علل کاهش تولید برق و خاموشی های گسترده در برنامه گفت و گوی ویژه خبری امشب مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، علل خاموشی های برق امشب ۱۵ تیرماه در برنامه گفت و گوی ویژه خبری با حضور رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق و پیام باقری نائب رئیس سندیکای صنعت برق مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق با اشاره به اینکه در کوتاه مدت امکان جبران ۶.۷ هزار مگاوات کاهش تولید برق ناشی از کم بارشی نیست گفت: معمولاً در اغلب کشورهایی که مانند ما دچار پدیده خشکسالی و افزایش گرما شده اند راهکارهای مدیریت مصرف را در دستور کار قرار داده اند.

وی با اشاره به اینکه در بلندمدت بهینه سازی مصرف می تواند جزو اولویت‌ها باشد افزود: برای رشد متعارف صنعت برق طی ۱۰ سال اخیر ۵. ۲ دهم درصد رشد داشتیم و  طی چند سال اخیر حدود ۲ هزار و ۲۵۰ مگاوات نیروگاه ساختیم اما امسال به طور خاص با پدیده گرما روبرو شدیم که سبب افزایش مصرف شده است. رشد مصرف بیش از ۱۴ درصد است ، هیچ سالی به این شکل افزایش مصرف نداشتیم.

سخنگوی صنعت برق با اشاره به اینکه وزارت نیرو و بخش خصوصی در حد توان سرمایه گذاری باید انجام دهند ادامه داد: در صنعت برق سوار کشتی اقتصاد ایران هستیم. شرایط اقتصادی حاکم در اقتصاد ایران در صنعت برق هم حاکم است . ساخت ۱۵ هزار مگاوات نیروگاه که دارای قرارداد تجاری با بخش سرمایه‌گذاری خارجی بود معوق ماند.

وی با اشاره به اینکه علت اصلی مشکلات سرمایه‌گذاری صنعت برق را باید در قیمت برق و تعرفه برق جستجو کرد تا جذابیت برای بخش خصوصی داشته باشد تا در این حوزه ورود پیدا کند اظهار کرد: دلیل اینکه نرخ ارز در ایران تکلیفی است و امکان اینکه این نرخ‌ها را افزایش قابل ملاحظه بدهیم فراهم نبوده است، لذا انگیزه برای سرمایه‌گذاری وجود ندارد.

رجبی مشهدی با اشاره به اینکه مهمترین راه بهینه سازی مصرف برق است بیان کرد: خوشبختانه وزارت نیرو بحث سطح تعرفه‌ را دنبال کرده است لذا تعرفه پرمصرف‌ها جدا حساب می شود و این عده می‌توانند از انرژی‌های خورشیدی استفاده کنند.

وی با اشاره به اینکه باید از ظرفیت های مدیریت مصرف استفاده کرد گفت: باید توسعه را با سرعت بیشتری در پیش بگیریم.

سخنگوی صنعت برق با اشاره به اینکه وزارت نیرو باید از حوزه خرید و فروش برق خارج شود گفت: این وزارتخانه باید فقط شبکه های برق و تاسیسات عمومی را احداث کند تا پایداری شبکه ملی برق حفظ شود.

رجبی مشهدی با اشاره به اینکه دولت پیشنهاد داده است تا امسال حدود ۲۵۰۰ میلیارد تومان بابت صرفه‌جویی سوخت برای نیروگاه های تجدیدپذیر اختصاص پیدا کند تصریح کرد: ساخت نیروگاه های تجدیدپذیر مثل نیروگاه‌های حرارتی نیست، دولت قصد تصدی گری در این بخش را ندارد، اگر واگذاری هایی که صورت گرفته را مرور کنیم آیا واقعاً بخش خصوصی که ۶۰ درصد سهم تولید را دارد اقدام به تولید برق کرده است.

وی خاطرنشان کرد: سیستم قیمت گذاری به چهار دهه پیش برمی گردد به طوری که براساس طرحی که وجود داشت قیمت گذاری صورت گرفته است.

