به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، حجتالله خواجهپور متخصص سونوگرافی جنین گفت: بانوان باردار مبتلا و مشکوک به کرونا نیازی به سیتی اسکن ریه ندارند. زمان انجام سیتی در مادران باردار ضروری است و باید تعداد تنفس مادران و همین طور میزان اشباع اکسیژن خون آنها چک شود و تعداد تنفس ۲۴ و میزان اکسیژن زیر ۹۵ درصد باشد.
او ادامه داد: امروزه نوزادان از همان بدو تولد تحت معاینه متخصصان اطفال قرار میگیرند، اما باید توجه داشت که جنین یک انسان کامل است و از همان هفته هشتم همه اعضای او تشکیل شده است و بسیاری از خانوادهها بعد از تولد نوزاد تازه متوجه می شوند که باید در طول جنینی چه بررسیهایی را انجام دهند.
او ادامه داد: اِکوکاردیوگرافی روش پیشرفتهای در تشخیص بیماریهای جنینی است و در چند سال اخیر متخصصان رادیولوژی و قلب اطفال دوره دیده و گواهینامههای لازم را در این خصوص دریافت کردند، توصیه شده اِکوکاردیوگرافی بین هفتههای ۱۸ تا ۲۲ انجام شود و بهترین هفته برای انجام این اقدام پیش از ۱۹ هفتگی بوده چرا که زمان قانونی سقط جنین پیش از چهارماهگی است به همین دلیل به خانمهای باردار توصیه میکنیم که بین ۱۸ تا ۱۹ هفته این کار را انجام دهند.
این پزشک متخصص در پاسخ به این سؤال که آیا استفاده از روش اِکوکاردیوگرافی برای همه خانمهای باردار ضروری است، اظهار کرد: اِکوکاردیوگرافی، جزء اقدامات روتین مثل غربالگریها نیست، ما دو دسته اندیکاسیون اِکوی جنین داریم یک دسته که مربوط به خود جنین است، یک دسته هم مربوط به مادران است، جنینی که پشت گردن یا ان تی آن افزایش یافته و بالای سه یا سه و نیم میلیمتر است، حتما باید اِکو شود و ممکن است بگوئیم ان تی برای سندروم دان و اختلالات ژنتیکی است،بسیاری از مواقع افزایش ان تی به دلیل قلب جنین است یعنی اگر مادر آمنیوسنتزش هم نرمال بود میگوئیم حتما اکوی قلب را هم انجام دهد،باید توجه داشت ان تی بالا همیشه مشکلساز نیست و گاهی با وجود ان تی بالا بچه سالم به دنیا میآید.
او افزود: وجود حفره کوچک بین دو بطن جنین هیچ اشکالی ندارد و عمدتا بعد از تولد با درمان یا به صورت خود به خود بسته میشود همچنین بیماریهای کلیه نیز به ویژه در جنینهای پسر در دوران جنینی قابل تشخیص است.
متخصص سونوگرافی جنین تصریح کرد: گاهی ما در سونوگرافی معمولی اختلالی پیدا کنیم، اینجا حتما باید جنین اکو شود، چون اصلا داستان قلب و اکو جداست، آن صدای قلبی که در سونوگرافی پخش میکنیم اکو نیست و به همین دلیل ساختار قلب حفرهها و دریچههای قلب حتما باید بررسی شود همچنین در دوقلوهاییهایی که یک جفت دارند، چون شیوع مشکلات قلبی بیشتر است، این اقدام انجام می شود.
او در پاسخ به این سوال که جنین کدام مادران باید اکو شوند؟ گفت: مادرانی که خانواده یا فرزندان قبلی آنها سابقه بیماری و اختلالات مادرزادی قلبی دارند، مادران دیابتی، مادرانی که از دارو استفاده میکنند و مادرانی که سابقه عفونت هایی مثل سرخجه دارند،باید اِکوکاردیوگرافی شوند.
خواجهپور در خصوص انجام سی تی ریه و خطرات اشعه ایکس روی جنین توضیح داد: در خصوص خطرات اشعه ایکس باید بگویم انجام سی تی اسکن در هفتههای اول بارداری هیچ ایرادی ندارد، چون در دو هفته اول بعد از لقاح قانون یا همه یا هیچ مطرح است یا بچه سقط میشود یا زنده میماند، از هفته سوم تا هشتم تمام اعضا و اندامهای جنین شروع به تشکیل شدن و تکامل میکند، این پنج هفته خیلی حساس است و باید سعی شود در این پنج هفته تصویربرداری انجام نشود، بین هفته ۸ تا ۱۵ تکامل مغز و سیستم عصبی را داریم، در آن هفتهها هم تا جایی که ضرورت ندارد بهتر است سی تی اسکن انجام نشود، اما مادران باردار در سه ماهه سوم، بدون نگرانی میتوانند سی تی اسکن انجام دهند.
این متخصص اِکو کاردیوگرافی قلب جنین با بیان اینکه اینکه خانم باردار مشکوک یا مبتلا به کرونا دلیلی ندارد که حتی با وجود علائم هم سیتی اسکن انجام دهد، گفت: مادران باردار اگر اجبار و الزامی وجود دارد که به توصیه پزشک عفونی سی تی اسکن انجام دهند، نگران ضررش نباشند، چون در حین تصویربرداری متخصصان میزان اشعه را به حداقل می رسانند، اما به طور کلی به نظر من بانوان باردار نیازی به سیتی اسکن ریه ندارند، و اگر نیاز شد با شیلد میتوانند سی تی اسکن انجام دهند.
او با تأکید بر اینکه عکسهای سه بعدی و چهار بعدی هیچ ضرری برای جنین ندارد، یادآور شد: سونوگرافی در هیچ نوعش ضرری برای بانوان باردار ندارد، و باید توجه داشت که امکان تعیین جنسیت در هشت هفتگی با سونوگرافی وجود ندارد و بین هفتههای ۱۲ و ۱۳ به صورت احتمالی و در هفته ۱۶ قطعی می توان جنسیت جنین را تشخیص داد.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/