مصطفی محدثی خراسانی شاعر، در گفت و گو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، اربعین حسینی را معنی واقعی رسیدن به کمال دانست و افزود: اگر تاریخ دو یا سه واقعیت داشته باشد درخشندهترین آن امام حسین (ع) است و وقتی حقیقت باشد جاذبه هم هست. من اربعین را رویت شعر حافظ میدانم که می گوید «ای صوفی شراب آن گه شود صاف / که در شیشه برآرد اربعینی». ما با اربعینی که هرساله از راه میرسد به حسینی که از همان ابتدا کمال داشته نزدیک میشویم. اربعین مانند همان چهل سالگی انسان است که میگویند سن کمال است؛ لازمه درک اربعین به کمال رسیدن بشر است که تصور میکنم داریم آهسته آهسته به کمال میرسیم.
وی با اشاره به اینکه هرچه از قیام امام حسین (ع) میگذرد، حقایق بیشتری از بزرگی این حماسه ظاهر میشود، اظهار داشت: جهان هستی برای درک سیدالشهدا (ع) ظرفیت بیشتری پیدا میکند و این بازه زمانی که ما در آن زندگی میکنیم نقطه عطفی است که از سال شصت و یک هجری تا امروز این گونه نبوده است. به مرور پردهها و حجابها کنار میروند که ما هوشیار باشیم و قدر این نقطه عطف را بدانیم؛ سال گذشته برای اولین بار با کاروان شعرا به پیاده روی اربعین رفتم و محشر کبرایی که شنیده بودم را دیدم. معتقدم تا آنجا نباشیم درکی نخواهیم داشت و الحمدلله در حد ظرفیتم اربعین را درک کردم.
این شاعر آیینی حرکت در مدار اصولی قیام امام حسین را سعادتی واقعی خواند و اضافه کرد: انقلاب ما در ابتدا و حتی در ایام دفاع مقدس بسیار به حرکت اباعبدالله الحسین نزدیک بود؛ آرمانهای ما در مسیر عاشورا بود، اما متاسفانه به مرور فاصله ما با این اصل قابل توجه شد که از دلایل آن میتوان به جبر تاریخ یا اقتضای زمانه و مهمتر از همه دگرگونی ما اشاره کرد. دگرگونی که باعث کمرنگ شدن اصول حسینی شده و باید بیش از پیش حواسمان جمع حقوق مردم باشد. باید در ذات قیام عاشورایی ذوب شده و با شناخت دشمن پیشوایمان در حادثه کربلا، دشمن امروز حسین (ع) را پیدا کنیم و مقابل آن بایستیم.
محدثی خراسانی با بیان اینکه نباید با اربعین امسال برخوردی احساسی داشته باشیم، گفت: با حسرت نرفتن به زیارت مخالفم، بلکه باید با همین ماندن در درون خود معنویت ایجاد کنیم و آتش حسرت را شعله ور نکنیم؛ امسال برای بسیاری فرصت است تا در خلوت نگاهی به سیره و روش امام حسین (ع) داشته باشند. خوب است درست مثل امام عاشورا که یک جلوه جمعی و یک نگاه درونی داشت این حسرت جاماندن از زیارت اربعین به اندوهی سازنده تبدیل و در راستای تغییر سلوک جمعی به سلوک فردی تلاش شود.
وی بیان کرد: ضعف است که شعر آئینی ما فقط بیان حزن و اندوه باشد؛ شعاری بودن شعر نیز تصنعی است. شعر باید کامل و در مسیر حرکت عاشورا باشد.
در ادامه برخی رباعیهای مصطفی محدثی خراسانی را بخوانید:
یک بار رسید و بار دیگر نرسید/ پرواز چنین به بام باور نرسید
هرچند که عمر نوح را پیدا کرد/تاریخ به سن درک اصغر نرسید
****
صد بار اگر دوباره آغاز کند / دور است به فهم تو دری باز کند
تو داغ حسین هستی و تا اوجت / تاریخ محال است که پرواز کند
انتهای پیام/