به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز،این روزها دهها نوع گیاه کوهی و مرتعی توسط روستاییان برداشت شده و برای رنگین کردن سفرها در بازار مراغه عرضه میشود.
مردم مراغه با این گیاهان غذاهای محلی و سنتی از جمله آش، آبگوشت، بورانی، کوکو و انواع غذاها را تهیه میکنند.
قار ترسی، کنگر، ریواس، قازی یاغی، سورولو، گل آقا، پونه و بزگوش از جمله گیاهانی که سه ماه بهار در این بازار به فروش میرسند.
با رونق گرفتن بازارچه فروش گیاهان کوهی در مراغه برای بیش از ۳۰۰ نفر در برداشت و فروش شغل ایجاد میشود.
این بازار چه از نیمه دوم فروردین کار خودش را در میدان عبدالقادر مراغه آغاز میکند و تا پایان خرداد فعال است.
گیاهان این بازار در فروردین از شهرهای مهاباد، نقده، اشنویه و پیرانشهر تامین و در اردیبهشت و خرداد نیز از مراتع سهند و روستاهای حاشیه رودخانههای صوفی چای و مردق چای برداشت میشوند.
مراتع سهند رویشگاه یک هزار گونه گیاهی محسوب میشود که از این تعداد بیش از ۵۰ مورد خوراکی است و بخشی از این گیاهان در این بازار عرضه میشوند.
زینالی کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی مراغه گفت: این گیاهان به علت داشتن کولین، برای عملکرد مغز و یادگیری بسیار مفید است.
او افزود: ویتامینهای B و C موجود در گیاهان کوهی برای بیماریهای کبدی، سرطانها، پوست و استخوانها بسیار مفید است.
زارع رئیس حفاظت محیط زیست مراغه گفت: برداشت بیش از اندازه این گیاهان در سالهای گذشته آسیب جدی به مراتع و گونههای خوراکی وارد کرده است.
زارع از روستاییان و بهره برداران خواست موقع برداشت با رعایت اصول فنی از آسیب زدن به ریشه این گیاهان خودداری کنند.
او گفت: از بین رفتن این گونهها اکوسیستم منطقه را برهم زده و آیندگان را از آنها محروم خواهد کرد.
شکری رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری مراغه گفت: از بین رفتن گیاهان کوهی خوراکی موجب افزایش گیاهان مهاجم و بد خوراک در مراتع خواهد شد.
شکری افزود: از بین رفتن گیاهان خوش خوراک آسیب جدی به دامداران و عشایر در پرورش دام و تولید فرآوردههای دامی وارد میکند.
او گفت: بهترین جایگزین برای حفظ این گیاهان در مراتع، کاشت صنعتی آنها در مزارع کشاورزی است.
۱۲۹ هزار هکتار از مزارع کوه سهند به عنوان بام آذربایجان شرقی رویشگاه گیاهان مرتعی است.
انتهای پیام/ک