سرطان یکی از بیماری‌های شایع دنیاست که در سال‌های اخیر روش‌های درمانی نوینی برای آن کشف شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، سرطان، یک بیماری نام‌آشنا در تمام جهان است که همواره شنیدن نامش در انسان، ترس و وحشت ایجاد می‌کند و در ذهن برخی از افراد، درد بی درمانی است که در انتها به مرگ منتهی می‌شود. سرطان، بعد از کنترل بیماری‌های عفونی، جایگاه ویژه‌ای از جهت نیاز به پژوهش و تحقیقات به خود اختصاص داده و سالهاست مورد توجه متخصصان و محققان است.

سرطان به خودی خود یک بیماری نیست بلکه به خانواده بزرگی از بیماری‌ها اطلاق می‌شود که شامل رشد غیر طبیعی سلول‌هاست.سلول‌های سرطانی این قابلیت را دارند که در سایر نقاط بدن گسترش یافته و به بافت‌ها حمله کنند. این تجمع بیش از حد سلول‌ها باعث ایجاد توده‌های بافتی می‌شود که به آن تومور می‌گویند. تومور‌ها به دو گروه خوش خیم و بدخیم تقسیم می‌شوند.

نشانه‌های تومور‌های خوش خیم و بدخیم

تومور‌های خوش خیم؛ تهدید کننده حیات نیستند، معمولأ قابل درمان بوده و به ندرت عود می‌کنند. سلول‌های آن‌ها به بافت‌های اطراف هجوم نبرده و به نقاط دیگر بدن گسترش نمی‌یابند و درمان نتیجه بخشی دارند.

اما تومور‌ها بدخیم؛ تهدید کننده زندگی بوده و پس از درمان احتمال عود بالایی دارند. سلول‌های این تومورها علاوه بر حمله به بافت‌های اطراف، از راه خون و سیستم لنفاوی به قسمت‌های دیگر بدن گسترش می‌یابند.

هر چیزی ممکن است علت تبدیل سلول‌های طبیعی بدن به سلول‌های غیرطبیعی و در نتیجه بروز سرطان باشد. برخی از دلایل سرطان ممکن است ناشناخته باقی بمانند، اما علل شناخته شده‌ای مانند عوامل محیطی یا سبک زندگی، وجود دارد که منجر به سرطان می‌شوند.

به گفته متخصصان سرطان اعضای مختلف بدن را درگیر می‌کند و تاکنون بیش از ۲۰۰ نوع سرطان شناسایی شده است. متاسفانه طی سال‌های اخیر به دلیل وجود عوامل بسیاری مانند سبک اشتباه زندگی، رژیم ناسالم غذایی، کم تحرکی و آلاینده‌های زیست محیطی با افزایش چشمگیر آمار ابتلا به سرطان‌های مختلف و همچنین افزایش مرگ و میر ناشی از سرطان در کشور مواجه بوده ایم.

شایع‌ترین سرطان ها در ایران 

مرضیه ابراهیمی، استاد پژوهشگاه رویان و مسئول کارگروه سرطان و کارگروه پژوهشی سلول‌های خون ساز و بنیادی سرطان، گفت: شایع‌ترین سرطان‌ها در میان مردان و زنان متفاوت است. در ایران در مردان به ترتیب، سرطان گوارش (معده)، سرطان پروستات و سرطان ریه و در زنان سرطان سینه، سرطان دستگاه گوارش، سرطان تخمدان و سرطان ریه از جمله شایع‌ترین سرطان‌ها هستند.

ابتلا به سرطان ریه نیز در بین زنان و مردان به دلیل وجود آلاینده‌های بسیار زیادی که در هوا موجود است، به تازگی در کشور افزایش یافته است.

شیوع سرطان در زنان و مردان و حتی در ساکنان استان‌های مختلف بسته به شرایط و سبک زندگی هر فرد متفاوت و متغیر است، اما در سال‌های اخیر از آمار چنین برمی آید که آلاینده‌های زیست محیطی به ویژه ریزگرد‌ها و گاز‌های گلخانه و سبک زندگی ماشینی، آمار برخی از سرطان‌ها را در کشور افزایش داده است.

