالان عرصه تولید شیلات در سبزوار، تسهیلات ویژه‌ای برای پرورش دهندگان ماهیان خاویار در نظر گرفته شده به طوری که طی دو سال قبل افزون بر ۱۰ میلیارد ریال تسهیلات به پرورش‌دهندگان ماهیان خاویاری برای توسعه استخرها، هزینه خوراک و خرید بچه ماهی پرداخت شده‌است.
 
مدیر جهاد کشاورزی سبزوار ادامه می دهد: همزمان با سال جهش تولید برای نخستین بار ماهی خاویاری با استفاده از آب قنات روستای کهنه آب بخش مرکزی سبزوار در این شهرستان پرورش داده شده‌است که پیش‌بینی می‌شود سال نخست ۲۰ تن گوشت ماهی خاویاری در این مجتمع تولید شود.

برغمدی با اشاره به وجود هزار و ۱۲ رشته قنات در سبزوار بیان می کند: چنانچه ۲۰ درصد این قنوات در حوزه پرورش ماهی به کار گرفته شود ظرفیت تولید ماهی در این شهرستان به بیش از ۲ برابر افزایش می‌یابد.

او تصریح می کند: هر چند واحد‌های پرورش خاویاری شهرستان سبزوار در حوزه پرورش و استحصال خاویار فعالیت دارند، اما با توجه به حجم تولید، برخی از ماهیان مولد جهت استحصال به استان مازندران فرستاده می‌شوند.

بستر صادرات مستقیم خاویار از سبزوار فراهم می‌شود

محمدعلی اسلامی مسئول شیلات جهاد کشاورزی سبزوار می گوید: در حال حاضر حجم تولید خاویار این شهرستان زیاد نیست که این موضوع امکان صادرات مستقیم این محصول را منتفی کرده‌ است، اما پس از ارسال به استان مازندران از آنجا صادر می‌شود.

او می افزاید: با تلاش در زمینه ساز و کار افزایش تولید، بستر صادرات مستقیم به کشور‌های هدف از جمله روسیه و کشور‌های آسیای میانه از طریق گمرک و فرودگاه شهرستان سبزوار فراهم می‌شود.

مسئول شیلات جهاد کشاورزی سبزوار در خصوص شرایط پرورش ماهی خاویاری ادامه می دهد: شرایط پرورش ماهی خاویار با اقلیم و منابع آبی این شهرستان سازگار است چنانکه آب‌های لب شور و دامنه حرارتی ۱۵ تا ۳۰ درجه منطقه در طول سال، شرایط مطلوبی را برای پرورش ماهی خاویار و سایر گونه‌ها فراهم کرده‌است.

اسلامی بیان می کند: نخستین واحد ۵۰۰ قطعه‌ای پرورش ماهی خاویار شهرستان سبزوار سال ۱۳۹۲ راه اندازی شد و با گذشت سال‌های قبل هم اینکه پنج واحد پرورش خاویار با مجموع هشت هزار قطعه در این شهرستان فعال است.

او تصریح می کند: ماهی خاویار این شهرستان از دو گونه سیبری و فیل ماهی است که تولید گوشت این گونه‌ها حداقل سه سال و استحصال خاویار از آن‌ها بیش از ۶ سال زمان می‌برد.

مسئول شیلات جهاد کشاورزی سبزوار تاکید می کند: این شهرستان با تولید سالیانه سه هزار و ۳۰۰ تن ماهی سردابی و گرمابی قطب شیلات خراسان رضوی است لذا برخی از پرورش دهندگان ماهی که از تجربه کافی بهره‌مند بودند در گام بعد به پرورش ماهی خاویار روی آورده اند.

اسلامی اظهار می کند: علاوه بر شرایط مناسب اقلیمی و تجربه پرورش دهندگان ماهی، برگزاری دوره‌های آموزشی و بازدید از مزارع پرورش ماهی خاویار استان‌های شمالی کشور از دیگر عوامل رغبت تولید کنندگان این شهرستان به گونه خاویاری شده است.

پرورش ماهی خاویاربه سرمایه بیشتری نیاز دارد

جعفر هواخواه یک پرورش دهنده ماهیان خاویار در سبزوار هم با اشاره به موانع توسعه این صنعت می گوید: پرورش ماهی خاویار دیربازده است لذا ورود به این عرصه به سرمایه‌های کافی و حمایت دولت نیاز دارد.

او با اشاره به این که استحصال خاویار گونه سیبری ۶سال و گونه فیل ماهی که مرغوبتر و خاویار گرانتری دارد بیش از هشت سال زمان می‌برد می افزاید: پرورش دهندگان ماهیان خاویار نیاز به دریافت تسهیلات کم بهره و بلند مدت دارند که این شرایط تاکنون مهیا نشده است.

پرورش دهنده ماهیان خاویار در سبزوار ادامه می دهد: از دیگر موانع توسعه صنعت خاویار، هوشمند سازی چاه‌های کشاورزی و نصب کنتور‌های هوشمند است که کار را دشوار کرده است، چون برای پرورش ماهی، چاه آب باید در طول سال روشن باشد.

هواخواه با اشاره به این که استحصال آب‌های زیر زمینی منوط به مساعدت امور آب ناحیه دارد بیان می کند: البته امور آب ناحیه سبزوار در این زمینه همراهی داشته است و با وجود محدودیت‌های برداشت حجم آب، با روشن بودن چاه‌های مورد نظر که محدود هم هستند موافقت کرده است.

او تصریح می کند: از مزایای تولید خاویار و شیلات علاوه بر رونق تولید، اشتغال و ارزآوری و وجود املاح عالی و معدنی ماهی در آب است که این املاح سریع جذب ریشه گیاهان می‌شود و با کاهش نیاز به کود و سموم کشاورزی مقدار و کیفیت محصول را افزایش می‌دهد.
 
منبع:ایرنا
انتهای پیام//ا.د
 
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.