به گزارش حوزه احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، آیت الله سید احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران در برنامه پیام جمعه امروز ۲۳ آبان ۹۹ سخنرانی کرد.
متن این سخنرانی به شرح ذیل است:
اعوذبالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
الْحَمْدُلِلّهِ الَّذِی جَعَلَ الْحَمْدَ مِفْتَاحاً لِذِکْرِهِ، وَ سَبَباً لِلْمَزِیدِ مِنْ فَضْلِهِ، وَ دَلِیلا عَلَى آلاَئِهِ وَ عَظَمَته و نصلّی و نسلّم علی البشیر النّذیر السّراج المنیر العبد مؤیّد الرّسول المسدّد ابی القاسم المصطفی محمّد صلی الله علیه و آله الطّیبین الطّاهرین و لعنة اللّه على أعدائهم أجمعین، من الآن الى قیام یوم الدّین.
اَللّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ الْحُجَّهِ بْنِ الْحَسَنِ صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَعَلى آبائِهِ فی هذِهِ السّاعَهِ وَفی کُلِّ ساعَهٍ وَلِیّاً وَحافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَلیلاً وَ عَیْناً حَتّى تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فیها طَویلاً.
عرض سلام و ادب دارم محضر شما عزیزان خطبه رسانهای را همانند خطبه حضوری در دو بخش مطرح میکنیم، بخش اول بخش معارفی است و بخش دوم مناسبتها و مسائل روز؛ در بخش معارفی محور بحثمان سبک زندگی قرآنی بود، با الهام از یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواهای قرآن. سه یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواهای قرآن، در رابطه با طرح دوستی نریختن با دشمنان دین هست. یک آیه در سوره مائده هست و دو آیه دیگردر سوره آل عمران، ما در این فرصت محدود تنها آیهی سوره مائده را مطرح میکنیم.
یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الَّذِینَ اتَّخَذُوا دِینَکُمْ هُزُوًا وَلَعِبًا مِنَ الَّذِینَ أُوتُوا الْکِتَابَ مِنْ قَبْلِکُمْ وَالْکُفَّارَ أَوْلِیَاءَ * وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ
مؤمنان آنانی که دینتان را به بازی میگیرند، از کافران اهل کتاب و مشرکان با اینها طرح دوستی نریزید، تقوا داشته باشید، اگر شما مؤمن هستید.
هفت نکته در رابطه با این آیه یعنی هفت مطلب محضرتون به اختصار دارم.
مطلب اول این است که شأن نزول این آیه این است که «رفاعه» و «سوید» که از مشرکان بودند، مسلمان شدند، ولی بعد پیوستند به دار و دسته منافقین. ولی برخی از مسلمانان همچنان رابطه خودشان را با این دو منحرف، حفظ کردند. آیه نازل شد و هشدار داد که اقتضای ایمان و سبک زندگی دینی، اقتضا میکند که شما با این منحرفین طرح دوستی نریزید.
نکته دوم آن است که اولیاء در آیه ۵۵ و ۵۶ این سوره إِنَّمَا وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِینَ آمَنُوا الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلَاةَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاةَ وَهُمْ رَاکِعُونَ * وَمَنْ یَتَوَلَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذِینَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ در این دو آیه قطعاً ولایت به معنای رهبری است و طبق روایات فراوان مسئله معرفی مولا علی علیه السلام هست که در حالت رکوع، زکات پرداخت. اما در این آیه این اولیاء میتواند هم به معنای رهبری باشد و هم به معنای دوستی باشد و با توجه به شأن نزول آیه با دوستی سازگارتره با بی دینها و آنها که حریم دین را رعایت نمیکنند، طرح دوستی نریزید. این نکته دوم.
نکته سوم این است که «هزو» به معنای مسخره کردن، که نشان بدهند که این چیز بی ارزشه و معمولاً به مسخره کردن پشت سر گفته میشه و کمتر به معنای مسخره کردن پیش رو گفته میشود. «لعب» هم به معنای کارهایی هست که هدف عقلایی ندارد، یا هدف نداره یا هدف عقلایی نداره. آیه میگوید کسانی دین را مسخره میکنند، ارزشهای دینی را اهانت میکنند، به صورت کاریکاتور، غیر کاریکاتور، همین که جنایتکاران در فرانسه انجام دادند.
نکته چهارم این است که در این آیه تأکید روی کافران اهل کتاب و مشرکان است، ولی معیار ذکر شده الَّذِینَ اتَّخَذُوا دِینَکُمْ هُزُوًا وَلَعِبًا سخن این است که با این ملاک اگر یک مسلمان بی توجهی، مسلمان غافلی هم با دین و مقدسات بازی کرد، او هم باید منزوی بشه و جامعه اسلامی با او رفاقت نداشته باشد.