محمد اسلامی جویباری رییس انجمن هماتولوژی و آنکولوژی ایران گفت: شایع‌ترین سرطان در بین خانم‌ها در حال حاضر در کشور سرطان پستان و در بین آقایان، سرطان معده است. همچنین، در ناحیه گنبد کاووس و آذربایجان، سرطان مری و در مازندران، سرطان معده شایع‌تر است.

شهرام آگاه استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران در مورد سرطان‌هایی که بیشترین آمار مرگ و میر را در کشور دارند، گفت: در کشور ما سرطان‌های گوارشی مانند سرطان ریه، سرطان روده بزرگ و سرطان مری باعث کاهش توانمندی افراد و افزایش مرگ و میر می‌شوند.


 بیشتر بخوانید


نشانه‌هایی که زنگ خطر ابتلا به سرطان را به صدا در می‌آورند

بی اشتهایی یا کاهش وزن بدون علت مشخص، تغییرات قابل توجه در عادات دفع مدفوع یا ادرار، مانند یبوست یا اسهال غیرطبیعی و طولانی مدت، اشکال در بلع غذا، بروز توده یا برآمدگی در پستان یا هر جای دیگر بدن، استفراغ یا سرفه خونی، هرگونه تغییر (رنگ، اندازه و ...) در زگیل یا خال‌های موجود در بدن، خونریزی یا ترشح غیر طبیعی از واژن، مثانه، مقعد و نوک پستان و زخم‌هایی که بهبود پیدا نمی‌کنند، تکرار عفونت‌هایی که با درمان از بین نمی‌روند و تب‌های درجه پایین غیرمنتظره علائم هشداردهنده بروز سرطان هستند که با مشاهده این علائم باید به پزشک مراجعه کرد.

تشخیص به موقع، درمان سریع و آسان

خوشبختانه در زمانه‌ای زندگی می‌کنیم که هر روز با پیشرفت چشمگیر علم و فناوری و تکنولوژی به ویژه در عرصه‌های پزشکی و درمانی مواجه می‌شویم و بیماری‌هایی که سال‌ها قبل لاعلاج و صعب العلاج بودند در طی سال‌های اخیر، قابل درمان شده اند. پس نباید با مشاهده علائم سرطان و حتی تایید قطعی توسط پزشک، نگرانی به دل راه دهیم، زیرا استرس یکی از مهم‌ترین عواملی است که باعث ایجاد سرطان می‌شود و در مواردی حتی ممکن است باعث بدخیم شدن سرطان هم شود.

تشخیص سرطان نیازمند انجام معاینات جسمی، آزمایش‌های فیزیکی و بررسی پیشینه وضعیت فیزیکی بیمار در کنار آزمایش‌های تشخیصی است. اگر تشخیص سرطان به موقع انجام شود، می‌توان از گسترش بیماری پیشگیری کرد. گفتنی است، هیچ آزمایشی به تنهایی نمی‌تواند سرطان را به طور دقیق تشخیص دهد و آزمایش‌های تشخیصی گسترده‌ای مانند: تست‌های آزمایشگاهی، عکس برداری تشخیصی، آندوسکوپی، آزمایش‌های ژنتیک و نمونه برداری تومور‌ها جهت تأیید یا رد بیماری وجود دارد. برخی از سرطان‌ها در طول معاینات غربالگری تشخیص داده می‌شوند. معاینه بدنی، تاریخچه پزشکی و پیشینه علائم، اولین گام‌ها در تشخیص سرطان هستند.

سرطان، مساوی با مرگ نیست!

قبل از پرداختن به بحث درمان سرطان، باید نکاتی در مورد پیشگیری از این بیماری سخت عنوان شود. متخصصان هماتولوژی و آنکولوژی معتقدند، با رعایت راهکار‌های بسیار ساده و تغییر سبک زندگی، به راحتی می‌توان از بروز انواع بیماری‌های سخت و صعب العلاج مانند سرطان جلوگیری کرد. در برخی موارد مردم به دلیل ناآگاهی، بدون هیچ پیش‌زمینه ژنتیکی و با مصرف مواد غذایی و آب ناسالم، خود را گرفتار بیمارستان‌ها می‌کنند.

