به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، امام کاظم (ع) در برههای به امامت رسید که ظالمترین و جبارترین حاکمان بر مسند حکومت بودند. دولت و حکومت آنها از نظر داخلی در آرامش بود و هیچ مخالفت و درگیری داخلی وجود نداشت. این ثبات و آرامش باعث شد تا حاکمان و زمامداران بتوانند به راحتی بر مخالفان خود تسلط پیدا کنند و اعمال، رفتار و حرکات آنان را زیر نظر داشته باشند.
تعدادی از حُکام و سلاطین ظالم و ستمگر عباسی دورهی امام کاظم (ع) عبارتند از:
۱. منصور دوانیقی: وی دومین حاکم دولت عباسی بعد از برادرش ابوعباس سفاح است. وی به بُخل و حسادت معروف بود و به همین جهت لقب دوانقی به وی دادند.
۲. مهدی عباسی: تمایل بیش از حد به لهو و لعب، زن و ... از معروفترین خصایص این خلیفهی عباسی بود. شدت علاقهی وی به اینگونه مسائل باعث آن شد که پسرش ابراهیم رئیس آواز خوانها و خوانندهها و دخترش علیّه جزو گروه خوانندهها، نوازندهها و رقاصهای بغداد شود.
۳. هادی عباسی: وی در سن ۲۵ سالگی به حکومت رسید، در حالیکه مخالف سرسخت و دشمن اهل بیت (ع) و حاکم شرور بود. چنانکه شرارت از سر و رویش میبارید. زندگی اش سراسر غرور و تکبر و ناپختگی و بی تجربگی جوانی بود. دورۀ حکومت او از دورانهای سخت اهل بیت (ع) و شیعیان بود.
مسعودی مورّخ مشهور در کتاب «مروج الذهب» دربارۀ هادی عباسی میگوید: «قسی القلب، بد اخلاق و زشت خوی بود». شروع قیامها و نهضتها به رهبری بنیهاشم و علویها در زمان خلافت هادی عباسی بود. واقعهی «فخ» به رهبری حسین بن علی یکی از قیامهای معروف آن دوره است. این نهضت مورد تأیید امام کاظم (ع) بود به گونهای که امام (ع) رهبری این قیام (حسین بن علی) را به شهادت بشارت داد و او را سفارش به تقویت، مقاومت و صبر کرد.
آن حضرت به وی چنین فرمود: «تو کشته میشوی، خوب جنگ کن؛ زیرا قوم و لشکری که در مقابل تو است، از فاسقانند...»؛ و این موضع امام (ع)، قیام فخ را در ردیف سالمترین قیامهای علویان بر ضد عباسیان قرار میدهد.
۴. هارون الرشید: وی در ثروت اندوزی، اسراف، داشتن حرم سرا، زنان آواز خوان و رقاص معروف بود. نسبت به ائمه و سادات بنی هاشم نهایت خصومت و دشمنی را روا میداشت و در از بین بردن آنها تلاش میکرد. زندانی نمودن موسی بن جعفر (ع) بارها و بارها و شهادت آن حضرت در زندان به دست سندی بن شاهک نمونهای از این دشمنیهاست.
بیشتر بخوانید
موضعگیری امام کاظم (ع) در مقابل هارون الرشید
با آنکه هارون مشهور به زورگویی، جباریت، قساوت قلب و دشمنی، به ویژه با علویها بود، در عین حال در تاریخ شاهدیم که امام کاظم (ع) هیچ اهمیتی برای هارون قایل نبود و هیچ ترس و هراسی از وی نداشت و در مقابل هارون در نهایت عزّت و شجاعت میایستاد و در راستای مسئولیتش کوچکترین عقبنشینی و ضعفی از خود نشان نمیداد. تاریخ شاهد این مدعاست.
