به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، جلسه کمیته مدیریت احیای تالاب بین المللی انزلی امروز با حضور استاندار گیلان، مدیرکل حفاظت و احیای تالاب سازمان حفاظت محیط زیست کشور، برخی مدیران و نیز ارتباط تصویری شماری از فرمانداران و مدیران دستگاههای اجرایی برگزار شد.
ارسلان زارع، استاندار گیلان در این جلسه گفت: تالاب بین المللی انزلی علاوه بر آنکه یک موهبت برای گیلان و ایران است، به عنوان میراث گرانسنگ طبیعی جهانی شناخته میشود و مبتنی بر این دیدگاه؛ وظیفهای مهم برای حفاظت و احیاء این تالاب که یکی از زیست بومهای (اکوسیستم) ارزشمند استان است، بر دوش داریم.
او با بیان اینکه در سالهای اخیر تالاب انزلی با مشکلات و بی مهریهایی مواجه بوده است، افزود: آلایندههای مختلف از جمله فاضلاب ها، پسابها و پسماندها، به خشکی گراییدن تالاب بر اثر عوامل پرکننده تالاب همچون رسوبات و کاهش سطح آب دریای خزر که منجر به بر هم خوردن تعادل آب میان تالاب و دریا شده، فرسایش خاک در حوزه آبریز تالاب انزلی، ورود گسترده رسوب به تالاب، انتقال فاضلابهای بهداشتی، شهری، روستایی و کشاورزی به تالاب، عدم تعیین و اختصاص حقآبه زیست محیطی تالاب و ورود پسماندهای شناور رها شده به تالاب از مهمترین مشکلاتی هستند که حیات تالاب انزلی را تهدید میکند.
استاندار گیلان با تأکید بر ضرورت ساماندهی وضع کنونی تالاب انزلی و اشاره به اقدامات انجام شده برای مدیریت چالشها در بخشهای مختلف تاکنون اظهار داشت: در یک سال اخیر نامهنگاریهای متعددی به مسئولان ملی از جمله معاون اول رئیس جمهوری ارسال و منجر به صدور دستوراتی مبنی بر ضرورت شتاب در فرآیند نجات تالاب انزلی شده و موضوع در دستور کار کارگروه ملی مدیریت احیای تالابهای کشور قرار گرفته است.
زارع با اشاره به اختصاص مبلغ یک صد و ۲۰ میلیارد ریال اعتبار به منظور پیشگیری از حوادث غیر مترقبه ناشی از آلودگی عرصه تالابی استان گیلان پس از پیگیریهای انجام شده ادامه داد: این میزان اعتبار با توجه به تأثیر و تهدیدات ناشی از افزایش، گسترش و پوشش توده گیاه مهاجم سنبل آبی در سطح تالابها و آب بندانهای استان، به سازمان محیط زیست اختصاص مییابد.
او تأکید کرد: باید برنامه ریزی مدون و بر پایه مطالعات علمی برای بهره گیری درست و اصولی از این اعتبار انجام شود، ولی مهم اینست که همه مسئولان در استان و کشور، نسبت به حفاظت از تالاب انزلی حساس هستند.
استاندار گیلان با بیان اینکه مشارکت و توجه همگانی برای حفظ و احیای تالاب انزلی در سالهای اخیر بسیار چشمگیر بوده است، گفت: همه لایههای اجتماعی از جمله نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی تلاش کردند تا ضمن حل مشکلات حوزه تالابی، عملیات احیای آن نیز تسریع شود.
زارع با بیان اینکه نجات تالاب انزلی به دغدغه جدی دولت تبدیل شده است و بر این اساس وزارتخانههای مختلف در حوزه احیای تالاب انزلی همکاری میکنند، افزود: این یک فرصت ممتاز ملی برای نجات و احیای تالاب است که باید قدر دانست و از آن بهدرستی و شایستگی استفاده شود.
او بر لزوم بهره گیری از ظرفیت مشاوران و ذینفعان و نیز مشارکت همه نهادها و جوامع محلی برای حل مشکلات حوزه تالابی استان تأکید و تصریح کرد: مشکلات تالاب انزلی مربوط به یک دستگاه دولتی نیست بلکه همه نهادها و از آن مهمتر جامعه، باید نسبت به موضوع حساس باشند، از اینرو مقوله آگاهی بخشی و آموزش یک ضرورت مهم محسوب میشود.
نماینده عالی دولت در استان گیلان یادآور شد: برای احیای تالاب انزلی، باید پیوند بیشتری بین مردم و این مهم برقرار شود، زیرا معیشت جوامع محلی و روستانشینان حاشیه تالاب را تأمین میکند و در کنار ۳ شهر بزرگ گیلان قرار دارد.
زارع جلب مشارکت جوامع محلی را از عوامل موفقیت در فرآیند احیای تالاب ذکر کرد و گفت: همواره بر فراهم سازی زمینه استفاده از ظرفیت گروههای مدنی و تشکلهای مردم نهاد تأکید کرده ام که این مساله تنها به معنای دعوت از نماینده تشکلهای مردم نهاد در جلسات نیست، بلکه باید ذی نفعان مدیریت تالاب و سمنهای محیط زیستی نیز در اقدامات مدیریتی و پایش تالاب اثرگذار باشند.
او با اشاره به این مهم که همگان باید بدانند که احیای تالاب انزلی تا چه میزانی در زندگی آنها تاثیر گذار است، افزود: در جلسه بعدی گزارش فعالیت تشکلهای مردم نهاد در خصوص پیشگیری و حفظ تالاب انزلی ارائه شود.
استاندار گیلان به اجرای عملیات تصویربرداری هوایی تالاب انزلی اشاره کرد و اظهار داشت: این اقدام نقش موثری در جهت پایش مستمر و روزانه تالاب داشته و با استفاده از تصاویر گذشته و تصاویر میدانی توانسته خروجی خوبی ارائه دهد.
زارع به موضوع جمع آوری سنبل آبی و نیز گیاهان مزاحم تالابهای استان اشاره و از اقدامات انجام شده در این بخش و همچنین از صنایع دفاعی شهید تمجیدی به سبب طراحی و ساخت تجهیزات جمع آوری سنبل آبی از بستر تالاب انزلی تقدیر و تصریح کرد: این اقدام نه تنها موجب صرفه جویی به لحاظ اعتباری شد، بلکه منجر شد در شرایط تحریمی امروز کشور، با دانش فنی داخلی نسبت به حل مشکلات اقدام کنیم.
در این جلسه مدیرکل حفاظت و احیای تالاب سازمان حفاظت محیط زیست کشور، رئیس نظام مهندسی کشاورزی استان گیلان، رئیس صنایع دفاعی شهید تمجیدی، مدیرعامل آب منطقهای استان، رئیس جهاد کشاورزی استان، دادستان انزلی، مدیرکل ثبت احوال استان و فرماندار انزلی مطالبی در توضیح اقدامات انجام شده درباره احیای تالاب بین المللی انزلی بیان کردند.
انتهای پیام/ع