به گفته متخصصان تغذیه تغذیه نامناسب، ۳۵ درصد از عوامل ابتلا به سرطان‌ها را به خود اختصاص داده است. رژیم غذایی مناسب، تحرک و فعالیت بدنی زیاد، اجتناب از مصرف فست فودها، مصرف میوه و سبزیجات فراوان و عدم استفاده از الکل، سیگار و قلیان، خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهند.

اردشیر قوام زاده رئیس انجمن پیوند سلول‌های بنیادی خون ساز ایران با بیان این نکته که آلاینده‌های زیست محیطی در طولانی مدت می‌توانند آمار ابتلا به سرطان‌های مختلف را افزایش داده و سن ابتلا را کاهش دهند، گفت: پرهیز از مصرف نمک، غذا‌های گلخانه‌ای، الکل، عدم استعمال سیگار و ورزش روزانه در کاهش آمار ابتلا به سرطان بسیار موثر هستند.

سالهاست در تمام جهان و به ویژه در ایران، متخصصان و محققان شرکت‌های دانش بنیان در حال تحقیق و بررسی و به روز کردن مداوم اطلاعاتشان در مورد سرطان و تمام راهکار‌های درمانی آن هستند. در کشور ما تا کنون محصولات مفید و موثری برای درمان سرطان‌های مختلف تولید شده است.

روش‌های درمانی سرطان بسته به شرایط بیمار و شدت پیشرفت بیماری، متفاوت است، اما درحال حاضر شیمی درمانی، پرتو درمانی، عمل جراحی، پیوند مغز استخوان، ایمونوتراپی (درمان زیستی)، هورمون درمانی، انجماد درمانی، درمان دارویی هدفمند و درمان با بسامد رادیویی به کمک انرژی الکتریکی رایج‌ترین روش‌های درمانی سرطان هستند.

بیماران سرطانی بیشتر از سایرین دستورالعمل‌های بهداشتی را رعایت می‌کنند

سحر توکلی، فوق تخصص هموتالوژی و آنکولوژی در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: افرادی که مشکوک به سرطان هستند و یا علائم ابتلا به سرطان را دارند نباید به دلیل شیوع کرونا از مراجعه به مراکز درمانی ابراز خودداری کنند، زیرا تاخیر در تشخیص سرطان و یا ایجاد وقفه در روند درمان، می‌تواند خطرناک‌تر و حتی مرگ‌بار‌تر از کرونا باشد.

توکلی افزود: اگرچه کرونا می تواند کشنده باشد اما پیشروی سرطان و درمان نکردن به موقع آن به مراتب خطرناک تر و کشنده تر است و باید جدی گرفته شود.

او گفت: در حال بخش های آنکولوژی و هماتولوژی بیمارستان ها و مراکز درمانی از پیشرفته ترین و دقیق ترین امکانات برای جلوگیری از شیوع کرونا در بخش های مرتبط با مبتلایان به سرطان بهره گرفته اند و برای جلوگیری از شیوع کرونا در بین بیماران سرطانی، سختگیری های زیادی اعمال می شود. افراد مشکوک به سرطان و نشانه دار می توانند با رعایت تمام دستورالعمل‌های بهداشتی، به این مراکز مراجعه کرده و روند درمانی خود را پیگیری کنند. 

این فوق تخصص هموتالوژی و آنکولوژی ادامه داد: در کرونا ۸۰ تا ۹۰ درصد امکان بهبودی وجود دارد، اما اگر روند درمان سرطان به تعویق بیفتد پیامد‌های جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت.