رجبی مشهدی با اشاره به اینکه دولت نباید نقشی در تعیین قیمت داشته باشد بیان کرد: کار بسیار خوبی از مدتها پیش انجام شده ، به طوری که مشترکان صنعتی پنج مگاوات بالاتر ملزم هستند تا برقشان را از طریق بورس خریداری کنند ، لذا باید بخش خصوصی متناسب با ظرفیت معاملات را شکل بدهد ، از اول اردیبهشت ماه این موضوع اجرایی شده است.

وی با اشاره به اینکه آیا وزارت نیرو برای بخش خصوصی مانع ایجاد کرده است یا خیر تصریح کرد: کاری که وزارت نیرو  طی یکی دو سال اخیر انجام داده این بود که فضا را برای انجام معاملات بین بخش خصوصی باز کرده است.

سخنگوی صنعت برق با اشاره به اینکه یا سال پربارش مانند سال ۹۸ و ۹۹ داریم و یا مانند سال ۹۷ و ۱۴۰۰ با سال های کم بارش مواجه هستیم ادامه داد: اگر بخواهیم تاب آوری را زیاد کنیم باید سرمایه گذاری های سنگین را انجام دهیم، تا بتوانیم جبران کنیم.

طلب ۲۳ هزار میلیارد تومانی تولیدکنندگان برق از وزارت نیرو

وی اظهار کرد: در قانون پیش‌بینی شده است که وقتی نرخ‌ها به صورت تکلیفی است مابه‌التفاوت قیمت فروش و قیمت تکلیفی را دولت به وزارت نیرو پرداخت کند و صنعت برق باید مطالبات بخش خصوصی را پرداخت کند، لذا حدود ۱۵، ۱۶ هزار میلیارد تومان توانستیم تسویه کنیم و ۲۳ هزار میلیارد تومان تولیدکنندگان برق از ما مطالبه دارند .

رجبی مشهدی افزود: اگر بخواهیم از این صحبت‌ها این گونه استنباط کنیم که قیمت را آزاد کنیم باید مشترکان خانگی تحت تاثیر قرار بگیرند ، لذا آن چیزی که پیش‌بینی شده این است که سالیانه ۷ درصد قیمت برق افزایش پیدا کند تا رشد یکنواخت را در سال‌های اخیر جبران کنیم.

قیمت برق پایین است و  تولید صرفه اقتصادی ندارد

پیام باقری نائب‌رئیس هیئت مدیره سندیکای صنعت برق ایران با اشاره به اینکه قیمت برق پایین است و تولید صرفه اقتصادی ندارد به طوری که مطالبات وصول نمی‌شود گفت: حکم برنامه ششم این بود که سالیانه ۵ هزار مگاوات نیروگاه وارد مدار شود که ۴ هزار مگاوات آن نیروگاه‌های حرارتی و عمدتاً گازی و هزار مگاوات دیگر نیروگاه‌های تجدیدپذیر است. اکنون در پایان برنامه ششم قرار داریم، بایستی میزان ظرفیت به عدد حدود ۱۰۰ هزار مگاوات رسیده باشد که ۵ هزار مگاوات آن از طریق انرژی های تجدید پذیر است.

وی با اشاره به اینکه تکلیف دولت انجام نشده به لحاظ اینکه وقتی روند را نگاه می کنیم حدود ۲ هزار و ۲۲۰ مگاوات به طور متوسط در این سالها برق وارد مدار شده است گفت: این امر باید از طریق سرمایه‌گذاری بخش خصوصی اتفاق می افتاد ،بخش خصوصی انگیزه‌ای برای ورود به این حوزه برای سرمایه‌گذاری ندارد.

نایب رئیس هیئت مدیره سندیکای صنعت برق ایران با اشاره به اینکه از سال ۹۲ سرمایه‌گذاری جدی در این حوزه توسط بخش خصوصی اتفاق نیفتاده است افزود: انگیزه و جذابیتی در این قسمت وجود ندارد و دلیل آن قیمت تکلیفی است. هر جا که مداخله به صورت دستوری و تکلیفی در اقتصاد کشور باشد با این عارضه مواجه می شود.

