به گزارش
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
مشهد، در اوایل آبان ماه با سرد شدن هوا، فصل برداشت طلای سرخ از مزارع زعفران
تربتحیدریه و زاوه بهعنوان قطب تولید زعفران ایران و جهان آغاز شده و در همین ابتدا، محور مواصلاتی زعفرانیترین شهر جهان شاهد برداشت این محصول است، که از ۱۱۷ هزار خانواری که در خراسان رضوی به کشت زعفران فعالیت دارند، ۱۵ هزار خانوار بهرهبردار در تربت حیدریه بهصورت خرده مالکی به تولید این محصول اشتغال دارند.
تربتحیدریه با هشت هزار و ۹۰۰ هکتار اراضی زیرکشت محصول زعفران عنوان زعفرانیترین شهر ایران را به خود اختصاص داده، اما با وجود فعالیت این تعداد خانوار تربت حیدریه در زمینهٔ تولید زعفران، شاهد جولان دلالان و عدم ثبات قیمت در محصول زعفران است.
همزمان با فصل
برداشت طلای سرخ، همواره مشکلات، کمبودها و دغدغههایی از سوی تولیدکنندگان و دستاندرکاران این محصول پرطرفدار مطرح میشود، در همین راستا پای صحبتهای کشاورزان بهعنوان تولیدکننده، متولیان امر و فعالان بازار زعفران نشستیم.
مهمترین مشکل کشاورزان، عدم ثبات قیمت زعفران
جلال جاوید یکی از کشاورزان با اشاره به اینکه مشکل اصلی ما کمبود شدید آب است، گفت: به دلیل اینکه زمان برداشت محصول زعفران در یک بازه زمانی حدود ۴۵ روزه اتفاق میافتد، تقاضای کشاورزان برای آب شدت پیدامیکند.
او با انتقاد از عدم کمبود کود باکیفیت و مناسب، افزود: مهمترین و اصلیترین دغدغه و مشکل در بحث قیمت این محصول است و نوسانات شدید قیمت زعفران را میتوان علت مهم نارضایتی کشاورزان دانست.
این کشاورز با اشاره به اینکه قیمت محصول زعفران در فصل برداشت بهشدت پایین میآید، بیان کرد: با توجه به هزینههای که برای تولید این محصول انجام میشود، کشاورزان توان نگهداری محصول تولیدیشان را ندارند و مجبور میشوند در فصل برداشت نسبت بهفروش محصولشان اقدام کنند.
بیشتر بخوانید
احمد محمدیفر یکی دیگر از کشاورزان هم با اشاره به اینکه قیمت محصول در فصل برداشت و زمانی که کشاورزان محصولشان را میفروشند بسیار پایین است، گفت: بهمحض پایان فصل برداشت شاهد بالا رفتن قیمت زعفران هستیم.
او افزود: بهدلیل عدم ثبات قیمت در بازار و نبود نظارت همواره زعفرانکاران از این حیث متضرر میشوند.
محمد یزداننیا یکی دیگر از کشاورزان هم کاهش بارندگی در بهار و افت منابع آبی را از دلایل کاهش محصول و عدم بازدهی مطلوب برشمرد و گفت: بهدلیل کمبود آب، کشاورزان در برخی مواقع برای آبیاری زمین از تانکر استفاده میکنند که این مهم علاوه بر تحمیل هزینههای زیاد منجر بهکاهش بازدهی میشود.
تربت حیدریه قطب تولید زعفران در دنیا است
حسین محمدی مدیر جهاد کشاورزی تربت حیدریه گفت: هر چند قبل از زمان برداشت محصول زعفران در تربت حیدریه جلساتی برگزار و مقرر شد که محصول کشاورزان با قیمت بالا خریداری شود، اما شورای ملی زعفران و تجار همراهی نکردند.
او افزود: تربت حیدریه یکی از قطبهای مهم تولید زعفران در دنیا است که ۸ هزار و ۷۰۰ هکتار سطح زیر کشت دارد.
مدیر جهاد کشاورزی تربت حیدریه ادامه داد: سالیانه در تربتحیدریه ۳۵ تن زعفران خشک با کیفیت بسیار مطلوب تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی میشود.
محمدی همچنین زعفران را یکی از مهمترین منابع اشتغال و درآمدی تربت حیدریه دانست و بیان کرد: تربت حیدریه در کشت زعفران قدمت دیرینه دارد و به دلیل مرغوبیت نوع زعفران و سازگاری مناسب گیاه، هر سال مقداری از پیاز این محصول به دیگر استانها صادر میشود.