توکلی تاکید کرد: با توجه به آمارهای موجود، کرونا در بین مبتلایان به سرطان نسبت به افراد عادی شیوع کمتری داشته است، زیرا همه بیماران مبتلا به سرطان از ابتدای روند درمانشان، نسبت به سیستم ایمنی بدن آگاهی پیدا می کنند و به شدت در رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی حساسیت به خرج می دهند.

او افزود: در این روزهای کرونایی، بیمارستان هایی که مختص درمان بیماران سرطانی هستند، تمهیداتی در نظر گرفته‌اند تا به کمک فضای مجازی، بیماران روند درمان خود را متوقف نکنند، با پزشک مربوطه در ارتباط بوده و از راه دور ویزیت شوند تا کمترین اختلالی در روند درمانی آن‌ها ایجاد نشود. 


بیشتر بخوانید


انتهای پیام /

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محمدرضابراز
۱۲:۴۱ ۱۰ خرداد ۱۴۰۱
اینجانب محمدرضا براز متولد ۱۳۶۴ساکن تهران
در اواخرسال ۱۳۸۹ دچار بیماری سرطان خون از نوع لوسمی حاد دچا‌‌‌‌ر شدم ....بنده بعد از نزدیک به سه سال درمان با عنایت بخدا و در روحیه خوبی که خودم داشتم این دوره ها رو پشت سر گذاشتم و فقط به این فکر می کردم بااین بیماری بجنگم و یک لحظه کوتاه نیام .. دورهای شیمی درمانی هرچند سخت بود  ولی به فکر این بودم من خوب خواهم شد، و به خدای خودم ایمان داشتم ،اما بعضی وقت ها فکر های منو رااز این ذهنیت خوب کم رنگ نگه میداشت..تصوراتی
که هروز به سراغ من میومد، این بود چرا کسانی که قبل از من بیمار شدند وجود ندارند..که
همین تصور من باعث میشد که حتما مرگ پشت این بیماری هست ...هرچند اسم سرطان سخت هست اما من به اسم مرگ نگاه نمی کردم..دوست داشتم از بیماری کسانی قبل از من دچار این بیماری  شدند جویا بشم بدونم چه اتفاقی برایم قرار پیش بیاد...امامتاسفانه کسی پیدا نمی کردم ..از دور میشنیدم کسانی خوب شدند ولی چرا اعلام نمیکنند که ما بیماران سرطانی  بدانیم چی در انتظارما هست ... و همین باعث میشد که من خوب خواهم شد واین کار را برای دیگران خواهم کرد...اکنون بنده بعنوان مشاوره بیش از ۸۵۰ بیمار مبتلا به سرطان چه حضوری چه مجازی در سراسر کشور در کنارشون هستم ،و با بیماران از نظر تاثیرات درمان و دوره ها چه از نظر روحیه و عوارض داروها مشاوره میدم ..و میگم منم مثل شما هستم و شما هم مثل من و پس امید به خدا با این بیماری خواهیم جنگید..انگیزشون نسبت به درمان بالا خواهم برد تا در برابر این بیماری با روحیه بالا درمانشون پشت سر بگذرونند ،چون یک بیمار سرطانی بیش از هرکس حرف یک هم نوع خودش بیشتر براش تاثیرگذار هست..سوالی که برای تمام بیماران سرطانی پیش میاد در ابتدای بیماری آیا ما دوباره
می توانیم کارهای روز مره خودمون انجام بدیم آیا ما محدود نمیشیم ...من برای اینکه همیشه بیماران به این سوال خاتمه بدهند.. اعلام می کنم ما بیماران سرطانی هیچ وقت محدود نمیشیم و مثل یک فرد سالم چه بسا بیشتر کارهای روزمره خودمونو انجام میدیم...برای اثبات این کار اینجانب تصمیم گرفتم با یک گروه کوهنوردی دست به صعود قله های سخت بزنم که از قبل هیچ زمینه ای از کوهنوردی نداشتم...چرا کوهنوردی را انتخاب کردم..چون این رشته فعالیت مستقیم با گردش خون داره یه بیمار سرطانی خون در هر شرایط میتونه کارهای
بیش عهده خودش انجام بده ...و همین انگیزه باعث شد اینجانب در خرداد ماه ۱۳۹۶ در کمتر از ده ماه ۳۸صعود به قله داشته باشم که بیشتر قله ها بیش از ۴۰۰۰ هزار بوده که قبلا هیچ زمینه قبلی از کوهنوردی نداشتم ..و امروز بیش از ۱۸۰ قله صعود داشتم هر چند دوستان بیمار سرطانی این عکس ها واین اقدام منو میبینند و در روحیشون تاثیر گذار هست ، و به خاطره همین با تمام توان این راه را ادامه خواهم داد .
و از خدا بزرگ ممنونم چنین روحیه به من داد
و امروز تلاشم میکنم این حرکت رسانه ای بشه تا اونای که فکر میکنند سرطان خط آخر هست بگوییم دراشتباه هستند..