باقری بیان کرد: با قیمت‌های تکلیفی وقتی صاحبان نیروگاه ها فعالیت می کنند بایستی مطالبات خودشان را وصول کنند اما این امر صورت نمی‌گیرد. ۲۶ هزار میلیارد تومان بدهی وزارت نیرو به بخش نیروگاهی کشور است یعنی قیمت پایین است و توجیه اقتصادی ندارد و مطالبات وصول نمی‌شود و روش‌های جایگزین هم به آنها اعتنایی نمی شود.

وی با اشاره به اینکه بخش خصوصی باید احساس آرامش داشته باشد گفت: باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی می کردیم که امروز به این جمع‌بندی و نتایج نرسیم و شاهد وجود چنین مشکلاتی در حوزه بخش خصوصی برای ورود به عرصه سرمایه‌گذاری نباشیم.

باقری ادامه داد: تکیه ما در صنعت برق به ساخت داخل عمیق است، محصولات شرکت مپنا و دوربین هایی که تولید می‌کنند با محصولات همتاهای خارجی قیاس می شود.

وی اظهار کرد: متاسفانه توجهی به توسعه حوزه تجدیدپذیر نداشتیم، الان باید ۵ هزار مگاوات تجدیدپذیر داشتیم که حکم برنامه است. ما ۲۰ درصد برنامه را انجام داده‌ایم، در اینجا مشکل سرمایه گذاری داریم که با نرخ دستوری و تکلیفی و عدم پوشش نوساناتی که به سرمایه‌گذاری تحمیل می‌شود مواجه هستیم .

باقری گفت: فقدان نظام رگلاتوری را کاملاً احساس می‌کنیم . اقتصاد در بستر عرضه و تقاضای واقعی باید قیمت را کشف کند و بر همان اساس معامله صورت بگیرد، یک سیستم رگلاتور در این حوزه می تواند نظارت لازم را انجام دهد.