او تصریح کرد: برای کیفیسازی زعفران سال گذشته ۳۰ دستگاه خشککن در اختیار کشاورزان قرار داده شد تا زعفران تولیدی به صورت مکانیزه و با کیفیت مطلوب خشک شود.
مدیر جهاد کشاورزی تربت حیدریه با اشاره به اینکه اگر چه بخش اعظمی از زعفران تربت حیدریه به صورت مکانیزه کشت میشود، اما در تولید این محصول دو حلقه مفقوده داریم، تاکید کرد: ابتدا اینکه برداشت زعفران هنوز با دست صورت میگیرد که موجب افزایش هزینههای تولید میشود و دیگری نبود صنایع تبدیلی است.
محمدی اظهار کرد: دو شرکت بزرگ صادر کننده زعفران در این شهرستان فعال هستند که ظرفیت انبارهای تربت حیدریه حداقل برای ۳۰ تن زعفران است.
او از راهاندازی بزرگترین بازارچه فروش زعفران کشور در تربت حیدریه توسط شهرداری خبر داد و افزود: بدون شک با راهاندازی این بازارچه که ۴۵ روز تا دو ماه فعالیت دارد، کشاورزان دیگر دغدغه فروش را نخواهند داشت.
مدیر اداره جهاد کشاورزی تربت حیدریه ادامه داد: یکی از شاخصترین محصولات تربت حیدریه که در ایران و جهان رتبه نخست را به خود اختصاص داده، زعفران است که کشت آن هشت هزار و ۸۰۰ هکتار با میانگین تولید چهار کیلوگرم در هکتار با تولید سالانه ۳۵ تن است و در خراسان رضوی ۱۱۷ هزار خانوار به کشت زعفران مشغول هستند که از این میزان بین ۱۴ تا ۱۵ هزار خانوار به زعفرانکاران تربتحیدریه اختصاص دارد.
محمدی بیان کرد: اکنون به ازای هر هکتار زمین زعفران، ۲۲۰ نفر روز مشغول کار هستند که در کل ۷۰ هزار نفر اشتغال مستقیم و دو تا سه برابر این رقم، اشتغال غیرمستقیم به دست میآید، همچنین، متوسط تولید زعفران در خراسان رضوی و تربت حیدریه چهار کیلوگرم در هر هکتار است.
خرید حمایتی زعفران برای حمایت از کشاورزان
نسرین شیبانی رئیس اداره تعاون روستایی تربت حیدریه گفت: با آغاز طرح خرید حمایتی زعفران اداره تعاون روستایی تربت حیدریه مجاز به خرید زعفران حمایتی کشاورزان منطقه جنوب خراسان رضوی است.
او با اشاره به اینکه خرید حمایتی زعفران برای تثبیت قیمت این محصول و حمایت از کشاورز است، افزود: طبق دستورالعمل ابلاغی زعفران نگین کیلویی ۱۳۰ و زعفران پوشال مرغوب کیلویی ۱۱۰ میلیون ریال خریداری خواهد شد.
رئیس اداره تعاون روستایی تربت حیدریه با اشاره به اینکه امسال تنها همین دو نوع زعفران خریداری میشود، ادامه داد: این طرح تا پایان آذرماه ادامه خواهد داشت.
شیبانی در خصوص نحوه تسویه حساب با کشاورزان هم بیان کرد: ۳۰ بهای محصول تحویلی پس از تامین اعتبار و از طریق چک لیست ارسالی توسط اداره تعاون روستایی تربت حیدریه ، به طور مستقیم به حساب کشاورز واریز میشود.
او با اشاره به اینکه ۷۰ درصد باقی مانده محصول مدت سه ماه نزد تعاون روستایی امانت خواهند ماند، تصریح کرد: کشاورزان میتوانند یا قبل انقضای مدت سه ماه محصول خود را با قیمت دلخواه فروخته با باز پرداخت پول سازمان و هزینههای مترتب بر آن، تمام محصول خود را باز پس گیرند.
رئیس اداره تعاون روستایی تربت حیدریه تاکید کرد: در غیر این صورت، بعد گذشت سه ماه مالکیت ۷۰ درصد باقی مانده با تعاون روستایی خواهد بود و پرداخت وجه آن بعد تامین اعتبار و توسط تعاون روستایی پرداخت خواهد شد، همچنین، طرح خرید حمایتی زعفران در سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۸ به میزان بالغ بر ۲۵ تن انجام شد.
شیبانی اظهار کرد: بیش از ۱۲هزار نفر بهرهبردار کشاورزی که معادل ۷۹ درصد نیروی کار تربتحیدریه است، در گستره ۹۰ هزار هکتاری زمینهای کشاورزی و باغی این شهرستان به کشاورزی اشتغال دارند.
منبع:فارس
انتهای پیام// ف.ک