خدا بخواهد سرطان که هیچ دماوند هم جلویت
زانو میزند..
نکته های مهم بیماری

هرچند اسم سرطان سخت هست...ولی خودم را آماده برای جنگیدن با این بیماری کردم.. خواستم هم خودش را و هم اسمش را شکست دهم ..که این امر نیاز به فرمولی برای این کار داشت... فرمولی را یافتم برای شکست این بیماری ... ایمان داشتن به کسی که من را به عنوان بنده خاص بودن انتخاب کرده... پس در من دیده که میتوانم از عهده شکست این بیماری برآیم... به هرحال انکار ناپذیراست که حتی نام این بیماری هم بسیاری را ناراحت میکند چه برسد به آن مبتلا شوی...نگاه مثبت به زندگی ..به این معنی نه که انسانی مثبت باشم و سعی کنم از اتفاقات و وقایع غیر قانونی را نادیده بگیرم..مثبت بودم چون فهمیدم افکار چنان قدرتی دارند که میتوانند سازنده یا ویانگر باشند....حالا به این باور رسیدم...باورش سخت هست که تا همین چند سال پیش محمدرضا براز یک جوان معمولی درگیر زندگی روزمره اش بود ولی حالا هم سرطان را شکست دادم و هم به بالاترین مقاطع تحصیلی رسیدم..و بلندترین قله های کشور را فتح کردم و امروز من سفیر امید خیلی ها هستم ...که خودم متعقد هستم سرطان نه تنها ضعیفم نکرد بلکه زندگی کردن را به من یاد داد و یه نقطه عطف بزرگ باعث شد اوج بگیرم..و الان به جای رسیدم که قهرمان خیلی هستم..و این هم چیزی نیست جز ایمان واراده قوی ونگاه مثبت به زندگی ما بیماران خاص..
بانوشتن نام محمدرضا براز در گوگل تمامی مستندات بنده اعم از روزنامه ها...مجلات.. برنامه پخش شده شبکه ها ....قابل رویت هست..پیج اینستا بنده rezabaraz33
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۴ ۰۸ بهمن ۱۳۹۹
با این گذارشتان اشک منو در آوردید چرا سرطان پایان زندکیه مادر خدا بیامرزم سرطان معده گرفت به رحمت خدا رفت اولاد نا اهل و عروس فتنه گر حرسش دادن خدا ازشان نگذره که البته نمیگذره.
حرس و جوش و خوردن برج خارجی دو عامل سرطانزا هستند.
Iran (Islamic Republic of)
ابوالفضل
۱۲:۳۹ ۰۸ بهمن ۱۳۹۹
خدایا به حق امام حسین علیه السلام سرطان را ریشه کن و به همه بیماران شفای عاجل عنایت بفرما صلوات بفرستید
Iran (Islamic Republic of)
عالی
۱۲:۱۶ ۰۸ بهمن ۱۳۹۹
من خودم پژوهشگر هستم عامل اصلی سرطان دردو غم و گرفتاری و ... هستش که در ایران به وفور یافت می شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۷ ۰۸ بهمن ۱۳۹۹
یا امام رضا ع همه مریض ها را شفا بده با علی مدد
آخرین اخبار