نکته پنجم این است که این آیه را اگر در عرصه فردی بخواهیم ببینیم این است که به مسلمانان هشدار میده که با بی دینها دوست نشید. بی دینی و دوستی با بی دینها تأثیر گذاره، آدم را به سمت بی دینی میکشد. لَا تَتَّخِذُوا الَّذِینَ اتَّخَذُوا دِینَکُمْ هُزُوًا وَلَعِبًا تا میرسه به أَوْلِیَاءَ در این رابطه دنیای حرف هست. در روایات ما سفارش هست به همه بویژه به جوانان که مراقب باشید در دوستیهاتون با آنها که از خط قرمز دین عبور میکنند با اینها دوست نشید. این روایت زیبا را از امیرالمؤمنین براتون بخونم که مولا فرمود ینبغی للمسلم أن یجتنب مؤاخاة ثلاثة مسلمان با سه صنف آدم نباید رفیق بشود الماجن الکافر شوخ بی دین طنز پرداز بی حیا، با اینها رفیق نشید. والأحمق با آنهایی که احمق اند درست چیزها را نمیفهمند با اینها هم رفیق نشید. والکذّاب، آدمی که مدام دروغ میگوید. خوب تأثیر گذاره رفاقت «المجالسه مؤثّره» از آنطرف گفتند بگردید دنبال آدمهایی که در دوستی به نفعتان باشند. از حضرت عیسی (سلام الله علیه، علی نبینا و آله و علیه السلام) پرسیدند که با کی رفیق بشیم. حضرت عیسی سه ویژگی فرمود مَن یُذَکِّرُکُمُ اللّه رُؤیَتُهُ کسی که میبیندش به یاد خدا بیفتید و یُرَغِّبُکُم فی الآخِرَةِ عَمَلُهُ عملش شما را ترغیب به آخرت میکند و یَزیدُ فی عِلْمِکُم منطِقُهُ منطقش، گفتارش بر علمتان بیفزاید.
نکته دیگر در این آیه شریفه این است که نکته ششم هست، عرصه فردی را گفتیم، اما در عرصه سیاسی هم دقیقاً همین هست. دولتهایی که به دین اهانت میکنند، به مقدسات اهانت میکنند، اینها را نباید دوست دید، اینها دشمن اند دوست نیستند. مثل کاری که در چند هفته گذشته در فرانسه انجام شد، کاریکاتور موهن علیه پیامبر اَعظَم، فَخرِ رُسُل، زِینِ رُسُل، خَتمِ رُسُل، محمّد مصطفی کشیدند و متأسفانه دولت فرانسه به بهانه دروغین آزادی بیان حمایت کرد. بعدش هم گفت خوب مجله که سخنگوی ما نیست! خوب شما حمایت کردید، یعنی پذیرفتید، بحمدالله جهان اسلام هم به پاخاست و خروشید و به اینجا رسید که کالاهای فرانسوی تحریم شد، هزینه اش سنگین شد و هشداری بود به دولتهای دیگر که اگر بخوان در این عرصهها وارد شوند منتظر چنین هزینهای هم باشند و نکته هفتم این آیه، تفسیر تقوا، به دنبال این طرح دوستی نریختن وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ از این آیه استفاده میشه از جلوههای تقوا این است که آدم در دوستیها و دشمنیها معیار داشته باشه دوستیها برای خدا و دشمنیها برای خدا باشد این جلوه تقوا هست.
چون وقتم محدوده در بخش معارفی به همین آیه و این هفت مطلب در رابطه با این آیه شریفه اکتفا میکنم.
در بخش مناسبتها عرض میکنم ۲۴ آبان ۶۰ ارتحال مفسر بزرگ جهان اسلام، افتخار عالم تشیع علامه طباطبایی، صاحب تفسیر ارزشمند المیزان هست؛ و ۲۵ آبان ۷۷ ارتحال فیلسوف گرانقدر علامه محمدتقی جعفری است. گرامی میداریم یاد و خاطره این دو خادم بزرگ اسلام؛ و ۲۶ آبان ۶۳ شهادت سرلشکر شهید مهدی زین الدین و برادر گرامی اش مجید هست که یاد این شهید بزرگوار را هم گرامی میداریم.
