کرمی گفت: صف شکن تحریم‌ها شرکت‌های دانش بنیان هستند و بدون وجود آن‌ها پس از شیوع کرونا در کشور فاجعه رخ می‌داد.

به گزارش حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، برنامه زنده «به وقت ایران» هجدهم آذرماه با حضور حسینعلی دلیگانی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی و پرویز کرمی، دبیر ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان و توسعه صنایع نرم و خلاق با موضوع چالش حمایت مالی از شرکت‌های دانش بنیان از شبکه هفت سیما روی آنتن رفت.

دبیر ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان و توسعه صنایع نرم و خلاق اظهار کرد: اگر می‌خواهیم در حوزه اقتصاد دانش بنیان، فناوری‌های نرم و خلاق موفق باشیم، باید موضوع زیست بوم فناوری و نوآوری هر چه بهتر و بیشتر در کشور تقویت شود و این امر تحقق پیدا نمی‌کند، مگر اینکه عناصر و بازیگران این زیست بوم خود را به خوبی مهیا و مجهز کنند و کلیت کشور هوادار آن‌ها باشد.

او افزود: اقتصاد دانش بنیان می‌گوید اگر کشوری در طلب موفقیت است باید ارزش افزوده را از علم و فناوری برای کشور خود اخذ کند، این امر میسر نمی‌شد مگر آنکه این زیست بوم شکل می‌گرفت. در این زیست بوم دانشگاه‌ها به عنوان تولید کننده نیروی انسانی و علم نقش آفرینی می‌کنند و اگر به درستی پایگاه‌های جهانی ایران را پانزدهمین کشور تولید کننده علم در دنیا معرفی می‌کنند، ایران باید بتواند علم خود را به محصول تبدیل کند، که در این مرحله نقش شرکت‌های دانش بنیان آشکار می‌شود.

کرمی اضافه کرد: بازیگران سنتی از جمله بانک‌ها در این مسیر، هنوز نقش خود را نتوانستند به درستی در این زیست بوم ایفا کنند. هنوز وقتی یک شرکت دانش بنیان یا خلاق به بانک مراجعه و درخواست وام می‌کند، از آن‌ها تضمین برای گرفتن وام می‌خواهند. متاسفانه؛ مشکلاتی داریم که باید یا قانون‌های روزآمد مصوب شوند یا قانون‌های موجود پالایش و قانون زدایی شود تا بتواند با نوآوری و فناوری و روزآمدی روز خود را عرضه کند.

فعالیت ۶ هزار استارتاپ در کشور

او بیان کرد: مجلس شورای اسلامی قانونی خوب و مترقی در زمان خود، در سال ۱۳۸۹ صادر کرد که به دلیل اختلافات دولت و مجلس آن زمان، این قانون تا سال ۱۳۹۲ اجرا نشد. سال ۱۳۹۲ هیچ ارتباطی در قانون با معاونت علمی وجود نداشت، اما معاونت علمی به دلیل اینکه با نخبگان بسیار نشست و برخاست داشت و با شرکت‌های بسیاری که می‌توانستند در این زمینه ما می‌توانیم را در کشور انجام دهند به اطاعت از فرمان رهبری این علم را به دست گرفت و با تمام مخالفت‌های که در نهاد‌های دولتی و مجلس صورت گرفت، این کار را شروع کرد و با ۵ شرکت در سال ۱۳۹۲ فعالیت خود را آغاز کرد و اکنون ۵ هزار و ۵۰۰ شرکت دانش بنیان به تائید صلاحیت رسیده اند و حمایت شده اند.

دبیر ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان و توسعه صنایع نرم و خلاق همچنین گفت: معاونت علمی به این نتیجه رسید که اگر قرار است اقتصاد دانش بنیان در کشور شکل بگیرد باید زیرساخت‌های لازم را ایجاد کند. در گذشته ارتباط میان صنعت و دانشگاه وجود نداشت، دولت‌ها هیچ کدام از سازمان‌های دانش بنیان را قبول نداشتند و در حاکمیت این نوع نگاه نیز وجود داشت، اما امروز خوشبختانه ۶ هزار استارتاپ در کشور فعالیت می‌کنند.

