به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از موضوعات مهم این روزها با توجه به تورم دو رقمی، موضوع همسان سازی حقوق بازنشستگان است. خوشبختانه سازمان تأمین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری موضوع متناسب سازی را تا حدودی اجرا کردند، اما برای بررسی آخرین وضعیت همسان سازی حقوق مستمری بگیران صندوق بیمه روستاییان و عشایر پای صحبتهای شیرکانی رئیس صندوق بیمه روستاییان و عشایر نشستیم. وی درباره تسهیلات کرونایی در نظر گرفته شده از سوی این صندوق برای روستاییان برای ما صحبت کرد.
علی شیرکانی مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با مدرک کارشناس ارشد مدیریت مالی از اردیبهشت ماه ۹۸ با حکم محمد شریعتمداری (وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی) به این سمت انتخاب شد.
وی پیش از اینکه در جایگاه فعلی منصوب شود، رئیس دبیرخانه هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی و صندوقهای تابعه، مسئول دفتر هماهنگی کارگروههای تخصصی هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی و صندوقهای تابعه، دبیر کارگروه تخصصی حسابرسی و بودجه هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی و صندوقهای تابعه بوده است.
صندوق بیمه روستاییان و عشایر یک میلیون و ۸۳ هزار و ۹۵۷ نفر بیمه شده فعال، بیش از ۵۲ هزار و ۱۷۴ نفر بازنشسته مستمری بگیر، بیش از ۶۳ هزار و ۱۹ نفر بازماندگان مستمری بگیر و بیش از ۷ هزار و ۲۲۱ نفر از کارفتادگان مستمری بگیر دارد.
صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در راستای تحقق اهداف نظام جمهوری اسلامی ایران و اجرای ماده ۲۹ قانون اساسی پیش بینی و تأسیس شده است. در راستای این اصل و به منظور ساماندهی نظام تأمین اجتماعی کشور و گسترش پوشش و جامعیت خدمات بیمهای به آحاد ملت شریف ایران، قانون ساختار نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی مصوب ۱۳۸۳/۰۲/۲۱ مجلس شورای اسلامی، صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر را به عنوان یکی از ارکان چهارگانه بیمهگر اجتماعی تعریف و به عنوان سازوکاری در زیر مجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مقرر کرده است. در ادامه این مسیر آیین نامه بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در تاریخ ۱۳۸۳/۱۱/۱۲ از سوی هیأت محترم وزیران تصویب و صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر تأسیس شد.
علی شیرکانی مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در روز شنبه (۲۵ مرداد ماه) ضمن بازدید از تحریریههای باشگاه خبرنگاران جوان به گفتوگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان پرداخت. مشروح این گفتوگو را میتوانید در ادامه بخوانید.
باشگاه خبرنگاران جوان: روستاییان بعد از بیمه شدن تا زمان بازنشسته شدن باید ۱۵ سال حق بیمه پرداخت میکردند، در حالی که اکثر آنها از سن بالا (به عنوان مثال ۶۵ سال) بیمه پردازی خود را آغاز کردند و قبل از اینکه ۱۵ سال بیمه پردازیشان پر شود فوت کرده و نمیتوانستند از مستمری بازنشستگی بهرهمند شوند. این قانون در حال حاضر به چه صورت اجرا میشود؟ همچنان باید ۱۵ سال بیمه پردازی کنند تا بازنشسته شوند؟
شیرکانی: صندوق بیمه روستاییان و عشایر یک صندوق بیمه اجتماعی است، پس باید ساختارهای اقتصادی و محاسباتی ما بر اساس محاسبات بیمهای باشد. در یک برهه از زمان در صندوق بیمه روستاییان و عشایر سقف سنی را برداشتند و اعلام کردند افراد با هر سنی میتوانند وارد صندوق شوند و خود را بیمه کنند.
