معاون پژوهشی دانشگاه تهران گفت: اگر ساختار اقتصادی کشورمان به سمتی برود که بتوانیم از پژوهش نخبگان استفاده کنیم، کمتر نگران خروج این افراد از کشورخواهیم بود.

محمدرحیمیان، معاون پژوهشی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،  درباره ظرفیت استفاده از نخبگان علمی در کشور اظهار کرد: نگهداری نخبگان به شرایط اقتصادی کشور بستگی دارد، یعنی اگر آنان در کشور خودمان شاغل باشند دیگر مجبور به مهاجرت نخواهند شد.

او افزود: اگر ساختار اقتصادی کشورمان به سمت و سویی رود که از توان پژوهشی نخبگان استفاده مناسب کنیم، کمتر نگران خروج و جذب آنان به کشور‌های دیگر خواهیم بود.

رحیمیان تصریح کرد: حمایت از شرکت‌های دانش بنیان در سال‌های اخیر باعث شد تا برخی از نخبگان، جذب بازار کار شوند و با فعالیت در این شرکت‌ها از مهاجرت خودداری کنند، بنابراین لازم است تا این روند را توسعه داده و از توان و ظرفیت دانشگاه‌ها به مقدار بیشتری استفاده کنیم و نقش فارغ التحصیلان را هم برای بکارگیری دستاورد‌های مطلوب‌تر در جامعه نادیده نگیریم.

حمایت از شرکت‌های دانش بنیان، عاملی برای جلوگیری از مهاجرت فارغ التحصیلان

او با بیان اینکه باید از فارغ التحصیلان دانشگاهی و کسانی که شرکت‌های دانش بنیان ایجاد می‌کنند، حمایت شود، گفت: توسعه حمایت‌ها و همکاری‌های مورد قبول از شرکت‌های دانش بنیان باعث می‌شود تا نتایج خوبی از وضعیت اقتصادی جامعه و کاهش آمار و ارقام مهاجرت افراد ایرانی به کشور‌های خارجی در آینده به دست آوریم.

معاون پژوهشی دانشگاه تهران گفت: رسیدگی به فعالیت‌های تحقیقاتی دانشگاه‌ها، توجه به دانشجویان و فارغ التحصیلان برای اشتغال در جامعه نه تنها باعث کاهش خروج افراد ایرانی نمی‌شود، بلکه تا حدود زیادی، باعث بازگشت نخبگان ایرانی به کشور خواهد شد تا بتوانیم از علم، فناوری، تجربه و مهارت آنان استفاده کنیم.

رحیمیان با بیان اینکه حمایت از سرمایه‌های فکری در جامعه باعث بازگشت نخبگان و رونق بازار می‌شود، تاکید کرد: فراهم سازی اشتغال دانشجویان و فارغ التحصیلان و ایجاد امکانات مطلوب‌تر برای قشر جوان باعث می‌شود تا نخبگان برای بازگشت به کشور خودشان تصمیم گیری کرده و دیگر تمایلی برای مهاجرت نداشته باشند. به بیان دیگر سیل بازگشت، روند صعودی پیدا خواهد کرد.

او با اشاره به میزان اشتغال دانشجویان یا فارغ التحصیلان دانشگاهی تهران گفت: فارغ التحصیلان یا دانشجویان دانشگاه‌های برتر کشور جذب بازار کار می‌شوند، اما این موضوع کفایت نمی‌کند؛ در حال حاضر محصلان دانشگاه‌های برتر به منظور درآمد بیشتر یا زندگی آسوده‌تر تمایل بیشتری به مهاجرت و ادامه تحصیل در کشور‌های دیگر دارند.

او افزود: برخی از آنان بعد از فارغ التحصیلی جذب بازار کار می‌شوند که البته به دلیل سیل پذیرش دانشجویان طی سال‌های اخیر، این موضوع برای همه دانشجویان صدق نمی‌کند؛ در مجموع اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی قابل قبول و مطلوب نیست.

توجه به مسائل علمی مانع مهاجرت دانشجویان می‌شود

معاون پژوهشی دانشگاه تهران ادامه داد: توجه ویژه به مسائل فکری، علمی و فناوری باعث ماندگاری فارغ التحصیلان دانشگاهی در کشور‌های خودمان می‌شود، هر چند در سال‌های اخیر به این موضوع توجه شده است اما باید میزان آن را چند برابر کرد. افزایش تاسیس شرکت‌های استارتاپی و حمایت از کارآفرینان راه حل موفقی برای رفع این معضل خواهد بود که متاسفانه این موضوع جدی گرفته نمی‌شود.

رحیمیان درباره تفاوت میان رشته‌های علوم انسانی و فنی و مهندسی در جذب فارغ التحصیلان به بازار کار گفت: هیچ تفاوتی در این زمینه وجود ندارد؛ برای مثال یک فارغ التحصیل رشته مهندسی در صورت تاسیس شرکت دانش بنیان نیاز به کارآفرینان رشته انسانی، مدیریت، متخصص حقوق، مخصص مالی و ... دارد.

او تاکید کرد: مسائل علوم انسانی برای پیشرفت و توسعه کشور از جمله موارد زیربنایی هستند و لزوم توجه به جایگاه رشته انسانی و قرار دادن آن در رتبه یک، باعث پیشرفت همه جانبه جامعه و کشور خواهد شد. میزان توجه به مسائل بین رشته‌ای با میزان توجه به رشته علوم انسانی هماهنگی می‌کند اما به مسائل پژوهشی، نوآوری و فناوری باید بیش از پیش توجه داشته باشیم تا در آینده نتایج مثبتی مانند به دست گرفتن بازار کار و بازار تولید از آن داشته باشیم.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۴ ۳۰ آذر ۱۳۹۹
معمولا نخبگان با حداقل ها زندگی می کنند وهمش دنبال کشف مجهولات هستند پس انها باید شرایط اقتصادی را سروسامان دهند اگر نخبه هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۲۰ ۳۰ آذر ۱۳۹۹
هر مملكت رو نخبه ها ميسازن
آخرین اخبار