نوسان بی منطق نرخ ارز و تاثیر آن بر قیمت مواد اولیه، همچنین حضور سوداگران سبب شده صدای تولید در بازار مسگران اصفهان در آستانه خاموشی کامل قرار بگیرد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان مسگری هنری پنج هزار ساله است که در دوران پس از اسلام رونق گرفت و اصفهان، کاشان، کرمان، زنجان و شیراز ازمهمترین مراکز این هنر به شمار می‌آیند.

مس برای شکل دادن به فلزاتی مانند طلا و نقره و استفاده در آثار مختلف صنایع دستی کاربرد دارد و باید گفت اگر با قیمت و کیفیت مناسب عرضه نشود اثر سوئی بر بازار محصولات صنایع دستی به خصوص هنر مسگری می‌گذارد.

اتفاقی که در پنج سال گذشته رخ داده است؛ کمبود و گرانی مس و حضور دلالان سبب شده صاحبان نیمی از کارگاه‌های مسگری اصفهان در سال گذشته دست از کار بکشند و در جست و جوی شغلی دیگر برای امرار معاش باشند.

زیان دهی و تعطیلی واحد‌های تولید مصنوعات مسی

ابراهیم شیردل رئیس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: نرخ گذاری تولیدات مس وابسته به بازار ارز است و متاسفانه در نتیجه نابسامانی قیمت ارز، کسب و کار مسگران از رونق افتاده است.

او افزود: مس مصرفی در صنایع دستی تولید کارخانه‌های اصفهان است، اما نرخ گذاری آن بر پایه اونس جهانی است و همین امر سبب اختلال در تامین نیاز هنرمندان صنایع دستی شده است.

رئیس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان ادامه داد: هنرمند صنایع دستی بر اساس نرخ اونس جهانی باید ۲۰۰ هزار تومان برای خرید مس بپردازد، اما با توجه به نوسان نرخ ارز ناچار به خرید با قیمت ۲۸۰ هزار تومان می‌شود که این ضرر است.

شیردل یادآور شد: از طرف دیگر تغییر مداوم قیمت‌ها روی محصول عرضه شده هم اثر می‌گذارد و سبب می‌شود فروشنده هیچ سودی از فروش خود نبرد.

او افزود:  چون مس با قیمت مصوب و یکسان در اختیار تولیدکنندگان قرار نمی‌گیرد درآمد آن‌ها کاهش یافته و بیش از ۶۰ درصد از واحد‌های صنفی مسگری تعطیل شدند و ۵۰ درصد واحد‌ها اعلام ورشکستگی کردند.

رئیس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان اضافه کرد: نتیجه تعطیلی این واحد‌های صنفی بیکاری صد‌ها نفر بود.

بورس محل جولان دلالان و مشکل مضاعف مسگران

مرتضی دادخواهی عضو کمیسیون مسگران استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: متاسفانه کارخانجات تولید مس استان سهمیه مسگران را به بورس ارجاع دادند که در نهایت باعث شده تا خریداران، مس را ۵ درصد بیشتر از قیمت مصوب، از دلال بخرند.

او افزود: بورس که روزی محل ورود سرمایه گذاران برای توسعه فضای کسب و کار و اقتصاد کشور بود امروز به محلی امن برای سودجویی واسطه گران و دلالان تبدیل شده است.

مسگری در اصفهان

عضو کمیسیون مسگران استان اصفهان تاکید کرد: علت اصلی افت شدید سهام شرکت‌های تولید مس استان هم همین دلال بازی هاست که متاسفانه هیچ نظارتی روی این موضوع نیست.

دادخواهی گفت: این مسگران اصفهانی هستند که بورس درآمد مالی شان را روز به روز کاهش داده است و زیان می‌بینند.

مافیایی که نرخ مس را سودجویانه تغییر می‌دهند

حسین کوهستانی از فروشندگان مس به موضوع مافیای مس پرداخت و گفت: خریداران اصلی مس، مافیایی هستند که تمام اختیارات شرکت‌های تولید کننده را در دست خود گرفته اند و با یک خرید و فروش قیمت را افزایش و کاهش می‌دهند و روی بازار تاثیر می‌گذارند.

او افزود: قیمت گذاری رسمی در اختیار همین افراد است و قدرت آنان از مسئولان و سازمان‌های مربوط هم بیشتر است به طوری که چند سال قبل که اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یکسری قیمت مصوب در خصوص فروش مس ارائه کرد این افراد اجازه ندادند کار به نتیجه برسد.

این فروشنده مس گفت: برای مثال مسی که قرار بود به قیمت مصوب هر کیلوگرم ۸۰ هزار تومان به فروش برسد با کارشکنی این افراد، ۸۶ هزار تومان فروخته می‌شد.

کوهستانی یادآور شد: فردی که در صنعت مسگری مشغول کار هست امروز به دلیل فشار‌های اقتصادی نمی‌تواند اشتغالزایی کند به عنوان مثال اگر فروشنده‌ای مثلا یک شاگرد به کار بگیرد همان ۲ درصد سودی که از فروش جنس خود به دست می‌آورد را باید به او بدهد.

او افزود: در حال حاضر درآمد ماهیانه بسیاری از واحد‌های صنفی کمتر از ۶۰۰ هزار تومان است که توان ادامه کار را از هنرمند می‌گیرد.

درد این روز‌های هنر مسگری کم و بیش درد همه تولیدکنندگان است؛ همان چیزی که درمانش عمل مسئولان به شعار سال در پشتیبانی و مانع زدایی است.

گزارش از عیسی صادقی

انتهای پیام/ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۰ ۳۱ فروردين ۱۴۰۰
خداوکیلی این چه مسخره بازیه دراوردرین همه چیزدلال بالزی شده
دولت هم از درلالی میگیره هم از تورم هم ازمالیاتهای جورواجوورهیچ خدمتی هم نمیکنه همش داره میناله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۵ ۳۱ فروردين ۱۴۰۰
این هم از بورسی که میخاستن همه چی بورسی بشه!!! خودرو مرغ و تخم مرغ روغن مس و.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۹ ۳۱ فروردين ۱۴۰۰
چطوره که ما تو دنیا این همه ادعا داریم بعد از پس چندتا درد و دلال و رانت خوار برنمیایم؟مگه داریم؟!مگه میشه؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۲ ۳۱ فروردين ۱۴۰۰
خیلی راحت دولت با کلمه دلال تمام را توجیج میکنند شما که عرضه هیچ کاری ندارید بهتر است خموش باشید و برای دیگران حرافی نکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۴ ۳۱ فروردين ۱۴۰۰
چه مملکتی! یکی در رئیس دولت نشسته داره تولید رو نابود می کنه بقیه نشستن تا کارش بکند چه ایران زیبای
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۹:۴۰ ۳۱ فروردين ۱۴۰۰
سلام.. دلال بازی تا همه تولیدرا وکل ایران را به خاک سیاه میکشاند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۷ ۳۱ فروردين ۱۴۰۰
عالی بود ممنون از این گزارش و پیگیریتون