-قانونگذار بعد از مدتی این قانون را برداشت و سقف سنی برای ورود به صندوق بیمه روستاییان و عشایر قرار داد و در حال حاضر سقف ورود سنی روستاییان برای بیمه شدن ۵۰ سال است. وقتی افراد وارد این صندوق میشوند حداقل باید ۱۵ سال بیمه پردازی داشته باشند تا بتوانند از خدمت بازنشستگی و مستمری بهرهمند شوند، اما پیش از این افرادی وارد صندوق شدند که بعضاً ۷۰ سال داشتند و توقع داشتند بدون بیمه پردازی یک سال بعد مستمری خود را دریافت کنند که با هیچ اصول محاسباتی بیمهای همخوانی نداشت، به همین دلیل مجلس شورای اسلامی قانونی را مصوب کرد که افرادی که بالای ۵۰ سال هستند، بیمه نشوند.
-وقتی قرار است مستمری پرداخت شود، باید محاسبات بیمهای آن انجام شود، به عنوان مثال؛ چه زمانی بازنشسته میشوند؟ چه مدت بیمه پردازی انجام شده است؟ امید به زندگی در چه سنی است؟ این مولفههایی است که برای بازنشستگی و پرداخت بیمهای محاسبه میشود.
-نمیشود که فردی با دو سال بیمه پردازی بتواند مستمری دریافت کند، اما آن دسته از افرادی که با سن بالا وارد صندوق بیمه روستاییان و عشایر شدند بعد از فوتشان به بازماندگان آنها مستمری پرداخت شود. این مبلغ کمک خوبی برای این خانوادهها است، هر چند که فشار زیادی بر پایداری صندوق بیمه روستاییان و عشایر ایجاد کرده است.
باشگاه خبرنگاران جوان: درباره خدمات رفاهی در نظر گرفته شده برای بیمه شدگان صندوق بیمه روستاییان و عشایر توضیح دهید.
شیرکانی: صندوق بیمه روستاییان و عشایر ۳ خدمت اصلی را پوشش میدهد؛ بازنشستگی، فوت و از کارافتادگی از جمله خدمات این صندوق برای بیمه شدگان هستند. پس این ۳ خدمت، خدمات تعهدی صندوق به بیمه شدگان است. همه مزایای صندوق بیمه روستاییان و عشایر برای بیمه شدگان بلند مدت است. در کنار این خدمات بلند مدت نیاز به ارائه خدمات کوتاه مدت هم داریم که برنامه ریزیهایی در این خصوص انجام دادهایم.
-در این روزهای کرونایی سعی کردیم در کنار بیمه شدگان روستایی باشیم و وام با سود کم و پرداخت آسان به بازنشستگان داشته باشیم، چرا که روستاییان دسترسی کمتری به خدمات بانکی دارند، به همین دلیل وام بانکی به این بیمه شدگان دادیم که اصلاً نیاز به حضور در بانک نبوده است. مبلغ این وام بین ۳ تا ۵ میلیون تومان است که به ۱۵ هزار نفر تخصیص داده شد و مجدد به گروههای بعدی بیمه شدگان هم پرداخت خواهیم کرد. باز پرداخت وام به این صورت است که اقساط از میزان مستمری افراد کم میشود و مبلغ اقساط بر اساس مبلغ وامی است که دریافت کردهاند. افرادی که وام ۳ میلیونی را دریافت کردند حدود ۹۴ هزار تومان از مستمری آنها به عنوان قسط کم میشود.
-همچنین از دیگر خدمات رفاهی در نظر گرفته شده برای بازنشستگان و بیمه شدگان صندوق بیمه روستاییان و عشایر راه اندازی کاروان زیارت اولیها بود. در ۲ استان این کاروان راه اندازی شد، اما متأسفانه به کرونا بر خوردیم و این طرح رها شد. این یک اقدام مشترک بین صندوق بیمه روستاییان و عشایر و آستان قدس رضوی بود. در استانهای مازندران و هرمزگان این طرح اجرا شد و روستاییانی را که در ۷ سال اخیر یک بار هم به زیارت حرم امام رضا(ع) مشرف نشدهاند، اعزام کردیم و قرار بود که در کل کشور طرح را اجرا کنیم، اما به کرونا برخوردیم.