در اینجا به نمونههایی از این برخورد امام (ع) در مقابل هارون الرشید میپردازیم:
۱. هارون الرشید و تظاهر انتساب به پیامبر اکرم (ص)
خطیب بغدادی در کتاب تاریخ خود نقل میکند که: هارون الرشید به حج و به زیارت مرقد پیامبر (ص) آمد. عدهای از قریش و سران قبایل و نیز موسی بن جعفر (ع) با وی همراه بودند. چون هارون به مزار پیامبر رسید گفت: سلام بر توای رسول خدا!ای پسر عمویم! وی میخواست با این عبارت به اطرافیان فخر بفروشد. در این هنگام موسی بن جعفر (ع) به قبر پیامبر نزدیک شد و گفت: «سلام بر توای پدر»! چهرهی رشید دگرگون شد و گفت:ای ابو الحسن! افتخار حقیقی همین است.
۲. ترسیم حد و مرز «فدک» از جانب امام کاظم (ع)
زمخشری میگوید: هارون الرشید به امام موسی بن جعفر (ع) عرض کرد: یا اباالحسن! حد و مرز فدک را مشخص کن تا آن را به شما برگردانم. حضرت از این کار ابا کرد، تا اینکه هارون اصرار ورزید، آنگاه امام (ع) فرمود: «من حد و مرز واقعی آن را مشخص میکنم. اگر این کار را بکنم تو آن را برنمیگردانی!» هارون گفت: مگر حدود آن کجاست! به حق جدّت مشخص کن. پس امام (ع) فرمود: «مرز اوّلش تا عدن است».
در این هنگام رنگ هارون تغییر کرد، گفت: ادامه بده فرمود: «مرز دومش سمرقند است»، با شنیدن این حرف چهرهاش تاریک شد. امام (ع) فرمود: «مرز سومش آفریقاست»، رنگش سیاه شد، گفت: ادامه بده. امام فرمود: «مرز چهارمش تا خزر و ارمنستان است».
اینجا بود که هارون گفت: بفرما جای من بنشین! بنابراین، چیزی برای ما باقی نمیماند! امام (ع) فرمود: «به تو گفتم اگر حدّ فدک را مشخص کنم، تو آنرا به ما باز پس نمیدهی. از اینجا بود که هارون تصمیم به قتل حضرت گرفت».
۳. اثبات نسبت با رسول اکرم (ص)
نقل کردهاند روزی هارون الرشید از امام کاظم (ع) پرسید: چگونه شما میگویید فرزندان رسول الله (ص) هستید، در حالیکه فرزندان علی (ع) هستید. همانا مرد از طرف پدر منسوب به جدّ میشود، نه از طرف مادر. امام (ع) در جواب، این آیهی مبارکه را قرائت فرمود: «.. و از فرزندان او، داوود و سلیمان و ایّوب و یوسف و موسی و هارون را (هدایت کردیم) اینگونه نیکوکاران را پاداش میدهیم! و (همچنین) زکریّا و یحیی و عیسی و الیاس را همه از صالحان بودند».
در حالیکه برای حضرت عیسی (ع) پدری نیست، همانا وی از طرف مادر به انبیا منتسب شد. اینگونه ما ملحق به فرزندان پیامبر (ص) میشویم از طرف مادرمان حضرت زهرا (س). همچنین خدای متعال فرمود: «هر گاه بعد از علم و دانشی که (دربارهی مسیح) به تو رسیده، (باز) کسانی با تو به محاجّه و ستیز برخیزند، به آنها بگو: بیایید ما فرزندان خود را دعوت کنیم، شما هم فرزندان خود را ما زنان خویش را دعوت نماییم، شما هم زنان خود را، ما خودمان را و شما خودتان را (کسانی را که مانند جان ماست) فرا خوانیم، آن گاه مباهله کنیم و لعنت خدا را بر دروغگویان قرار دهیم». پیامبر (ص) هنگام مباهلهی با نصاری هیچکس را دعوت نکرد، مگر علی، فاطمه و حسن و حسین (ع) پس حسنین فرزندان پیامبر (ص) هستند.
منبع:خبرآنلاین
انتهای پیام/