در بخش دوم بیشترین تأکیدم در رابطه با انتخابات آمریکاست، اما بر خودم لازم میدانم که باز تأکید داشته باشم بر رعایت دستورالعملهای بهداشتی، ماسک زدن، فاصله اجتماعی، شستن مکرر دستها، این دستورالعمل هاست، بی استثنا در این چند خطبهای که در دوره کرونا خواندم، عرض کردم محضرتون، آنچه بیشتر ما را در رنج قرار میده بالا رفتن میزان مبتلایان، بیش از ۱۱ هزار نفر و فوت شدگان که داغی بر قلب ما هستند، روزانه بیش از ۴۵۰ نفر، این میطلبد تأکید بیشتر به عزیزان که خواهش میکنیم مراقب باشید، رعایت کنید این دستورالعملها را. هم دین این را میگه، هم علاقه به وطن این را میگه، هم علاقه به همشهریان گرامی.
اما در رابطه با انتخابات آمریکا که مسئله سیاسی روز هست. همه جا سخن از آن است و بحمدلله از صدا و سیما و فضای مجازی مطالب زیادی شنیدید. من هفت تا مطلب یادداشت کردم که محضر شما خوبان عرض کنم.
مطلب اول این که مسئولان ما یک زبان گفتند که برای ما فرق نمیکند کاندیدای جمهوری خواه رأی بیاره یا کندیدای دموکراتها رأی بیاره. یعنی این سیاست نظامه، روشن هم هست ما سیاستها را نگاه میکنیم سیاستها استکباری باشد، هر دولتی سرکار بیاد ما موضعمان همان است، نفی مذاکره و مرگ بر آمریکا، و اگر سیاستها تغییر کنه که بسیار بعیده و به تعبیر امام راحل عظیم الشأن آمریکا آدم بشه که بیش از این چهل ساله که گذشته آدم نشده، ولی حالا اگر سیاستهاشون تغییر کرد در آن صورت نظام اسلامی سیاست مناسب را انتخاب میکند میخوام بر این نکته توجه داشته باشید.
نکته دیگر این که ما و همه آزادگان جهان از شکستن شاخ این رئیس جمهور مستکبر آمریکا، ترامپ، خوشحالیم که شاخش در این عرصه شکست، ولی به همان اندازه هم نسبت به رقیب ترامپ، جو بایدن، بدبین هستیم. ترامپ سردار دلها حاج قاسم سلیمانی ما را از ما گرفت و به شهادت رساند، همین بایدن و معاونش تأیید کردند، تأیید کردند، حمایت کردند بارک الله گفتند؛ بنابراین برای ما در جهت جنایت ترامپ و جو بایدن یکی هستند. جداً سر و ته یه کرباسند الکفرُ ملتٌ واحده
نکته سوم این است که بیش از چهل سال است نظام مقدس جمهوری اسلامی سیاست ضد استکباری علیه آمریکا داره. سیاست ضد استکباری ما چیست؟ سیاست نفی مذاکره است. میگن چرا؟ میگیم آمریکا از ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ تاکنون که ۶۷ سال میشه، مدام توطئه کرده علیه ملت بزرگ ایران، حق چنین جنایتکاری همین برخورد هست. آنی دست از توطئه علیه ملت برنداشته و سیاست نظام، سیاست نفی مذاکره هست، حرف هم یک کلمه هست، به همه بخصوص عزیزان جوان عرض میکنم آمریکا در پی مذاکره نیست آمریکا رویای زمان طاغوت را میبینه که روزی، روزگاری در این کشور، در حکومت سیاه و برده پهلوی، آمریکا همه کاره بود آنها بودند نخست وزیر تعیین میکردند، وزیر تعیین میکردند. آنها همه کاره بودند و به غارت میبردند منابع این کشور را، خواب آن روزها را میبینند در پی مذاکره نیست. این رؤیا به فضل خدا تعبیر نخواهد شد. آمریکا در پی سلطه بر ایران اسلامی هست، بنابراین سیاست ضد استکباری جمهوری اسلامی ایران، تا سیاست شیطانی آن مستکبران تغییر نکند، تغییر نخواهد کرد.
نکته چهارم آن است که برخی با خیال باطلشان تحلیل میکنند جمهوری خواهان بروند، دموکراتها سرکار بیایند، وضع معیشت مردم سامان پیدا میکند. دوستانه عرض میکنم این تحلیل توهمی بیش نیست. اولین کسانی که حاصل مذاکره آقایان، برجام را، زیر پام گذشتند، اوباما و کری بودند. تحریمها از زمان اوباما و کری وزیر خارجه اش شروع شد. این تحریمها را آنها شروع کردند، ترامپ هم همانها را دنبال کرد و تشدید کرد حقیقت را تحریف شده بیان نکنید. حقیقت این است حل مشکلات اقتصادی کلیدش در داخل است کلیدش اقتصاد مقاومتی است. کلیدش مدیریت جهادی است. کلیدش قطع امید از بیگانگان هست.