-هزینه سفر را صندوق بیمه روستاییان و عشایر پرداخت میکرد و هزینه اقامت بر عهده آستان قدس رضوی بود و یک هماهنگی و همکاری مشترکی را در طول سفر با آستان قدس رضوی داشتیم. این اقدام تأثیرگذاری برای بیمه شدگان صندوق بیمه روستاییان و عشایر است. در طول مدتی که این طرح اجرا شد حدود هزار نفر از بیمهشدگان و بازنشستگان صندوق بیمه روستاییان و عشایر از استان مازندران و حدود ۴۰۰ نفر از استان هرمزگان را توانستیم به مشهد مقدس اعزام کنیم.
باشگاه خبرنگاران جوان: با شیوع ویروس کرونا چه اقداماتی برای روستاییان انجام دادهاید؟
شیرکانی: در زمان شروع کرونا سعی کردیم در کنار روستاییان و عشایر باشیم و با شیوع کرونا به روستاییان، بستههای بهداشتی اهدا کردیم و کمک هزینهای نیز برای بیمهشدگان مبتلا به ویروس کرونا پرداخت شد. در این مدت سعی کردیم بستههای آموزشی در خصوص ویروس کرونا را در بین خانوادههای صندوق بیمه روستاییان و عشایر توزیع کنیم. در اسفند ماه که اقلام بهداشتی نایاب شده بود از طریق ۱۸۰۰ کارگزاری فعال صندوق این مشکل را حل کردیم و بستههای بهداشتی را خریداری و به کارگزاریها ارسال میکردیم تا به دست بیمه شدگان برسد، این اقدام به خصوص در استانهایی که در وضعیت قرمز داشتند، انجام شد.
باشگاه خبرنگاران جوان: دفترچه درمانی بیمه روستاییان و عشایر با بیمه سلامت است، اما برای صدور و تمدید دفترچههای درمانی هزینههای زیادی از روستاییان گرفته میشود، هر چند که بیمه سلامت اعلام کرده برای روستاییانی که در دهک ۱ تا ۳ هستند، این اقدام به صورت رایگان انجام میشود. در کل برای حل این موضوع و صدور دفترچههای درمانی برای روستاییان چه اقداماتی انجام داده اید؟
شیرکانی: در روز اولی که قانونگذار صندوق بیمه روستاییان و عشایر را به راه انداخت خدمات اجتماعی را در این صندوق و خدمات درمانی را در بیمه سلامت قرار داد. زمانی که بیمه سلامت زیر مجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود، هماهنگیها به راحتی انجام میشد، اما در سالهای اخیر که بیمه سلامت زیر مجموعه وزارت بهداشت شد، این هماهنگیها کمی سخت شده است.
-در قانون بودجه امسال اعلام شد که افرادی که میخواهند از خدمات رایگان دفترچه بیمه سلامت بهرهمند شوند مشمول آزمون وسع هستند و اگر جزء دهک ۱ تا ۳ باشند نیاز به پرداخت هزینه برای صدور دفترچه درمانی نیست، اما اگر خارج از این ۳ دهک باشند باید هزینه پرداخت کنند. در بودجه امسال اعلام شد بیمه شدگان روستایی و عشایر نیز مشمول این قانون شدند، هر چند در حال حاضر رایزنیهایی را انجام دادیم و مذاکراتی با مجلس شورای اسلامی و وزارت بهداشت داشتیم، اما امیدواریم در قانون بودجه سال بعد این مشکل را حل کنیم تا بیمه شدگان صندوق بیمه روستاییان و عشایر برای دریافت دفترچه درمانی بیمه سلامت، آزمون وسع مشمول آنها نشود و بدون آزمون وسع و به صورت رایگان بتوانند دفترچههای درمانی خود را دریافت کنند.
باشگاه خبرنگاران جوان: برای همسان سازی حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران صندوق بیمه روستاییان و عشایر چه اقداماتی را انجام دادهاید؟
شیرکانی: صندوق بیمه روستاییان و عشایر مانند سایر صندوقهای بیمهای موضوع همسانسازی حقوق بازنشستگان را اجرا میکند و کارهای ابتدایی این اقدام صورت گرفته است تا یک همسان سازی خوب و به معنی واقعی را در صندوق ایجاد کنیم و برای افرادی که در سطوح مختلف قرار دارند، تفاوتی بین مبلغ مستمری سطوحهای مشابه آنها نباشد.
