یک روانشناس درباره علل بروز افسردگی در فصل پاییز و زمستان و راهکارهای مناسب برای رفع این مشکل، توضیحاتی داد.

رضا فریدی روانشناس بالینی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره بروز افسردگی در افراد در فصل پاییز، اظهار کرد: با شروع فصل پاییز و زمستان، برخی از افراد علائم افسردگی را از خود نشان می‌دهند.

این روانشناس بالینی ادامه داد: اینکه افراد در زمان‌های مختلف حالات روانی متفاوتی داشته باشند، امری کاملا طبیعی است. مثلا بی‌حوصله بودن در زمستان را بسیاری از افراد تجربه می‌کنند، اما وقتی این حالات از حدی فراتر می‌رود، می‌توان آن را به عنوان یک اختلال بررسی کرد. "اختلال خلقی فصلی" که به افسردگی فصلی نیز مشهور است.

وی افزود: افسردگی فصلی که به آن اختلال عاطفی فصلی نیز می‌گویند، نوعی اختلال خلقی است که مشابه افسردگی اساسی است، با این تفاوت که این نوع افسردگی در طول ماه‌های زمستان و پاییز زمانی که نور خورشید کمتر است ظاهر می‌شود و معمولا سالی یک بار برای فرد رخ می‌دهد.

فریدی تصریح کرد: کوتاه شدن روز و کاهش اشعه خورشید و به دنبال آن کاهش تولید ملاتونین در ایجاد این نوع افسردگی نقش دارد و زمینه بروز افسردگی فصلی را خصوصاً در افرادی که آسیب پذیری بیولوژیک بیشتری دارند، ایجاد می‌کند. ملاتونین هورمونی در مغز است که بدن را از شب‌ هنگام با خبر می‌سازد.

این روانشناس بالینی با تأکید بر اینکه هورمون ملاتونین یکی از مهم‌ترین هورمون‌های مورد نیاز بدن است که تأثیر بسیار زیادی بر سلامت روحی و جسمانی می‌گذارد، گفت: سیکل خواب و بیداری بدن، با این هورمون تنظیم می‌شود. با تاریک شدن هوا، ترشح این هورمون افزایش می‌یابد و موجب خواب عمیق در افراد می‌شود.

وی بیان کرد: احساس غم و ناراحتی عمیق با منشأ نامعلوم، تصور پوچی و بی‌ارزشی، ناتوانی در تصمیم‌گیری درست، بی‌انرژی بودن برای هرکاری، سرزنش دائمی خود به خاطر مسائل واقعی یا موهوم، احساس کسالت شدید، اضطراب بی‌دلیل و عدم تمرکز از علائم اختلال افسردگی فصلی است.

فریدی درباره اقداماتی که برای جلوگیری از ابتلا به افسردگی پاییزی باید انجام دهیم، گفت: انجام ورزش و فعالیت بدنی منظم؛ در زمستان به دلیل کاهش فعالیت بدنی روزمره این موضوع ضرورت بیشتری پیدا می‌کند. پیاده روی در هنگام صبح بسیار مفید است، قرارگرفتن در معرض نور مستقیم خورشید به میزان حداقل یک ساعت در روز، باز کردن پرده‌ها و قرار گرفتن در مکان‌های پرنورتر منزل یا محل کار، چندسفر کوتاه به مناطق گرم‌تر و آفتاب‌گیرتر، البته با رعایت کامل دستورالعمل‌های بهداشتی و دور از مکان‌های شلوغ و در صورت لزوم و رژیم غذایی مناسب که در آن ویتامین‌ها و مواد معدنی به مقدار کافی تأمین شده باشد.

این روانشناس بالینی اضافه کرد: مواقعی که هوا ابری است، سعی کنید از خانه خارج شوید و در حیات منزل یا پارک قدم بزنید، البته در این روز‌های سخت کرونایی به خاطر سلامت خود و سایرین، این مورد نیز لازم است با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی اعلام شده انجام شود.

وی با بیان اینکه در خصوص مشکل‌تان با یک متخصص حرف بزنید، بیان کرد: اگر تمام این راه‌ها را رفته‌اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید، یک راه دیگر باقی می‌ماند: در خصوص آن حرف بزنید و به یک متخصص روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنید.

فریدی با اشاره به اینکه یادمان باشد که دچار شدن به افسردگی گناه و نشانه‌ ضعف شما نیست، افزود: برای همه‌ ما پیش می‌آید که در طول زندگی بار‌ها احساس ضعف، افسردگی و ناتوانی داشته باشید. نیازی نیست تمام مشکلات زندگی را به تنهایی به دوش بکشید و به سلامتی خود آسیب برسانید.

این روانشناس بالینی خاطرنشان کرد: بهتر است از دیگران کمک بگیرید تا زودتر مشکل رفع شود. بدون شک روانشناس بر حسب شرایط بدنی، سن و سال و جنسیت و ... توصیه‌هایی بهتری برایتان خواهد داشت و در این زمینه مفید فایده خواهد بود.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۵ ۲۵ آبان ۱۳۹۹
من افسردگی گرانی و تورم گرفتم به منتظرتون چه کار باید بکنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۰ ۲۴ آبان ۱۳۹۹
از افسردگی گرانی هم بگویید
از افرسدگی اتلاف زندگی در کشور هم بگویید
Iran (Islamic Republic of)
Rg
۲۱:۵۷ ۲۴ آبان ۱۳۹۹
منم افسردگی گرفتم حوصله هیچ کاریو ندارم از هیچی لذت نمیبرم پوچ شدم احساس درماندگی میکنم
Iran (Islamic Republic of)
Saeed
۲۱:۴۰ ۲۴ آبان ۱۳۹۹
فصل به این خوبی کجاش افسردگی داره.