مطلب پنجمی که نوشتم این است که منطق دین اعتماد نکردن به بیگانگان است وَلَا تَرْکَنُوا إِلَى الَّذِینَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّکُمُ النَّارُ، «رکون» یعنی اعتماد چه ترامپ سرکار باشه، چه جو بایدن سرکار باشه این یه منطق است. الَّذِینَ ظَلَمُوا هم از مصادق بارزش دولت آمریکاست؛ و به نظر نمیرسه سیاستشون نسبت به ایران تغییر کنه آنچنانکه سیاست ما هم تغییر نخواهد کرد. پشت صحنه سیاستهای استکباری آمریکا سرمایه داران صهیونیست هستند. گاهی یک عروسک دموکرات را سرکار میارن و گاهی یک عروسک جمهوری خواه را سرکار میارن. آن صحنه گردانان، سیاستشان ضد جمهوری اسلامی ایران هست. سیاستشان براندازی نظام اسلامی ما هست و به فضل خدا نظام جمهوری اسلامی با منطق با استدلال با مبانی قرآنی در برابر سیاستهای استکباری دشمنان ایستاده و مقاومت خواهد کرد.
این روحیه ضد استکباری، سرمایه است. این روحیه نباید آسیب ببینه. عزیز من! این روحیه است که بیش از ۴۰ سال کشور را ضد ضربه کرده، دشمنان را پشت مرزها نگه داشته، این روحیه بود که هشت سال دفاع مقدس را آفرید، این فرصت است. این فرصت را باید قدر دانست. از این فرصت باید پاسداری کرد. دل بستن به بیگانگان تحت تأثیر شعارهای آنان قرار گرفتن، فرصت سوزی است. ماهم میگوییم آفرین به فرصت سوزان مجال ندهید. فرصت سوزان کیانند؟ فرصت سوزان آنانند که در پی آنند که روحیه ضد استکباری روحیهای که خروجی اش مرگ بر آمریکاست، رنگ ببازد. این فرصت سوزی است دقت کنید که مجال به فرصت سوزان ندهید.
مطلب دیگری که در این رابطه محضرتون عرض میکنم آن است که راز و رمز زندگی شرافتمندانه، مقاومت است. ملاحظه فرمودید چه قبل از انقلاب چه بعد از انقلاب این روحیه برکات داشت و روحیه مذاکرات و سازش چه بر سر این ملت آورد. فرهنگ مقاومت، فرهنگ هیهات منّا الذلّه است البته هزینه داره. سالار شهیدان ابی عبدالله الحسین علیه السلام بالاترین هزینهها را این امام مقاومت پرداخت. بی تردید نه قبل از سیدالشهداء نه بعد از سیدالشهداء این هزینه سابقه نداره. اما باید توجه داشت که هزینه تسلیم در برابر دشمن بیشتر از هزینه مقاومت هست.
نکته ششم آن است که یکی از مسئولین به اصطلاح عالی رتبه آمریکا گفته که به ترامپ هرچه میخواهی بگو، هرچه شکایت داری به دادگاه بده، اما کلمه تقلب را نگو، چون این بازی کردن با حیثیت آمریکاست. همین جنایتکاران در انتخابات سال ۸۸ ترجیع بند کلامشان تقلب در انتخابات بود. تقلبی که خود شعار دهندگان گفتند دروغ بوده و رمز و راز اغتشاش بوده و این هم یک پرونده از پروندههای سیاه آمریکا و آخرین نکته و هفتمین: به نظر میرسه از سیاستهای آمریکا در صورت جابجایی قدرت این است که برخی از تحریمهای ظالمانه سطحی را بردارند و قهراً یک تغییر مختصری در معیشت مردم بوجود بیاد با همین آبنبات دهان بعضیها را شیرین کنند و جاده را برای مذاکرات بعدی صاف کنند. به عنوان یک طلبه عرض میکنم مسئولین بیدار باشند، مردم بیدار باشند، تا آمریکا و سیاستهای استکباری هست، همه اینها فریب است لایُلْدَغُ الْمُؤْمِنُ مِنْ جُحْرٍ وَاحِدٍ مَرَّتَیْن مؤمن از یک سوراخ دوبار گزیده نمیشه. تحت تأثیر رفع تحریمهای سطحی ظالمانه واقع شدن این ناشی گری در عرصه سیاست است در یک کلام امام راحل عظیم الشأن ما سیاست ضد استکباری را او به ما آموخت و تا استکبار از خر شیطان پیاده نشده و به تعبیر امام تا وقتی که آدم نشده این سیاست ضد استکباری این نفی مذاکره این فریاد شکوهمند مرگ بر آمریکا ادامه خواهد داشت؛ و السلام علیکم و رحمت الله و برکاته
انتهای پیام/