-طرح اولیه این اقدام آماده شده است و در حال دریافت مجوزهای قانونی برای اجرای همسان سازی حقوق مستمری بگیران صندوق بیمه روستاییان و عشایر هستیم. امیدواریم بتوانیم هرچه زودتر این مجوزها را دریافت کنیم و هر زمان که مجوز اجرای طرح همسان سازی داده شود ما از تاریخ ۱ فروردین ۹۹ محاسبات خود را انجام میدهیم و معوقات برای بازنشستگان واریز خواهد شد. به دنبال این هستیم تا آخر نیمه دوم امسال همسان سازی را اجرا کنیم.
-قصد داریم در این همسان سازی تا فردی را که ۱۰ سال پیش بازنشسته شده است با فردی که در سال گذشته بازنشسته شده یک سطح حقوق دریافت کنند. صندوق بیمه روستاییان و عشایر ۸ سطوح حقوق پردازی دارد، از روز اول هرکس انتخاب میکند در کدام یک از سطوح میخواهد قرار گیرد و بیمه پردازی خود را بر همان مبنا پرداخت میکند. در هر سطح، بیمه پرداز باید ۱۵ درصد آن را به عنوان حق بیمه پرداخت کند و از این ۱۵ درصد، ۵ درصد را بیمه پرداز و ۱۰ درصد آن را دولت پرداخت میکند و به نوعی دو سوم حق بیمه روستاییان را دولت پرداخت کرده و حکم کارفرما را دارد.
-در هر یک از این سطوح که افراد بیمه پردازی کردهاند قصد داریم کاری کنیم که بیمه شدگانی که در سالهای گذشته بازنشسته شدهاند با بیمه شدگانی که در سالهای اخیر بازنشسته شده اند و در یک سطح بیمه پردازی کرده اند یک میزان حقوق را دریافت کنند. حقوق بازنشستگان صندوق بیمه روستاییان و عشایر با احتساب رقم همسان سازی و افزایش سالانه به این صورت خواهد بود که بازنشستگانی که در سطح ۸ هستند حدود ۹۰۰ هزار تومان و بازنشستگانی که در سطح ۱ هستند حدود ۳۵۰ هزار تومان دریافت خواهند کرد.
باشگاه خبرنگاران جوان: مبلغ مستمری بازنشستگان صندوق کم است. به نظر شما این مبالغ کفاف هزینههای بازنشستگان را میدهد؟
شیرکانی: این مستمری یک کمک هزینه است و هنگامی که این مبلغ مستمری را با میزان حق بیمهای که از بیمهشدگان دریافت میکنیم مقایسه کنیم متوجه میشویم که بیش از آنچه که پرداخت کردهاند، دریافت میکنند. امسال برای حق بیمه سطح یک که حدود ۵۵۰ هزار تومان است از هر روستایی ۲۷ هزار تومان گرفته میشود؛ همچنین از هر روستایی که در سطح ۸ بیمه پردازی میکند فقط ۷۰ هزار تومان گرفته میشود.
-به فرد روستایی که ۱۴ سال بیمه پردازی کرده و بعد از آن ۱۹ سال مستمری دریافت میکند به نرخ روز اگر محاسبه کنیم ۱۸ برابر آوردهاش، مستمری پرداخت میکنیم. ذات روستا با ذات شهری متفاوت است، در شهر وقتی یک کارمند بازنشسته میشود دیگر نمیتواند کاری انجام دهد و فقط باید با حقوق بازنشستگی خود امرار معاش کند، اما در روستا این طور نیست. صندوق روستاییان و عشایر بر اساس شغلشان در این صندوق بیمه نمیشوند و فرد بیمه شده بعد از بازنشستگی، زمین کشاورزی خود را از دست نمیدهد و میتواند فعالیت خود را بر روی زمینی خود ادامه دهد و هیچ کس هم نمیگوید دیگر اجازه کار در مزرعه خود را ندارد. صندوق بیمه روستاییان و عشایر از روستاییانی که سنشان بالا رفته و دیگر مانند گذشته نمیتوانند بر روی زمینهای کشاورزی خود کار کنند حمایت میکند و مبلغی را به عنوان مستمری پرداخت میکند. این مستمری یک کمک هزینه برای روستاییان است و برای بسیاری از روستاییان این رقم وقتی در کنار سایر درآمدهایهایشان قرار میگیرد، رقم کمی نیست و در افزایش کیفیت زندگی شان کمک کننده است.