انتهای پیام/

برچسب ها: صنعت برق ، خاموشی برق
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۹
در انتظار بررسی: ۰
Netherlands
ناشناس
۰۳:۳۲ ۱۸ تير ۱۴۰۰
این مسئولین وطن فروش اینقدر که بفکر عراق و....
هستن یکصدم دلسوز ایران بودن همه چیز درست میشد
Netherlands
ناشناس
۰۳:۳۲ ۱۸ تير ۱۴۰۰
این مسئولین وطن فروش اینقدر که بفکر عراق و....
هستن یکصدم دلسوز ایران بودن همه چیز درست میشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۸ ۱۶ تير ۱۴۰۰
حالا اگه یه بنده خدایی پنجاتومن پول برقشو نده میان قعطش میکنن برق شو
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۲:۴۲ ۱۶ تير ۱۴۰۰
انگار یه بچه کوچیک نشسته پای کلیدای قطع و وصل برق و هی قطع و وصل میکنه
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۲:۴۲ ۱۶ تير ۱۴۰۰
انگار یه بچه کوچیک نشسته پای کلیدای قطع و وصل برق و هی قطع و وصل میکنه
Iran (Islamic Republic of)
Alireza
۱۱:۱۰ ۱۶ تير ۱۴۰۰
ای بابا میگید ما چیکار کنیم. اصلا میدونستید تو همین قعطی برق چند نفر تو بیمارستان مردن؟ کدوم یکی از شما پاسخگو هستید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۲ ۱۶ تير ۱۴۰۰
حالا مشخص شد علت قطعیهای برق چیه میخوان برق رو گرون کنند میگه قیمت برق پایینه تولید برق صرفه اقتصادی نداره. بهتره کسایی که اون موقع سحنرانی امام رو برای برق رایگان گوش میکردن و منتظر بودن برق رایگان بشه بهتره حالا خاموش بشن و از قطعیه برق شکایت نکنند کاری که از ابتدا با دروغ شروع بشه عاقبتش بهتر از این نمیشه تا قیمت برق رو بالا نبرن همین وضع رو داریم . بعضی کشورها اصلاً رودخانه یا سد ندارن و باران سالیانه هم ندارند هوایشان هم همیشه سال گرمه ولی قطعیه برق ندارند ولی ما با این همه امکانات وضعمون اینه دنیا داره به ما میخنده . برای یه آشپز بهترین و باکیفیت ترین مواد غذایی رو می آوردن ولی بدترین غذا رو درست میکرد بنظر شما علت چی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۲ ۱۶ تير ۱۴۰۰
میدونیم وزرات نیرو مقصر نیست.
صف گوشت، تخم مرغ، مرغ، گرانی بنزین ،دلار 35 هزار تومانی، عدم ساخت مسکن، مسخره کردن مردم، دروغ گفتن به مردم،قعطی برق،قعطی آب، فقیرتر شدن مردم،اعتصابات کارگری، نفوذ جاسوسان به کشور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۶ ۱۶ تير ۱۴۰۰
پس چی شد این همه انرژی هسته ای
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۹ ۱۶ تير ۱۴۰۰
برق رو هم گرون کنید .کجاش ارزون هست کمتر به کشورهای اطراف بذل و بخشش کنید وقتی نمی تونن پولی به ما بدند .ادعا هم می کنن علیه ما اعتراض و تظاهرات می کنن
به جای اینکارها به مردم خصوصا مناطق جنوبی پر مصرف پنل خورشیدی رایگان یا دولتی و اقساطی بدید دیگه نیازی به بخش خصوصی هم نیست
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۷:۰۷ ۱۶ تير ۱۴۰۰
نتیجه میگیریم: پول بیشتر بدید تا برقتون قطع نشه. اینهمه تحلیل و تفسیر نمیخواست که!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۰ ۱۶ تير ۱۴۰۰
سلام دیشب منطقه بنی هاشم بالای ده بار قطع و وصل شد. من می‌خواهم بپرسم یه بچه نشسته اونجا داره با کلیدا بازی میکنه؟
Iran (Islamic Republic of)
Bakhtiyari
۰۶:۲۹ ۱۶ تير ۱۴۰۰
دلایل خاموشی تنها و تنها مدیران و مسولان بوده و بس.
آدرس غلط ندهید.
از این به بعد به فکر ساخت صدها نیروگاه ریز و درشت در این سرزمین پهناور باشید.
پدافند غیرعامل راهم در نظر بگیرید البته اگر میدانید که چیست!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۱۹ ۱۶ تير ۱۴۰۰
همش بهانه است مگه دفعه اوله که توی کشور خشکسالی داریم . بگو می خواهید مردم رو زیر فشار به زانو دربیارید . ولی مردم دیگه گرگ بارون دیده شدند حواسشون جمع هست . شما دولتی هستید که میخواهید با فشار به مردم به خواسته هاتون برسید ولی کور خوندید . ما یک قدم از خواسته هامون کوتاه نمیایم باید همه تحریمها برداشته بشه و راستی آزمایی بشه .
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۰۶:۱۱ ۱۶ تير ۱۴۰۰
کوتاهی در اجرا و ساخت و توسعه دهها هزار مگاوات نیروگاه برق از طرف دولت ها به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست.
Iran (Islamic Republic of)
Bakhtiyari
۰۶:۰۹ ۱۶ تير ۱۴۰۰
نیروگاههای برق یک قدرت حاکمیتی است و نباید تنها به دست بخش خصوصی باشند دولت ها در ساخت نیروگاه کوتاهی کردند.
ایران ما باید دو و سه برابر ظرفیت خود برق تولید کند.
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۰۶:۰۶ ۱۶ تير ۱۴۰۰
بخش دولتی چرا نفهمید ،این همان فرار رو به جلو است.
زشت است برای مسولان باید جوابگو باشند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۴۲ ۱۶ تير ۱۴۰۰
چون همه سناریو خود اقایان هست که با این عذاب دادن ملت بعد یهو رییسی بیاد قهرمان مشکل دست ساز خودشان بشود! قهرمان سازی... خودشان درد و درمان میسازند..
Iran (Islamic Republic of)
دکترای برق قدرت
۰۳:۰۴ ۱۶ تير ۱۴۰۰
دروغ میگن.....بخش خصوصی خیلی هم مشتاقه. این دولتیهای پشت پرده نمیزارن .سنگ جلوی راهشون میندازن
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۰۲:۲۴ ۱۶ تير ۱۴۰۰
سلام اگربرق کشوررا نمتونید تامین کنید چرابق راصادر می کنید فقط آزارو اذیت کردن ملت ایران است والسلام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۱۶ ۱۶ تير ۱۴۰۰
اولا اولگوی مصرفی که شما از اون حرف میزنید به اندازه رو شن کردن دوتا لامپ الگوی اجباری هست و وقتی سخن از افزایش تعرفه برق پر مصرفها میکنید دوتا لامپ الگوی مناسبی نیست در کل تمام این نقشه ها خاموشیها برای افزایش قیمت حاملهای انرژی هست ،دیگه چرا برق قطع میکنید مثل بنزین شب اجازه بدهید مردم وقتی خوابیدند حاملهای انرژی را گران کنید تا مردم صبح که بیدار شدند سوپرایز شوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۳ ۱۶ تير ۱۴۰۰
چرانیروگاه اتمی بوشهر روزها به دلیل خرید سوخت از روسیه از مدار خارج شد آن هم زمانی که ایران زنجبره کامل سوخت آن را در اختبار دارد ،چرا بعد سالها بد عهدی آمریکا و دوستانش بفضی در داخل ایران هنوز با حماقت به احیای برجام امید دارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۶ ۱۶ تير ۱۴۰۰
پیمانکاری خصوسی سازی درهمه عرصه ایی دمارازروزگارمردم دراورد وسلام
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۰:۴۲ ۱۶ تير ۱۴۰۰
قیمت برق پایین است خخخخخخخ خداوکیلی خیلی دیگه ، بعدشم این همه بیابون داریم جاهای گرم و آفتابی داریم چ مرگتونه پنل خورشیدی نصب نمیکنید بازم شکم مانع کاره و خدمت به مردم؟!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
پیمان اشراقی
۰۰:۲۵ ۱۶ تير ۱۴۰۰
سلام ،

