محمدسعید سیف، مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم در گفتوگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره سهم پژوهش در ایران اظهار کرد: آمار بین المللی که در سطح جهان وجود دارد سهم پژوهش را در کشور ما با کشورهای دیگر مقایسه میکند.
او افزود: رقم هزینه یا سهم پژوهش، تحقیق و توسعه در ایران حدود ۶.۷ بوده که کمتر از تولید ناخالص ملی است اما همین عدد در کشورهای دیگر مانند کره جنوبی خیلی بزرگتر بوده و به ۴ درصد هم رسیده است.
سیف تصریح کرد: سهم پژوهش در تولید ناخالص ملی کشورهای پیشرفته بسیار بیشتر از ایران است، هزینه آنها در این زمینه چند برابر کشور ماست که همین عامل باعث موفقیت آنان در زمینه پژوهش خواهد شد.
او با بیان اینکه تعداد محققان و پژوهشگران ایرانی یا نیروهای انسانی علی رغم توسعه مراکز تحقیقاتی و پژوهشی نسبت به کشورهای دیگر کمتر است، تاکید کرد: از یک میلیون جمعیت در کشورهای پیشرفته حدود ۴ یا ۵ هزار نفر آنها محقق هستند اما همین رقم در کشور ما کمتر از یک هزار نفر است.
سیف ادامه داد: بضاعت محدود مالی به صورت هم افزایی و هماهنگ تنها مسیر امیدوار کننده در افزایش و پیشرفت نیروهای محقق انسانی و پژوهشگران برجسته است، اگر نتوانیم این هماهنگی و هم راستایی را در فعالیتهای علمی، پژوهشی و تحقیقاتی ایجاد کنیم؛ قاعدتاً با تکیه بر مسائل مالی و نیروی انسانی به هیچ جایی نخواهیم رسید.
او افزود: وزارت علوم برای رفع این موضوع در سالهای اخیر بین ساختارهای مختلف امکانات و برنامههای مناسبی مانند پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد و ... ایجاد کرده است اما ارتباط بسیار کمی بین دانشگاهها با جامعه دیده میشود.
مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم یادآوری کرد: با خیال اینکه سرمایه گذاریهای مالی میتوانند خلاء کمبود نیروی انسانی و محققان پژوهشی در جامعه را بهبود ببخشند تحقق آنها بسیار سخت است بنابراین دانشگاه ها، وزارتخانهها و سازمانها باید هماهنگیهای بیشتری را انجام داده و آنها را عملی کنند تا به اینصورت حداقلیهای خود را با کارآیی بهتر و مناسبتر پیش ببریم و نیروهای خود را افزایش دهیم.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/