باشگاه خبرنگاران جوان: وضعیت اداره شرکتهای تابعه صندوق بیمه روستاییان و عشایر به چه صورت است؟ درباره بورسی شدن شرکتهایی که در صندوق سرمایه گذاری کرده اند، توضیح دهید.
شیرکانی: صندوق بیمه روستاییان و عشایر مانند سایر صندوقهای بیمهای شرکت داری نمیکند. این صندوق در ۳ شرکت سرمایه گذاری کرده است که دو شرکت ماموریتی و یک شرکت بورسی بوده است که نزدیک به ۵۰ درصد در این شرکت سهام داریم. نزدیک به ۹۵ درصد پورتفوی ما بورسی است و به این معناست که ۹۵ درصد کل سرمایه گذاریهای صندوق بیمه روستاییان و عشایر کاملاً شفاف و مشخص است و هدف گذاری ما این بوده که به سمت شرکتداری نرویم و در کل فقط سهام داری کنیم. ترجیحا سهام خرد و سهامهای زیر ۵ درصد را خریداری میکنیم تا به ما سود خوبی دهد و بتوانیم در جهت منافع روستاییان و عشایر سبدگردانی خوبی داشته باشیم.
باشگاه خبرنگاران جوان: چقدر از درآمد حاصل از این سرمایه گذاریها را برای بازنشستگان هزینه میکنید؟
شیرکانی: درآمد حاصل از سرمایه گذاریها برای صندوق بیمه روستاییان و عشایر است و این صندوق هم برای روستاییان است، چند نوع صندوق بیمهای داریم. در صندوق اجتماعی پولی که وارد این صندوق میشود افراد مالک سابقه هستند. درآمدهای سرمایه گذاری صندوق در یک سال اخیر به ازای هر بیمه شده نزدیک به ۵ برابر شده است. سعی کردیم کمک هزینه خاص و ویژه تری را از این سرمایه گذاریها برای بیمه شدهها تعریف کنیم تا هزینههایی که بابت ویروس کرونا برای افراد متحمل شده است را جبران کنیم.
باشگاه خبرنگاران جوان: صندوق بیمه روستاییان و عشایر در طرحهای روستایی و اشتغال روستاییان سرمایه گذاری داشته است؟
شیرکانی: خیر. یکی از خطوط قرمز صندوق بیمه روستاییان و عشایر "بنگاه داری" است و به کارهای غیر تخصصی هم ورود نمیکنیم، چرا که میخواهیم یک صندوق بیمهای پایدار داشته باشیم. فعالیتهایی را انجام نمی دهیم که بعد از آن به ما بگویند چرا در طرح آبرسانی که تخصص صندوق نبوده است ورود کردید؟ ورود به چنین طرحهایی خط قرمز ما بوده و زمینه بنگاهداری را فراهم میکند، به همین منظور از چنین فعالیتهایی دوری کرده ایم. در کنار سرمایه گذاریهایی که خود افراد انجام میدهند ما حمایتهای بیمهای از آنها میکنیم.
باشگاه خبرنگاران جوان: باتوجه به اینکه تعداد بیمه شدگان شما افزایش یافته و این نشانگر مهاجرت معکوس روستاییان است. آماری از روستاییان دارید؟
شیرکانی: اگر نگاهی به آمارهای موجود کنیم در سال ۹۶ تعداد پروندههایی که از سازمان تأمین اجتماعی به صندوق بیمه روستاییان و عشایر منتقل میشد، زیر ۱۰۰ نفر بوده است، اما در سال ۹۸ تعداد این پرونده بالای ۲ هزار نفر شده است که نشانگر مهاجرت از شهر به روستا است و شاخص اشتغال روستایی اثبات میکند مهاجرت معکوس رقم میخورد و در حال حاضر حدود ۲۰ میلیون نفر جمعیت روستاییان است.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/
خیر نبینید الهی