او در ادامه گفت: کرونا با وجود گرفتاری‌های بسیاری که برای مردم کشور ایجاد کرد، به دولت، ملت و حاکمیت ثابت کرد که شرکت‌های دانش بنیان هر حرفی که می‌زنند، می‌توانند از پس آن برآیند.

کرمی با بیان اینکه اقتصاد دانش بنیان دستوری و بخش نامه‌ای شکل نمی‌گیرد، گفت: باید در حوزه اقتصاد دانش بنیان زیرساخت‌ها بوجود می‌آمد و هر کدام نقش خود را ایفا می‌کردند، کل بودجه‌ای که در صندوق نوآوری و شکوفایی دولت با مصوبه مجلس برای دانش بنیان قرار داده بودند، ۳ هزار میلیارد تومان بود. هیچ بند و ماده و تبصره‌ای نیز برای معاونت در دل قانون مترقی وجود نداشت؛ و از یک زمانی معاونت علمی به این نتیجه رسید که باید از بودجه‌ای که در اختیار صندوق و خودش است، به صورت اهرمی از سیستم سنتی بانکی برای حمایت از دانش بنیان ها، آورده بیاورد.

او همچنین گفت: قانونی که به عنوان جهش تولید در مجلس نوشته می‌شود، بسیاری از مشکلات شرکت‌های دانش بنیان را بی شک رفع خواهد کرد، اما قانون برای دو یا حداکثر سه سال آینده نوشته می‌شود و شرکت‌های خلاق و فناوری‌های نرم در آن دیده نشده اند.

کرمی اضافه کرد: جریانی در کشور تحت عنوان نوآوری و فناوری در کشور شکل گرفته است که هیچ دولتی نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد. 

او افزود: صادقانه بگویم اگر حمایت‌های مقام معظم رهبری نبود بنیاد نخبگان و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری وجود نداشت.

کرمی اضافه کرد: قانون مترقی سال ۱۳۸۹، سه بند بیشتر وجود نداشت، که بند‌های آن صندون نوآوری و شکوفایی بود که بخشی از بودجه را برای آن در نظر گرفته بودند، و برخی معافیت‌های مالیاتی و بیمه‌ای بود. در هیچ جای قانون اشاره‌ای به شرکت‌های خلاق و استارتاپ‌ها نشده است، اما معاونت ذیل تاسیس شرکت‌های دانش بنیان، به تعریف برنامه‌ای تحت عنوان توسعه زیست بوم صنایع فرهنگی و خلاق پرداخت. به این دلیل که می‌دانست قانون شاخص‌های برای شرکت‌های دانش بنیان گذاشته که شاید بیشتر آن‌ها نتوانند از این شاخص‌ها عبور کنند. بنابراین؛ معاونت علمی، نیمی از تسهیلات را در اختیار این شرکت‌ها قرار دهد.

او افزود: با توجه به نیروی انسانی موجود، در کشور و در حوزه صنایع خلاق و دانش بنیان، جایگاه مطلوبی در سهم فراورد‌های دانش بنیان نداریم، ولی جایگاهی که ایجاد شده، نیز کم نیست. ۱۲۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی سال گذشته بوده و ۳۰۰ هزار شغل مستقیم، ایجاد شده است.

کرمی با بیان اینکه صف شکن تحریم‌ها شرکت‌های دانش بنیان بوده است، گفت: اگر شرکت‌های دانش بنیان نبودند، در دوران کرونا فاجعه رخ می‌داد. توسط دانش بنیان‌ها نه تنها ماسک‌ها در ایران تولید شد بلکه اکنون صادر کننده خط تولید ماسک هستیم. همچنین اگر دانش بنیان‌ها نبودند، ۹۷ درصد داروی کشور تولید نمی‌شد.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/ 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.