به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، فرید نجفی معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در مراسم اختتامیه جشنواره تحقیقات علوم پزشکی رازی اظهار کرد: باید بهره وری را به حداکثر برسانیم و بدانیم که تحقیقات در حصر و عزلت گزینی رشد نخواهد نکرد. مطالعات کوهورت یکی از اقدامات خوب در شبکه سازی پژوهش و تحقیقات است و باید دانست روند علمی ما در مقاله و پژوهش خوب و امیدبخش است و ما در این حوزه از ترکیه و عربستان و سایر کشورهای منطقه جلوتر هستیم. ما در پزشکی بالینی بعد از ترکیه در منطقه قرار داریم.
نجفی گفت: ٢٧ درصد از مقالات داغ کشور در دانشگاههای علوم پزشکی منتشر شده است، ما در سال گذشته تمام کمیتههای اخلاق در پژوهش را بازنگری کردیم و در تمام دانشگاههای کمیته اخلاق داریم.
او بیان کرد: تخلفات پژوهشی در تمام دنیا وجود دارد و سال ٢٠١٨ ما ١۴ مقاله باطل شده داشتیم و زیبنده نیست که رتبه نخست در این زمینه در منطقه را داده باشیم.
نجفی افزود: هزار و ۴١۵ شرکت دانش بنیان در حوزه سلامت داریم که در دوران کرونا به داد ما رسیدند و صادرات و تولیدات این شرکتها رو به رشد است.
وی گفت: تقویت زیرساختهای تحقیقاتی با تخصیص مناسب اعتبارات باید صورت گیرد و تخصیص ٠.٨ درصد از بودجه تولید ناخالص ملی به پژوهش و فناوری زیبنده ایران نیست و نباید حمایت از تحقیق و پژوهش فقط در سخنرانی باشد و تکمیل چرخه تولید دانش و بهره برداری فناورانه با شناخت مزیتهای نسبی باید مورد توجه قرار گیرد.
نجفی ادامه داد: تقویت شبکههای تحقیقاتی عملگرا در داخل کشور، ایجاد ارتباطات قوی بین المللی، تغییر نگاه سیاستمداران برای فاصله گرفتن از شعار حمایت از تحقیق، پرداختن به حمایت واقعی از علم با استناد به نتایج علمی در تصمیمسازیهای روزمره و تقسیم کار کلی برای دستیابی به اهداف تحقیقاتی و فناوری کشور مسیر پیش روی ما برای رشد در حوزه فناوری است.
نجفی گفت: وزارت بهداشت در صندوقهای پژوهش و فناوری سهام داشت و این سهام به دانشگاههای علوم پزشکی پیش رو در پژوهش و فناوری واگذار میشود.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت به چالشهای تحقیقات در حوزه علوم پزشکی اشاره کرد و گفت: تمام سازمانهای بین المللی که بحث تحقیقات و فناوری را پیش میبرند زیرساختهایی را برای پژوهش الزامی میدانند. اولین زیرساخت فضای عمومی فرهنگ پژوهش است. ما فرهنگ غنی در این زمینه داریم و وقتی بالاترین مقام کشور یعنی رهبر معظم انقلاب بر گفتمان علمی تاکید دارند یعنی فرهنگ علم و پژوهش وجود دارد.
او افزود: سیاستهای تحقیقات و فناوری و ایجاد امید برای نسل جوان که وارد تحقیقات میشوند نیز ضروری است. دانشگاهها در این زمینه رشد خوبی داشته اند تا حدی که همین اساتید نسلی را تربیت کردند که اکنون به تولید واکسن و کیتها درباره کرونا مشغول اند، جوانان باید فرصت داشته باشند تحقیقات را تمرین کنند. نباید با چماق تحقیقات کاربردی بر بدنه نحیف تحقیقات کوبیده شود.
او با انتقاد از فراوانی مراکز آموزشی و پژوهشی و عدم همگرایی مراکز گفت: زیرساختهای سخت افزاری و اینکه کدام حیطهها مزیت نسبی بسیار مهم است. تعدد مراکز آموزشی و تقسیم امکانات نحیف تحقیقات کشور مشکلاتی را ایجاد میکند و برای آینده کشور بهتر است که مراکز آموزشی تجمیع شوند.
معاون وزیر بهداشت گفت: در پژوهش یکی از چالش ها، بحث سوء گیری محققان به سوی علایق شخصی است در حالی که با نگاه ملی باید به ماموریتهای تحقیقاتی پرداخت.
او افزود: مدیریت تحقیقات هم بسیار مهم است و باید میان اولویتها و سیاستها هماهنگی وجود داشته باشد. در کشور ما در سالهای گذشته شبکههای تحقیقاتی و مراکز تحقیقاتی و زیرساختهای مهمی ایجاد شده است و مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری در کشور توسعه یافته اند.
نجفی اضافه کرد: ما در کشور ٧۶١ مرکز تحقیقات دولتی در علوم پزشکی داریم که در بسیاری از موارد فعالیت موازی انجام میدهند ضمن اینکه توزیع جغرافیایی آنها نامناسب است و نشان دهنده رشد آنها در مرکز کشور و مراکز استانها دارد و همین مشکل در تامین بودجه تحقیقاتی این مراکز هم وجود دارد.
او گفت: ٢۴ شبکه تحقیقاتی داریم که در زمان همه گیری کرونا به کار وارد شدند، اما کافی نیست. مراکز تحقیقاتی در بخشهای مختلف بدون توجه به ماموریتها شکل گرفته اند و باید آنها بازآرایش کنیم.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: زیرساختهای نرم افزاری و سخت افزاری پژوهش در کشور وجود دارد و خبرهها و محققان به راحتی میتوانند شبکه ایجاد کنند و رسالتهای ملی بر عهده بگیرند. در این راه میتوان مراکز رشد را توسعه داد. تاکنون ٨٩ مرکز رشد در علوم پزشکی ایجاد شده و سیاست ما این است که هیچ مخالفتی برای ایجاد مرکز رشد وجود ندارد. زیرا مرکز رشد مکمل زنجیره تحقیقات است.
او با اشاره به نامه حمایتی وزیر بهداشت برای تاسیس پارکهای فناوری گفت: برای تاسیس ١٢ پارک علم و فناوری در وزارت بهداشت مجوز داده شد.
نجفی اظهار کرد: دانشجویان و قشر جوان نباید از تحقیقات و فناوری ناامید شوند، زیرا ناامیدی آنها به معنی مهاجرت آنها است.
انتهای پیام/