پاره پاره شدن دل زمین در سرایان/ روند فرونشست زمین در خراسان جنوبی صعودی است

آتش خشکسالی، دشت سرایان را به چهارمین دشت بحرانی کشور تبدیل کرده و حالا ترک‌های عمیق در پهنه دشت پیش می‌رود و زمین فرو می‌ریزد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، هرچه می‌گذرد فریادش بیشتر به گوش می‌رسد و نزدیک‌تر می‌شود. فریادی که در چند سال اخیر در نتیجه استفاده نادرست ما انسان‌ها از طبیعت بلندتر شده است. روزگاری کشاورزی رونق داشت و چاه‌ها و قنات‌ها پر خروش و جوشان بود، اما با برداشت‌های بی‌رویه آب امروز حال دشت‌ها خوب نیست.

حکایت خشکسالی در خراسان‌جنوبی تنها به خشک شدن قنوات، کاهش ذخیره سد‌ها و آبرسانی سیار به بیش از ۴۰۰ روستا خلاصه نمی‌شود، بلکه زخم‌های عمیق خشکسالی حالا خود را به دشت‌های خراسان‌جنوبی رسانده و از مجموع ۳۵ دشت استان، ۲۲ دشت را در وضعیت ممنوعه و بحرانی قرار داده است.

روزی که ماجرا آغاز شد

سال ۹۴ در مسیر آیسک به فردوس شکاف‌هایی در اطراف جاده مواصلاتی مشاهده شد. در آن زمان گمانه‌زنی‌ها درباره این ترک‌های عمیق متفاوت بود و برخی علت آن را شکستن لایه بنتونیت در آن منطقه و گروهی این مسئله را ناشی از  برداشت بی‌رویه آب می‌دانستند.

اینجا زمین دیگر تاب ایستادن ندارد/ حال دشت «سرایان» خوب نیست

چهار ماه از اما و اگر‌های مردم و برخی مسئولان خراسان‌جنوبی گذشت تا این که اداره راه و شهرسازی با نصب تابلو‌هایی به رانندگان تردد کننده در این مسیر هشدار داد که به علت پدیده فرونشست زمین جوانب احتیاط را رعایت کنند.

هنوز خبر فرونشست‌ها در مسیر آیسک و فردوس در بین مردم و رسانه‌ها داغ بود که بعد از مدتی اهالی روستای دوحصاران از وجود شکاف‌هایی در این منطقه خبر دادند و از گسترش این پدیده در منطقه خود ابراز نگرانی کردند.

موضوع به این چند واقعه ختم نشد و دوباره نیز فرونشست بخش‌هایی از زمین در دشت اسفدن قاینات خبرساز شد و نگرانی‌هایی در این منطقه هم به وجود آورد. اکنون شکستن استخوان‌های زمین برای خیلی از مردم منطقه خراسان‌جنوبی یک کابوس شده است.

اینجا زمین دیگر تاب ایستادن ندارد/ حال دشت «سرایان» خوب نیست

خطر فرونشست زمین تنها به چند نقطه محدود نمی‌شود و زنگ خطری است که برای کل شهرستان به صدا درآمده و از آنجایی که شغل ۹۵ درصد مردم سرایان کشاورزی و دامداری است، با روش آبیاری سنتی و برداشت نامناسب از سفره‌های زیرزمینی حال دشت اورژانسی‌تر شده است.

براساس آمار‌های اداره کل هواشناسی خراسان جنوبی میانگین بارندگی‌های استان در امسال ۳۸ میلی‌متر بوده که نسبت به پارسال  ۶۹ درصد و نسبت به دوره بلندمدت ۵۹ درصد کاهش داشته است.

خشکسالی سیل مهاجرت راه انداخت

سریال دنباله‌دار خشکسالی تنها به بحران آب ختم نمی‌شود بلکه عمق فاجعه به مهاجرت ۷ هزار نفر از شهرستان مرزی نهبندان، خشک‌شدن سد‌ها، رشته قنات ها و خالی‌شدن یک هزار و ۷۰۰ آبادی رسیده است.

گذشته از خالی‌بودن ۷۰ درصد از ظرفیت سد‌ها و وجود ۲۲ دشت بحرانی در استان، روستاییان راه نجاتشان را در مهاجرت جست‌وجو می‌کنند که این امر بروز مشکلات امنیتی را محتمل‌تر می‌کند.