حرف های صادقانه بماند برای بعد ،
لطفا کمک.کنید میز اقتصاد از خبر ساعت ۱۴ شبکه اول حذف شود .
Armenia
ناشناس
۰۰:۲۵ ۱۶ تير ۱۴۰۰
خدایی توی این 8سال بلایی بوده سرمملکت اوار نشده باشه؟!فقط مونده اتشفشان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۴ ۱۶ تير ۱۴۰۰
بخش خصوصی نساخته به درک به خدا می دادند قرار گاه خاتم الانبیا ببین چیکار می کردند الان خاموشی نداشتیم .
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۰۰:۱۳ ۱۶ تير ۱۴۰۰
ریشه این قطعی برق سیاسی است چرا دولت روحانی طبق برنامه ششم نیروگاه نساخته چون جناب ظریف موافقت نامه آب و هوایی پاریس امضا کردند که طبق آن کنفدراسیون نباید نیروگاه بسازیم . چقدر به اشتغال و صنعت برق ضربه زدند . ترامپ آمد بیرون . خود غربی ها از این نردبان بالا رفته و پیشرفت کردند به ما که رسیده اخ است . کی از دست این دولت راحت میشیم خدا؟
Iran (Islamic Republic of)
گودرزی.بروجرد
۰۰:۱۱ ۱۶ تير ۱۴۰۰
یک کلام میخا گرونش کنن
۴ روز دیگه هم زمستونه نوبت گازه
میگن تحریمیم دستگاه استجراج گاز نداریم
یا خراب شدن و فرسوده قطعه هم میخا براش
بخریم قیمتش ۱۷۰ برابر در میاد
آخرین اخبار