بیشتر بخوانید


زمین اینجا دیگر تاب ایستادن ندارد و هر روز در حال تحلیل رفتن است. سال‌هاست که بر اثر نرسیدن خون به رگ‌های دشت‌های خراسان‌جنوبی به‌ویژه دشت سرایان اسکلت و بنیه بدنی زمین در حال تحلیل و از بین رفتن است و مردم صدای فریاد زمین را از درون زخم‌های عمیقی که بر پیکر آن نقش می‌بندد می‌شنوند.

اینجا زمین دیگر تاب ایستادن ندارد/ حال دشت «سرایان» خوب نیست

وجود ۸ دشت ممنوعه بحرانی در استان

سروری مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی با اعلام اینکه در حال حاضر ۳۵ دشت در استان وجود دارد، گفت: از این تعداد ۹ دشت آزاد، ۲۲ دشت ممنوعه و ۸ دشت ممنوعه بحرانی هستند.

او با اشاره به اینکه دشت‌های سرایان و بشرویه در وضعیت مخاطره‌ آمیز و افت آب زیرزمینی قرار دارند، افزود: از میان دشت‌های ممنوعه بحرانی استان دشت‌های سرایان و سده دارای وضعیت شکننده‌ای هستند به طوری که در آبخوان سرایان شاهد فرونشست زمین هستیم.

سروری با بیان اینکه ۸۸ درصد از مصارف آب زیرزمینی جهت کشاورزی، ۹ درصد شرب و ۳ درصد جهت مصارف صنعت و خدمات استفاده می‌شوند، اظهار کرد: تنها ۳۰ هزار متر مکعب از اراضی استان از طریق آبیاری قطره‌ای آبیاری می‌شود.

اینجا زمین دیگر تاب ایستادن ندارد/ حال دشت «سرایان» خوب نیست

مسئولان چاره‌اندیشی کنند

سروری مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی با اشاره به سند سازگاری با کم‌آبی و کاهش سالانه ۲۳ میلیون مترمکعبی در برداشت آب، گفت: تا سال ۱۴۰۵ باید ۱۶۴ میلیون مترمکعب در بخش کشاورزی، ۹.۵ میلیون مترمکعب در بخش شرب و ۱.۵ میلیون مترمکعب در بخش صنعت کاهش مصرف داشته باشیم.

او با اعلام اینکه بیش از ۷۳ درصد منابع آبی استان از طریق چاه، ۲۳ درصد از قنات و چهار درصد از طریق چشمه تأمین می‌شود، افزود: شبکه سنجش آب زیرزمینی استان دارای ۴۶۵ حلقه چاه مشاهده‌ای است که به‌طور ماهانه سطح آب زیرزمینی در آن‌ها اندازه‌گیری و براساس آن میزان کسری مخزن و افت سطح آب زیرزمینی محاسبه می‌شود.

سروری متوسط افت سطح آب زیرزمینی در استان را ۲۷ سانتی‌متر ذکر کرد و ادامه داد: روند نشست زمین در دشت سرایان صعودی است و این موضوع به دلیل برداشت بی‌رویه از چاه‌ها در دشت سرایان است.

اینجا زمین دیگر تاب ایستادن ندارد/ حال دشت «سرایان» خوب نیست

بحران آب و تبعات و پیامد‌های ناشی از آن وضعیت نگران‌کننده‌ای برای شهرستان سرایان ترسیم کرده، به گونه‌ای که پدیده فرونشست زمین طی چند سال اخیر به وفور مشاهده می‌شود و به تهدیدی برای جاده‌ها، تأسیسات، امکانات، احشام و زندگی مردم این منطقه تبدیل شده است.

داشتن نگاه جامع‌نگر میان مسئولان دستگاه‌های اجرایی استان و همکاری آحاد مردم برای حل این پدیده، بسیار ضروری است؛ اگر از همین امروز برای اصلاح وضعیت استفاده از منابع آبی و جلوگیری از فرونشست زمین در دشت سرایان تصمیمی اندیشه نشود و نقشه راهی ترسیم نشود، در آینده، سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی و صرف هزینه‌های بسیار سنگین هم دردی را دوا نمی‌کند.

منبع: فارس

انتهای پیام/ س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.